Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πολυκοσμία στο πανηγύρι της Φήκης Τρικάλων

Παραδοσιακά στο πανηγύρι της Φήκης, η παρουσία του κόσμου είναι μεγάλη.
Σήμερα το απόγευμα, η εκκλησιαστική εκδήλωση, συνδυάστηκε με την πολιτιστική, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Στις 7:30 μ.μ. εψάλει ο Μέγας Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου. Χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, συλλειτουργώντας με ιερείς της ευρύτερης περιοχής.
Στο τέλος του Εσπερινού, προσφέρθηκε η καθιερωμένη φιλοξενία (πρόβειο κρέας με κριθαράκι), προσφορά της εκκλησίας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Φήκης, χρονολογείται περίπου από το 1700 μ.χ. Παλαιά, έφερναν ασθενείς με ψυχικά νοσήματα απ’ όλη την Ελλάδα και τους αλυσόδεναν μέσα σε ειδικά κελιά, επί 40 ημέρες, για να θεραπευτούν. Αυτό σταμάτησε να γίνεται, λίγο μετά τον πόλεμο του 1940. Σήμερα σώζεται ακόμη, ένα μικρό κελί. Ο εσωτερικός χώρος της εκκλησίας, λόγω των σπάνιων τοιχογραφιών, χαρακτηρίστηκε ως χώρος μουσειακός.
Σ΄ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την εκκλησία και από την πολιτεία, για να μπορέσουν να συντηρηθούν οι πολλές τοιχογραφίες με τις μοναδικές αναπαραστάσεις, που φθείρουν με το χρόνο.
Με το τέλος της εκκλησιαστικής εκδήλωσης, άρχισε η πολιτιστική που γινόταν σε συνεργασία του τοπικού εκπολιτιστικού συλλόγου, με τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Πιαλείων. Πρώτα εμφανίστηκε το παιδικό χορευτικό του συλλόγου και έπειτα το εφηβικό. Τα παιδιά παρουσίασαν με τέλεια παραστατικότητα και ζωντάνια, πολλούς παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, η βουλευτής κα. Σούλα Μερεντίτη, ο βουλευτής κ. Χρήστος Χάϊδος, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Πιαλείων κ. Χρήστος Μάμαλης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πιαλείων.

Στο χωριό έκανε δρομολόγια και το τραινάκι από το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, χαροποιώντας τα μικρά παιδιά.
Οι ταβέρνες του χωριού ήταν κατάμεστες από επισκέπτες και μερικοί συνέχισαν, διασκεδάζοντας με τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, σε μια συναυλία που διοργάνωσαν ιδιώτες, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, με Πλακιά στο κλαρίνο και
Πυργάκη στο τραγούδι.

Σημ. Θα προστεθούν και άλλες φωτό, καθώς και βίντεο. Διαβάστε περισσότερα...