Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο σύλλογος πολιτικών υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 29-1-10 το μεσημέρι η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, των πολιτικών υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ, στην αίθουσα της λέσχης αξιωματικών φρουράς Τρικάλων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο διοικητής της ΣΜΥ...
...κ. Αθανάσιος Τσέλιος (Ταξίαρχος), ο Υποδιοικητής κ. Ευτύχιος Κατσανεβάκης (Συνταγματάρχης), ο διοικητής της 62 ΜΕ κ. Βασίλειος Τσιουμήτας (Συνταγματάρχης), ο διοικητής του ΚΕΣΤ κ. Κατσίκας (Αντισυνταγματάρχης). Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, το σωματείο Ηπείρου και Επτανήσου και το σωματείο 303 ΤΕΒ. Ο Πρόεδρος των πολιτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρης Μανώλης , σε σύντομο χαιρετισμό του απηύθυνε τις καθιερωμένες ευχές για μια καλή χρονιά. Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοπή της Βασιλόπιτας από το σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων.

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, η εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας, από τους Ιεροψάλτες των Τρικάλων. Την πίτα ευλόγησε ο...
Μητροπολίτης κ.κ. Αλέξιος μαζί με τον Πανοσιολογιότατο Βαρθολομαίο Ιατρίδη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετά την κοπή της πίτας και τις καθιερωμένες ευχές του Μητροπολίτη, ακολούθησε ομιλία από των Πρόεδρο των Ιεροψαλτών κ. Πολυχρόνη Νταλάση. Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ.
Διαβάστε περισσότερα...

Πολίτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;

Του ΘΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗ*
Ο τελευταίος μήνας του περασμένου χρόνου, αλλά, προπάντων, ο πρώτος του καινούργιου, υπήρξαν ένα δίμηνο συγχύσεων, αντιφάσεων, παλινωδιών και αμφισημιών -εκτός από μήνες επιπλήξεων και νουθεσιών ρουτίνας για μας, που μας προβληματίζουν μέχρι προκλήσεως nervous breakdown...
Σε διεθνές επίπεδο, ενώ υποτίθεται ότι Βόρεια και Νότια Κορέα καταβάλλουν προσπάθειες για κάποια σύγκλιση απόψεων, ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα που χωρίζουν στα δύο τη χώρα τους.
Σε «πλανητικό» επίπεδο, ο «Τσάρος της επιστήμης», Τζον Μπέντιγκτον, απαιτεί φως και όλη την αλήθεια σχετικά με το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διατεινόμενος ότι υπάρχουν πολλές υπερβολές στις δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων και δεν οδεύουμε ακριβώς προς αφανισμό, όπως διακηρύσσουν κάποιοι περιβαλλοντολόγοι.
Εδώ στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη· μετά τις «κρυστάλλινης καθαρότητας» διευκρινίσεις τού είδους: «Λεφτά υπάρχουν» - «Δεν υπάρχει σάλιο» (ίσως για να φτύσει το κράτος το χέρι του, ώστε να μετράει ευκολότερα τα χρήματα που απλόχερα δίνει), έρχονται οι θριαμβολογίες και τα θετικά πρόσημα, καθ'ότι δανειστήκαμε χρήματα με τον «συμβολικό» τόκο του 6,1%, που τείνει να γίνει 7%!
Ετσι, ως θύματα νομιμοποιημένης τοκογλυφίας, γίναμε δανειοληπτικά ισόκυροι με το Βιετνάμ. Αντί όμως να σιωπά, η κυβέρνηση το παρουσιάζει αυτό ως μία πολύ θετική εξέλιξη, σχεδόν σαν μια νίκη της Ελλάδος, διαψεύδουσα τις Κασσάνδρες, που προβλέπουν βίαιη έξοδό της από την ευρωζώνη, προκειμένου να προστατευθεί το νόμισμά της που απειλείται από την Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως να συμπαρασύρει στην ελεύθερη πτώση της τις Πορτογαλία, Ισπανία και προπάντων την επιδεικνύουσα «διαγωγή κοσμιωτάτη» Ιρλανδία, τέως κελτικό τίγρη (αγλάισμα της Ε.Ε.), λόγω του φιλοκοινωνικού μέτρου μείωσης μισθών, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους ταλανίζονται από δημοσιονομικά προβλήματα.
Ολα, πλέον, συμπυκνώνονται στην πριν από μισό αιώνα ιστορική ρήση τού τότε ηγέτη των Ελλήνων Υπαρξιστών, Σίμου, που επαναλάμβανε από την καλύβα του στην οδό Σαρρή: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά όχι απελπιστική!».
Μία από τις εκνευριστικότερες αντιφάσεις που υποβοηθάει στις εκδηλώσεις νευρικής κρίσης αναξιοπαθούντων πολιτών είναι αυτή μεταξύ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, αφενός, και Τρισέ και άλλων Ευρωπαίων εταίρων, αφετέρου: «Δεν ζητάμε βοήθεια από κανένα, δεν χρωστάμε σε κανένα (;)», τονίζουν οι δικοί μας. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμιά βοήθεια» ή, ακόμα χειρότερα: «Η Ελλάδα είναι ένοχη και πρέπει να καθήσει στο σκαμνί και να τιμωρηθεί», αποφαίνονται, εκτός από τους Τρισέδες και άλλοι γνήσια επηρμένοι της Ε.Ε., που τους προκαλούμε δυσανεξία.
Αν, όντως, δεν ζητάμε χρήματα, η συμπεριφορά όλων αυτών που διαλαλούν ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για την Ελλάδα (εξ αντικειμένου η φράση πρέπει να πολιτογραφηθεί διεθνώς ως «there's no spit!»), είναι αχαρακτήριστη, αφού ουσιαστικά μας εμφανίζουν ως επίμονους και ενοχλητικούς επαίτες (εκτός αν όντως είμαστε). Εμείς, εξάλλου, προκειμένου να μη θεωρηθούμε παρανοϊκοί, πάσχοντες από μανία καταδιώξεως, επιλέγουμε να αναφερόμαστε γενικά και αόριστα, μόνο, σε «κερδοσκοπικούς κύκλους»· ίσως κάποιοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα και οφείλουν να τα αποκαλύψουν τώρα.
Μέσα στην απέραντη ερημιά που βόσκει το απολωλός πρόβατο της Ε.Ε., ξάφνου παρουσιάστηκε μία όαση: η έντιμη φωνή στον «Guardian» της περασμένης εβδομάδας, ενός άρθρου γραμμένου από τον διακεκριμένο οικονομολόγο και νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς που, εκτός από τις ορθότατες επισημάνσεις περί δύο μέτρων και σταθμών («δύο συνθηκών Μάαστριχτ»), και περί ύπαρξης ελλείμματος συνοχής και αλληλεγγύης στην Ε.Ε., προτείνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα: «αντικυκλικές επενδύσεις» (από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων), ώστε να αναχαιτιστεί ο αντιπληθωρισμός στη χώρα. Είθε να ακουστούν και άλλοι νηφάλιοι οικονομολόγοι, να «μάθει» κάτι ο ευρωλάτρης κ. (μπάρμπα) Τρισέ.
* Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Από greeknews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το Δ.Σ. του δήμου Τρικκαίων

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων εκφράζει την συμπαράστασή του στα προβλήματα των αγροτών.
Αναγνωρίζει ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εγγύηση για την διατήρηση και επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών οικογενειών. Αντίθετα, η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας οδηγεί στην...

...απογύμνωση της υπαίθρου, στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ανέργων και στην οικονομική εξαθλίωση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα στηρίζει:

1. Τις διεκδικήσεις των αγροτών για στήριξη του εισοδήματος και εγγύηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

2. Την προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή προϊόντα.

3. Την σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Την μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης.

5. Το πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων.

6. Την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές με πλήρη κάλυψη των αποζημιώσεων από το ΕΛΓΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες σαν μοχλό πίεσης, διότι στερεί την επικοινωνία του ελληνικού λαού και καταστρέφει των ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων, καθώς και την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τέλος καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί το μέγεθος του προβλήματος και με πνεύμα κατανόησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και - στο μέτρο του δυνατού - να επιλύσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών προκειμένου να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Δελτίο Τύπου
Διαβάστε περισσότερα...

Ήλιος με δόντια σήμερα στα Τρίκαλα

Μπορεί ο Ήλιος να λάμπει σήμερα πάνω από τα Τρίκαλα, το κρύο όμως παραμένει τσουχτερό. Δείτε τις εικόνες από...
...το σήμα κατατεθέν, τον Κόζιακα, όπως φαίνεται τώρα, με τηλεφακό από τα Τρίκαλα.
Καλή σας μέρα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ...
...ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.
Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας.
1. Την τελευταία πενταετία είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά τα σκαλοπάτια της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η .
Σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα.
2. Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες, που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας, για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα.
3. Σήμερα, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σ' ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει και το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, ν' ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών αλλά και απαραίτητων προσαρμογών. Να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Είναι εθνικό χρέος ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
Σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην επιτρέψει αυτός ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.
Μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Είναι ένα πρόγραμμα που νοικοκυρεύει την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ποτέ η χώρα. Ένα πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Από την πρώτη στιγμή κηρύξαμε τον πόλεμο στη σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες Επιτροπές έως τα πολυπληθή δαπανηρά Διοικητικά Συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, έως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Με τον Προϋπολογισμό του 2010 κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.
Δεν υπάρχει όμως διέξοδος από την κρίση αν δε δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών που χτυπούν την αδιαφάνεια στη ρίζα της.
1. Ήδη στον τομέα αυτό κάναμε τρεις μεγάλες τομές: Ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία.
2. Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω μόνο επιγραμματικά τα επόμενα βήματα.
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή για τις αλλαγές, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
Την αλλαγή του πόθεν έσχες με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται.
Τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, Υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.
Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής του μαύρου χρήματος και βέβαια του οικονομικού εγκλήματος.
Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του κράτους με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων. Ζητάω λοιπόν απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μας στηρίξουν σ' αυτή την εθνική προσπάθεια.
Καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, για να σας ενημερώσω και να ζητήσω και τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Καλώ όλους σε κοινή συσστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και το βραχνά της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα θα το εκπληρώσουμε, για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας και ξέρουμε ότι μπορούμε.
Μας εστάλει από τον κ. Π. Πελεκάνο
Διαβάστε περισσότερα...

O MAKHΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Στην πόλη των ΤΡΙΚΑΛΩΝ θα είναι ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ το ερχόμενο Σάββατο όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο...
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟμε θέμα το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
Από το blog του κ. Μακρυγιάννη
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση του βιβλίου "Οδοιπορικό στα μνημεία του Νομού Καρδίτσας".

Πρόσκληση
Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου: «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία» την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του...
...Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’ (Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα)Συνδιοργανωτής: Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη".
Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκομένους Πρόγραμμα Αθήνα, 05 Φεβρουαρίου 2010 Αίθουσα Εκδηλώσεων Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’18:30 – 19:00 Προσέλευση 19:00 – 19:10 Χαιρετισμός του Νομάρχη Καρδίτσας, κ. Φώτη Αλεξάκου 19:10 – 19:15 Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη", κ. Επαμεινώνδα Μπακάλη Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:19:15 – 19:30 Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.19:30 – 19:45 Ιωάννης Καρατζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας του Χώρου - Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. 19:45 – 20:00 Νικόλαος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων & Συγχρόνων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Μουσική εκδήλωση:20:00 – 20:15 Τραγούδι: Άννα Τσουκαλά, ηθοποιός – σοπράνο Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής, σολίστας – πιανίσταςΣυντελεστές έκδοσης: Έκδοση – Χρηματοδότηση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας Συντονισμός – Επιμέλεια: Δρ. Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Αρχαιολόγος της Ν. Α. Καρδίτσας Συγγραφείς:Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δημήτρης Παλιούρας, Αρχιτέκτονας - Μηχανικός, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας Φωτεινή Λέκκα, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Προϊσταμένη του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» - Κέντρου Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα...

Στους ρυθμούς της «σύγχρονης» ευρωτρομοκρατίας Σκληρά μέτρα και επιτήρηση α λα ευρωπαϊκά

«Αναγκαστικά πρέπει να γυρίσουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες, που δεν...
...φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις».
Εμπαιγμός, ειρωνεία και σαρκασμός της τύχης να είσαι ένας Πολίτης που ζεις στον τόπο σου και να έχεις τον τίτλο του αγρότη, του εργάτη, του μικρομεσαίου, του εμποράκου, του συνταξιούχου και άλλων λοιπών Πολιτών του κοινωνικού συμπλέγματος και να ζεις την Ελλάδα σε κομματικό μαντρί. Το μεγάλο ατύχημα δεν είναι το διεθνές ρεζίλη που πλάνοι και πραματευτάδες, «πολιτικοί» και κλεφτοκοτάδες δημιούργησαν και τα φτωχά στρώματα καλούνται να πληρώσουν με σκληρά μέτρα και με ευρωπαϊκή επιτήρηση, αλλά το τρίξιμο των λειψάνων των προγόνων μας που ακούγονται σε κάθε σταυροδρόμι, σε κάθε γειτονιά και πόλη, σε κάθε χωριουδάκι και κεφαλοχώρι που σ’ αυτούς χρωστάμε αυτά που σήμερα εμείς οι μεταγενέστεροι προδώσαμε.
« -Ω! σεις ραγιάδες Έλληνες, κλέφτες κι αρματολοί/ αδικημένα στίγματα, παράσιτα του κόσμου, / όπου χρόνους περάσατε πνιγμένους μες στο δράμα. / Υποταγμένοι, νηστικοί, χωρίς τιμή και δόξα, / στου αυτοκρατόρου τη ματιά να φαίνεστε σαν ζα / και να φεγγοβολάνε απάνω σας της τυραννίας τα δεσμά! Ξυπνάτε, ωρέ! Ξυπνάτε! / Ξυπνάτε και θωράτε τον οχτρό που μας βαρεί, / που θέλει σώνει και καλά άπιστους να μας κάνει, /χωρίς πατρίδα, λευτεριά, χωρίς καμιά ιστορία,που θα μας δώσει μιαν αυγή, ρίγος για λευθερία!
Κι εμείς; Εμείς ωρέ, τι κάνουμε; / Ποιος είναι αυτός που μυξοκλαίει;…
Για σηκωθείτε, ωρέ! Καιρός είναι πια τ’ άρματα να ζωθούμε / για να βαρέσουμε και να συντρίψουμε ούλους μας τους οχτρούς. Και αρετή έχουμε, βρε! Και τόλμη και ψυχή!...
Όπλα να κάνουμε ετούτα τ’ αγαθά και λάβαρο / να σκώσουμε όλοι μαζί αντάμα της λευτεριάς σημαία. Όπου το αίμα μας κυλά σε ποταμούς κι αχνίζει, σκούζει και κράζει δυνατά με την τρανή διάτα! Σκωθείτε και ξυπνάτε, ωρέ, ξυπνάτε! / Καιρός να σταματήσουμε τούτη τη μορραγία και ν’ αναπνεύσουμε κι εμείς τιμή κι ελευθερία. / Γι’ αυτό σας κράζω δυνατά απ’ της ψυχής τα μύχια / και σας προστάζω με καημό κι ανείπωτη λατρεία / γι’ αυτό που λένε λευτεριά, τιμή και ισοτιμία! (Απόσπασμα από έργο του ΒΦ 1999).
Προσπαθούμε να βρούμε τις διαφορές των παλιών εποχών με τις σημερινές, αλλά δε τα καταφέρνουμε. Βλέπουμε μόνο πως και υποταγμένοι υπάρχουν και νηστικοί και τυραννία και «σύγχρονοι αυτοκράτορες» και «σύγχρονες» αρένες και δεσμά υπάρχουν και οχτροί εντός και εκτός και κλέφτες και υποκριτές και ευρωγκρουπούσκουλα-βδέλλες, που ρουφάν το αίμα. Τύφλα να ’χει ο Παράδεισος!
Η οικονομίας της Χώρας περιήλθε στις τσέπες των διάφορων απατεώνων, (δεν τους φωτογραφίζουμε διότι θα χρειαστούμε σεντόνια να κολλάμε τις… ζωγραφιές τους) οι «σύγχρονοι» ραγιάδες πολλαπλασιάζονται αλματωδώς, τα τρακτέρ κόψανε την Ελλάδα σε κομμάτια…, κακώς, άλλα πράγματα έπρεπε να έκοβαν, χέρια, ποδάρια, αλλά εδώ έχουμε δημοκρατικό σύστημα και απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί και ευτυχώς!! Τι διάολο, ασιατική χώρα είμαστε; Αλλά, τι ευτυχώς δηλαδή; Αυτοί οι απατεώνες και χωρίς χέρια πάλι θα έκλεβαν. «Πολιτικός», εργολάβος, μιζαδόρος, έχουν αδειάσει τα ταμεία…, όχι και αδειάσει, όχι και αδειάσει, μην αδικούμε την… τέχνη τους! Άφησαν κάτι για μαγιά στους μεταγενέστερους για να μπορούν να έχουν ενδιαφέροντα στη δουλειά τους. Αμ πώς δηλαδή θα το κάνουμε; Πώς δηλαδή κάποιοι… νεοέλληνες έγιναν κροίσοι και πλήθαιναν οι «μοντέρνοι» ραγιάδες; Ραγιάδες ε; Εμ βέβαια! Άντε να τους βαφτίσουμε σε ευρωραγιάδες. Τους βλέπουμε (μας βλέπουμε) σε μπλόκα από δω αγροτών, πλειονότητες από κει -έτσι πρέπει να μιλάμε, με διαχωρισμούς για να καταλαβαίνουμε τι λέμε- πλειονότητες-μειονότητες και όχι με την έννοια την κοινωνική, αλλά του εξαθλιωμένου Πολίτη και της αρπαχτικής ελίτ…,. Ε και πού είμαστε ακόμα, μέσα από την οικονομική χούντα των Αθηνών πολλά θα δούμε. Λοιπόν, πλειονότητες δανειστών, μειονότητες τοκογλύφων, φαγωμένα από «ποντικούς» ομόλογα, εξαφανισμένα σκάνδαλα από τους ταχυδακτυλουργούς και φακίρηδες…, λένε, τάχα για επιτροπές «εξεταστικές» μπούρδες λέμε εμείς, το κάνουν για τα μάτια, επιτροπές παραγωγής χόρτου να ταΐσουν τα χαϊβάνια, τους Πολίτες δηλαδή ή τάχαμου δεν λένε…, «τουλάχιστο να ξέρουμε ποιοι είναι…» Τι να το κάνει ο λαουτζίκος με το να μάθει ποιοι είναι οι αρπάχτρες; Να έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους εφιάλτες. Τα κλεμμένα να φέρουν πίσω και να πάνε στα σίδερα. Άσε που οι επιτροπές θα πάρουν και καλό μπαλάκι (παραδάκι.)Ε πώς να το κάνουμε; Θα ήταν προτιμότερο να μοιάσουν τους προγόνους μας και να τους βλέπαμε κι αυτούς στα μπλόκα…; Μπρρρ! Σε πιάνει ανατριχίλα μόνο να το σκεφτείς. Θα ιδρώσουν οι άνθρωποι, θα κοπιάσουν μέχρι να βρούνε τους ενόχους (δείτε πρώτα το αφτί σας, Πολίτες) όπως κοπιάζουν και στο Κοινοβούλιο, γνωστό ως κέντρο αποφάσεων, που παράγει ό, τι καλλίτερο «προϊόν» προκειμένου να λειτουργήσει. Χίλια καλούδια που θα… ζήλευαν και οι πρόγονοί μας (όσοι από μας τους θυμούμαστε). Βέβαια την «τέχνη» της παραγωγής δε τη βλέπουμε…, κι άλλωστε τι να την κάνουμε όταν έχουμε τα «προϊόντα» της σε πρώτη ζήτηση και επιπλέον γλιτώσαμε, τουλάχιστον, τη μόλυνση των εκτρωμάτων όπως, των κομματικών ρεβανσισμών, της υποκρισίας και «πολιτικής» αλληγορίας, του αριβισμού και του αφιονισμού να βάλουμε και λίγο αντιπερισπασμό και ότι άλλο τον ακολουθεί και που αποτελεί το άτρωτο σημείο της αστικής δημοκρατίας εν έτη 2010.
Εν κατακλείδι ακούσαμε σήμερα (02-02-2010)και τον Πρωθυπουργό να λέει στο διάγγελμά του πολλά και διάφορα, γνωστές επιταγές της ΕΕ και λοιπόν τραπεζιτών και άλλων διεθνών και «έμπειρων» ελλήνων αλχημιστών. Τι να πει κι αυτός! Το μόνο που δεν μας είπε -καλή του ώρα- είναι ότι θα μας αλλάξει τα φώτα και δε το είπε γιατί, ει α! Από καιρό μας τα έχουν αλλάξει. Μόνο που πρέπει να προσέχουμε την επιτήρηση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε άλλες εποχές, αποικιοκρατικές, φασιστικές, απολυταρχικές, τι διάολο τον πατέρα μας πήρε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε την «σύγχρονη» ευρωτρομοκρατία.
«Ω! σεις ραγιάδες…

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Φεβρουάριος 02 2010
pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de/
Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή Πίτας με χορό και τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς Ασπροποτάμου.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα το απογευματινό γυναικών, του πολιτιστικού συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου στο Φρούριο Τρικάλων. Μετά την κοπή της πίτας και τις καθιερωμένες ευχές από τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Γιώργο Πολύση και τα μέλη του Δ.Σ., ακολούθησε......γλέντι με δημοτική ορχήστρα. Δείτε το σχετικό βίντεο και μερικές φωτό σε μειωμένη ανάλυση (700x) και όλες οι φωτό έχουν προστεθεί στο τέλος του βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...