Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ιστορική στιγμή και σημείο αναφοράς το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών.

Η Καρδιά της Θεσσαλίας και του Ελληνισμού, χτυπάει σήμερα στο ιστορικό Μαυρομάτι Μουζακίου Καρδίτσας, στη γενέτειρα του Ήρωα του ’21 Γεώργιου Καραϊσκάκη.
Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Μαυρομάτι του δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών. Το 1ο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «ΕΝ ΑΣΤΡΟΝ» και τελείωσε πριν μισή ώρα.
Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας»
Το πρώτο παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών είναι γεγονός! Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας που συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», ο Δήμος Μουζακίου, το Τ.Σ. Μαυρομματίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας. Η παγκόσμια Συνομοσπονδία άνοιξε μια καινούρια σελίδα για την Θεσσαλία και τους ανθρώπους της. Η Θεσσαλια με την γεωγραφική της θέση, τον φυσικό της πλούτο, τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τα μνημεία της και κυρίως τους δυναμικούς ανθρώπους της, πληρεί όλες της προϋποθέσεις για να πάει ψηλά.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το πρωί στην κεντρική πλατεία Μαυρομματίου όπου έγινε η κατάθεση στεφάνου στον έφιππο ανδριάντα του ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη από τον πρόεδρο της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» κ. Διαμαντή Γκίκα παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Κύριλλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές της Θεσσαλίας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, ενώ συγκινητικές ήταν οι στιγμές συνάντησης μεταναστών που είχαν χρόνια να βρεθούν.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο συνεδριακό κέντρο «ΕΝΑΣΤΡΟΝ» και τόνισε λέγοντας: «Οι Θεσσαλοί όλου του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις. Διανύουμε μια νέα εποχή θεσσαλικής πολιτιστικής ιστορίας με παγκόσμια συμμετοχή». Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε τριμελής Γραμματεία που αποτελούταν από τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Αποστόλου (τ. Βουλευτή στο Ολλανδικό κοινοβούλιο), από τον Γραμματέα κ. Νικόλαο Βλάχο (φιλόλογο από το Μαυρομμάτι) και από το μέλος κ. Δημήτριο Κωστόπουλο (μαθηματικό).
Την παρουσίαση του συνεδρίου επιμελήθηκε η κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου Αθηνών «Η Θεσσαλική Γη») και κάλεσε τους «οικοδεσπότες» του συνεδρίου να χαιρετίσουν την εκδήλωση. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός δήλωσε περήφανος που το πρώτο παγκόσμια συνέδριο διοργανώθηκε στο Δήμο Μουζακίου. Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραισκάκης» κ. Κώστας Νάσιος τόνισε την σημασία των λόγων του ήρωα όταν μιλούσε για την ομόνοια και ενότητα ανάμεσά μας. Ο Νομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας κ. Φώτιος Αλεξάκος που απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και εξέφρασε ένθερμα αισθήματα αγάπης προς όλους του Θεσσαλούς.
Τη σημαντική αυτή μέρα για τους Θεσσαλούς όλου του κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους οι: Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Κύριλλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Σπύρος Παπαδόπουλος (πρώην Γενικός Γραμματέας Υπ. Ανάπτυξης), ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολος Καναβός (Νομ. Σύμβουλος), η Αντινομάρχης Καρδίτσας κ. Ερμιόνη Βασιλού, οι Βουλευτές κ. Κώστας Τσιάρας, κ. Σούλα Μερεντίτη, κ. Χρήστος Χάιδος, κ. Αστέριος Ροντούλης, κ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο πρώην Υπουργός κ. Νικόλαος Σαλαγιάννης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Βασίλης Τσαντήλας, ο Δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσαντής, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος, η πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Μουζακίου κ. Σοφία Τόλια και εκπρόσωποι Θεσσαλικών Συλλόγων που εδρεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ευχές για την επιτυχία του συνεδρίου-ανταμώματος απέστειλαν πολιτικοί παράγοντες και φορείς του τόπου μας που δεν μπόρεσαν να περεβρεθούν.
Η κ. Ευανθία Στηβανάκη (Φιλόλογος - Επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών) αναφέρθηκε στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την σχέση που είχε με τους Φιλέλληνες και τους Έλληνες της διασποράς. Ο κ. Μιχαήλ Ζουμπουλάκης (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οικονομικού προγραμματισμού, Φοιτητικής Μέριμνας, δημοσίων και διεθνών Σχέσεων) παρουσίασε το θέμα «Η ταυτότητα του Θεσσαλού μετανάστη. Ιστορικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά». Ο κ. Δημήτριος Α. Λάππας (Επίκουρος καθηγητής ανατομικής πανεπιστημίου Αθηνών) αναφέρθηκε με πολύ συγκινητικό τρόπο σε Θεσσαλούς γιατρούς και σε γιατρούς της Διασποράς και πρότεινε την ίδρυση μιας ομάδας παγκόσμιας Θεσσαλών ιατρών υπό την αιγίδα της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.
Ο κ. Νικόλαος Λιάνος (Διπλωματούχος Φυσικός Πανεπιστημίου Ζυρίχης) αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα «Περιβάλλον και ενέργεια για θέματα απορριμμάτων και υδροφόρου δυναμικού» και πρότεινε την σύσταση ομάδων εργασίας μεταξύ ελβετικών κρατικών φορέων και Θεσσαλικών αρχών. Η κ. Ευθυμία Δ. Γιώτη (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Θράκης) παρουσίασε το θέμα «Η ξενιτιά στη ζωή του ανθρώπου και οι αναφορές μέσα από το δημοτικό τραγούδι». Σε αυτό το σημείο η ηθοποιός-σοπράνο όπερας κ. Άννα Τσουκαλά ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια για την ξενιτιά με μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας συναισθήματα συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια των ομογενών. Την ηθοποιό συνόδευσε ο δεξιοτέχνης μουσικός κ. Σωτήρης Σαμαράς από την Καλαμπάκα.
Ο κ. Πέτρος Τσιάρας (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προπονητής ποδοσφαίρου) αναφέρθηκε για τον εθελοντισμό για τους Μεσογειακούς Αγώνες της Θεσσαλίας 2013 και παρότρυνε τους συνέδρους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον θεσμό.
Το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας αποφάσισε σε κάθε Συνέδριο που θα διοργανώνεται στην Θεσσαλία σε συνεργασία πάντα με έναν διαφορετικό Δήμο της Περιφέρειας να τιμούνται πρόσωπα που κατάγονται από τον τόπο μας και που διακρίθηκαν για το έργο τους. Στο πρώτο συνέδριο τιμήθηκαν ο κ. Βάϊος Φασούλας από τον Γραμματέα της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννη Κίτσιο για την προσφορά του στην Λογοτεχνία και η κ. Βούλα Μεσημέρη από την Αντιπρόεδρο της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Ασπασία Ρωσσίδη για την προσφορά της στον πολυπολιτισμό.
Αποκορύφωμα του συνεδρίου ήταν η παρουσία του απόγονου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Ιωάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη λίγο πριν το ψήφισμα για την μεταφορά των οστών του ήρωα από τον Ν. Φάληρο στο Μαυρομμάτι, στην γενέτειρά του. Οι σύνεδροι και οι παρόντες αποφάσισαν ομόφωνα τη μετακομιδή τους σε συγκινησιακό κλίμα.
Με ενθουσιασμό, πρωτοπορία και ιδιαίτερη συγκίνηση ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στους παρευρισκομένους Θεσσαλικούς Συλλόγους – μέλη της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Στην παρένθεση αναφέρετε ο εκπρόσωπος που παρέλαβε το μετάλλιο. Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣ. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» (κ. Ιωάννης Κίτσιος). Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας (κ. Σούλα Ρωσσίδη), Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Τορόντο Καναδά (κ. Άρης Παπαϊωάννου), Θεσσαλικός Σύλλογος Μόντρεαλ Καναδά (κ. Νίκος Κωστόπουλος), Θεσσαλικός Σύλλογος Ελβετίας (κ. Νικόλαος Λιάνος), Θεσσαλικός Σύλλογος Ντύσσελντορφ (κ. Γεώργιος Βράντζας), Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χαϊδαρίου Αθηνών «Η Θεσσαλική Γη» (κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη), Θεσσαλικός Σύλλογος Καβάλας (κ. Ηλίας Μαντζιώκας), Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλής Καρδίτσας «Ο Άγιος Δημήτριος» (κ. Λία Μπακλαβά), Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγόμενων (κ. Μαρία Νασιάκου-Κατσαρού), Ένωση καταγόμενων από την επαρχία Αγιάς Λάρισας στην Αθήνα (κ. Ιωάννα Σπηλιωτακάρα), Ένωση πολιτιστικών Θεσσαλικών Συλλόγων Νομού Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» (κ. Νώντας Μπακάλης), Σύλλογος απανταχού Μουζακιωτών Θεσσαλίας «Ο Γομφεύς» (κ. Στέφανος Κούτρας) και το κοινόν των Μαγνητών (κ. Κώστας Πόπποτας).
Μετά τη λήξη του συνεδρίου παρατέθηκε γεύμα στους συνέδρους από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ». Το απόγευμα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτριο Γιώτη στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο «Γ. Καραϊσκάκης», στο σπίτι – μουσείο του Γ. Καραϊσκάκη, στην σπηλιά του Γ. Καραϊσκάκη και στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου – Καραϊσκάκη Μαυρομματίου.
Το ίδιο βράδυ οι εκπρόσωποι των μελών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας διασκέδασαν στην μεγάλη εκδήλωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, όπου συμμετείχε ο χορευτικός όμιλος Τρικάλων υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μάνου ξεσηκόνωντας όλο το κοινό να χορέψει παραδοσιακούς χορούς.
Η παγκόσμια Συνομοσπονδία ευχαριστεί όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην οργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης και τους εύχεται να είναι πάντα καλά και να ξανανταμώσουμε του χρόνου!

Με φιλικούς χαιρετισμούς - Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γκίκας Διαμαντής Κίτσιος Ιωάννης

Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος: Γκίκας Διαμαντής (Νυρεμβέργη), Αντιπρόεδρος: Ρωσσίδη Ασπασία (Σίδνεϋ),
B’ Αντιπρόεδρος: Τσιάρας Πέτρος (Καβάλα), Γραμματέας: Κίτσιος Ιωάννης (Νυρεμβέργη), Ταμίας: Ζαχαράκης Δημήτριος (Ζυρίχη), Υπ. Νεολαίας: Σιώμος Παναγιώτης (Σίδνεϋ). Μέλη: Πολύζος Νικόλαος (Νυρεμβέργη), Αγιώτης Δημήτριος (Τορόντο), Πορνάρας Γεώργιος (Τορόντο) και Μπακλαβά Μαρία (Αθήνα).
Εξελεγκτική Επιτροπή: Πρόεδρος: Κελεπούρης Λάζος (Μόναχο), Γραμματέας: Νικολάου Φώτιος (Καβάλα), Μέλη: Βράντζας Γεώργιος (Ντύσσελντορφ), Τερέγκας Ευάγγελος(Τορόντο) και Λασπά Βασιλική (Σβάινφουρτ).
Σημ. Το trikalaola.blogspot.com σας προσφέρει πρώτο σε αποκλειστικότητα, τις πρώτες εικόνες από την ιστορική αυτή στιγμή του συνεδρίου. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να διανείμουν τις αποκλειστικές φωτογραφίες του trikalaola στα δίκτυά τους, χωρίς να αφαιρεθεί το λογότυπο. Μπορείτε να δείτε το 1ο μέρος του βίντεο από τη σημερινή ημέρα (22-8-09) του συνεδρίου. Τα άλλα δύο μέρη θα αναρτηθούν αύριο. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο του You Tube:
Επίσης, υπάρχουν πολλές ακόμη φωτογραφίες, οι οποίες θα μπούνε σε άλμπουμ τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα trikalaola.gr που είναι τώρα υπό κατασκευή.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυνήγι ημέρας στα Τρίκαλα με τους Ντίνο Νιζάμη και Νίκο Σακαλιά.

Το κυνηγού και του ψαρά το πιάτο
δέκα φορές είναι αδειανό
και μια φορά γεμάτο…
Το ρητό που βγήκε δεν είναι τυχαίο. Μπορεί την πρώτη ημέρα του κυνηγιού που ήταν προχθές (Πέμπτη 20-8-09), η παρέα με τους (φωτό 1είναι από κινητό τηλ.): Ντίνο Νιζάμη(φωτογραφεί) Γιώργο Νιζάμη, Παναγιώτη Νιζάμη, Αχιλλέα Κουτή, Νίκο Σακαλιά, Βασίλη Μούρο, Γιώργο Νιζάμη (ο μικρός), και Μιλτιάδη Νιζάμη (όλο το σόι δηλαδή), να είχαν μια πολύ καλή ημέρα σε κάρπωση θηραμάτων (τρυγόνια και ορτύκια στην Καστροριά), σήμερα όμως… Σήμερα το πρωί ο Ντίνος Νιζάμης και ο Νίκος Σακαλιάς (φωτό 2), πήγαν για κυνήγι σε πεδινές περιοχές των Τρικάλων για ορτύκια. Αφού έκαναν (κι εμείς μαζί) καμιά 70αριά χλμ. με το αυτοκίνητο και καμιά 15αριά περπάτημα πάνω στο κυνήγι, επέστεψαν στη βάση πριν λίγο, με λίγα θηράματα.
Το ότι σήμερα δεν ήταν και εποικοδομητική ημέρα σε κάρπωση θηραμάτων, αυτό δε λέει τίποτα. Για τον Ντίνο και το Νίκο, αλλά και όλους τους κυνηγούς, το να βρίσκεσαι με το πρώτο φως της ημέρας στην Ελληνική ύπαιθρο, να έχεις άμεση επαφή με τη φύση και να βλέπεις την ανατολή του κατακόκκινου Ήλιου, είναι προνόμιο.
Το μεσημέρι θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το βίντεο της σημερινής ημέρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Γλύτωσε το αλεύρωμα απόψε ο γαμπρός…

Για όποιους δεν ξέρουν το έθιμο που έχουμε στα Τρίκαλα, τους ενημερώνουμε πως ο γαμπρός, απαγορεύεται να δει τη νύφη την εβδομάδα του γάμου. Αν κάνει το λάθος και έρθει στο σπίτι της νύφης (όπως έκανε απόψε ο γαμπρός Αχιλλέας Κυριάκος από τη Φωτάδα που ήρθε στο σπίτι της νύφης στο Βαλομάνδρι), τότε τον αλευρώνουν. Αλλά επειδή το αλεύρι τελείωσε, από τις πολλές πίτες που έκανε η νύφη Γωγώ Ζαχάρη, τη γλύτωσε. Οι βλάμηδες-σες του γαμπρού και της νύφης, χόρεψαν μετά μαζί. Η συνέχεια την Κυριακή, όπου θα γίνουν τα Στέφανα και μετά ξανά γλέντι.
«Καλά Στέφανα»
Διαβάστε περισσότερα...

Γνήσια έκφραση του δημοτικού μας τραγουδιού απόψε στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Μία από τις γνήσιες αυθεντικές εκτελέσεις, στο δημοτικό τραγούδι, είχαμε απόψε (Παρασκευή 21-8-09) στο Μουζάκι Καρδίτσας, από 14μελής ορχήστρα.
Περισσότερα αύριο (22-8-09) με περισσότερες φωτό και βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γιορτή Πίτας απόψε στην Πύλη Τρικάλων τα είχε όλα.

Ο κόσμος κατέκλισε απόψε (Παρασκευή 21-8-2009) τον αμφιθεατρικό χώρο έξω από το δημαρχείο Πύλης. Πολύ καλή η σκηνική παρουσία των χορευτών και χορευτριών των χορευτικών τμημάτων (1ο, 2ο παιδικό και ενηλίκων) Πύλης. Δεν έδωσαν μόνο τον καλύτερό τους εαυτό στις χορευτικές φιγούρες που παρουσίασαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά ξεδίπλωσαν και το ταλέντο τους στην υποκριτική, παρουσιάζονταν και το πολύ ωραίο σκηνικό με την επεξεργασία του μαλλιού. Βέβαια από το σκηνικό, δεν έλειψε η ύφανση της κουρελούς από τον αργαλειό και ο γάιδαρος που μετέφερε το μαλλί και τα υφαντά. Στο τέλος σερβιρίστηκε η πίτα που δοκίμασαν πρώτοι οι επίσημοι. Η ζωντανή ορχήστρα ήταν η γνωστή παρέα του Χρήστου Κιτσόπουλου, ο οποίος είναι σπεσιαλίστας στο κλαρίνο. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τη συμμετοχή όλων στο χορό. Την ευθύνη της διοργάνωσης την είχε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πύλης. Την εκδήλωση κάλυψε κι ένα κρατικό Αμερικάνικο κανάλι. Στην εκδήλωση εκτός των τοπικών αρχών, παρευρέθηκαν και πολλοί από τον πολιτικό κόσμο του Νομού Τρικάλων.
Στους δρόμους της Πύλης έκανε βόλτες γεμάτο κόσμο η μασκότ των εκδηλώσεων, το Τρενάκι του αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων.
Σημ. Το πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ θα προστεθεί σε λίγες ημέρες στο trikalaola.gr που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή. Το 10λεπτο βίντεο θα προστεθεί σύντομα.
Διαβάστε περισσότερα...