Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Οι κατολισθήσεις – καθιζήσεις συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στο Ροπωτό.

Τίποτα πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει απ’ ότι φαίνεται, τις τεράστιες μάζες χώματος και άλλων υλικών του εδάφους, που κατεβαίνουν από την πλαγιά πάνω από το Ροπωτό. Σήμερα θέλοντας να κάνουμε μια ειδική περιήγηση, μας πήρε η νύχτα στο Ροπωτό και το ρεπορτάζ θα...
...συνεχιστεί αύριο με την αυγή. Δείτε μόνον τρεις εικόνες που πήραμε αργά το απόγευμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλτοστρώνονται δρόμοι στην πόλη των Τρικάλων που έχουν υποστεί ζημιές

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε οδούς της πόλης των Τρικάλων, καθώς εκτός των άλλων η καλοκαιρία επιτρέπει την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών.
Σήμερα τα συνεργεία ασφαλτόστρωσης εργάστηκαν στις οδού Πίνδου (από την συμβολή της με την οδό Καλαμπάκας στο Τρικκαίογλου μέχρι...

...το τέλος της) και στην οδό Πύργου. Πρόκειται για οδούς που η νέα άσφαλτος ήταν απαραίτητη καθώς το παλιό οδόστρωμα είχε φθαρεί.
Τις εργασίες επέβλεψε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τάκης Παζαΐτης ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή. Δήλωσε δε ικανοποιημένος από τους ταχείς ρυθμούς εκτέλεσης των έργων.
Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα στις οδούς Μετεώρων και Βούλγαρη, ενώ σειρά κατόπιν έχουν δρόμοι στην περιοχή του Φλαμουλίου.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

«Ταφόπλακα» Ε.Ε. και ΕΚΤ στα σενάρια χρεοκοπίας!

«Ταφόπλακα» στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, που τροφοδοτούσαν την κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων, βάζουν οριστικά με τις χθεσινές τους αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σηματοδοτώντας, σύμφωνα...
...με αναλυτές, την πλήρη αναστροφή των τάσεων στην αγορά των ελληνικών τίτλων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργούν από κοινού το μηχανισμό δανεισμού έσχατης καταφυγής, τον οποίο ζητούσε επίμονα η ελληνική κυβέρνηση για να αφαιρεθεί από την αγορά η δυνατότητα εκβιασμού υψηλών επιτοκίων με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας. Παράλληλα, η ΕΚΤ δίνει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης τη δυνατότητα εύκολου κέρδους από το carry trade στα ελληνικά ομόλογα, με τη δέσμευση ότι θα τα δέχεται ανεξαρτήτως πιστοληπτικών αξιολογήσεων ως εγγύηση δανεισμού, τουλάχιστον ως το τέλος του 2011.
Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν κρύβει παγίδες και «πονηρές» λεπτομέρειες, καθώς:
- Συμφωνήθηκε ότι τα δύο τρίτα των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, αν αυτό χρειασθεί, θα αποτελούν διμερή δανεισμό από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα λαμβάνονται από το Eurogroup, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, η οποία θα καλείται κάθε φορά να διαπιστώνει αν «η χρηματοδότηση από την αγορά είναι ανεπαρκής».
- Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μία «καθαρόαιμη» ευρωπαϊκή λύση, όπως ακριβώς την είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η απαίτηση της Γερμανίας για εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό ικανοποιήθηκε μεν, για να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ, αλλά το Ταμείο περιορίζεται σε ρόλο δανειστή και θα παρέχει στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις με βάση τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα της χώρας (κάτι σαν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΔΝΤ) και τεχνική βοήθεια, χωρίς τον παραμικρό συμβουλευτικό ή αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις για το δανεισμό ή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
- Το κόστος δανεισμού μέσω του μηχανισμού στήριξης είναι όσο χαμηλό χρειάζεται για να πεισθούν οι αγορές να σταματήσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα ευρωπαϊκά δάνεια θα παρέχονται με βάση το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης (περίπου 3,70% σήμερα) και με ένα επιπλέον «καπέλο» που υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τους 50 πόντους. Δηλαδή, το κόστος των διμερών δανείων θα είναι περίπου 4,20%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 6,30% της τελευταίας ελληνικής δημοπρασίας 10ετών ομολόγων. Αντίστοιχα, από το ΔΝΤ το κόστος δανεισμού θα είναι γύρω στο 2,50%. Έτσι, το μέσο κόστος δανεισμού, αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε το σύνολο των 30 δις. ευρώ που θα δεσμευθούν (20 από την Ε.Ε. και 10 από το ΔΝΤ) θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο επιτόκιο δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, όπως ήταν και ο διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται, πάντως, ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα, αφού κάθε απόφαση θα λαμβάνεται από το Eurogroup. Όμως, όσο και αν αυτό το επιχείρημα είναι χρήσιμο για εσωτερική γερμανική κατανάλωση ενόψει τον εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το γερμανικό «βέτο» θα είναι στην πράξη άχρηστο: όχι μόνο γιατί ο μηχανισμός στήριξης είναι πιθανό ότι δεν θα χρειασθεί καν να ενεργοποιηθεί, αλλά και διότι η Γερμανία θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε μια πρωτοφανή κρίση, αν υπήρχε η ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας και επιχειρούσε να μπλοκάρει τις αποφάσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, άλλωστε, αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση με αυξημένη αποφασιστικότητα, καθώς η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Fitch αποτέλεσε το πρώτο δείγμα εξάπλωσης του ελληνικού «ιού» και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κάθε δείγμα διστακτικότητας στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα θα ερμηνευθεί από τους κερδοσκόπους σαν προτροπή επίθεσης σε όλες τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ αργότερα δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί ακόμη και μια επίθεση στην Γαλλία, που επίσης εμφανίζει έλλειμμα με επικίνδυνες τάσεις διόγκωσης.
Μαστίγιο και… καρότο
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και όλων των άλλων κρατών που θα βρεθούν σε αδυναμία στο μέλλον θέτει τους κερδοσκόπους ενώπιον του ορατού κινδύνου να χάσουν τεράστια ποσά αν συνεχίσουν να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας σε μια χρεοκοπία που είναι πλέον αδύνατο να έλθει. Ουσιαστικά, αυτό είναι το μακρύ μαστίγιο που δείχνει πλέον η Ευρώπη στους κερδοσκόπους, αλλά την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φροντίζει να παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένα ελκυστικότατο… καρότο, δηλαδή ένα δελεαστικό κίνητρο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα.
Ανακοινώνοντας, ότι μέχρι το τέλος του 2011 τουλάχιστον η ΕΚΤ θα διατηρήσει σε ισχύ τα ειδικά μέτρα αποδοχής τίτλων με χαμηλή βαθμολογία (μέχρι ΒΒΒ-), ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ανοίγει και πάλι το δρόμο για ένα… επικών διαστάσεων κερδοσκοπικό παιχνίδι των τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα: αγοράζοντας τίτλους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, με αποδόσεις τουλάχιστον 3% υψηλότερες από το επιτόκιο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (1%), ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν «ξεκούραστα» και χωρίς κίνδυνο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά επιτοκίων (carry trade).
Ως τώρα, ένας βασικός λόγος που προκάλεσε την αναταραχή των τελευταίων μηνών ήταν η «διαρροή» της απόφασης της ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στο τέλος του 2010, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και η Moody’s υποβαθμίσει στην κατηγορία «Β» τα ελληνικά ομόλογα, να δουν οι ελληνικοί τίτλοι την «κόκκινη κάρτα» της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται οριστική λύση και στα προβλήματα ρευστότητας και χαμηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν σήμερα ανοίγματα 47 δις. ευρώ στην ΕΚΤ, αλλά θα μπορούν πλέον να προσκομίσουν ακόμη περισσότερους κρατικούς τίτλους στην ΕΚΤ για να λάβουν πρόσθετη ρευστότητα και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από τις μεγάλες διαφορές επιτοκίων για να διασώσουν την κερδοφορία τους από τις πιέσεις της συγκυρίας, όπως ακριβώς έπραξαν το 2009.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα παραμείνει τελικά σε εφεδρεία. Αναλυτές περιμένουν μεγάλο ράλι τιμών των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δανεισθεί από την αγορά με spread έως και 150 μονάδες χαμηλότερο από τις τελευταίες δημοπρασίες, ώστε να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα το δύσκολο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, όπου εντοπίζονται λήξεις παλαιών τίτλων ύψους περίπου 20 δις. ευρώ.

Πηγή: sofokleous.gr Διαβάστε περισσότερα...

Η ώρα της Γης

Σχεδόν 24 ώρες μας χωρίζουν από το Σάββατο στις 20:30 μ. μ., όταν χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα θα σβήσουν τα φώτα τους, αποδεικνύοντας ότι η Ώρα της Γης 2010 δίνει δύναμη και φωνή πίσω στον πολίτη.
Μια φωνή που μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική αμέσως μετά την...
...Ώρα της Γης. Το Σάββατο, στις 21:31 μ. μ., ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς. Η αφορμή της Ώρας της Γης μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους μας.
Θέλεις, λοιπόν, κι εσύ να συμμετέχεις στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης; Τα βήματα είναι απλά: εγγράψου στο www.wwf.gr/earthhour, στείλε SMS με τη λέξη ΚΛΙΜΑ στο 54234 μέχρι τις 31 Μαρτίου, παρότρυνε τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο και κυρίως … σβήσε τα φώτα, το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20.30!
Διαβάστε περισσότερα...

“Η Χορωδία Τρικάλων υπό τη δ/νση της Αναστασίας Κασιώλα Σήμερα στη Γαλλία”

Η Χορωδία Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αναστασίας Κασιώλα, πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 και ώρα 5.30 μ.μ. μεγάλη συναυλία στο Bordeaux της δυτικής Γαλλίας στο Θέατρο L΄Entrepôt du Haillan.
Προσκεκλημένη επανειλημμένα μετά τη μεγάλη της επιτυχία το Μάρτιο του 1998 και 1999, η Χορωδία Τρικάλων και...
...η μαέστρος Αναστασία Κασιώλα δίνουν για τρίτη φορά συναυλία στη Γαλλία, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων του “Ωδείου Τρικάλων Α. Κασιώλα” (δ/νση: Μαρκέλλα Τσούβα).
Η 50μελής αποστολή αναχώρησε για τη δυτική Γαλλία την Τετάρτη 24 Μαρτίου και θα επιστρέψει στα Τρίκαλα τη Μ. Τετάρτη 31 Μαρτίου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΣΚΟΠΟΣ: Να ξανακτισθεί η θρυλική Γέφυρα και να αναστηλωθεί η Κούλια.
Πραγματοποιείται την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.00 με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου η πρώτη Διανομαρχιακή συνάντηση-σύσκεψη Νομαρχών Καρδίτσας και Άρτας στη γέφυρα Κοράκου. Στόχος της είναι...


...η εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης της πρότασης – πρωτοβουλίας των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου για επαναχτίσιμο της θρυλικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό, που ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο, και της Κούλιας. Γίνεται το ξεκίνημα και στο σκεπτικό είναι όλα να εξετασθούν μέσα από την πραγματοποίηση επίσημης επιστημονικής ημερίδας που θα γίνει το καλοκαίρι.
Στην συνάντηση δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν: οι Νομάρχες Καρδίτσας και Άρτας κ. κ. Φώτης Αλεξάκος και Γεώργιος Παπαβασιλείου αντίστοιχα,
ο Δήμαρχος Τετραφυλλίας Άρτας κ. Μιχάλης Γκούζιας, οι δήμαρχοι των τριών ΟΤΑ της Αργιθέας κ. κ Χρήστος Καναβός, Αθανάσιος Οικονόμου και Γεώργιος Αργυρός, εκπρόσωποι Τ. Α, Συλλόγων και Φορέων της Αργιθέας και της Τετραφυλλίας.

Το πρόγραμμα της συνάντησης θα έχει ως εξής:
11.00 – 11.10 Προσέλευση στο χώρο της σημερινής γέφυρας Κοράκου

11.10 – 11.40 Επίσκεψη στον ιστορικό χώρο στην πλευρά της Αργιθέας και συνέχεια στην πλευρά της Τετραφυλλίας.

11.40- 11.45 Η ανατίναξη της Γέφυρας. Ο κ. Κώστας Κολοβός επιζών αντάρτης του Δ.Σ.Ε (Ι Μεραρχία του Καπετάν Γιώτη) που έζησε τη μάχη της γέφυρας διηγείται … Γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης και άνδρα του Εθνικού Στρατού που έλαβε μέρος στη μάχη.

11.45–11.50 ¨Έναρξη συνάντησης- καλωσόρισμα: κ. Γεώργιος Σακελλάρης Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.

11.50 – 12.00: Παρουσίαση της πρότασης και η σημασία του εγχειρήματος. Η διοργάνωση Ημερίδας: κ. κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου και Κώστας Γραμμένος.

12.00 – 12.10: Η θέση του ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ για την πρόταση (κ. Σπύρος Μαντάς, πρόεδρος) και του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. « ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
(κ. Γεώργιος Γράσσος,πρόεδρος).

12.10 – 12.20 Χαιρετισμός – τοποθέτηση: κ. Χρήστος Καναβός, Δήμαρχος Αργιθέας

12.20 – 12.30 Χαιρετισμός – τοποθέτηση: κ. Μιχάλης Γκούζιας Δήμαρχος Τετραφυλλίας Άρτας

12. 30-12.40 Τοποθέτηση κ. Αθανάσιος Οικονόμου Δήμαρχος Αχελώου

12.40 -12.50 Τοποθέτηση κ. Γεώργιος Αργυρός, Δήμαρχος Αν.Αργιθέας

12.50 -13.00 Τοποθέτηση κ. Φώτης Αλεξάκος Νομάρχης Καρδίτσας

13.00 -13. 10 Τοποθέτηση κ. Γιώργος Παπαβασιλείου Νομάρχης Άρτας

13.10 -14.30 Τοποθέτηση των κ. κ. Νικολάου Τσουβέλα, Νομαρχιακού Συμβούλου
Καρδίτσας και Δημητρίου Κοτσώνη συν/χου Γραμματέα Καλής Κώμης
που και αυτοί έχουν εκφράσει την ίδια σκέψη.
Συζήτηση –προτάσεις, παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων,
συλλόγων, κλπ.
Τελική απόφαση – πρόταση για σύσταση Οργανωτικής επιτροπής διοργάνωσης ημερίδας.
ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Λέγκας: Άγνωστη λέξη για το ΕΣΠΑ η αποκέντρωση.

Την έλλειψη ένα συγκροτημένου στρατηγικού, θεσμικού και επιχειρησιακού σχεδίου για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ από μέρους της κυβέρνησης και την ανάγκη επίσπευσης των ρυθμών απορρόφησης των πόρων του, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αποκτούν κεφαλαιώδη...
...σημασία, υπογράμμισε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ν. Λέγκας.
Ο βουλευτής Τρικάλων τόνισε ότι σε μια περίοδο, όπου κυριαρχούν αποφάσεις διαχειριστικού και ταμειακού χαρακτήρα, που πνίγουν την αγορά, το ΕΣΠΑ πρέπει να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό του ρόλο και να αποτελέσει εργαλείο που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Ο πρώην Υφυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται η απαξίωση, ο μηδενισμός και η ισοπέδωση. Υπενθύμισε ότι το 2004 η Ν. Δ παρέλαβε ένα σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, εντελώς εκτός κοινοτικής νομιμότητας και με ελάχιστη απορροφητικότητα. Αντ’ αυτού παρέδωσε διασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους που μας κατέτασσαν στην 1η θέση σε ύψος απολήψεων στην Ε.Ε. των 15 και στην 4η στην Ε. Ε των 27 και ένα κείμενο εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής (ΕΣΠΑ) εγκεκριμένο μετ’ επαίνων από την Ε. Ε -2ο στην Ε. Ε των 27.
Ο Τρικαλινός πολιτικός επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, το ΕΣΠΑ μοιάζει με επιστολή χωρίς παραλήπτη, ενώ όροι όπως ανάπτυξη και αποκέντρωση κινδυνεύουν στην ουσία να μείνουν κενοί περιεχομένου. Τη στιγμή που η «διαχειριστική εξουσία στις περιφέρειες» θα μπορούσε να είχε αποδοθεί εδώ και μήνες με την άμεση εκχώρηση των πόρων.
Αναφέρθηκε δε, σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η κατάργηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να έχει άποψη το Υπουργείο για τα μέτρα που προωθούν τα άλλα Υπουργεία, για τα δημόσια έργα, από πλευράς επιπτώσεων στην απορρόφηση. Όταν είναι γνωστό ότι εκεί χάνονται οι πόροι, εκεί πληρώνουμε πρόστιμα.
Ο βουλευτής της Ν. Δ καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία νέα ρύθμιση για την επιτάχυνση και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, καθώς επίσης και την κατάργηση του ελάχιστου προϋπολογισμού των υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει ένα λαβύρινθο μικρών έργων, χωρίς να εξασφαλίζονται η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα.
Η αντίληψη «επεμβαίνω στην κορυφή και ρίχνω το μπαλάκι στους άλλους», περιορίζοντας το ρόλο της κεντρικής διοίκησης στο «ποιος» διαχειρίζεται και «ποιος» σχεδιάζει τα προγράμματα, και αφήνοντας αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα του «πώς» και πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν όλα αυτά, μόνο σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τόνισε ο Ν. Λέγκας.
Μετρήσιμο αποτέλεσμα όλων ανωτέρω; Οι προσκλήσεις ΕΣΠΑ που έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο να μην ξεπερνούν τις 10, ενώ έχουν σταματήσει τελείως οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εξειδικευθούν τα προγράμματα, θα έχει χαθεί και το 2010.Πολύ περισσότερο που τον προσεχή Νοέμβριο, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για περιφερειάρχες. Πράγμα που εξ’ ορισμού θα σηματοδοτήσει νέες αλλαγές και νέες καθυστερήσεις, προέβλεψε ο πρώην υφυπουργός και συμπλήρωσε:
«Έχουμε αποδείξει, σε αντίθεση με ότι κάνατε εσείς στο παρελθόν, ότι δε διστάζουμε να επικροτήσουμε τα θετικά, ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ότι βάζουμε μπροστά το συμφέρον της χώρας, κι όχι το συμφέρον της παράταξης. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι προθέσεις, δεν μπορούμε να σας δώσουμε, για τους λόγους που προανέφερα, τη θετική μας ψήφο. Και δεν το κάνουμε αυτό όχι για να αποποιηθούμε την ευθύνη γι’ αυτά που θα συμβούν. Το κάνουμε, έχοντας την ελπίδα πως η αρνητική μας ψήφος, θα αφυπνίσει τους κοιμώμενους πόρους του ΕΣΠΑ, τους οποίους, δεν έχουμε υποχρέωση μόνο να τους καταναλώσουμε. Αυτό ίσως είναι το εύκολο. Το ζητούμενο είναι να τους επενδύσουμε με όρους ανάπτυξης. Με απλά λόγια να πιάσουν τόπο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι απαντήσεις στο πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε τα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι τη συνδρομή που μας παρέχουν οι νέοι χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί του ΕΣΠΑ -οι οποίοι σημειωτεον δεν αποτελούν πανάκεια- αποκτούν κεφαλαιώδη σημασία. Προφανώς αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε χώρες που πλήττονται από τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης.
Αρχικά επίσης θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι υπερβολές που ακούστηκαν τόσο στην Επιτροπή όσο και χθες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν στην προσπάθεια να βρεθεί μια βάση η οποία να τεκμηριώνει τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο. Εκείνο που δεν δικαιολογείται είναι η απαξίωση, ο μηδενισμός, η ισοπέδωση. Κι αυτό είναι που μας υποχρεώνει να θυμίσουμε σ’ αυτούς που συστηματικά εμφανίζονται με ασθενή μνήμη ότι το 2004, λοιπόν, μεταξύ άλλων, παραλάβαμε ένα σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, εντελώς εκτός κοινοτικής νομιμότητας.
-Με το ν. 2576, το νόμο του μαθηματικού τύπου.
-Με το ν. 716/1977 για τις μελέτες των δημοσίων έργων.
-Με το ν. 2190 για τις δαπάνες έργων που εξαφανίζονταν από προσώπου γης.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια ανάταξης του Γ΄ Κ.Π.Σ. Επικεντρώσαμε στην εξάντληση όλων των διαχειριστικών ευελιξιών των κανονισμών. Αναδιατάξαμε όλο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων. Κάναμε crash προγράμματα για κάθε επιχειρησιακό και στην ουσία φέραμε το Γ΄ Κ.Π.Σ. να κλείσει ενάντια σε κάθε προγνωστικό σας αλλά και ενάντια στην προϊστορία σας.
Επί των ημερών μας, για το ΕΣΠΑ, ξεκινήσαμε πρότυπες διαδικασίες διαβούλευσης, με το σύνολο των φορέων της χώρας, σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και στο πλαίσιο του ν. 3614. Ανατρέψαμε πλήρως το καθεστώτος επιλεξιμότητας της χώρας μεταξύ του Γ΄ και του Δ΄ Κ.Π.Σ. Βάλαμε πλαφόν απορρόφησης στις περιφέρειες. Έτσι, παραδώσαμε:
-διασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους που μας κατέτασσαν στην 1η θέση
σε ύψος απολήψεων στην Ε.Ε. των 15 και στην 4η στην Ε. Ε των 27,
- ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ της χώρας μας (Ν+3, ελαστικές επιλεξιμότητες
και υψηλές εντάσεις ενισχύσεων στις επιχειρήσεις,
- ένα κείμενο εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής (ΕΣΠΑ) εγκεκριμένο μετ’ επαίνων από την Ε. Ε -2ο στην Ε.Ε των 27.
- ένα θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του σε απόλυτη συνάφεια με ένα μεγάλο πλέγμα σύνθετων κοινοτικών κανονισμών και
- ένα εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που μας κατέτασσε 4ους στην Ε. Ε. των 27.
Παραδώσαμε επίσης ολοκληρωμένο το ΚΠΣ 2000-2006, σε καθεστώς σχεδόν πλήρους απορρόφησης των πόρων και απόλυτης συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο, ως προς την παραγωγή των έργων, αλλά και τη διαχείριση και έλεγχό τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι περισσότεροι σ’ αυτήν την Αίθουσα νομίζω αποδεχόμαστε ότι η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, απαιτεί την άμεση προώθηση συντονισμένων πολιτικών, τόσο για την επίτευξη μιας μόνιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας, όσο, και κυρίως, για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης και η επίσπευση της απορρόφησης των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκτά βαρύνουσα σημασία για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Δυστυχώς όμως σήμερα, το ΕΣΠΑ μοιάζει με επιστολή χωρίς παραλήπτη, ενώ όροι όπως ανάπτυξη και αποκέντρωση κινδυνεύουν στην ουσία να μείνουν κενοί περιεχομένου. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εντάσσονται σε ένα συγκροτημένο στρατηγικό, θεσμικό, και επιχειρησιακό σχέδιο.
Γιατί, μόνο σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική σύγχυση στη χρήση όρων όπως «απλοποίηση» και «διαβούλευση». Με τη σύναψη, όπως υποστηρίζετε, «ενδοκυβερνητικών επιχειρησιακών συμφωνιών υλοποίησης που θα αποτυπώνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό», όταν είναι γνωστό ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για το ΕΣΠΑ έχει ήδη γίνει.
Γιατί μόνο σχέδιο δεν αποτυπώνει αυτή η πολιτική όταν είναι γνωστό ότι οι εθνικές αρχές είναι αυτές που λογοδοτούν στην Ε.Ε. σε ετήσια βάση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των προγραμμάτων. Πολύ περισσότερο δε, όταν το υπουργείο θα εποπτεύει, ανά δίμηνο, το χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό όλων(!) των έργων του ΕΣΠΑ και θα προτείνει λύσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων. Η δε «διαχειριστική εξουσία στις περιφέρειες» θα μπορούσε να είχε αποδοθεί εδώ και μήνες με την άμεση εκχώρηση των πόρων.
Γιατί μόνο σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόδηλη απουσία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νομοθέτημα που παρουσιάζετε. Γιατί μόνο σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάργηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να έχει άποψη το Υπουργείο σχετικά με τα μέτρα που προωθούν τα άλλα Υπουργεία, για τα δημόσια έργα, από πλευράς επιπτώσεων στην απορρόφηση. Όταν είναι γνωστό ότι εκεί χάνονται οι πόροι, εκεί πληρώνουμε πρόστιμα.
Γιατί μόνο σχέδιο δεν σηματοδοτεί το γεγονός ότι δεν επεμβαίνετε διόλου στην εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, ούτε εισάγετε κάποια νέα ρύθμιση για την επιτάχυνση και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Γιατί μόνο σχέδιο δεν θεωρείται η απλουστευτική προσέγγιση ότι το «μέγεθος» που θα προσδώσει στους Δήμους ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα λύσει αυτόματα το θέμα της επάρκειας του φορέα υλοποίησης.
Γιατί μόνο σχέδιο δεν αποτελεί η κατάργηση του ελάχιστου προϋπολογισμού των υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει ένα λαβύρινθο μικρών έργων, χωρίς να εξασφαλίζονται η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα. (Σας παραπέμπω στα συμπεράσματα των αξιολογήσεων των προηγουμένων ΚΠΣ για τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των πολλών μικρών και κατακερματισμένων έργων )
Γιατί μόνο σχέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί η αντίληψη «επεμβαίνω στην κορυφή και ρίχνω το μπαλάκι στους άλλους». Περιορίζοντας το ρόλο της κεντρικής διοίκησης στο «ποιος» διαχειρίζεται και «ποιος» σχεδιάζει τα προγράμματα, και αφήνοντας αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα του «πώς» και πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν όλα αυτά.
Γιατί τέλος η θεσπισθείσα διαδικασία της «άμεσης» (όποιος προλάβει!) αντί της «συγκριτικής» αξιολόγησης όπως καταλαβαίνετε δεν συντελεί κατ’ ανάγκη στην επίσπευση υλοποίησης άλλα ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα, στο κόστος, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός έργου πέραν των θεμάτων διαφάνειας που τίθενται.
Μετρήσιμο αποτέλεσμα όλων ανωτέρω; Οι προσκλήσεις ΕΣΠΑ που έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο να μην ξεπερνούν τις 10. Μετρήσιμο αποτέλεσμα όλων ανωτέρω; Έχουν σταματήσει τελείως οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εξειδικευθούν τα προγράμματα, θα έχει χαθεί και το 2010.Πολύ περισσότερο που τον προσεχή Νοέμβριο, σύμφωνα με τις δικές σας διακηρύξεις, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για περιφερειάρχες. Πράγμα που εξ’ ορισμού θα σηματοδοτήσει νέες αλλαγές και νέες καθυστερήσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα θέλαμε να ψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο. Το θεωρούμε κομμάτι της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας για να βγει από την κρίση. Το θεωρούμε αναπτυξιακό εργαλείο. Σε μια περίοδο που κυριαρχούν αποφάσεις διαχειριστικού και ταμειακού χαρακτήρα που ωστόσο πνίγουν την αγορά. Έχουμε αποδείξει, σε αντίθεση με ότι κάνατε εσείς στο παρελθόν, ότι δε διστάζουμε να επικροτήσουμε τα θετικά, ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ότι βάζουμε μπροστά το συμφέρον της χώρας, κι όχι το συμφέρον της παράταξης. Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι προθέσεις δεν μπορούμε να σας δώσουμε, για τους λόγους που προανέφερα τη θετική μας ψήφο. Και δεν το κάνουμε αυτό όχι για να αποποιηθούμε την ευθύνη γι’ αυτά που θα συμβούν. Το κάνουμε, έχοντας την ελπίδα πως η αρνητική μας ψήφος θα αφυπνίσει τους κοιμώμενους πόρους του ΕΣΠΑ τους οποίους δεν έχουμε υποχρέωση μόνο να τους καταναλώσουμε. Αυτό ίσως είναι το εύκολο. Το ζητούμενο είναι να τους επενδύσουμε με όρους ανάπτυξης. Με απλά λόγια να πιάσουν τόπο.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Συνεχίζονται οι παραστάσεις
με το ποιητικό αριστούργημα του Εξυπερύ, που ανεβάζει το Δημοτικό μας Θέατρο. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την, Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλου. Πληροφορίες 24310 20000.
Μια θεαματική παράσταση, γεμάτη ήχους, μουσική και χρώματα, που προσκαλεί...

...μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον γοητευτικό και παραμυθένιο κόσμο του αγαπημένου Μικρού Πρίγκιπα και το περιπετειώδες ταξίδι του στο σύμπαν, μέσα από την φιλία, την αγάπη, την φαντασία και την παιδική αθωότητα.
Σημείωμα για την παράσταση
Μικρός Πρίγκιπας: … Τι πάει να πει ημερώσει; …
Αλεπού: Είναι κάτι που παραμελήθηκε πολύ. Σημαίνει “να δημιουργείς δεσμούς” …
Για μένα, ακόμα δεν είσαι παρά ένα αγοράκι εντελώς όμοιο μ' άλλα εκατό χιλιάδες αγοράκια. Και δε σ' έχω ανάγκη. Μήτε κι εσύ μ' έχεις ανάγκη. Για σένα, δεν είμαι παρά μια αλεπού όμοια μ' εκατό χιλιάδες αλεπούδες. Αν όμως με ημερώσεις, ο ένας θα έχει την ανάγκη του άλλου. Για μένα εσύ θα είσαι μοναδικός στον κόσμο. Για σένα εγώ θα είμαι μοναδική στον κόσμο...
Τι είναι άραγε ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ; Ένα παραμύθι; Μια αληθινή ιστορία;
Μια ιστορία δεσμών που υπάρχουν συνάμα με την ανθρώπινη φύση, μπαίνουν στη ζωή μας χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, δοκιμάζονται στα μεγάλα ύψη της καθημερινότητας και αφήνουν τα χρώματά τους στις αισθήσεις και την ψυχή μας…
Πόσο δύσκολο μας είναι, μεγαλώνοντας, να μιλήσουμε για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τον αποχωρισμό, το θάνατο…
Μια ιστορία όμως που ξετυλίγεται χωρίς φιλοσοφικό ή άλλο θεωρητικό υπόβαθρο, μόνο με ένα χρωματιστό μολύβι κι ένα λευκό χαρτί, όπως ένα παιδί που ξαπλωμένο χάμω, δοκιμάζει να χαράξει μια «Αληθινή Ιστορία»… είτε έναν ελέφαντα μέσα σ’ βόα από τις περιπέτειες της ζούγκλας… είτε ένα αρνί μέσα σ’ ένα κασόνι για να ταξιδέψει σ’ ένα μακρινό πλανήτη…
Πάνω σ’ αυτά τα πρώτα σχέδια των παιδιών, των δικών μας παιδιών, προσπαθήσαμε κι εμείς να στήσουμε την παράσταση. Είχαμε βέβαια ν’ αναμετρηθούμε με μια λογοτεχνική γραφή συμπαγή, κωδικοποιημένη, με συνειρμούς και πισογυρίσματα στο χρόνο, που κάνουν πλοκή και δράση να παρασύρεται από τους κραδασμούς των αισθήσεων και των συναισθημάτων … Η σκηνική μεταφορά του Μικρού Πρίγκιπα έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εικαστική παρέμβαση που ντύνει αισθητικά το αντάμωμα του λόγου με την εικόνα, των αισθήσεων με τους ήχους της παιδικής ψυχής, που γίνονται μουσική, τραγούδι και κίνηση.
Ηθοποιοί και θεατές θα δοκιμάσουν μαζί ένα ταξίδι πάνω σ’ ένα παλιό αεροπλάνο, θα βουτήξουν στην έρημο και θα ψάξουν για τ’ άστρα, που τους φαίνονται γνώριμα και οικεία, γιατί πάνω σ’ αυτά κατοικεί ο Μικρός Πρίγκιπας του καθενός από εμάς, το παιδί που θυμόμαστε και το παιδί που είμαστε και σήμερα, γιατί όπως η αλεπού θα πει, αποχαιρετώντας το Μικρό Πρίγκιπα … δε γνωρίζει κανείς παρά τα πράγματα που ημερώνει…
Καλό ταξίδι
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΕΛΑ- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΑΛΑΣΗΣ, ΣΤΙΧΟΙ: ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΑΛΑΣΗΣ, ΣΚΗΝΙΚΑ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΟΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΓΑΣ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΪΣΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΓΑΔΕΤΣΑΚΗ, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΑΒΑΣ
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΑ ΦΑΡΑΚΗ, ΑΝΤΟΝΕΛΛΑ ΧΗΡΑ, ΜΑΡΙΑ ΓΑΔΕΤΣΑΚΗ, ΒΙΚΗ ΙΑΚΩΒΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΟΖΙΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΤΕΓΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα...

«Ε Υ Ρ Ω Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Η Σ Η»

-ΜΕ ΣΤΕΓΗ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ-
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ
Έρευνα-επιμέλεια Γιώργος Σ. Λεπενιώτης - Λάρισα 2008
Πασχαλινό τσιγγάνικο αφιέρωμα από τον Πολίτη Βάιο Φασούλα
Όταν οι προερχόμενοι από τη χώρα του φωτός Έλληνες μετανάστες, αναγκάστηκαν για μύριους λόγους να πάρουν τη φυγή προς την...
...Ξένη, προκειμένου να επιβιώσουν, το πρώτο που συνάντησαν στις χώρες υποδοχής ήταν το αφ’ υψηλού βλέμμα των ντόπιων πολιτών και το δάχτυλο που τρυπούσε πέρα ως πέρα. Η «στέγασή» τους σε παράγκες θύμιζε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντικατοπτρίζοντας έτσι το μέγεθος της ευνομούμενης Πολιτείας -Κράτους υποδοχής και τα πολιτιστικά της αποθέματα. Εγκαταλειμμένα κτίρια που οι ντόπιοι δεν προτιμούσαν, μεταβλήθηκαν κυριολεκτικά σε γκέτα, καθιστώντας απραγματοποίητο όνειρο την ενσωμάτωση και την κοινωνικοποίησή τους, όσο η χώρα υποδοχής, εσκεμμένα ή μη, δεν είχε καταφέρει να κοινωνικοποιήσει τους δικούς της πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει πρόσφορο έδαφος ο ρατσισμός, που έκανε τα «άλματά» του σε βάρος των ξένων μεταναστών και ερέθισε το φασισμό. Παράδειγμα προς τούτο αποτελεί η άλλοτε Δυτική Γερμανία και σήμερα ενωμένη πια Γερμανία, «κορμός» της ΕΕ. Όταν λοιπόν, μετανάστες προερχόμενοι από φτωχές χώρες αντιμετώπισαν τέτοιου είδους προβλήματα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολη είναι και η ζωή των τσιγγάνων στην Ελλάδα.
Πρόσφατα είχα τη χαρά να διαβάσω το βιβλίο του συγγραφέα-ερευνητή Γιώργου Λεπενιώτη με τίτλο «Με στέγη τον ουρανό». Πρόκειται για ένα τσιγγάνικο ψυχογράφημα, γραμμένο με ερευνητικό τρόπο, για τη διαδρομή των τσιγγάνων στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις παραστατικές και τεκμηριωμένες ιστορικά και πολι-τιστικά σελίδες του βιβλίου. Η ρηξικέλευθη και επίπονη από κάθε άποψη έρευνά του, ταυ-τοποιεί στο μέγιστο την κοινωνία των τσιγγάνων και παράλληλα την ευνομούμενη (αν μπο-ρούμε να μιλούμε για κάτι τέτοιο) κοινωνία των πολιτών, αντιπαραθέτοντας τη μία απέναντι στην άλλη, έχοντας η μία το «δόρυ» και η άλλη την «ασπίδα».
Η αναφορά στην πορεία αιώνων των τσιγγάνων στη χώρα μας πλαισιώνεται από α-ναρίθμητα θετικά και ενίοτε αρνητικά περιστατικά, τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε «επιλο-γές» των ντόπιων πληθυσμών. Οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν στις πόλεις και στην επαρ-χία πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους τους. Κι εδώ ακριβώς βρίσκει το ανάλογο έδαφος ο ρατσισμός και εκ-δηλώνεται ποικιλοτρόπως, άσχετα κατά πόσο οι Πολίτες συνειδητοποιούν ή όχι την ύπαρξή του.
Παρεμπιπτόντως, η καθεστηκυία τάξη, για ευνόητους λόγους δημιούργησε μια πολυ-διάστατη πλέμπα κι αυτή στη συνέχεια, αντιμετωπίζοντας η ίδια ποικίλα αδιέξοδα, λειτούρ-γησε αντικοινωνικά και σε μεγάλο βαθμό εναντίων των τσιγγάνων, βάλλοντάς τους. Κι αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, γενικεύοντας λίγο το θέμα, λέγεται ρατσισμός.
Ρατσισμός λοιπόν, χτες και σήμερα και αύριο! Πρόκειται για ένα αρχαίο φαινόμενο, όσο και ο άνθρωπος. Γεννήθηκε μαζί του με δυο πρόσωπα. Απ’ τη στιγμή της γέννησής του το ανθρώπινο ον, σαν είδε το φως διάλεξε είτε έναν απ’ τους μητρικούς μαστούς για να θη-λάσει, είτε επέλεξε να θηλάσει χωρίς διακρίσεις και από τους δυο. Μέσα του λοιπόν ενυπάρ-χουν οι επιλογές της διάκρισης («διαλέγω»), της αυτάρκειας και της αδιαφορίας. Μ’ αυτές αναπτύσσεται και εξαρτώμενος κι από το οικογενειακό, σχολικό, πνευματικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον διαμορφώνει το χαρακτήρα του.
Αυτά είναι ένα μέρος των αρνητικών συμπλεγμάτων που δεν επιτρέπουν στον πολίτη να δει όλες τις διαστάσεις, παρά μόνο τις αρνητικές: Επιλογές, διαλογή, υποτίμηση και υπο-βάθμιση, χλευασμός και κάποιες φορές η υστερία των λοιπών πολιτών, έχει σαν αποτέλεσμα την αέναη εχθρική συμπεριφορά των πολιτών έναντι των τσιγγάνων και αντιστρόφως. Η άγνοια μερίδας των πολιτών συντηρείται συστηματικά από τις πολιτικές των… ευνομούμε-νων Πολιτειών- Κρατών και μεταβάλλεται σε αναλώσιμο «προϊόν» και έπαιξε και παίζει κα-ταλυτικό ρόλο ως προς τη συντήρηση του ρατσισμού. Σ’ αυτή την άγνοια ο συγγραφέας του έργου, «Με στέγη τον ουρανό» παραθέτει τη δική του έρευνα, προσπαθώντας να ανατρέψει ή να περιορίσει ό, τι αρνητικό κατάλοιπο παράγει η ελληνική κοινωνία, δίνοντας μια ρηξικέ-λευθη-καταγραφή μέσα από παραστατικές έρευνες καταχωρημένες σε εμπεριστατωμένες ενότητες.
Συνοπτικά αναφέρουμε μερικούς από τους τίτλους αυτών των ενοτήτων, οι οποίες συνοδεύονται από επιστημονική, διαχρονική και ιστορική έρευνα: «Οι κοινότητες της κίνη-σης και η κινούμενη πόλη», «Η φωτιά, το αμόνι και ο προαιώνιος ήχος», «Η κυκλωτικοί χο-ροί της Ελευθερίας», «Ιστορίες για έναν κόσμο χωρίς ιστορία», «Τ’ αδέλφια δε χωρίζουνε η μοίρα το ’χει γράψει» και άλλες, που δίνουν τη δική τους διάσταση και όλες μαζί αντικατο-πτρίζουν το «κινούμενο» πάζλ των τσιγγάνων και την προσφορά τους στην Ελληνική κοινω-νία.
Σιδηρουργοί, τεχνίτες ξύλινων, οστέινων δερμάτινων και λοιπών οικοσκευών, καζαν-ζήδες, ανακασσιτερωτές, γανωτζήδες, τροχιστές, ακροβάτες, παλαιστές, θαυματοποιοί, κα-λαθοπλέκτες, ζωέμποροι και κυνηγοί βδέλλας, ξωμάχοι, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μάντισσες, «θεραπεύτριες», χορεύτριες, και άλλα, άλλα πολλά συνθέτουν την περιπλανώμενη ζωή τους με «μόνιμη» στέγη τους τον ασύνορο και απλοχέρη ουρανό. Οι περιπλανώμενες κοινότητες των τσιγγάνων πρόσφεραν στην Ελλάδα όλα όσα προαναφέρθηκαν και γι’ αυτή την προσφορά τους αμείφθηκαν δεόντως από τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας, ιδιαίτερα από τους κλασικούς συγγραφείς και ποιητές κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Μετά τη σύντομη καταγραφή του ερευνητή Γιώργου Λεπενιώτη, την αυλαία κρατά ανοιχτή η «Ανθολογία Ελ-ληνικών διηγημάτων για τους Τσιγγάνους» με αξιοθαύμαστα κείμενα των: Κ. Καρκαβίτσα, Α. Παπαδιαμάντη, Γ. Δροσίνη, Α. Τραυλαντώνη, Μ. Χάκα, Ν. Καρβούνη και άλλων επιφανών Ελλήνων του Λόγου.
Παραμένει γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τόσο η δική μας κοινωνία («μπαλαμούς» μας χαρακτηρίζουν οι τσιγγάνοι) όσο και η κοινωνία των τσιγγάνων, συχνά αποστρέφεται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα οι μεν «μπαλαμοί» να συντηρούν την περιφρόνηση, την υπο-βάθμιση και την περιθωριοποίηση σε βάρος της τσιγγάνικης κοινωνίας, οι δε τσιγγάνοι να συμπεριφέρονται ανάλογα με ό, τι εισπράττουν.
Δυο λόγια ακόμα για τους τσιγγάνους και για τους συμπολίτες «γύφτους» με πρωτα-γωνιστή το ρατσισμό. Παλιότερα, στις γιορτινές μέρες, όπως των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, της Αποκριάς, τη μέρα της Λαμπρής και του Μαγιού, οι τσιγγάνοι κατέκλειαν τις φτωχογειτονιές με τις ζηλευτές χορεύτριές τους, με τα δημοτικά τραγούδια τους και με τους χορούς της αρκούδας, κι εκτός του ότι γέμιζαν οι δίσκοι τους με δραχμούλες, εισέ-πρατταν την προσοχή και το θαυμασμό όλων. Δεν πήγαιναν στα σπίτια των πλουσίων οι τσιγγάνοι. Οι πόρτες τους γι’ αυτούς ήταν πάντα κλειστές. Στις φτωχογειτονιές γυρόφερναν κι εκεί έβρισκαν συχνά αποκούμπι.
Περαιτέρω, τον παλιό καιρό στο Βαρούσι Τρικάλων, οι περισσότεροι κάτοικοι της συνοικίας αυτής χαρακτηρίζονταν ως «γύφτοι» από τους υπόλοιπους Τρικαλινούς. Επρόκειτο για αξιοπρεπείς ανθρώπους της βιοπάλης, αλλά τα επαγγέλματά τους «χαλούσαν» το πάζλ της τότε κοινωνίας. Το ψωμί τους το κερδίζανε με διάφορες δουλειές όπως του καρεκλά, του λούστρου, του λαχειοπώλη, του αχθοφόρου-χαμάλη, του μουσικού, του πραγματικού μάγκα που ξεσπάθωνε ενάντια στα κακώς κείμενα της εποχής, εκείνους που ανοίγανε αρτεσιανά και βόθρους. Οι δε γυναίκες τους πότε ξενόπλεναν σε σπίτια των «μπαλαμών» για να «πληρωθούν» με μεταχειρισμένα ρούχα, πότε στους γύρω μπαχτσέδες και στα χωράφια για να αμοιφθούν επίσης σε είδος. Σε πολλά δε φτωχόσπιτα υιοθετούσαν και παιδάκια, άλλα εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους και άλλα ορφανά, θύματα του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτοί ήταν οι …εγχώριοι «γύφτοι», Ά ρ χ ο ν τ ε ς από κάθε άποψη για την τότε εποχή!
Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα θα ήθελα να συγχαρώ την «Ευρωπληροφόρηση» και τους συνεργάτες της για την προσπάθεια που καταβάλλουν, ιδιαίτερα τον ερευνητή Γιώργο Λεπενιώτη για τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις που μας έδωσε. Ας μου επιτραπεί να παραθέσω αποσπασματικά τη δική μου τσιγγάνα και το δικό μου τσιγγάνο!
..……………………………………………………………………………………………………………………………

«Γεωργία τη φωνάζανε κι έτσι την ξέραν όλοι
Μα όταν στα χέρια του την άρπαξε, μέσα απ’ την πυρκαγιά
ο γύφτος, ο τσιγγάνος,
«Ανθή!, τη φώναξε, Ανθή είσαι ένα λουλούδι
Εσύ θ’ ανθίσεις τη ζωή, εσύ θα είσαι ο φάρος
Ήλιος θα γένεις αστραφτερός, κι εγώ ο ουρανός σου
Και γη που θα καρποφοράς κι εγώ θα ’μαι βροχή σου
Δραγάτης θε ν’ αγρυπνώ, πάνω απ’ τη σοδιά σου
Κι ούτε που θα τολμά κανείς, ν’ αγγίξει τα καλά σου
Σκώσε το κεφάλι αψηλά και δώσ’ μου το χεράκι
Στ’ αγένωτα τα στήθια σου, γεννιέται η ζωή
Και την καρδιά σου, κόρη μου, εγώ θα στη γιατρέψω
Μια σπίθα είσαι για τα με, κι εγώ μια πυρκαγιά
Σε τούτο το ντουνιά, Ανθούλα μου, να βάλουμε φωτιά

Άντε, άντε τώρα και σώπα πια να κλαις!
Πριχού βροντήξω, μάτια μου, στα πόδια σου μπροστά
Καημό κι εσύ αγιάτρευτο, καημό κι εγώ και σβήνω
Άντες να φύγουμε απ’ εδώ, πριχού να είναι αργά
Στη στράτα θα μπαλώσουμε, την τρύπια μας καρδιά…»
(Απόσπασμα από το: «Στους ρυθμούς της διασποράς»)

* * * *

«Στην πολιτεία την μικρή, όπως εχάζευα μια μέρα του Mαγιού,
βλέπω να στέκει δίπλα μου τσιγγάνα με πανέρι,
ξυπόλυτη, αχτένιστη, με ξεσκισμένα ρούχα κι άγριο χαμογέλι,
χτένα αγόρασε, σαπούνι και τσιμπίδια
και η μυρουδιά της μύριζε σαν από άνθη γιασεμιών, βασιλικούς και κρίνα

Λοξά μου ρίχνει μια ματιά, κρυφά χαμογελάει, με μιας με σφάζει μαγικά
την ώρα που ο μαγαζάτορας την φώναζε και μάλωνε να φύγει
κι εγώ να μένω ακίνητος απ’ τη ματιά εκείνη,
μόνο τα μάτια μου κουνώ και με κομμένη ανάσα να παρακολουθώ,
την όμορφη τσιγγάνα πώς χάνεται αργά στου δρόμου τη στροφή

«Έλα, καλέ μου, έλα να σε πω της μοίρας το καλό,
αυτό που τόσο αποζητάς και φλέγεσαι τα βράδια,
τήρα με μες στα μάτια μου βαθιά όσο μπορείς,
να σου διαβάσω, αφέντη μου, τι σου ’γραψε η μοίρα σου
για το στρατί που διάλεξες κι η τύχη σου μαζί!»
(Απόσπασμα από το «Τσιγγάνα μου μελαχρινή»)
Χρόνια Πολλά! «Με τούτη την Ανάσταση και η ζωή κι αυτήνα αναστηθεί!»
Ε.Ε. Ελλάδα, Καβάλα, Μάρτης 26 2010
pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες καταστροφές από τις κατολισθήσεις στο Ροπωτό Τρικάλων

Δείτε στο βράδυ τι κατέγραψε σήμερα ο φακός του trikalaola.
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε το βίντεο από την διαδήλωση του ΠΑΜΕ μέσα στην χθεσινή παρέλαση στα Τρίκαλα



Το σύνθημα: «Ξεσηκωμός αυτό είναι Πατριωτισμός να μην πτωχεύσει ο λαός ΠΑΜΕ». Η εισβολή στην παρέλαση έγινε από την πλατεία Κιτριλάκη, μόλις τελείωσαν τα πολιτικά τμήματα που συμμετείχαν στην παρέλαση και μετά...

...ακολουθούσαν τα Στρατιωτικά. Το γκρουπ των διαδηλωτών δεν παρεμποδίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., όπως έγινε σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το βίντεο από τον τελικό του Κυπέλλου Μετέωρα - Πετρωτό


Όπως σας ενημερώσαμε από χθες το βράδυ, ανεβάσαμε το βίντεο στο You Tube. Δείτε το βίντεο από τον τελικό ανάμεσα στα Μετέωρα και το Πετρωτό, που διεξήχθη χθες 25 Μαρτίου, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων. Το βίντεο περιλαμβάνει...
...την διαδικασία των πέναλτι. Στη φωτό ο Ντόβας αποκρούει το πέναλτι του Φασούλα και χαρίζει το Κύπελλο στο Πετρωτό. Φωτογραφικό υπάρχει από όλα τα πέναλτι, καθώς και από πολλές φάσεις του αγώνα, τα οποία θα αναρτήσουμε σταδιακά. Διαβάστε περισσότερα...

Τα χώνει ο Αρναούτογλου…

Δείτε το βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρή 31χρονη μετά από πτώση από όροφο πολυκατοικίας στα Τρίκαλα

Μια γυναίκα 31 ετών, βρέθηκε νεκρή σήμερα στις 6:30 περίπου το πρωί, στην οδό...
...Καποδιστρίου στα Τρίκαλα. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο πριν από μία ώρα. Για το θέμα είδη διερευνάται από την ασφάλεια Τρικάλων. Διαβάστε περισσότερα...