Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΑΚΕΠ: ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, o κύριος εχθρός της επανάστασης

Ο Κρατισμός δεν καταργεί τον καπιταλισμό. Ο Φιλελευθερισμός, ο Κρατισμός και η Μικτή Οικονομία είναι οι τρείς βασικές μορφές οικονομικο-πολιτικής διεύθυνσης του καπιταλιστικού συστήματος. Ο Κρατισμός είναι η πιο απάνθρωπη εκδοχή λειτουργίας του καπιταλισμού. Ο Κρατισμός δεν...
...είναι το αίτημα της επανάστασης. Όσοι ονομάζουν τον Κρατισμό «σοσιαλισμό», οδηγούν τους λαούς σε αδιέξοδο.
Καπιταλισμός ονομάζεται το οικονομικο-κοινωνικό σύστημα της μισθωτής εργασίας. Η μισθωτή εργασία, σαν βασική και γενική μορφή της παραγωγής, είναι ιδίωμα του καπιταλισμού, το ουσιώδες γνώρισμά του, εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει και να διαφέρει, η ειδοποιός διαφορά του απ’ όλα τα προηγούμενα οικονομικο-κοινωνικά συστήματα.
Ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας, η εμπορευματική παραγωγή, η αγορά, το νόμισμα-χρήμα σαν μέσο ανταλλαγής, οι κοινωνικές τάξεις, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η ατομική ιδιοποίηση της εργασίας των υπό εκμετάλλευση τάξεων, το Κράτος, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής…υπάρχουν βέβαια σαν κοινωνικές πραγματικότητες στον καπιταλισμό, υπήρξαν όμως σαν κοινωνικές πραγματικότητες και στα προηγούμενα ταξικά οικονομικοκοινωνικά συστήματα: ασιατικό, αρχαίο δουλοκτητικό, φεουδαρχικό. Ενώ, η μισθωτή εργασία –το ξανατονίζουμε- σαν βασική και γενική συνθήκη-μορφή της παραγωγής, υπάρχει σαν κοινωνική πραγματικότητα μόνο στον καπιταλισμό. Γι’ αυτό λέμε πως μια χώρα είναι ή έγινε καπιταλιστική, όταν η μισθωτή εργασία έχει διαδοθεί σε όλους, ή τουλάχιστον στους βασικούς, τομείς της υλικής παραγωγής της.
Σύμφωνα με τον μαρξισμό, αυτό που ορίζει το ποιοτικό χαρακτηριστικό κάθε κοινωνικού σχηματισμού του φυσικο-ιστορικού προτσές είναι η σχέση της συνένωσης των αντικειμενικών και υποκειμενικών όρων της εργασίας, είναι η σχέση των άμεσων παραγωγών προς τα μέσα παραγωγής στο προτσές της κοινωνικής παραγωγής.
Στον καπιταλιστικό κοινωνικό σχηματισμό, η σχέση της συνένωσης των αντικειμενικών και υποκειμενικών όρων της εργασίας καθορίζεται από τη συμμετοχή των υποκειμενικών όρων της εργασίας στο προτσές της κοινωνικής παραγωγής σαν μισθωτής εργασίας. Η μισθωτή εργασία προσδίδει στα μέσα παραγωγής, ανεξάρτητα από τις νομικές μορφές των σχέσεων ιδιοκτησίας που υποδύονται, τη μορφή του κεφάλαιου και ορίζει το ποιοτικό χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού. Το κεφάλαιο, σταθερό –μεταβλητό, σαν παραγωγική σχέση, χωρίζει το προϊόν της εργασίας από την ίδια την εργασία κι αντιπαραθέτει τους αντικειμενικούς όρους της εργασίας στον υποκειμενικό παράγοντα, την εργατική δύναμη. Η μισθωτή εργασία αποτελεί τον ειδικό τρόπο απόσπασης υπερεργασίας (υπεραξίας) από τους άμεσους παραγωγούς στον καπιταλισμό, η δε ύπαρξη και αγοραπωλησία του εμπορεύματος εργατική δύναμη αποτελεί την ειδοποιό διαφορά του καπιταλισμού από την φεουδαρχία, την δουλεία κλπ. Επομένως, ένας κοινωνικός σχηματισμός είναι καπιταλιστικός όταν η μισθωτή εργασία δεν αποτελεί εξαίρεση και μια επικουρική λύση, αλλά είναι ο κανόνας και η βασική μορφή οργάνωσης όλων των τομέων και κλάδων της παραγωγής.
Επομένως, αυτό που κατέρρευσε στη Σοβιετική Ένωση είναι ο ανύπαρκτος σοσιαλισμός, ο κρατικός καπιταλισμός, η κομματική και κρατική απολυταρχία. Στη Σοβιετική Ένωση ποτέ δεν καταργήθηκε ο νόμος της υπεραξίας, ο νόμος της αξίας, το σύστημα της μισθωτής εργασίας, το εμπόρευμα εργατική δύναμη.
Αντώνης Π. Χάλαρης
συνέχεια... akep.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρά τα μέτρα στη Νέα Σμύρνη - Όχι βεγγαλικά και καπνογόνα

Παρουσία του γενικού αρχηγού Θόδωρου Μακρή και παράγοντα του Βύζαντα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης η τελευταία σύσκεψη ανάμεσα στις δύο ομάδες, την αστυνομία, την ΕΠΑΕ και των υπολοίπων αρμοδίων.
Στην σύσκεψη τονίστηκε πως ο σωματικός έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός και μάλιστα θα υπάρχουν ειδικά σκυλιά...
...τα οποία θα ανιχνεύσουν και το χώρο πλην των οπαδών, ενώ καλό θα είναι οι φίλαθλοι να φτάσουν όσο το πιο δυνατόν νωρίτερα στο γήπεδο.
Να σημειωθεί πως από την αστυνομία τονίστηκε πως όποιος οπαδός βρεθεί με καπνογόνα η βεγγαλικά επάνω του θα προσαχθεί άμεσα.
Παράλληλα θα λειτουργήσει και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν θα επιτρέψουν να προσεγγίσουν το Στάδιο οπαδοί χωρίς εισιτήριο.
Επίσης όπως έγινε γνωστό αν υπάρξουν τυχόν ζημιές οι ευθύνες θα αποδοθούν στις ΠΑΕ.
Η ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα ζητάει από τους Τρικαλινούς φιλάθλους να μην προσπαθήσουν να περάσουν στο γήπεδο βεγγαλικά και να σεβαστούν το γήπεδο της Νέας Σμύρνης.
Από την ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα
Διαβάστε περισσότερα...

Πλεξίδας: Μαζί του ο Τρικαλινός κόσμος – Συγκρατημένη αισιοδοξία


Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την έναρξη του αγώνα του ΑΟ Τρίκαλα με τον Βύζα Μεγάρων. Ένα παιχνίδι-τελικός το οποίο θα κρίνει την άνοδο μιας εκ των δύο ομάδων στην Β΄ Εθνική.
Αυτές τις ημέρες που περάσανε ένιωσα πραγματικά υπερήφανος για τους Τρικαλινούς φιλάθλους οι οποίοι...
...είναι αλήθεια ότι κινητοποιήθηκαν έντονα και στάθηκαν πραγματικά δίπλα μου.
Δεν έχω λόγια να πω για τον σύνδεσμο των Σακαφλιάδων που για πρώτη έδειξαν ότι αυτή η ομάδα και αυτή η διοίκηση δεν είναι μόνη της και ότι στηρίζουν τον ΑΟΤ όπως πραγματικά του αρμόζει.
Είναι πραγματικά εκπληκτικός ο ξεσηκωμός όλου του νομού και θέλω να ευχαριστήσω τους τοπικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φιλάθλων. Ο νομάρχης κ. Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος κ. Ταμήλος, ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ κ. Νάκης και ο αντινομάρχης κ. Σακκάς αφουγκράστηκαν πλήρως τις ανάγκες των Τρικαλινών πολιτών και φίλων του ΑΟ Τρίκαλα, στην δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε.
Είμαι σίγουρος ότι οι Τρικαλινοί φίλαθλοι θα είναι στη Νέα Σμύρνη, υπόδειγμα οπαδών και αυτό που θα τους νοιάζει θα είναι μόνο το πώς θα χειροκροτήσουν την ομάδα τους.
Είμαι πεπεισμένος πως οι ποδοσφαιριστές του ΑΟ Τρίκαλα θα δώσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο τον καλύτερο τους εαυτό και θα προσφέρουν σε όλους μας το καλύτερο θέαμα.
Το μόνο σίγουρο είναι οι παίκτες της ομάδας μας είναι ποιοτικοί και έμπειροι ποδοσφαιριστές αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι ΕΝΑΣ τελικός και πιθανόν να υπάρξουν παγίδες.
Με υπομονή θα πετύχουμε.
Όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια του ΑΟΤ
Από την ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα
Διαβάστε περισσότερα...

Δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου του Νίκου Λέγκα

Φορείς και πολιτικούς του φίλους θα δεχθεί ο Ν. Λέγκας στο γραφείο του επί της οδού Διονυσίου 7 από τις 10 και έως τις 12.30 αύριο Σάββατο 29 Μαΐου.
Το απόγευμα ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στην Αθήνα όπου θα παρακολουθήσει τον αγώνα...
...κατάταξης ανάμεσα στον Α. Ο Τρικάλων και το Βύζαντα Μεγάρων.
Αύριο ο πρώην Υπουργός θα επισκεφτεί τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στις οποίες θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών διοικήσεων των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφτεί την Καλαμπάκα όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές ο Ν. Λέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την Κυριακή 30 Μαΐου συμμετέχουμε όλοι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών διοικήσεων των περιφερειακών οργανώσεων της ΝΔ. Προχωράμε όλοι μαζί στην ανασυγκρότηση της παράταξης με τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής».
Από το πολιτικό γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κυρά Φύση και τα παιδιά της

Aπό το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου
του Δημοτικού θεάτρου Τρικάλων.
Το Σάββατο 28/5 και την Κυρικαή 29/5 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της 1ης Συνάντησης Θεατρικών σχημάτων Θεσσαλίας, στην αίθουσα του...
...Δημοτικού Κινηματογράφου στον πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου» η θεατρική παράσταση Η Κυρά Φύση και τα παιδιά της, από το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μελών των θεατρικών εργαστηρίων για νέους του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και συγκεκριμένα του τμήματος του Λυκείου.
Πρόκειται για ένα οικολογικό έργο, με το οποίο τα παιδιά 7 και 8 ετών παίζοντας μπορούν να μάθουν και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, μέσα από την βιωματική διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού.
Στη φύση όλα συνεργάζονται αρμονικά για να διατηρηθεί η ομορφιά και η ισορροπία, Όταν διασαλεύεται αυτή η σχέση η φύση αντιδρά…
Ποιος ευθύνεται για το κακό και τη δυσαρμονία που επικρατεί σήμερα στη φύση;
Τα παιδία το κατάλαβαν.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν το καταλαβαίνουν οι μεγάλοι.
Εμψυχωτές Εργαστηρίων: Αντοννέλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη.
Παίρνουν μέρος:
Σάββατο 28/5 στις 20.00
Αφηγητής: Γιάννης Τσιμοράγκας
Κυρα Φύση: Αριάδνη Βλόντζου
Αέρας: Σωτήρης Βαίου, Δημήτρης Κουστέλιος
Θάλασσα: Ηλιάνα Διακοδημήτρη, Ιωάννα Σιάσου-Παπαμιχαήλ, Αναστασία Παπαιωάννου.
Ακτίνα-Σελήνη: Δέσποινα Σπανού
Έδαφος: Μαρία Δραγούτσου
Χλωρίδα: Ρένα Χατζηπαρασίδη, Γαβρίλη Μπουλογεώργου
Ποτάμι: Βάσια Στίγκα
Ρυπούλα: Βασιλική Ζτούπη
Πανίδα: Σοφία Καραγεωργου, Αλκμήνη Δραγούτσου.
Κυριακή 29 Μαΐου ώρα 20.00
Κυρα Φύση: Μαρία Στρωματά
ουρανός: Θανάσης Γατζούλας
Αέρας: Σωτήρης Καλατζής
Θάλασσα: Καλαμαρά Μαρία, Τσαχρήστου Στέλλα
Ακτίνα-Σελήνη: Βάσια Μανθοπούλου
Έδαφος: Κων/νος Τσιρογιάννης
Χλωρίδα: Αθηνά Καρκατσέλα
Ποτάμι: Ευαγγελία Μανθοπούλου, Βάλια Τσαχρήστου
Ρυπούλα: Ευα Καλατζή, Βέρα Μαυροπούλου
Πανίδα: Βιργινία Ζορμπά
Μελτεμάκι: Βασίλης Γαντζούλας
Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δημοτικού μας Θεάτρου λειτουργεί στον Μύλο Ματσόπουλο για μαθητές από 5 έως 18 ετών. Επίσης λειτουργεί τμήμα ενηλίκων. Οι εγγραφές για την ερχόμενη χρονιά ξεκινούν το Σεπτέμβριο.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Ο Δήμος Τρικκαίων συνδιοργανώνει με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Δήμου Τρικκαίων την ομάδα περιβάλλοντος της Χ.Ε.Ν. Τρικάλων και την Ελληνική...
...Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), εκδηλώσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου στα πλαίσια του εορτασμού της 5ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Φέτος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της, στο χώρο του Προφήτη Ηλία την Τρίτη 1 Ιουνίου 2010 και ώρα 10.00 π.μ. με συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας.
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ένα ευέλικτο λούνα πάρκ που είναι προσφορά της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, να παίξουν διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπως το φιδάκι της ανακύκλωσης, παζλ, ο τροχός της ανακύκλωσης και παιχνίδια μνήμης, τα οποία προάγουν την ιδέα της ανακύκλωσης και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβαλλοντική ομάδα του Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Δήμου Τρικκαίων, θα πραγματοποιήσει μία διαδικασία χαρτοδιπλωτικής στους μαθητές.
Η ομάδα περιβάλλοντος της Χ.Ε.Ν. Τρικάλων, θα δείξει την διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού στους μικρούς μαθητές. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ζωγραφική στο δρόμο. Τέλος, θα υπάρξουν πολλές-πολλές εκπλήξεις.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Μετονομασία σε δήμο Μετεώρων από δήμο Καλαμπάκας ζήτησε η Σούλα Μερεντίτη στη βουλή

H Σούλα Μερεντίτη σε μία παρέμβαση της – σταθμό στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον «Καλλικράτη», ζήτησε τη μετονομασία του νέου διευρυμένου Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων.
Είναι γνωστό σε όλους τους τρικαλινούς, ότι...
...η Βουλευτής μας Σούλα Μερεντίτη, αγωνίζεται με κάθε μέσο και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να υποστηρίξει τον τόπο μας στην ελληνική βουλή. Έτσι και στην επί της αρχής συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον «Καλλικράτη» στις 26 Μαΐου 2010, η τρικαλινή βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, να μετονομασθεί ο νέος διευρυμένος Δήμος Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων για ιστορικούς λόγους. Επίσης, ζήτησε να επανεξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας ορεινού δήμου στο Νομό μας και τόνισε για άλλη μία φορά, την ανάγκη να μπει τέλος στην υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλίας και να αξιοποιηθεί και ο ορεινός όγκος του νομού μας. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της βουλευτού έχει ως ακολούθως:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα μια επαναστατική αλλαγή στη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που εκσυγχρονίζει το κράτος, χτυπά στη ρίζα της την γραφειοκρατία και εγγυάται προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης, μια αλλαγή την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεως, κομματικής στράτευσης και τοπικιστικών μικροσυμφερόντων, γιατί αφορά το μέλλον της Ελλάδος, το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας, το μέλλον των παιδιών μας.
Παραδοσιακά, υπήρχαν στον τόπο μας δυο αντιλήψεις και προσεγγίσεις σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση: Η μια, αυτή της συντηρητικής παράταξης, που ήθελε την κεντρική κυβέρνηση να κάνει παιχνίδι, να έχει, δηλαδή, εκείνη τα κλειδιά, να κρατά την τοπική εξουσία όμηρο των επιδιώξεών της, απόλυτα εξαρτημένη από αυτή, χωρίς δικούς της πόρους και χωρίς ρόλο και λόγο. Και η άλλη θεώρηση, αυτή της προοδευτικής παράταξης, αυτή που υπηρετήσαμε εμείς διαχρονικά, που ήθελε την τοπική εξουσία στο κέντρο των εξελίξεων, αυτόνομη, με ρόλο διακριτό, με δυνατότητα παρέμβασης στα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τη θεώρηση αυτή, που βάζει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και των εξελίξεων, που του έδινε και του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά, μέσω της τοπικής εξουσίας, την πιστέψαμε, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και σήμερα είμαστε εδώ για να τη συμπληρώσουμε, για να την ολοκληρώσουμε με τον «Καλλικράτη».
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέκαθεν πίστευε στην άμεση δημοκρατία που διασφαλίζεται και εμπεδώνεται μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Με το κείμενο-μανιφέστο από το 1977 και μετά, αυτό πιστεύαμε, αυτό οραματιζόμασταν, αυτό υπηρετήσαμε. Ο δήμαρχος και ο κοινοτάρχης μέχρι πρότινος περιορίζονταν μόνο στο ρόλο του ληξίαρχου, του υπεύθυνου για την αποκομιδή των σκουπιδιών, για την κατασκευή μικρών έργων, αν και εφόσον είχε πρόσβαση στην κεντρική εξουσία, για να εξασφαλίσει την επιχορήγηση την οποία χρειαζόταν, την οποία ζητιάνευε, για να κάνει το έργο.
Από το 1981, ο ρόλος και οι σχέσεις αυτές άλλαξαν. Προχωρήσαμε σε μεγάλες τομές, δόθηκαν πόροι και ρόλοι στην αυτοδιοίκηση με διάφορες νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, με κορυφαία αυτή του «Καποδίστρια», που, κατά κοινή ομολογία, άλλαξε τη φιλοσοφία του συντηρητικού, αυταρχικού και γραφειοκρατικού κράτους. Έδωσε ρόλο στον πολίτη, τον έβαλε στο κέντρο της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, την οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, εσείς καταψηφίσατε.
Και ερχόμαστε σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, να συμπληρώσουμε, να συνεχίσουμε, να ολοκληρώσουμε, αλλά και να διορθώσουμε με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την εφαρμογή του «Καποδίστρια», γιατί ο «Καλλικράτης» είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών, των αγώνων και των αγωνιών, των πρωτοβουλιών δεκαετιών και των εμπειριών μας που σήμερα δικαιώνονται.
Τις τελευταίες μέρες, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη της λεγόμενης «νέας Μεταπολίτευσης», της κάθαρσης, της απεμπλοκής του πολιτικού σκηνικού από παθογένειες του παρελθόντος που τόσο πολύ έχουν στοιχίσει στη χώρα και συμφωνούμε όλοι ότι το σημερινό νομοθέτημα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σκοτάδι της δημόσιας ηθικής κρίσης που έχει σκεπάσει την πολιτική μας ζωή, δεν είναι μόνο θέμα θεσμών, αλλά είναι και θέμα προσώπων. Όμως, πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς, για να μπορούν τα πρόσωπα να τους υπηρετήσουν σωστά και αποτελεσματικά.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει όχι να λοιδορούμε, αλλά να σκεφθούμε όλοι μας πώς θα αλλάξει η κατάσταση αυτή, που είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, όχι, όπως είπα πριν, με αλλαγή προσώπων, αλλά και με αλλαγή θεσμών, διαδικασιών που θα καθορίζουν τις εξελίξεις και θα εγγυώνται την ευνομία και τη χρηστή διοίκηση.
Γνωρίζουμε καλά όλοι μας ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο «Καλλικράτης» συνιστούν πέρα και πάνω από όλα μια νέα αρχή ευνομίας, δικαιοσύνης, ισοπολιτείας, εμπέδωσης της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, μια αλλαγή επί τα βελτίω της λειτουργίας του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας για ένα κράτος ευέλικτο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με λιγότερα επίπεδα αποφάσεων. Μεταφέρει στην περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό της χώρας, δημιουργεί ένα κεντρικό κράτος-στρατηγείο, με επιτελικό ρόλο και δίνει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τα καθημερινά ζητήματα στην αυτοδιοίκηση, η οποία είναι εγγύτερα στον πολίτη και μπορεί με αυτό τον τρόπο να είναι αποτελεσματική.
Και κάτι ακόμα, ο αυξημένος έλεγχος που εισάγεται και θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους οργανισμούς είναι πολύ σημαντικό, διότι -γιατί να κρυβόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι;- ξέρουμε όλοι ότι, δυστυχώς, κατά καιρούς υπήρξαν εστίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους και πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια για το καλό όλων μας.
Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπάρχει αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός, πρέπει να αποκεντρωθεί, για να είναι και πιο ουσιαστικός.
Ως εκ τούτου, πρέπει να ψηφίσουμε τον «Καλλικράτη», πρώτον, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις που θα δώσουν μια ανάσα και θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο εκκίνησης για την ελληνική περιφέρεια. Είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού και προόδου, με περισσότερο κοινωνικό έλεγχο και λιγότερη διαφθορά, εξοικονομεί πολλά χρήματα και δημιουργείται μια νέα δημόσια διοίκηση που θα αξιοποιεί σωστά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για όλους μας, για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, του αγρότες, τους εργαζόμενους.
Θα ήθελα να πω και δυο λόγια για το Νομό Τρικάλων.
Πάντα στα Τρίκαλα, κύριε Υπουργέ, από το καλό υπάρχει το καλύτερο. Και βέβαια το τέλειο δεν μπορούμε να το επιτύχουμε. Στα Τρίκαλα έγιναν τέσσερις δήμοι. Σας καλώ εδώ να εξετάσετε δυο περιπτώσεις. Πρώτον, να μετονομαστεί ο Δήμος Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων, γιατί τα Μετέωρα είναι παγκοσμίου φήμης γνωστό μνημείο και πρέπει να προσελκύουμε με αναφορά τα Μετέωρα τους επισκέπτες και δεύτερον, να επανεξετάσετε για ακόμη μια φορά τη δυνατότητα δημιουργίας ορεινού δήμου στο Νομό μας, διότι έχουμε το ορεινό κομμάτι το οποίο είναι γνωστό σε όλους και αξίζει να αξιοποιηθεί.
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Μαύροι καπνοί σε διαμέρισμα πριν από λίγο στα Τρίκαλα

Περισσότερα σε λίγο, με περισσότερες φωτό και το βίντεο. Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τον αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΤΡΙΚΑΛΑ

Πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α. σύσκεψη για τον αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων "ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΑ" ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στο γήπεδο " Γ.Σ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ " ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, με ώρα έναρξης την 19:00.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν...
...εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Δ.Ε.ΑΒ., των ομάδων, της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ & Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι εξής:
1. Θα διατεθούν συνολικά 8.500 εισιτήρια. Η κάθε ομάδα θα πάρει από τέσσερις χιλιάδες (4.000) εισιτήρια.
2. Οι θύρες του σταδίου θα ανοίξουν στις 16:30.
3. Η ΠΑΕ ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ θα πάρει εισιτήρια για τις θύρες 4, 7, 8 & 1.
4. Η ΠΑΕ ΤΡΙΚΑΛΑ θα πάρει εισιτήρια για τις θύρες 2 & 3.
Από την ΕΠΑΕ
Διαβάστε περισσότερα...