Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση Προέδρου ΣΑΕ για τα δημοσιεύματα Γερμανικών ΜΜΕ σε Βάρος της Ελλάδας

Αλεξάνδρεια, 24.02.2010
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τα αήθη, συκοφαντικά και χυδαία δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ σε βάρος της Ελλάδας:
«Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας..
...πρωτοφανούς, ενορχηστρωμένης θα λέγαμε, επίθεσης εναντίων της Ελλάδας από μερίδα μεγάλων ΜΜΕ της Γερμανίας, που στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος της πατρίδας σε μία δύσκολη, για τα οικονομικά, περίοδο. Δημοσιεύματα, που στόχο έχουν την παραπλάνηση των αναγνωστικού κοινού, μέσα από ψευδή πληροφορίες και χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με το πνεύμα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Εκ΄ μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των εκατομμυρίων ελλήνων ομογενών ανά τον κόσμο, εκφράζω την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τα αήθη, συκοφαντικά και χυδαία δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, σε βάρος της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται αυτή την ώρα αντιμέτωπος με μία οικονομική κρίση, που σίγουρα δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον λοιδορεί. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, το μόνο που ζητάει η Ελλάδα είναι πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη εκ΄ μέρους των εταίρων. Και σε αυτή τη δύσκολη πορεία έχει συμπαραστάτες όλους εμάς, που ζούμε διάσπαρτοι στις πέντε ηπείρους, φέροντας με υπερηφάνεια το όνομα το ελληνικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι μετά από μία μεγάλη μπόρα έρχεται η νηνεμία. Και η Ελλάδα ξέρει από μπόρες, έχει περάσει πολλές στη χιλιόχρονη ιστορία της, και κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Στη σύγχρονη ιστορίας πέρασε την πιο σκληρή κατοχή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με όλα τα ολέθρια επακόλουθα. Ανόρθωσε το ανάστημα της και θυσίασε χιλιάδες νεκρούς στο βωμό της Ελευθερίας. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές σε μαρτυρικά χωριά-ολοκαυτώματα της ναζιστικής θηριωδίας στην πατρίδα μας.
Η ιστορία δεν παραγράφεται. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής είναι ότι μπορεί να συγχωρεί και να τείνει χέρι συνεργασίας για ένα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο».
Από το Γραφείο Τύπου του Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Νέα δρομολόγια προς την Διεύθυνση Συγκοινωνιών

Μια νέα γραμμή δρομολογεί το Αστικό ΚΤΕΛ Νομού Τρικάλων, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό. Πρόκειται για τη γραμμή «Κεντρική Πλατεία-Διεύθυνση Συγκοινωνιών στη Σωτήρα» η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, όσο κυρίως των πολιτών οι οποίοι καθημερινά πρέπει να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους εκεί. Τα δρομολόγια είναι τακτικά, από τις...
7.25 το πρωί μέχρι τις 14.15 το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή που λειτουργούν οι υπηρεσίες. Η γραμμή θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων κ. Τάκης Ιωάννου δηλώνει πως «ερχόμαστε να καλύψουμε ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από την μεταφορά της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών εκτός πόλης. Η γραμμή θα εξυπηρετήσει κυρίως τους πολίτες που για διάφορους λόγους θα πρέπει να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους εκεί, υπαλληλικό προσωπικό, αλλά και κατοίκους της Σωτήρας». Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης των λεωφορείων από την Κεντρική Πλατεία:
7.25 π.μ., 8.10 π.μ., 9.00 π.μ., 10.00 π.μ., 11.00 π.μ., 12.00 μ., 1.05 μ.μ., 1.45 μ.μ., 14.15 μ.μ..
Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή και νέα υποβάθμιση της Ελλάδας


Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα το Μικτό Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Παράλληλα, υπέρ της διοργάνωσης δημόσιας ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ελληνική οικονομία, τάχθηκε ο...
...αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι η τράπεζα εξετάζει το ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βοηθώντας την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του χρέους της μέσω swap.
Αναλυτικά, το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι ειδικοί έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησαν πρόσθετα μέτρα -συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ- για την πιστή εκτέλεση του, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία εσόδων.
Στο θέμα της πορείας των εσόδων, φαίνεται ότι, ενώ ο μήνας Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο μήνας Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης (σε ότι αφορά τα έσοδα), με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο. Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται και επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Το ρόλο της Goldman Sachs στο swap με Ελλάδα εξετάζουν οι ΗΠΑ
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve ή Fed) εξετάζει το ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βοηθώντας την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του χρέους της μέσω τίτλων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps), σύμφωνα με σημερινή δήλωση του διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της επιτροπής τραπεζικού κλάδου της Γερουσίας, Κρις Ντοντ, ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε πλήθος ερωτημάτων που αφορούν στην εμπλοκή της Goldman Sachs και άλλων εταιρειών στη χρήση παράγωγων εργαλείων από την Ελλάδα».
Ο κ. Μπερνάνκι υπογράμμισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό έχει δείξει «ενδιαφέρον» και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «προφανώς, η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων με τρόπο που επιφέρει αποσταθεροποίηση μιας εταιρείας ή ενός κράτους είναι αντιπαραγωγική».
Νωρίτερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο εάν ανησυχεί για «όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας» ο Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές προκλήσεις που δεν περιλαμβάνουν μόνο ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ζητήματα ανταγωνιστικότητας λόγω της σταθερής ισοτιμίας».
«Έχουμε μιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι είναι φυσικά πολύ επικεντρωμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Εργάζονται στενά με την Ελλάδα, η οποία έχει προτείνει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά φυσικά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούν να τα θέσουν υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το swap
Η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το swap του 2001 που τη βοήθησε να κρύψει το ύψος του χρέους της, αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το θέμα. Αντίθετα, το 2008, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι η ελληνική νομοθεσία καθιστά παράνομες αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat, τα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap, είναι ανολοκλήρωτα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία. Στο σημείωμα, η Eurostat αφού αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών το 2001 επισημαίνει παράλληλα, ότι θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν, το συντομότερο δυνατό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια πλήρη εκτίμηση και καταγραφή αυτής της συναλλαγής στη επόμενη κοινοποίηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και η οποία αναμένεται την Ανοιξη.
Σύμφωνα με τη Eurostat, oι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την κοινοτική υπηρεσία ότι η αποπληρωμή του χρέους άρχισε το 2004, και συνεπώς η Eurostat θα πρέπει να καθορίσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ποια ακριβώς θα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αυτής της συγκεκριμένης συναλλαγής από το 2004 και μετά.
Στο ίδιο σημείωμα η Eurostat επισημαίνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 1995) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές swap. Συνεπώς, η Eurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και το Μάρτιο του 2008).
Πρόσκληση Ομπάμα σε Παπανδρέου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο
Πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαρτίου έλαβε την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να προσφέρει πολιτική στήριξη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως μετέδωσε το Mega, η Ουάσινγκτον είχε «παγώσει» την πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς το Πεντάγωνο έκρινε πως η Ελλάδα είχε εξαπατήσει τις συμμαχικές δυνάμεις σχετικά με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα είχε προσκαλέσει το Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης»
O Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στον κρατικό αυστραλιανό σταθμό ABC, όπου τονίζει ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, σε ποσοστό 60% με 70%». Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας;» «Έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης. Είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα» ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου.
Συζητήθηκαν τα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα αυστηρότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενόψει της πραγματοποίησης της δεύτερης κατά σειρά γενικής απεργίας, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει 'ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ' αυτό», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε: «Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος».
Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει: «Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».
Σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στο αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Πρόκειται για θετική έκπληξη, θα έλεγα, γιατί, για την ακρίβεια, και το ξέρετε, διότι η Αυστραλία έχει ζήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ να το συγκρίνω μόνο με ό,τι αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Φυσικά τότε ήταν εποχή εορτασμού αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ενότητας, τώρα είναι εποχή κρίσης αλλά πάλι υπάρχει μία αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα».
Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου είπε πως φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα στην Ελλάδα και όχι μόνο την οικονομία και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους υγιέστερους τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ' αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε αν θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε».
Σε ερώτηση αν κάνει λόγο για μια αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά: «Απολύτως». Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και πιστεύει ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα: «Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία» είπε.
Δήλωση εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου από τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ
Την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα συνολικά».
«Εάν υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο εμπιστεύομαι ότι θα εφαρμόσει τα σχέδια σταθεροποίησης, αυτό είναι ο πρωθυπουργός Παπανδρέου», δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Handelsblatt" o Στάινμάιερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και SPD την περίοδο 2005-2009.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει τα περί «αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας το αναγκαίο και τη σημασία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. «Αν αυτό δεν επιτύχει τότε τίθενται σε κίνδυνο συνολικά το ευρώ και η ευρωζώνη», προσθέτει.
Στην Αθήνα έρχεται ο Όλι Ρεν
Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα, 1/3/2010, ο ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους της κυβέρνησης «την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι αναμένει το αργότερο μέχρι αύριο την έκθεση της μικτής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα αποτελέσματα της επίσκεψής στην Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ για τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης με θέμα τις ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Ρεν είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, ο Ολι Ρέν θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρείται πάντως πιθανό ότι θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και την υπουργό Υγείας.
Πηγή: tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πριν την πτώχευση αν…

Πυκνώνουν επικίνδυνα τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία καθώς χθες η S&P έριξε μια ακόμα βόμβα στα θεμέλια της χώρας, εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στον επικείμενο...
...δανεισμό όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
ΗS&P ανακοίνωσε ότι ίσως η Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου υποβαθμιστεί σε BBB- όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα. Μια τέτοια υποβάθμιση θα φέρει τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία (!) και μόλις μια βαθμίδα επάνω από την αξιολόγηση των λεγόμενων οικονομικών «σκουπιδιών» (junk).
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 25 δις ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο οδηγώντας την έτσι ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης οι επενδυτές από κόσμο ξεπουλήσαν τα διετή ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην τιμή τους κατά το τελευταίο έτος.
Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ιδιαίτερη νευρικότητα στην Αθήνα όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις από την κατοχή του 1941 κάνοντας έτσι εμφανές ότι η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει ψυχραιμία της από την συνεχόμενη πίεση των διεθνών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ίδια εταιρία ανακοινώσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε BBB+. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος, ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν τα παραπάνω η Πορτογαλία κατόρθωσε χθες να πουλήσει περίπου 1 δισ. € σε πενταετή ομόλογα με εξαιρετικά ικανοποιητικό επιτόκιο ενώ σε ανακοίνωση του οργανισμού διαχείρισης του δημόσιου χρέους της αναφέρεται ότι συνολικά, φέτος αναμένεται να χρειαστεί περί τα 20 δις ευρώ από τις αγορές δηλαδή περίπου τα μισά από όσα αναμένεται να χρειαστεί η Ελλάδα.
Είναι πλέον προφανές ότι η πίεση για τη λήψη άμεσων νέων σκληρών μέτρων είναι κάτι παραπάνω από εξοντωτική καθώς σε περίπτωση που η S&P πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου την «απειλή» της η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη.
Το στοίχημα πλέον που από την έκβασή του θα κριθεί η όχι πτώχευση της χώρας είναι εάν η τωρινή κυβέρνηση θα αντέξει να πάρει σκληρά μέτρα, όπως η δραστική μείωση των μισθών, επιδομάτων κ.λπ. στο δημόσιο τομέα, αύξηση του Φ.Π.Α κ.α
Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται πλέον σαφές ότι χωρίς έξωθεν παρέμβαση και μάλιστα ουσιαστικού και όχι τυπικού περιεχομένου η χώρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την πτώχευση.
Πηγή:sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠO ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.46 13.46 17.51
ΑΦΙΞΗ 11.15 18.18 22.08
ΑΘΗΝΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 08.21 10.51 15.53 23.59
ΑΦΙΞΗ 12.49 15.31 19.59 06.05
συνέχεια...
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 07.59 10.40 14.19 17.51 21.15
ΑΦΙΞΗ 10.39 13.33 17.26 20.51 23.55
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 09.45 10.13 12.42 14.10 16.35 17.59 01.41
ΑΦΙΞΗ 13.12 12.49 15.31 16.55 19.59 20.37 06.05
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 07.59 10.40 14.19
ΑΦΙΞΗ 17.16 19.47 23.31
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.42 20.32
ΑΦΙΞΗ 15.31 06.05
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 07.59 10.40 14.19 17.51 18.38 21.15 22.06
ΑΦΙΞΗ 08.57 11.46 15.25 19.31 19.38 22.11 23.12
ΛΑΡΙΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 05.00 06.26 07.11 11.36 12.07 14.18 15.50 18.09 19.41
ΑΦΙΞΗ 06.05 07.23 08.35 12.49 13.12 15.31 16.55 19.59 20.37
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΒΟΛΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 07.57 10.40 14.19 18.38 21.15
ΑΦΙΞΗ 10.53 12.51 16.50 20.31 23.41
ΒΟΛΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.15 10.58 12.57 14.56 16.57
ΑΦΙΞΗ 08.35 13.12 15.31 16.55 19.59
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.46 07.59 10.40 13.46 14.19 17.51 18.38 21.15 22.06
ΑΦΙΞΗ 07.07 08.16 10.59 14.03 14.38 18.08 18.57 21.32 22.25
ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 05.47 07.06 08.17 12.32 12.54 15.14 16.37 19.41 20.20
ΑΦΙΞΗ 06.05 07.23 08.35 12.49 13.12 15.31 16.55 19.59 20.37
ΤΡΙΚΑΛΑ- ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.05 07.23 08.35 12.49 13.12 15.31 16.55 19.59 20.37
ΑΦΙΞΗ 06.20 07.37 08.50 13.03 13.27 15.45 17.10 20.14 20.51
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 06.30 07.44 10.34 13.31 14.03 17.36 18.22 21.00 21.50
ΑΦΙΞΗ 06.46 07.59 10.40 13.46 14.19 17.51 18.38 21.15 22.06
Υπάρχουν δρομολόγια με ανταπόκριση και μη.

Από τους φίλους του Σιδηροδρόμου Τρικάλων. Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη πρόκριση για τον Παναθηναϊκό !!!

Τελείωσε πριν από ένα λεπτό το παιχνίδι όνειρο για την Ελληνική ομάδα, αποκλείοντας τη Ρόμα με το 2-3. Η αποστολή του Παναθηναϊκού θα βρίσκεται στην Αθήνα περίπου 1:30 με 2:00 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρόμα έκανε ο 2-3

Εκεί να μείνει. Στο 66' το 2-3 και στο 68' διπλό δοκάρι για τους πράσινους.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ έκανε το 1-3 ο Παναθηναϊκός μέσα σε 7 λεπτά

Τελείωσε το ημίχρονο με το πέναλτι του Σισέ, το ωραίο σουτ του Νίνη και το πλασέ του Σισέ μετά από μπαλιά του Νίνη!!! Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι από στελέχη του Εργοστασίου Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ

Μετά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ, στον ίδιο χώρο σήμερα το μεσημέρι, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τα στελέχη του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων. Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο γαλακτοβιομηχανιών, κυρίως στο επίμαχο ζήτημα της ποιότητας του φρέσκου γάλακτος που διατίθεται στην αγορά. Ο κ. Σαράντης είχε αναφέρει πως έχει στα χέρια του στοιχεία, από εξετάσεις που έκανε σε πιστοποιημένα εργαστήρια στο γάλα ΤΡΙΚΚΗ για την ύπαρξη αυξημένων αφλατοξινών πάνω από τις κανονικές τιμές. Τα στελέχη της ΤΡΙΚΚΗ σήμερα απάντησαν πως...
...αυτό δεν ισχύει και έχουν κι αυτοί από πλευρά τους τα στοιχεία εκείνα με τις αναλύσεις, που οι τιμές είναι σε κανονικά επίπεδα και πως ο ΕΦΕΤ έχει πάρει δείγματα από την ΤΡΙΚΚΗ και αναμένουν τα αποτελέσματα (βλ. βίντεο). Ο κ. Κώστας Μαράβας ανέφερε πως έχει υποβληθεί μήνυση κατά του κ. Σαράντη για συκοφαντική δυσφήμηση και προσεχώς αγωγή, από την οποία τα χρήματα θα διαθετηθούν σε κοινωφελή ιδρύματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Τα στελέχη της ΤΡΙΚΚΗ εκτιμούν πως η επίθεση που δέχθηκαν από την εταιρία ΟΛΥΜΠΟΣ, οφείλεται στην εξάπλωση των προϊόντων ΤΡΙΚΚΗ, που διατίθενται πλέον σε άλλους Νομούς. Δείτε το πολύ ενδιαφέρον 1ο μέρος του βίντεο, καθώς και το φωτορεπορτάζ, ενώ είναι σε αναμονή το 2ο μέρος του βίντεο.
Το σχόλιό μας: Συγκριτικά, η συνέντευξη της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ, ήταν καλύτερη στο θέμα του μάρκετινγκ. Αλλά για μας τους καταναλωτές, σημασία έχει, αν το γάλα που πίνουμε τελικά, είναι καλής ποιότητας για μας και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό, άμεσα θα πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία για να ξεκαθαριστεί το πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε. Οι οποιεσδήποτε κόντρες μεταξύ των εταιριών, τους καταναλωτές δεν τους ενδιαφέρει, τους ενδιαφέρει μόνον αν τα προϊόντα που καταναλώνονται είναι ασφαλή.
Διαβάστε περισσότερα...

Σωτ. Χατζηγάκης: «Απολύτως νόμιμες οι προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ»

Απάντηση του βουλευτή Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην υπουργού σε δημοσιεύματα
Με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο για τις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερης πολεμικής εναντίον της πρώην Κυβέρνησης, ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης απαντά για άλλη μια φορά ξεκάθαρα:...

« Πρώτο. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1998 (επί ΠΑΣΟΚ), με το νόμο 2637/1998 είναι μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την αξιοποίηση της Αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών. Δεύτερο. Το Δεκέμβριο του 2006, η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (Καν. ΕΚ 1782/2003). Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απεφεύχθη τον Φεβρουάριο του 2009 το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο θα επιβάλλονταν στη χώρα από την Ε.Ε.. Τρίτο. Για να μην απειληθεί στο μέλλον με πρόστιμα η χώρα και για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ η ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και η καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων «Αγροτικό Κτηματολόγιο» (Υπουργική Απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 2008 και Νομοθετική ρύθμιση της 30ης Ιουλίου 2009). Τέταρτο. Για να καλύψει αυτές τις αυξανόμενες άμεσες και επείγουσες ανάγκες η ΑΓΡΟΓΗ ανέπτυξε ένα πλήρες Σχέδιο Ανάπτυξης και Υλοποίησης Έργου, το οποίο προέβλεπε ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τη σύσταση περιφερειακών γραφείων ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία στις ΕΑΣ και να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνταν οι αγρότες και λάμβαναν στις αρχές κάθε Δεκεμβρίου (περίπου 2,5 δις €)».
Ειδικότερα όσον αφορά στις προσλήψεις ο κ. Σ. Χατζηγάκης διευκρινίζει:
«1. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις Ανώνυμες Εταιρείες: «Η εταιρεία δεν υπάγεται στην κατηγορία των Οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σ’ αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους». Η πρόσληψη των 270 υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94, που αναφέρει: «Με απόφαση των υπουργών που ασκούν την εποπτεία στις εταιρείες, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός των προσώπων, που μπορεί να προσληφθούν για κάθε έργο, καθώς και η νομική μορφή της απασχόλησής τους». Με τροπολογία που ψηφίστηκε απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, προσθήκη στο άρθρο 16 του Νόμου 2637/98, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. «η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων αρμοδιότητος του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας, η παρακολούθηση και η συνεχής επικαιροποίησή του».Με την από 04/08/09 Υπουργική απόφαση (που εξεδόθη βάσει της προρρηθείσης διατάξεως του Νόμου 2229/94) καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν και η σχέση εργασίας τους. Έγινε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΓΡΟΓΗ (04/08/09), πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για την υποβολή βιογραφικών –αν και ως Α.Ε. δεν υποχρεούταν να το κάνει. Στη συνέχεια συνεστήθη 3μελής επιτροπή αξιολόγησης των ενδιαφερομένων και συνετάγη πίνακας προσληπτέων, ο οποίος επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Οι σχετικές συμβάσεις ΔΕΝ υπεγράφησαν σε προεκλογική περίοδο, όπως παραπλανητικά και για λόγους πρόκλησης εντυπώσεων διοχετεύεται στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ. Υπεγράφησαν από 19/08 έως 25/08, δηλαδή σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, ενώ η ανάληψη υπηρεσίας αυτών έγινε την 01/09/09. Ουδείς μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν υπηρετεί, να αποκλειστεί της διαδικασίας πρόσληψης στην ΑΓΡΟΓΗ. Για την πρόσληψη των 270 υπαλλήλων που στελέχωσαν τα παραρτήματα της εταιρείας σε όλους τους νομούς της χώρας, ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, και οι προσληφθέντες διέθεταν όλα τα απαραίτητα προσόντα για τις θέσεις αυτές.
Κλείνω με την επισήμανση ότι η ΑΓΡΟΓΗ ολοκληρώνει το σημαντικότατο έργο της ψηφιοποίησης, το οποίο θα εξασφαλίσει στους Έλληνες αγρότες γρήγορη καταβολή των επιδοτήσεων για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό παρά τα εμπόδια που έβαλαν γνωστοί κύκλοι στην προσπάθεια αυτή. Τελικά, η εκδίκηση και οι διωγμοί στην πολιτική δεν αποτελούν ποτέ σωστό τρόπο διακυβέρνησης, όταν μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση διατείνεται ότι εφαρμόζει κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας και ζητά από τους πολιτικούς της αντιπάλους συναίνεση για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα».
Από το πολιτικό γραφείο
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το βίντεο από το πάρτι Μασκέ στο Ηλεκτρόφωνο στο Βαλτινό


Δείτε το βίντεο από το πάρτι Μασκέ που έγινε στο καφέ «Ηλεκτρόφωνο» στο βαλτινό, την Κυριακή 14-2-2010. Όλες οι φωτό προστέθηκαν στο τέλος του βίντεο. Άλλη στιγμή θα προστεθούν σε άλμπουμ στη σελίδα του trikalaola στο Facebook.
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το βίντεο από το χορό του Α.Ο. Λυγαριάς


Δείτε το βίντεο από το χορό της Λυγαριάς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14-2-2010 στο κέντρο ΛΕΙΡΙΟΝ. Οι φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο τέλος του βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...

Προστέθηκε το βίντεο από το χορό του Αετού


Δείτε το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Αετού, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Αηδόνια», την Κυριακή 14-2-2010.
Οι φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο τέλος του βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...