Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

H στρατευμένη Τέχνη πρέπει να επιστρέψει..

Ζούμε σε μια εποχή η οποία είναι γεμάτη με ψέμα, υποκρισία, "δήθεν", ανηθικότητα, "αρπαχτή", "κατινιά", κιτρινισμό, ξεπούλημα, χλυαρότητα, σαχλαμάρα, ωχαδερφισμό, αδιαφορία, αναισθησία...
...Δε χρειάζεται να πω περισσότερα για να γίνω πιο περιεκτικός. Η κατάσταση είναι τραγική. Κάποτε οι εχθροί ήταν ορατοί, τώρα δεν είναι. Είναι παντού. Ακόμα και μέσα μας. Αυτή λοιπόν την κωλοκατάσταση, κάποιοι επιμένουν να μη την βλέπουν. Τα κανάλια συντονίζουν την κατάσταση αυτή, τα υπόλοιπα μέσα (ραδιόφωνο και περιοδικα) την συντηρούν, ο κινηματογράφος απλά δεν υπάρχει, ο πνευματικός κόσμος σιωπά, η Εκκλησία επίσης. Και όσοι μιλάνε για "Επανάσταση" γίνονται γραφικοί. Ωραία εισαγωγή, ε;
1) Και μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι ενοχλούνται γιατί ο Χάρης Κατσιμίχας απάντησε όπως αισθανόταν για κάποιους συναδέλφους του, επειδή είπε ότι "ο Ξυδάκης έχει γράψει «άχρωμες, άγευστες και άοσμες θεματολογίες», ο Πορτοκάλογλου «μικροαστικούς νταλκάδες», ο Φάμελλος «μπουρδολογίες», του Αλκίνοου Ιωαννίδη ο λυρισμός είναι «ρηχός», ο Πλιάτσικας είναι, απλά ο «ψηλός» κι ο Στόκας είναι αυτός που, απλά, έπινε μαζί του κάνα καφέ!" (Πηγή). Είπε επίσης για τον Νταλάρα: "Γιωργάκη… «δεν θέλω να ’μαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί, θέλω μονάχα να μη θυμάμαι» όπως λέει η Αλαγιάννη με τον Παπάζογλου". Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ.
Και ξεσηκώθηκαν πολλοί, επειδή τα είπε τώρα.. Ότι όταν συνεργαζόταν με κάποιους από αυτούς, ή ήταν ενεργός στη δισκογραφία δεν τα έλεγε. Ότι είναι χοντρά αυτά και ότι βγάζουν κομπλεξισμό. Ή ακόμα ότι δεν έπρεπε να τα πει καν. Δηλαδή ο Χάρης έπρεπε να μην πει αυτά που πιστεύει, αλλά να χαϊδέψει αυτιά, να διατηρήσει τις δημόσιες σχέσεις, τις ισορροπίες, το προφίλ του. Τι είπε για τον Νταλάρα δηλαδή; Απολύτως τίποτα! Έδειξε ότι προφανώς "έχει ξενερώσει με την πάρτη του" που λέμε πιο λαϊκά και τον προστάτεψε δίχως να πει τίποτε άλλο. "Αχάριστος ο Χάρης" κλπ κλπ.. Ρε, ξέρετε να διαβάζετε; Τι σας ενόχλησε; Για τους Ξυδάκη, Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη, Πλιάτσικα, Φάμελλο κλπ, τι είπε; Τι έχουν να παρουσιάσουν άραγε τα τελευταία χρόνια; Τι έχει να παρουσιάσει το ελληνικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια; Και μιλάμε φυσικά και για το πολιτικό, κοινωνικό τραγούδι. Εκτός από αγάπες , μικροαστικές ανησυχίες και λυρισμούς στο κενό, τι έχει; Και ναι, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να πει ό,τι τον καίει.
Από το 1985 μέχρι το 2004 οι δίσκοι των Κατσιμιχαίων είναι "γεμάτοι". Από τότε μέχρι και τώρα (2004). Οι δίσκοι των υπολοίπων ενώ ξεκίνησαν "γεμάτοι", κατάντησαν να είναι γεμάτοι με αδιάφορα τραγούδια. Ποιοι είναι αυτοί που σήμερα θα αφυπνίσουν τον κόσμο, θα τον βάλουν να προβληματιστεί, να ξεσηκωθεί; Ο Σιδηρόπουλος και ο Άσιμος δεν έγραψαν μόνο κορυφαία ερωτικά τραγούδια. Οι κοινωνικοπολιτικοί τους στίχοι, δεν έγιναν τυχαία συνθήματα σε πορείες, τοίχους και συνειδήσεις..
Επί δικτατορίας (όταν ο εχθρός ήταν ορατός) αυτό το έκανε ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Σαββόπουλος. Δεν είχαν έρωτα αυτοί στα τραγούδια τους; Είχαν και άλλα όμως και με αυτά ξεσήκωναν.. Τώρα;
2) Έγινε εξώφυλλο ο Χατζηγιάννης στο περιοδικό "Δίφωνο". Πολύ είπαν "γιατί να μην γίνει;", κάποιοι ότι άργησε κιόλας.. Το Δίφωνο για όσους δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται (ή δεν θέλουν), πριν από κάποια χρόνια ήταν, πως να το πω, ένα περιοδικό όπου διάβαζες, έβλεπες και άκουγες όσα δεν μπορούσες σε όλα τα άλλα περιοδικά, πάντα με μία κατεύθυνση στα ποιοτικά και αυθεντικά στοιχεία, του εντέχνου, της τζαζ και του ροκ. Ξένου και ελληνικού. Ένα περιοδικό που σε τύπους όπως ο Χατζηγιάννης όχι απλά δεν είχε θέση σε εξώφυλλο, αλλά ούτε σε μία γραμμή. Και δε θα κάτσω να το αναλύσω. Αυτό λοιπόν το "κοκκοράκι" έχει ταλέντο μουσικό, αλλά είναι μεγαλύτερο ταλέντο στο να κλέβει, να κόβει και να ράβει μουσικές. Και γι' αυτό πριν από κάποια χρόνια δεν είχε θέση σε αυτό το περιοδικό. Αλλά και σε πολλές δισκοθήκες.
Καταλήγω λοιπόν, στο ότι η εποχή που ζούμε απαιτεί ξεκάθαρες στάσεις, απόψεις και πράξεις. Δεν πάει άλλο, δεν γίνεται αλλιώς..
Πιστεύω ότι η "στρατευμένη" Τέχνη (και προφανώς Τέχνη δεν είναι μόνο η Μουσική..) πρέπει να βγει μπροστά και να αντιδράσει. Να μιλήσει, να φωνάξει. Και σε πρώτη φάση, οι ξεκάθαρες στάσεις, απόψεις και πράξεις, μου αρκούν.
Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και να ακούγονται. Και ας είναι τραβηγμένα κι ας είναι ό,τι και όπως να 'ναι... Αρκεί να είναι ξεκάθαρα.
Υ.Γ. "Που 'ναι το φως σου το κρυμμένο, αυτό που χρόνια περιμένω;"
http://www.youtube.com/watch?v=LF3hOgSMME0
Πηγή: http://3kala-strava-paraloga.blogspot.com/2010/04/h.html
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα Πηγή – Παλαιομονάστηρο 2-1 (12 φωτό)

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ στο trikalaola2 εδώ: http://trikalaola2.blogspot.com/2010/04/2-1.html
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα Λυγαριά – Φωτάδα 3-1 (21 φωτό)

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ στο trikalaola2 εδώ:
http://trikalaola2.blogspot.com/2010/04/3-1-21.html
Διαβάστε περισσότερα...

Φ ωτορεπορτάζ από τον αγώνα Αμπελάκια – Ένωση Δροσερού Μουριάς 1-3 (15 φωτό)

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ στο trikalaola2 εδώ: http://trikalaola2.blogspot.com/2010/04/1-3-15.html
Διαβάστε περισσότερα...

Γράμμα στον Γιωργάκη

Γιωργάκη γεια σου.
Μπορεί να μη με ξέρεις, αλλά σε ξέρω εγώ και το ίδιο κάνει.
Αποφάσισα να σου γράψω γράμμα γιατί με έχεις φέρει σε δύσκολη θέση.
Αισθάνομαι πολύ άσχημα, η τελευταία των τελευταίων, άφραγκη, ανίκανη, ηλίθια.
Γιωργάκη εξηγούμαι αμέσως.
Λένε πως θα μας πας στο ΔΝΤ.
Σε μπινελικώνουν αν δεν στο είπαν, γι’ αυτό που θα κάνεις.
Δεν θέλουν να δανειστείς από το ΔΝΤ.
Λυσσάξανε...
...Αυτό είναι το πρόβλημα μου.
Γιατί ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αυτοί δεν θέλουν λεφτά.
Που σημαίνει ότι έχουν τις καβάντζες τους.
Έχουν το προσωπικό τους κομπόδεμα να πορευτούν, και δεν θέλουν βοήθεια από κανένα.
Η μόνη εξήγηση.
Εγώ όμως Γιωργάκη, δεν έχω σάλιο.
Ό,τι έβγαζα τόσα χρόνια τα σκορπούσα.
Μου ‘λεγε η μάνα μου "Μάζευε κανά φράγκο μην πέσεις στην ανάγκη του ΔΝΤ" αλλά δεν την άκουγα.
Κι έφτασα τώρα να κρέμομαι απ’ αυτό.
Γιωργάκη σε παρακαλώ, σε ικετεύω, μήπως γίνεται να αφήσεις το ΔΝΤ απέξω και να φέρεις λεφτά από αλλού;
Φέρε ρε παιδί μου από κει που δανείζεται η Ελλάδα τόσα χρόνια, αυτό δεν θα τους πειράξει, άλλο να στα δίνει γνωστός, κι άλλο εντελώς άγνωστος.
Θα μου πεις, δεν δίνουν πια αυτοί.
Το ξέρω.
Θα μου πεις ακόμα Γιωργάκη, πως στο ΔΝΤ κι εμείς συνεισφέρουμε οικονομικά ως μέλη του.
Πληρώνουμε συνδρομή τόσα χρόνια, ακριβώς για μια τέτοια δύσκολη στιγμή.
Ναι ρε Γιωργάκη, αλλά δεν γουστάρουν, πώς θα γίνει;
Κουμάντο θα τους κάνεις;
Έχω μια ιδέα.
Η μάνα μου κι ο πατέρας μου μια φορά που χρειαζόντουσαν ρευστό, διαφωνούσαν για τον δανειστή τους.
Η μάνα μου σκέφτηκε τον θείο Κώστα κι ο πατέρας μου τον θείο Αλέκο, γιατί δεν γούσταρε τον θείο Κώστα.
Η μάνα μου πήγε στον θείο Αλέκο και της έδωσε ένα λουκούμι και νερό βρύσης, αλλά λεφτά όχι.
Επειδή όμως υπήρχε ανάγκη και κόψιμο, τα πήρε κρυφά από τον θείο Κώστα, και να πάει να χεστεί ο μπαμπάς.
Αυτό να κάνεις κι εσύ.
Βρες κανά -δυο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κει πέρα να πουν ότι μας δάνεισαν, και πάρτα από το ΔΝΤ.
Τίποτα δεν θα καταλάβουνε, όπως και ο μπαμπάς που ήταν βαρεμένος από κάτι χάπια που έπινε.
Κάντο Γιωργάκη, και θα με θυμηθείς.
ΥΓ.
Σόρι για το "Γιωργάκης", μπορεί να είσαι πρωθυπουργός, αλλά ξέρεις βρε ποια είμαι εγώ;
Με αγάπη
Τσαούσα.
Πηγή:
www.theinsider.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτορεπορτάζ από τον χθεσινό αγώνα Γόμφοι – Πιαλεία 0-0 (20 φωτό)

Χωρίς τέρματα έληξε το χθεσινό παιχνίδι ανάμεσα στους Γόμφους και την Πιαλεία.
Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ με τις 20 φωτό στο...
...trikalaola2 εδώ:
http://trikalaola2.blogspot.com/2010/04/0-0-20.html
Διαβάστε περισσότερα...

Γέροντας Μεθόδιος:«Να λιώσουμε τα χρυσαφικά και τα ασημικά μας »

Ο Γέροντας Μεθόδιος ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμενου προτείνει στον Πατριάρχη να δώσει το Πατριαρχείο και το Άγιο Όρος και Ι.Μ. Εσφιγμενου, μέρος από την περιουσία τους για να μην πάει η χώρα στο ΔΝΤ . «Να λιώσουμε τα χρυσαφικά και τα ασημικά μας » γράφει χαρακτηριστικά ο Γέροντας Μεθόδιος…
…ΕΠΙΣΤΟΛΗ –ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ι.Μ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ/1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010,
Τη στιγμή που η ορθοδοξία σύμπασα με πνεύμα κατάνυξης και ευλάβειας ,παρακολουθούσε την κορύφωση του θείου δράματος με την ανάλογη προσδοκία της Αναστάσεως Του Κυρίου ,η πολυπληθής αδελφότητα της Ι.Μ Εσφιγμένου ελάμβανε ακόμη μια «πρόσκληση –πρόκληση», προιόν «άνωθεν εντολής», για να πορευτεί εκουσίως είς το δρόμο της Σταύρωσης ………
Μια πόρευση που συνειδητά έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε τα τελευταία 8 χρόνια ,όπου υφιστάμεθα έναν ανείπωτα ευλογημένο διωγμό ,απο αγιορείτες και μη αδελφούς μας .Αυτή η πρόσκληση –πρόκληση απαντούσε εις τον τίτλο «εί έχεις καρδίαν ,δύνασαι σωθήναι», ένα παραπλανητικό ντοκιμαντέρ για το ζήτημα της Ι.Μ Εσφιγμένου ,που όπως μάθαμε πωλούνταν από τα περίπτερα!!!
Για να είμαστε ειλικρινείς ,η κυκλοφορία ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ ,που έθεσαν προς πώληση , τα «υποχείρια του φαρισαϊσμού», οι διαβόητοι «κατσουλιέρηδες», δεν μας εξέπληξε καθόλου ,καθώς μας είναι γνωστά τα εμπορικά τους ελατήρια ,τα οποία πόρρω απέχουν απο τα πνευματικά .Μας προβλημάτισε όμως (αν και δεν θα έπρεπε ) η ημέρα που επέλεξαν να κυκλοφορήσει αυτή η σκηνοθετική επιμέλεια ….
Μ. ΠΕΜΠΤΗ !!!
Αναρωτιόμαστε αν αυτό δεν είναι σκανδαλισμός του χριστεπώνυμου πλήθους ,τότε τι εστί σκανδαλισμός ?Σε τούτες τις μέρες που οι πολίτες αυτής της πολύπαθης χώρας ,επιχειρούν με νύχια και με δόντια να ισορροπήσουν πνευματικά ,μέσα από τη συντριβή και τα πάθη του θεανθρώπου , σ ένα κυκεώνα εκατοντάδων προβλημάτων επιβίωσης ,οι «κατσουλιέρηδες» εξέδιδαν βίντεο ,για το ζήτημα της μονής, έχοντας σαν στόχο πέρα όλων των άλλων να παρασύρουν τους ορθοδόξους σε δρόμους σκοτεινούς ,που αυτοί και οι υποκινητές τους ,δίχως φόβο θεού έχουν επιλέξει .
Εν μέσω των αγίων ημερών της πεντηκοστής που διανύουμε ,επουδενί δεν σκοπεύουμε να αντιπαρατεθούμε .ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ και ΑΛΛΗΛΟΥΣ .Άλλωστε αυτό μας διδάσκει ο Κύριος μας και καλούμε ,όσους μπορούν (αν δύνανται βέβαια να καταβάλουν το αντίτημο των 6,90 ευρώ) να σπεύσουν να αγοράσουν αυτό το τηλεοπτικό κατασκεύασμα ,που δικαιώνει με βάση την απομαγνητοφώνηση ,που έχουμε τα χέρια μας ,τα όσα σθεναρά και αμετακίνητα υποστηρίζουμε ,ώς αδελφότητα εδώ και 38 συναπτά έτη .
Απο την άλλη δεν κρύβουμε ότι αυτό μας θλίβει ,γιατί μέσα απο αυτή την ταινία καταδεικνύεται με διαύγεια η πνευματική κατάπτωση των πρωταγωνιστών της ,που ταυτόχρονα διαφεντεύουν με τρόπο κοσμικό δυστυχώς την αγιώνυμη πολιτεία.Λησμονώντας παράλληλα ότι κριτής των πάντων είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και όχι η Ευρωπαική Ένωση ,όπως ακούγεται μέσα απο τα χείλη μεγαλόσχημου και επιφανή αγιορείτη.
Είναι δε πασιφανές ότι το διακύβευμα ,που κρύβεται πίσω απο την «με κάθε τρόπο»,απομάκρυνση μας απο το Αγιον Όρος ,όπως αναφέρει σε άλλο σημείο του ντοκυμαντέρ,επίσης σημαίνων πρόσωπο της Ιεράς Κοινότητας,είναι η ταχύτατη και συνάμα ολοκληρωτική μετατροπή του «Οίκου της Παναγίας» σε οίκο εμπορίου .Με απλά λόγια σε τουριστικό θέρετρο ,αφού βέβαια προηγηθεί η πολυπόθητη σε αθειστές και αιρετικούς ,ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΤΟΥ ,που εντέχνως καλλιεργείτε και μέσα απο τις ανεπιτήδευτες (?) και εσώψυχες(?)καταθέσεις κοσμικών και μοναχών ,στο φιλμ .Όλα αυτά κατά την ταπεινή μας γνώμη, βρίσκουν πρόσφορον έδαφος, χάρη στην εκπτωτική διάθεση που δείχνει σε θέματα πίστης ,η κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ,ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος ,ο οποίος με τη σειρά του στο ντοκιμαντέρ ακούγεται να ζητά ,μέσα απο το πρωτάτο του Αγίου Όρους, από την ελληνική πολιτεία ,να του παραδοθούν επί πίνακι οι 110 κεφαλές, των ομοδόξων αδελφών του ,με το αιτιολογικό της μή μνημόνευσης ….
Για ακόμη μια φορά θα υπενθυμίσουμε στον πατριάρχη μας και πρώτο επίσκοπο του Αγίου Όρους ,πως δεν είμαστε θεσμικοί αντιρρησίες ,αλλά πνευματικοί……
Επιπροσθέτως ,όλες μας οι πνευματικές ενέργειες περιγράφονται και προβλέπονται απο τον καταστατικό Χάρτη του Α.Ο .Εν τέλει θεωρούμε πως είμαστε μια μικρογραφία του ιδίου ,που δίνει μάχη για να κρατήσει ζωντανά της πίστης μας τα όσια και τα ιερά ,μέσα στα σπλάχνα του αφιλόξενου πνευματικά γείτονα .
Αντί λοιπόν να ξοδεύει λόγο και χρήμα για το «θήραμα» μας και με αφορμή την επικείμενη έλευση του στη Θεσσαλονίκη ,τον καλούμε να αποδείξει ότι δικαίως αποκαλείτε ο Πατριάρχης της αγάπης και της φιλανθρωπίας ,θέτοντας στη διάθεση του ταμείου αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης ,ένα τμήμα μοναχά απο τα «χρυσαφικά» και τα «ασημικά», που έχει στο θησαυροφυλάκιο του το Οικουμενικό πατριαρχείο και το Άγιον Όρος .
Να αποσοβηθεί κατ αυτόν τον τρόπο η χρεωκοπία της χώρας και της επαχθούς υπαγωγής της σε οργανισμούς ,που σαν στόχο έχουν ξεκάθαρα θέσει τον αφανισμό του ελληνισμού και της ορθοδοξίας από τον παγκόσμιο χάρτη. Απο εμάς πρέπει να «πυροδοτηθεί» η Ανάσταση αυτής της πατρίδας .
Ας μην σπέρνουμε λοιπόν διχόνοιες ,ετούτες τις δύσκολες ώρες μεταξύ των Ελλήνων ,όπως επίσης και σε αλλοδαπούς που ζουν και αφομοιώθηκαν μαζί τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ,ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΥΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ……..ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ ……ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ……ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ «ΛΙΩΣΟΥΜΕ» ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΕΡΕΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ……..ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΜΑΣ …..
Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Α Ν Ε Σ Τ Η
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ =ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
Υ.Γ Καλούμε επίσης και τους αδελφούς «κατσουλιέρηδες», τα έσοδα της ταινίας να τα διαθέσουν είς το ταμείον της αλληλεγγύης .Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν .Αν το πράξουν όμως θα τους είμαστε ευγνώμονες ,όπως και για όλα όσα έχουν κάνει σε βάρος μας ,όλα αυτά τα χρόνια …..
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΡΩΝ ΜΕΘΟΔΙΟΣ
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Πηγή: www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«ΧΑΛΑΡΑ» …

Χαλαρά παιδιά, Παρασκευή είναι σήμερα και έρχεται Σαββατοκύριακο. Χαλαρώστε τώρα με την ψαριά του διήμερου του φίλου μας Γιάννη Σπανδανόπουλου. Διαβάστε περισσότερα...

Θα τα πάρουμε ποτέ πίσω;…




Δείτε το βίντεο... Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για βοήθεια

Ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης, ανταποκρινόμενος στην παράκληση μέλους του για συγγενικό του πρόσωπο, απευθύνεται στην ευαισθησία των κατοίκων της Ξάνθης με την παρακάτω έκκληση για βοήθεια μιας μητέρας:
«Το Μαράκι μας
Ήταν ένα γέλιο ολόκληρη. Το προσωπάκι της έλαμπε από χαρά.
Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι’ αυτήν. Στα εννιά της χρόνια η παιδική ξεγνοιασιά έδωσε τη θέση της στον αγώνα για ζωή.
Η Μαρία έχει…
...σάρκωμα στη δεξιά μεριά του προσώπου της. Το σάρκωμα είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη καρκίνου που υπάρχει.
Πολύμηνη παραμονή σε διάφορα νοσοκομεία, Α.Χ.Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης, Sourasky Medical Center στο Tel Aviv, Olgahospital Stuttgart, ατέλειωτες και επίπονες εξετάσεις κούρασαν την ίδια και την οικογένεια της.
Λέξεις όπως Βιοψία, Ακτινοβολία, Χημειοθεραπεία πήραν τη θέση του χαμόγελου, του παιχνιδιού, του τραγουδιού.
Ώσπου μια ελπίδα σωτηρίας ήρθε από το νοσοκομείο MD ANDERSON στο Τέξας των ΗΠΑ, το μόνο νοσοκομείο παγκοσμίως που δέχτηκε να αναλάβει τη θεραπεία του παιδιού, αλλά με ένα υπέρογκο ποσό των 500 000 ευρώ.
Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε από την περίσσεια του συναισθήματός μας, για να ξανανθίσει το χαμόγελο στα χείλη της μικρής Μαρίας και να γυρίσει δυνατή και γερή στο σπίτι της, απολαμβάνοντας τη ζεστή αγκαλιά των γονιών της».
Οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με την οικογένεια, μπορεί να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στον Σύλλογο Ποντίων νομού Ξάνθης, Πάροδος Θερμοπυλών 8, 2ος όροφος, τηλ 2541078811 (Δευτέρα 17:00-21:00 και Τρίτη-Παρασκευή 08:00-12:00).
ASPIS BANK: IBAN GR 8604707210107211550002915
Το Δ.Σ.
Μας εστάλει από τον κ. Γιώργο Κρόγια http://antikrogias.blogspot.com/2010/04/blog-post_16.html
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει το Eurogroup, με τη σκιά του ΔΝΤ να πέφτει στην Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα, στη Μαδρίτη, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), μια μέρα μετά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας για διευκρίνιση των όρων του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα αλλά και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του...
...Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αν και δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup το ζήτημα της Ελλάδας, θεωρείται βέβαιο πως το θέμα θα συζητηθεί κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα.
Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως η επιστολή δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά ως τυπική υποχρέωση της χώρας ώστε να επιλυθούν μία σειρά από τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι ακόμη εκκρεμή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε μεν στους δημοσιογράφους ότι η επιστολή αφορά απλά συνομιλίες, αλλά ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε χθες με έμμεσο τρόπο, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι θέμα χρόνου. «Ήδη η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός… Αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου κατά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δημοσιογράφους στην Μαδρίτη, οι ρόλοι δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο κ. Juncker παραδέχθηκε ότι οι λεπτομέρειες περί ρόλων είναι ακόμα υπό συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε κοινή στρατηγική. Ο κ. Juncker άφησε αιχμές για ακόμα μια φορά για την εμμονή της Γερμανίας να εμπλέξει το ΔΝΤ στον μηχανισμό λέγοντας ότι «εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που το ζήτησαν, να το χειριστούν».
«Καταφύγαμε σε αυτά τα δάνεια (για την Ελλάδα) γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», τόνισε ο κ. Juncker μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Expansion, και υπογράμμισε ότι «Για το μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που δεν θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χαλαρώνουν και να μην ισοσκελίζουν τα βιβλία τους». Ο κ. Juncker χαρακτήρισε μοναδική την περίπτωση της Ελλάδας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι αυτό που έπαθε η Ελλάδα μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες. «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα βρίσκεται σε θέση που θα μπορούσε να συγκριθεί με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της θεωρεί ότι η επιστολή Παπακωνσταντίνου φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην χρησιμοποίηση του μηχανισμού. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Ewald Nowotny στη Μαδρίτη, η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα στην διαδικασία επίσημης αίτησης για βοήθεια.
Από Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Stross-Kahn, την Δευτέρα θα έρθει κλιμάκιο του Ταμείου «για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος, σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για ένα πακέτο με σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο, με την απαίτηση να εφαρμοστούν αμέσως ή να αρχίσει η προετοιμασία από τώρα προκειμένου να εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Αυτό, άλλωστε, άφησαν να εννοηθεί και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα, περί εφαρμογής συνταγής αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μια πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος χθες, Olli Rehn, που δήλωσε ότι η περικοπή κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είναι «ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».
Οι διεθνείς αναλυτές πάντως δηλώνουν πως η κίνηση αυτή της Ελλάδας, με την επιστολή, μεταφράζεται άμεσα ως ένα επίσημο πλέον βήμα προς την ενεργοποίηση του «συστήματος ασφαλείας» που δημιούργησε το Eurogroup. Την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό άλλωστε, προέβλεψαν τόσο η περιβόητη Goldman Sachs όσο και ο οίκος αξιολόγησης Fitch και, κρίνοντας από την πτωτική τάση των spreads και την άνοδο που σημείωσε το Χ.Α με την δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται πως η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό είναι κάτι που μάλλον επιθυμούν οι αγορές.
Χθες, μετά την γνωστοποίηση για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, το spread υποχώρησε στις 397 μονάδες βάσης, από 406 μονάδες που ήταν προχθές και 431 μονάδες που έφτασε ενδοσυνεδριακά χθες.
Πηγή: http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχουν ούτε Ιερό, ούτε Όσιο! (ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ) κ. Α/ΓΕΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ;

Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού… σκέτης Αμύνης Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της απόφασης για… μείωση εξόδων αποφασίστηκε να μην αποδώσει τιμές στρατιωτικό άγημα στην Παναγία...
...την Τρυπητή στο Αίγιο, ούτε να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις όπως κάθε χρόνο, και βέβαια να μην διαθέσει το στρατιωτικό τζιπ, για την περιφορά και μεταφορά της Αγίας Εικόνας (η οποία έγινε τελικά σε όχημα της πυροσβεστικής!).
Λάβρος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος σημειώνει:
"...Ποιός μπορεί να αρνηθή, ότι η οικονομία της Χώρας μας διέρχεται κρίση! Ποιός μπορεί επίσης να αμφισβητήσει την ανάγκη, ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες βιτρίνας, ώστε να σωθή η οικονομία μας!
Διαβάστε περισσότερα:

http://trikalagr.blogspot.com/2010/04/blog-post_2548.html#ixzz0lEyFFllI Διαβάστε περισσότερα...

Πορτίτσα-το χωριό μας «Θα ξαναγυρίσεις»

Του Απόστολου Πετσιά, Τρίκαλα
«Θα ξαναγυρίσεις» είναι ο τίτλος που δίνει στο μεστό ποίημά του, ο αγαπητός φίλος, Απόστολος Πετσιάς και μ’ αυτό, χωρίς μακιγιαρί-σματα, αποδεικνύει το βαθιά κρυφό ταλέντο του στα...
...οικοδομικά υλικά.
Ένας μικρός «ύμνος», ένα μελωδικό τραγούδι που ξεσηκώνει κορμί και ψυχή, πλαισιωμένο με όλα τα χαρακτηριστικά της παλιότερης εποχής με τη «θεά» νοσταλγία να αρνείται να σύρει το «σύγχρονο» χορό του Ζαλόγγου, προκειμένου να φυλάξει ό, τι απόμεινε από το πέρασμα της καταστροφικής λαίλαπας της κοινωνίας μας.
Οι στίχοι του, πλημυρισμένοι από συγκίνηση και τρυφεράδα, γοητεία και κάλλος, είναι βέβαιο πως καθηλώνουν τον αναγνώστη, που θα αναρωτηθεί αν είναι κι αυτός νοσταλγός, αν έκανε έστω και μια στιγμή δραγάτης ή έμεινε και μένει αδιάφορος από το σφοδρό χτύπημα της ύλης.
Το πικρό παράπονο που προβάλλεται μέσα από την εγκατάλειψη των παραδόσεων και αξιών αποκορυφώνεται μέσα στους μεστούς στίχους και παράλληλα η ελπίδα για μια ε π ι σ τ ρ ο φ ή μεγαλουργεί. Οι θύμισες ως σημείο αναφοράς παραστατικά και με έντεχνο τρόπο επικρατούν στον κάθε στίχο: «Αν εδώ, με τους φίλους σου στο γεροπλάτανο / έπαιξες, μάλωσες, μάτωσες, έκλαψες, γέλασες / και από το γάργαρο νερό της βρύσης δροσίστηκες…»
Κλείνοντας, εύχομαι ο συγγραφέας, δημιουργός και πολλών άλλων ποιημάτων, να μας προσφέρει τη χαρά να τα διαβάσουμε. Το «αντίπαλο δέος» που μπορεί να αντικαταστήσει τις ματεριαλιστικές κουρτίνες της μοντέρνας εποχής, είναι ο αφέντης Λόγος και ο δημιουργός αυτού του μικρού αλλά μεγάλου έργου τον κατέχει. Από την πλευρά μου δεν έχω παρά να τον συγχαρώ.
Τρίκαλα 15-04-2010, Βάιος Φασούλας
www.fasoulas.de pelasgos@fasoulas.de
Πορτίτσα-το χωριό μας
«Θα ξαναγυρίσεις»
Αν εδώ πρωτοαντίκρισες το φως του ήλιου
Και της μάνας το χάδι στο ξύπνημα…
Αν εδώ, ξυπόλυτος διάβαινες καλντερίμια
και δύσβατους δρόμους
με τσιγκρισμένα τα δάχτυλα…
Αν εδώ, με τους φίλους σου στο γεροπλάτανο
έπαιξες, μάλωσες, μάτωσες, έκλαψες, γέλασες
και από το γάργαρο νερό της βρύσης δροσίστηκες…
Αν εδώ, τις πασχαλιές οι καμπάνες
και τα τραγούδια στο χοροστάσι ηχούσαν χαρμόσυνα…
Αν εδώ, το απόβραδο ανάσανες αγράμπελη, βασιλικό
και αγιόκλημα σε ανθισμένα μονοπάτια…
Αν εδώ, ένιωσες της αγάπης το πρώτο σου σκίρτημα
Και η καρδιά σου πλημύρισε με λουλούδια και όνειρα…
Τότε… να είσαι σίγουρος πως θα γυρίσεις,
γιατί εδώ είναι ο τόπος σου, ο καημός, η λαχτάρα και ο πόθος σου…
το λιμάνι και η ελπίδα σου…
Θα ξαναγυρίσεις!
Υγ. Αν απ’ όλα αυτά άγγιξαν κάτι στην παιδική σου ψυχή
κράτησέ το σαν φυλαχτό, αν όχι, όπου κι αν είσαι κάντο
χίλια κομμάτια και ρίχτα στον άνεμο.
Ίσως κάποιο ξαναγυρίσει…!
Αύγουστος, 2004
(Από το αντάμωμα αποφοίτων 1950-1960 Δ.Σ.Χ. Πορτίτσας)
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ζητάει ένας Τράγος στην Εθνική οδό Τρικάλων – Λάρισας;…

Έλα ντε κι εγώ δε ξέρω, εσάς ρωτάω…
Οι χθεσινές φωτό (Πέμπτη 15-4-10), είναι από…
…την E.O. Τρικάλων – Λάρισας, έξω από τον Πετρόπορο. Τίνος είναι ο Τράγος βρε παιδιά, μήπως φυλάει Θερμοπύλες στον Πετρόπορο; Πάντως εκεί γύρω δεν είχε κατσίκες… Διαβάστε περισσότερα...

Το φωτορεπορτάζ από τους αγώνες της Α1 ΕΠΣΤ

Δείτε σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι το φωτορεπορτάζ από τους παρακάτω αγώνες:…
...Αμπελάκια – Ένωση Δροσερού Μουριάς, Πηγή – Παλαιομονάστηρο, Λυγαριά – Φωτάδα, Γόμφοι – Πιαλεία, καθώς και από τον αγώνα της περασμένης Κυριακής Ράξα – Σωτήρα. Διαβάστε περισσότερα...