Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Πολυκοσμία στη γιορτή Πέστροφας στο Βαθύρρευμα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο 8-9-2009, η καθιερωμένη Γιορτή πέστροφας, στο Βαθύρρευμα του δήμου Πινδέων Τρικάλων. Αν και η βροχή που έπεσε στην αρχή χάλασε το σκηνικό, στη συνέχεια όμως σταμάτησε και ο κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι, διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και απολαμβάνοντας φυσικά τη νόστιμη τηγανισμένη πέστροφα. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πινδέων.
Για το φωτογραφικό υλικό ευχαριστούμε το συνεργάτη μας Λευτέρη Ασπρούδη.

Διαβάστε περισσότερα...

Σφύζουν από ζωή και από νιάτα, αυτές τις ημέρες τα ορεινά παραθεριστικά χωριά των Τρικάλων.

Ημέρες Δεκαπενταύγουστου που διανύουμε και όλα τα ορεινά παραθεριστικά χωριά του Νομού Τρικάλων είναι γεμάτα ζωή και ρυθμό. Η νεολαία προτιμά ιδιαίτερα τα ορεινά μέρη των Τρικάλων, γιατί απλώς είναι μοναδικά και με σπάνια φυσική ομορφιά. Ο φακός του trikalaola βρέθηκε σε μερικά από αυτά για να καλύψει τις εκδηλώσεις που γίνονται αυτή την χρονική περίοδο. Στην Καστανιά Καλαμπάκας, ένα κλασικό παλιό καφενείο "Το καφέ της Χαράς", κατακλύζεται κάθε βράδυ από κορίτσια και αγόρια που διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Καλή φάση...
Έτσι, το παλιό καφενείο, παραμένει παλιό μόνο στα χαρτιά και στους τοίχους…
Νεανικά χαμόγελα, ποζάρουν στο φακό του trikalaola.
Διαβάστε περισσότερα...

Άγριο έγκλημα σήμερα τα ξημερώματα σε οικισμό τσιγγάνων στα Τρίκαλα.

Σήμερα στις 2:30 ξημερώματα (Τρίτη 11-8-09), στην τσιγγάνικη συνοικία του Πύργου Τρικάλων, ένας 58χρονος τσιγγάνος, σκότωσε με τσαπί διχαλωτό, την 42χρονη σύζυγό του. Ο δράστης χτύπησε την 42χρονη στο κεφάλι με απανωτά χτυπήματα, την ώρα που αυτή κοιμόνταν στην βεράντα του σπιτιού τους, σύμφωνα με μάρτυρες γειτόνων. Ο δράστης αμέσως μετά το φονικό, παρουσιάστηκε μόνος του στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όπου και κρατείται. Οι λόγοι που οδήγησαν τον 58χρονο τσιγγάνο στο φονικό, είναι πιθανών λόγοι ζηλοτυπίας, σύμφωνα με την Αστυνομία, αλλά και από μαρτυρίες γειτόνων του ζευγαριού. Για ήσυχο και αγαπημένο ζευγάρι, κάνουν λόγο οι γείτονες του ζευγαριού, αλλά και ο ίδιος ο γιος της άτυχης τσιγγάνας, ο οποίος διέμενε κατά διαστήματα στο σπίτι του ζευγαριού. Το ζευγάρι ζούσε μαζί τα 10 τελευταία χρόνια, χωρίς να δώσουν την παραμικρή αφορμή, στην μικρή συνοικία του Πύργου. Είχαν παντρευτεί στην Ρουμανία, από όπου και κατάγονταν η 42χρονη, η οποία πριν 5 ημέρες είχε κλείσει τα 42της. Μαζί δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Ο 58χρονος δράστης, έχει δύο παιδιά, από τον πρώτο του γάμο, ενώ η 42χρονη πέντε. Συντετριμμένη, στην κάμερα του trikalaola, μιλά η γειτόνισσα και συμπεθέρα του θύματος κ. Παναγιώτα Δημοπούλου η οποία λέει πως η συμπεθέρα της, ήταν μια πανέμορφη νέα γυναίκα και ο δράστης τη σκότωσε από υπερβολική αγάπη. Στην τσιγγάνικη συνοικία του Πύργου Τρικάλων, δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν ανάλογο περιστατικό και είναι μια ήσυχη γενικά συνοικία.
Δείτε το σχετικό βίντεο μέσα από το You Tube σε ανάλυση 640X480, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.youtube.com/user/NikosSalepis#play/all/uploads-all/0/WZ6mlVyKhiE
Σημ. Μετά από επιθυμία του γιου του θύματος, δεν μας επιτράπει να βγάλουμε φωτογραφία το σημείο που έγινε το φονικό. Οι φωτό είναι από τη γειτονιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το 1ο μέρος του βίντεο από τη διαδήλωση στη Μεσοχώρα.

Δείτε το 1ο μέρος του βίντεο (μέσα από το You Tube) από τη διαδήλωση κατά της εκτροπής του Αχελώου, που έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί 9-8-2009, σε ανάλυση 640X480. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος της παρατριχώνιας οδού

Της Ιωάννας Ρούση.
Eνα φάντασμα που στοιχειώνει χρόνια τώρα την κεντρική Αιτωλοακαρνανία, είναι ο παρατριχώνιος δρόμος.
Αν αυτός πραγματοποιηθεί τα παραλίμνια χωριά θα μείνουν εκτός δρόμου με εξαίρεση ίσως την κάτω Μυρτιά, επομένως θα ευνοηθούν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τσιμεντοποιήσουν την παρόχθια ζώνη με την κατασκευή υποδομών εστίασης και αναψυχής τα οποία δεν θα συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος με βάση τα παραδείγματα που μέχρι σήμερα έχουμε. Έτσι, οι παραλίμνιες μικρές επιχειρήσεις που κανονικά θα πρέπει να φιλοξενούν τους επισκέπτες θα μείνουν «εκτός νυμφώνος», ολίγοι θα καρπωθούν τα οφέλη του τουρισμού που αν εξελιχθεί σε αυτή την «παρατριχώνια οδό», δεν θα είναι οικοτουρισμός ή αγροτουρισμός, αλλά μαζικός, ανθρώπων που θα έρχονται να κάνουν στα γρήγορα το γύρω της Τριχωνίδας, μιας Τριχωνίδας που θα έχει αλλάξει όψη στο βωμό του κέρδους και όπου οι κάποιοι αυτοί επιχειρηματίες θα στραφούν στα φθηνά τουριστικά πακέτα, όπως έχουμε και αλλού παραδείγματα, προκειμένου να σώσουν τις επενδύσεις οι οποίες έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Θα έχουμε αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, μαρασμό της ντόπιας επιχειρηματικότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Καλούμε τον Νομάρχη και τις Δημοτικές Αρχές των παρατριχώνιων Δήμων να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να καταλάβουν ότι το να μιμούνται άλλες περιοχές του κόσμου και άλλες λίμνες δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. Για το λόγο αυτό πρέπει να συναινέσουν ώστε να υλοποιηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θα δείξει με επιστημονικό τρόπο το πως θα πρέπει αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί βιώσιμα, οικοτουριστικά και υπέρ του συνόλου των κατοίκων της. Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κοζάνη δε βλέπουν άσπρη μέρα, τώρα δεν θα βλέπουν και στη Θεσσαλία!

Καταγάλανο ουρανό βλέπουν μόνο στο όνειρό τους, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και Κοζάνης. Τα καυσαέρια που σχηματίζονται από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στον κόσμο, σχηματίζουν ολόκληρα σύννεφα και όταν ο καιρός ευνοεί, ξαναπέφτουν στο έδαφος σε μορφή βροχής.
Διάπλατα ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Ελασσώνα, και μάλιστα από ιδιωτικά συμφέροντα, μετά την απόφαση σοκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχρεούται σε διάστημα έξι μηνών να προχωρήσει σε διαγωνισμούς γιατην εκμετάλλευση του κοιτάσματος και άλλων τριών κοιτασμάτων σε άλλεςπεριοχές, στους οποίους μάλιστα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνησηείναι εκείνη που πρότεινε την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Ελασσόνας. Σημειώνεται ότι στην ουσία πρόκειται γιααπόφαση που σχετίζεται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε. καιτο δικαίωμα των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας ναέχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα, όπως και η ΔΕΗ. Το θέμα έφερε στηδημοσιότητα ο βουλευτής Λάρισας και γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση γιαεξαπάτηση των πολιτών της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού,εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με την προοπτικήεκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Τι είναι ο λιγνίτης;
«Ο λιγνίτης Πτολεμαΐδας σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου (10 εκατομμύρια χρόνια περίπου) και εκτιμάται ότι οι διεργασίες τελείωσαν πριν 1 εκατομμύριο χρόνια.
Η ευρύτερη λεκάνη Μοναστηρίου, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Σερβίων καλύπτονταν την εποχή εκείνη από αβαθείς λίμνες και έλη. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν τη μεγάλη βλάστηση, υδροχαρών φυτών (βρύα, καλάμια, κλπ) σε διάφορες θέσεις της λεκάνης. Με το χρόνο τα φυτά αυτά συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στον πυθμένα των λιμνών. Στη συνέχεια η βλάστηση καλύφθηκε από γαιώδη υλικά. Έτσι οι οργανικές ύλες των φυτών, ευρισκόμενες υπό πίεση και με την επίδραση διαφόρων μικροοργανισμών, μετατράπηκαν με το χρόνο σε στρώματα λιγνίτη. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές και τέλος πάνω από τα νεώτερα στρώματα λιγνίτη επικάθισαν άλλα γαιώδη υλικά, τα λεγόμενα «υπερκείμενα». Έτσι προέκυψαν λιγνιτικά κοιτάσματα μορφής Zebra. Το πάχος των υπερκειμένων υλικών κυμαίνεται από 12 μέχρι 230 μέτρα για τα Ορυχεία που βρίσκονται σε λειτουργία στην περιοχή Πτολεμαΐδας. Τα υλικά αυτά είναι, συνήθως άμμος, αμμοχάλικα, μαλακός ασβεστόλιθος και άργιλος. Αλλά και το κοίτασμα του λιγνίτη δεν είναι ενιαίο διότι μέσα στο κοίτασμα αυτό υπάρχουν λεπτά στρώματα από τα γαιώδη υλικά και τα οποία επειδή βρίσκονται μεταξύ των λιγνιτικών στρωμάτων, ονομάζονται «ενδιάμεσα». Το μέσο πάχος των απολήψιμων στρωμάτων λιγνίτη ανέρχεται σε 2 μέτρα περίπου, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 20 έως 30.
Το μεγαλύτερο λιγνιτικό δυναμικό της χώρας είναι συγκεντρωμένο σε τρεις περιοχές - λεκάνες κατά μήκος του άξονα Φλώρινα - Αμύνταιο - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη - Σέρβια.Σταδιακά στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα Λιγνιτικά Κέντρα στον κόσμο...»
(από τη ΔΕΗ).
Διαβάστε περισσότερα...