Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Τσιμουδιά όταν υπάρχει γυναίκα διαιτητής.

Είναι γνωστό τι ακούνε οι διαιτητές σε όλους τους αγώνες ποδοσφαίρου, είτε στο επαγγελματικό, είτε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Μεγάλη μερίδα φιλάθλων πιστεύουν πως είναι γνώστες των κανονισμών και πετάνε την εξυπνάδα τους, μαζί και τα σχετικά μπενιλίκια προς τους διαιτητές κι ας μην έχουν δίκιο.
Έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λέμε…
Όταν όμως ο διαιτητής ή ο επόπτης τυγχάνει να είναι γυναίκα, νέα και ωραία, όπως η δίδα Κατερίνα Φαρμάκη, τότε και λάθος να κάνει, δύσκολα να την επιτεθεί φραστικά κάποιος παίχτης ή φίλαθλος, λόγω σεβασμού προς το άλλο φύλο. Βέβαια η Κατερίνα προσπαθεί σε κάθε αγώνα, προσέχει πάρα πολύ, κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να έρθει σε αντιπαράθεση με παίχτες και φιλάθλους για να μην ακούσει τα σχετικά.
Διαβάστε περισσότερα...

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Θετικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε περιοχές του Νομού Τρικάλων και τα οποία παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 16-10-2009 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βασιλικής.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόλας, παρουσία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του αντινομάρχη κ. Μπούρα, του Δημάρχου Βασιλικής κ. Ζιάκα, του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχίας κ. Παπαμιχαήλ, γεωπόνων και αγροτών.
Σημειώνεται ότι χορηγός σε όλη αυτή την προσπάθεια της πειραματικής καλλιέργειας στέβιας στο Νομό Τρικάλων είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά έμπρακτα την στήριξή της στους αγρότες της περιοχής μας και την προσπάθεια που κάνει για αύξηση του α Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε:
«Η Νομαρχία Τρικάλων προχώρησε στη χρηματοδότηση αυτής της πειραματικής καλλιέργειας στέβια σαν ένα φυτό εναλλακτικό, που θα αντικαταστήσει την καπνοπαραγωγή στην περιοχή μας».
γροτικού εισοδήματος.
Από την πλευρά του ο κ. Λόλας επιστημονικός υπεύθυνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε:
«Για πρώτη φορά δοκιμάζεται η καλλιέργεια αυτή στα Τρίκαλα, η οποία δοκιμάστηκε εδώ και τρία χρόνια σε άλλες περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις του συγκεκριμένου φυτού στην περιοχή των Τρικάλων.
Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε όλα την Ελλάδα, οπότε έχουμε αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι προσαρμόζεται η καλλιέργεια στέβιας, αποδίδει και έχει σημασία πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έγκριση της καλλιέργειας του φυτού».
Όπως σημειώθηκε από τον κ. Λόλα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι καπνικές περιοχές χρειάζονται εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως είναι η καλλιέργεια στέβιας.
Η πειραματική καλλιέργεια στα Τρίκαλα έγινε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας σε πέντε περιοχές, Βασιλική, Γριζάνο, Παλαιόπυργο, Πλάτανο και Ρίζωμα.
Το φυτό στέβια είναι ένα πολυετές (ζει ή καλλιεργείται για 3-6 χρόνια), πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή τα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων.
Η καλλιέργεια της στέβια μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και περίοδο καλλιέργειας, όσο και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, απαιτήσεις σε άρδευση και συλλογή.
Από την ιστοσελίδα της Νομαρχίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικό θάνατο βρήκε ο παρουσιαστής του ASTRA TV Γιάννης Χαϊδούλης.

Χθες το απόγευμα έξω από τη Λάρισα, στο σημείο που είχε τα χωράφια του ο Γιάννης Χαϊδούλης, την ώρα που μαζευόταν το καρούλι ποτίσματος, άγνωστο πως μέχρι στιγμής, τον πήρε μέσα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Το συμβάν έγινε χθες το απόγευμα περίπου στις 7 η ώρα. Οι δικοί του ανησύχησαν γιατί δεν απαντούσε στο κινητό και τον αναζήτησαν. Ο Γιάννης Χαϊδούλης ήταν γεωπόνος, 42 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά και παρουσίαζε την εκπομπή «Θεσσαλική Γη».
Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Όπως μας ενημέρωσαν από το κανάλι του ASTRA, πιθανώς η κηδεία του να γίνει αύριο.
Διαβάστε περισσότερα...

Που θα δείτε χιονάκι φρέσκο το Σαββατοκύριακο.

Χειμώνιασε για τα καλά όπως φαίνετε.
Στις περισσότερες ψηλότερες κορυφές της κεντρικής και βόρειας χώρας, σίγουρα θα το στρώσει, αν δεν το έχει κάνει είδη. Το Σαββατοκύριακο όμως, εκεί που θα δείτε πιο σίγουρα φρέσκο χιονάκι, είναι στο Καϊμακτσαλάν.
Δείτε στη φωτό του θέματος, τι δείχνει ο χάρτης γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο Καϊμακτσαλάν.
meteo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι πράγματι ΛΕΥΚΗ… και 20άρα!

Αυτό που γράφει στη λινάτσα παιδιά είναι αλήθεια. Πράγματι η κοπέλα είναι ΛΕΥΚΗ, που προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα από τα αρχαιότερα και διαχρονικά επαγγέλματα παρακαλώ. Τώρα για 20άρα, δε ζητήσαμε και ταυτότητα.
Αυτό το ρωτήσαμε εμείς, αφού εσείς ντρέπεστε να ρωτήσετε…
Τώρα η λινάτσα περιορίστηκε στο εσωτερικό της αυλής, στην αρχή ήταν απ’ έξω. Για όσους δεν ξέρουν σε ποιο σημείο είναι η λινάτσα, αρκεί να πάνε μία βόλτα από Τρίκαλα προς Καρδίτσα και κάπου θα το δείτε στο εσωτερικό της αυλής.
Μη νομίσετε πως κάνουμε και διαφήμιση…
Διαβάστε περισσότερα...

Σαπίζει στα χωράφια το καλαμπόκι των Τρικαλινών παραγωγών.

Η πτώση της τιμής έχει καταστήσει ασύμφορο τον αλωνισμό των καλλιεργειών – Φωνή απόγνωσης από τους παραγωγούς.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Πέρυσι, οι καλλιεργητές έλεγαν πως έχουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη χρονιά για το καλαμπόκι. Φέτος, αναθεώρησαν τις περσινές τους, εκτιμήσεις. Η χειρότερη χρονιά για το καλαμπόκι είναι η φετινή. Οι ίδιοι, απογοητευμένοι από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δίνει η «αγορά», αφήνουν το καλαμπόκι τους, στα χωράφια. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, τα έσοδα από τον αλωνισμό του καλαμποκιού, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αρκούν καν για να πληρωθούν τα «αλωνιστικά». Η φωνή απόγνωσης των παραγωγών στηρίζεται από την σύγκριση των φετινών με τις περσινές και προπέρσινες τιμές. Πρόπερσι, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων έδινε 21 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι. Πέρυσι, η τιμή αυτή την περίοδο ήταν περί τα 17 λεπτά το κιλό. Φέτος, η ΕΑΣ Τρικάλων δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τιμή για το καλαμπόκι. Η γειτονική ΕΑΣ Λάρισας, όμως ανακοίνωσε τιμή 13 λεπτών το κιλό. Ανάλογη αναμένεται να είναι η τιμολογιακή πολιτική και των υπολοίπων θεσσαλικών ενώσεων. Η απόφαση της ΕΑΣ Τρικάλων να μην ανακοινώσει τιμή έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Δεν είναι λίγοι οι έμποροι που αναμένουν τον ορισμό τιμής από την ΕΑΣΤ για να «χτυπήσουν» και οι ίδιοι, προς τα κάτω τις τιμές. Οπότε, μη ανακοινώνοντας τιμή η ΕΑΣ Τρικάλων, δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να διαπραγματευθούν καλύτερες τιμές με τους εμπόρους. Φωνή απόγνωσης Ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος σε καλλιέργεια καλαμποκιού στη Θεσσαλία. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Τρικαλινοί αγρότες στο καλαμπόκι δεν τους δικαίωσε οικονομικά. Η τιμή κατρακύλησε σε επίπεδα ρεκόρ, φέτος. Η μείωση, φτάνει το 50% σε σχέση με πρόπερσι. Και το χειρότερο! Παρότι η ωρίμανση του καλαμποκιού ήταν πρόωρη, ακόμη και σήμερα, μέσα του Οκτωβρίου, υπάρχουν καλαμπόκια που σαπίζουν στα χωράφια! Δεν υπάρχουν αγοραστές, επομένως, δεν αλωνίζονται τα καλαμπόκια. Σύμφωνα με μελέτες, για να μην είναι ζημιογόνα μία καλλιέργεια καλαμποκιού, η τιμή του, πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 λεπτά το κιλό. Με 10, 11 λεπτά και 13 λεπτά το κιλό, οι παραγωγοί μπαίνουν από μέσα, οπότε η καλλιέργεια είναι ζημιογόνα και με τη… βούλα. Η πραγματική εικόνα Οι παραγωγοί πάντως, όσοι σπεύσουν να αποδώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας που υψώνουν για την κατρακύλα της τιμής του καλαμποκιού, τους προκαλούν να επισκεφθούν τα χωριά του Νομού και να αντικρύσουν ιδίοις όμασι τις καλλιέργειες καλαμποκιού που σαπίζουν. Ο φωτογραφικός φακός της ΕΡΕΥΝΑΣ κατέγραψε τέτοιες καλλιέργειες σε διάφορα σημεία του Νομού. Οι ίδιοι οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι τα καλαμπόκια αυτά δύσκολα θα αλωνιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Με τις βροχοπτώσεις, αναφέρουν πως «τα χωράφια δεν θα αφήνουν τις αλωνιστικές μηχανές να μπουν μέσα, οπότε είναι μαθηματικά σίγουρο, ότι θα σαπίσουν τα καλαμπόκια».
Πηγή: ΕΡΕΥΝΑ
Διαβάστε περισσότερα...