Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Γιόρτασαν το νταμπλ οι Βάζελοι του Νοσοκομείου Τρικάλων

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι Βάζελοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, γιόρτασαν το νταμπλ του Παναθηναϊκού, την περασμένη Τετάρτη 5-5-10, με κοπή τούρτας και σαμπάνιες. Βέβαια ο φακός συνέλαβε και έναν γαύρο, ο οποίος στάθηκε στο «ύψος του» και...
...συνεχάρη τους Βάζελους. Τώρα δε χρειάζεται να αναφέρουμε και ονόματα ποιοι παρίσταντο στη γιορτή, τα πρόσωπα τα βλέπετε.
Να ζητήσουμε ένα συγνώμη από την παρέα, γιατί λόγω τεχνικού προβλήματος, δε μπορούμε να ανεβάσουμε το βιντεάκι που τραβήξαμε.
Καλές επιτυχίες στην ομάδα σας παιδιά.
Δείτε τις υπόλοιπες φωτό στο trikalaola2 εδώ: http://trikalaola2.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html
Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξη Πλεξίδα στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Α.Ο. Τρίκαλα

-Η Β' Εθνική είναι ένα στοίχημα δικό μου, με τον εαυτό μου
-Είναι οι τελευταίες μου δηλώσεις...Τέλος. Εδώ κλείνει η "καριέρα" μου στο ποδόσφαιρο.
-Κάποιοι ενοχλήθηκαν που έδιωξα τον "εκλεκτό" προπονητή της "παρέας";
H συνέντευξη:
Κ. Πλεξίδα, χθες και σήμερα, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων κυρίως σε ραδιόφωνα, ιστοσελίδες της πόλης, πολλών που αναφέρονται τόσο στην επιλογή σας να απομακρύνετε τον Ζόραν Μπάμποβιτς από την τεχνική ηγεσία...
...της ομάδας, τα συμβάντα στον αγώνα με τα Γιαννιτσά, 'οπως και τις δηλώσεις σας που προκάλεσαν σύγχηση καθώς ερμηνεύτηκαν και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.
Βαγγέλης Πλεξίδας:
Κατ αρχάς, να μάθουν μερικοί όταν διαβάζουν τις δηλώσεις της ΠΑΕ να τις διαβάζουν και να τις "λένε" ολόκληρες. Το λέω αυτό γιατί περικόπησαν σημεία της χθεσινής ανακοίνωσης που μιλάγανε για μένα και τις πληρωμές... Ενοχλέί αυτό; Γιατί κρύβουν την αλήθεια από τον κόσμο; Βγήκε ο Μπάμποβιτς και έλεγε στην συνέντευξη τύπου μετά τα Γιαννιτσά ότι είναι απλήρωτοι παίκτες και υπάλληλοι και ενώ όλοι ξέρανε ότι οι οφειλές ήταν μόνο ενός μηνός και δεν μιλησε κανείς...
Γίνεται να εξοφλείται μήνας Απρίλιος και να είναι..."απλήρωτοι"; Ρωτάω.
Δεν είναι υπονόμευση αυτό; Είναι χρέος αυτό; Λες και ζουν σε άλλη χώρα μερικοί;
"Πανελλήνιος"... "Μ.....ς" (δεν γράφεται η λέξη) κινδυνεύω να χαρακτηριστώ και αυτοί τον ακούγανε χωρίς να ρωτήσουν;
Οι δεσμεύσεις μου ήταν συγκεκριμένες και τις τηρώ.
Η Β'Εθνική είναι ένα στοίχημα δικό μου, με τον εαυτό μου και μόνο μ΄αυτόν. Ευχαριστώ τους αγνούς φιλάθλους της ομάδας, όσοι είναι αυτοί, και είναι πολλοί σας πληροφορώ, Τα προβλήματα στην ομάδα είναι μεγάλα. Πολύ μεγάλα. Παλεύω. Ποιός να με καταλάβει;΄
Σχετικά με τον αντιπρόεδρο των Γιαννιτσών τώρα, που ασχολήθηκαν κάποιοι δίνοντας "έμφαση" και με περισσή...επιμέλεια.
Γνωρίζει κανείς Τρικαλινός τι έγινε με τον πρόεδρο των Γιαννιτσών στην Αστυνομική Διεύθυνση των Τρικάλων; Ξέρει κανείς ότι ζητήθηκαν 500 εισιτήρια και απάντησα αρνητικά; Ξέρει κανείς (υπάρχουν μαρτυρίες) ότι ο εν λόγω κύριος δήλωνε μπροστά σε πολλά άτομα ότι "θες δεν θες Πλεξίδα τόχω το διπλό και είμαι Β'Εθνική;)
Δεν τα ξέρουν γι αυτό τον βγάζουν "αγνή περιστερά" και...παραπονούμενο.
Για τον άλλον που βγήκε "υπερασπιστής" του Μπάμποβιτς; Τι να πώ; ΄Άστο. Τον έχω και φίλο, είναι και ευεργετημένος... "Δεν τον κόβει". Δεν πειράζει.
Θα συνεχίσω με κάποιον άλλο που δήλωσε..."ξενερωμένος", σε ραδιόφωνο. Ξενέρωσε λέει. Γιατί; Γιατί τους άφηνα την είσοδο ελεύθερη εντός και εκτός έδρας;
Η μήπως ενοχλήθηκε που έδιωξα τον "εκλεκτό" προπονητή της παρέας;
Ποιάς παρέας;
Ας κοιτάξουν κάποιοι λίγα χρόνια πίσω, κάποιος πρόεδρος του ΑΟΤ κατέληξε φυλακή για χρέη πληρώνοντας τα σπασμένα του ΑΟΤ... Επειδή εγώ δεν ξέρω από...ποδόσφαιρο, Και "δεν πήγαινα τότε γήπεδο", μπορούν να μου πουν μερικοί που τα ξέρουν, ποιούς είχε τότε στη διοίκηση, τι σχέση έχουν μαζί του τώρα και σε ποιανού προπονητή το περιβάλλον ανήκουν; Τον στήριξαν;
Όχι βέβαια... Αυτά έπαθε ο άνθρωπος από το "περιβάλλον" του κ. προπονητή...
Να πάθω τα ίδια κι εγώ; Μπερδεύονται αν το νομίζουν...
Πριν μερικές μέρες, ένας άλλος πρόεδρος ομάδας των Τρικάλων έφτασε στα "όρια" να καταστραφεί οικονομικά δημιουργήθηκαν και προβλήματα στο συγγενικό του περιβάλλον. Έχει προσφέρει τόσα πολλά και πέρασε στα αζήτητα ξαφνικά.
Γιατί τα λέω αυτά; Μήπως μερικοί, μήπως (λέω) κρυφός πόθος μερικών είναι να πάθω τα ίδια; Άστο, και γράψε: Δεν θα το καταφέρουν γιατί τόχω κάνει μόνος μου εδώ και καιρό... Ο νοών, νοείτο.
Εδώ και τρεις περίπου μήνες δήλωσα σαφέστατα και απερίφραστα ότι χαρίζω την ομάδα, νάρθει κάπειος να αναλάβει την θέση του προέδρου, είναι κενή. Μα στο Θεό, δεν υπάρχει κανείς; Γιατί; Η μήπως νάρθει κανένας σωτήρας από τα Γιαννιτσά όπως ο "αντίπρόεδρος" που βγάλανε στα ράδια; (και για τον οποίο αρέσει δεν αρέσει, υπάρχουν αποδείξεις για τα λεγόμενα...)
Πάντως ο Πλεξίδας πριν φύγει από την ΠΑΕ θα φύγει με το κεφάλι ψηλά, να μην αμφιβάλλει κανείς γι αυτό.
Τέλος πάντων, αυτές είναι οι τελευταίες μου δηλώσεις...Τέλος. Εδώ κλείνει η "καριέρα" μου στο ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να "ξενερώσω" άλλο ούτε να "κουράσω" αυτούς που "αγαπούν" τον ΑΟ Τρίκαλα...
Χαρίζω, ελάτε...
ΠΑΕ ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Πού κρύβεται ο Καραμανλής;

«Ο πρωθυπουργός που ευθύνεται για το φαλίρισμα της Ελλάδας κρύβεται», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ: «Που είναι ο Κώστας Καραμανλής; Ο πρώην πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού κρύβεται. Στο κοινοβούλιο δεν εμφανίζεται συχνά και...
...όταν εμφανίζεται ψηφίζει όχι.»
«Από τότε που ηττήθηκε, πριν από επτά μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήρε τον λόγο ούτε μία φορά στη βουλή. Κρατάει ακόμη ένα γραφείο στους Αμπελοκήπους, μερικές φορές κάνει την εμφάνισή του στο Κολωνάκι, όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο με τη συνοδεία σωματοφυλάκων, κάνει εκδρομές στις Άλπεις, στην Τοσκάνη, στη Βενετία και επισκέπτεται τακτικά το Ολυμπιακό Στάδιο, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός.
Από τότε που έπαψε να είναι πρωθυπουργός και δεν έχει υποχρεώσεις ο κ. Καραμανλής φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή. Πολλοί νόμιζαν πως θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στα κοινά, στο κόμμα του πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί σιωπά.»
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο κ. Καραμανλής προσήλθε έγκαιρα στην ολομέλεια της βουλής κατά την έγκριση των νέων περικοπών με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τα τελευταία έδρανα της βουλής και όταν ακούστηκε το όνομά του σήκωσε το χέρι του και ψήφισε όχι στο πακέτο.
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού ψήφισε κατά των δισεκατομμυρίων, με τα οποία προσπαθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ να σώσει τη χώρα του.»
Πηγή: Ντόιτσε Βέλε
Πηγή: theinsider.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΙΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΜΕ.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ.
Από τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες
1. Ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις μεγάλες...
...αλλαγές που χρειάζεται πια ο τόπος.
2. Ξέρουμε όλοι ότι, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Όχι μόνο φυσικό πλούτο, αλλά και πνευματικό πλούτο, και ανθρώπινο δυναμικό. Δυνατότητες, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία. Αλλά χρειάζονται αλλαγές. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες. Να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας.
- Τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας.
- Τέλος στην Ελλάδα της αναξιοκρατίας.
- Τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα, και όχι το συλλογικό συμφέρον της χώρας, του λαού, των πολιτών, της πατρίδας.
Δικαιωθήκαμε με τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ
1. Πρώτα απ' όλα, όμως, έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Και δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας, διότι με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και τον αγώνα που κάναμε σε Ευρώπη και παγκοσμίως...
- Διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης, ένα μηχανισμό προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της, με τις αποφάσεις που πήραμε, και την Παρασκευή και χθες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δικαιωθήκαμε, διότι είπαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο. Είναι ένα πρόβλημα, που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών και σε αυτό το σύστημα.
2. Αυτός ο μηχανισμός μάς δίνει πια το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές. Και εμείς, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βεβαίως συζητήσαμε και σήμερα στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Όμως, αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί να είναι παρόντες όλοι για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Γι' αυτό το λόγο, είναι κρίμα που, σήμερα, η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν απόντες.
- Εμείς, πάντως, τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Για μια Ελλάδα διαφορετική, που αξίζει στον Ελληνισμό.
ΝΑΙ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΝΑΙ, ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ - ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ
1. Όλοι οι Έλληνες απαιτούμε οι οδυνηρές θυσίες που κάνουμε να πιάσουν τόπο - να έχουν αποτέλεσμα. Και αρχίζουν να αυξάνονται τα παραδείγματα που δείχνουν ότι αρχίζει να μπαίνει μία τάξη στα πράγματα. Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι:
α) Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2010 (Ιανουάριος-Απρίλιος) το έλλειμμα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 μειώθηκε κατά 41,8% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ)!
- Αυτή η τεράστια μείωση οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου 2010.
- Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 8,1%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8% ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,0%, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.
β) Σύμφωνα με τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία των ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας παρουσιάζει αύξηση 68%.
- Συγκεκριμένα το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων τον Απρίλιο του 2010 έφτασε τα περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ, έναντι μόλις 136 εκατομμυρίων πέρσι τον Απρίλιο.
3. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Η ανηφόρα για να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας μόλις άρχισε. Αλλά μπορούμε. Μπορούμε να κάνουμε πράξη τις ελπίδες του Ελληνικού λαού.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ...
1. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του ευρώ αποτελούν προσωπική δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου, που εδώ και μήνες προειδοποιούσε ότι ο πραγματικός στόχος των κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας ήταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
2. Όλοι...εκτός από τα γνωστά δεξιά «παπαγαλάκια», τα οποία...
- Ρεζιλεύτηκαν επειδή βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας, στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ δεν υπάρχει συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πράγμα τελείως ψευδές αφού προβλέπεται η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. με τα μισά τουλάχιστον χρήματα σε σχέση με τα χρήματα που βάζει στο μηχανισμό η Ε.Ε.
- Ρεζιλεύτηκαν δις γιατί από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα ενεργειών και λαθών της ελληνικής κυβέρνησης! Πράγμα απολύτως αστείο γιατί η γερμανική ηγεσία έχει η ίδια παραδεχθεί ότι η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας ήταν δική της απαίτηση, πράγμα που αποδεικνύεται και από την πίεσή της να συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ.
3. Δεν υπάρχει πάτος στην αυτογελοιοποίηση κάποιων...
...ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!
1. Πριν 2-3 μήνες το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009.
2. Το τι ακούσαμε τότε δεν περιγράφεται...Ότι είναι κυνήγι μαγισσών, ότι θα καταστρέψουμε την εικόνα της Ελλάδας, ότι πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον, όχι στο παρελθόν, κ.ο.κ... Εμείς απαντούσαμε: ο Ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια για όλες τις ενέργειες που οδήγησαν τη χώρα στη δίνη πρωτοφανούς επίθεσης από διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με αποδυναμωμένο το κύρος και την αξιοπιστία της...
3. Σήμερα όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν για μικροκομματικής λογικής ενέργειες, υπερθεματίζουν ενάντια στην ατιμωρησία. Προφανώς γιατί κατάλαβαν καθυστερημένα ότι οι πολίτες ζητούν απόδοση ευθυνών. Αυτό που καταλάβαμε εμείς από την πρώτη στιγμή. Αυτό που θα κάνουμε πράξη.
ΑΛΛΟΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ...
1. Είπε όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας, αλλά τηλεφωνούσε στα ευρωπαϊκά δεξιά κόμματα, διαβεβαιώνοντας τους ηγέτες τους ότι συμφωνεί και θα σεβαστεί το περιεχόμενό της.
2. Και το σημαντικότερο: Δηλώνει «πολέμιος» του πελατειακού κράτους, αλλά την ίδια ώρα...
- Καταψήφισε πριν λίγους μήνες το νόμο για την αξιοκρατία στις προσλήψεις με την υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως στο ΑΣΕΠ,
- Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ρουσφετολογικές συμβάσεις και τις προσχηματικές συμβάσεις μαθητείας που είχαν συναφθεί με τον πιο απαράδεκτο πελατειακό τρόπο,
- Οδήγησε τους βουλευτές του στην αποχώρηση από τη Βουλή για να μην ψηφίσουν τον πρώτο, από συστάσεως ελληνικού κράτους, νόμο για την απόλυτα αξιοκρατική επιλογή των προϊσταμένων - διευθυντών σε όλο το δημόσιο τομέα,
- Καταψήφισε το νόμο για το νέο φορολογικό σύστημα που επιχειρεί για πρώτη φορά να εμπεδώσει φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα, μειώνει τα φορολογικά βάρη για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και θεσπίζει αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών.

- Και σήμερα, έρχεται να εναντιωθεί στον Καλλικράτη, στη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή της δομής του κράτους και της διοίκησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συγχώνευση χιλιάδων οργανισμών και ΝΠΔΔ και την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την εγκαθίδρυση διαφάνειας και αποτελεσματικού ελέγχου στα οικονομικά των ΟΤΑ.
3. Κάποιος να μας εξηγήσει τι πρεσβεύει επιτέλους ο αρχηγός της Ν.Δ. Γιατί άλλα λένε τα λόγια του, άλλα οι πράξεις του. Στα λόγια υιοθετεί κάθε προοδευτική πολιτική. Στην πράξη αποδεικνύεται ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του πελατειακού και παλαιοκομματικού κράτους, που είναι η αιτία της μεγαλύτερης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί στη χώρα μας...
Μας εστάλει από τον κ. Περικλή Πελακάνο
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται ευαισθησία για άτομο των ΑΜΕΑ που κάνει απεργία πείνας για 7η ημέρα


Τελειώνουν οι δυνάμεις και υπομονή του απεργού πείνας Απόστολου Γεροκώστα, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας για 7η ημέρα.
Ο κ. Γεροκώστας είναι άτομο των ΑΜΕΑ, κάτοικος Μεγαλοχωρίου του δήμου Εστιαιώτιδας Τρικάλων και διεκδικεί από το δήμο Εστιαιώτιδας δεδουλευμένα, βάση πρωτόδικης απόφασης. Είχε προσληφθεί στο δήμο σαν εργαζόμενος με σύμβαση για 4 χρόνια, απολύθηκε και ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Γεροκώστα, δεν του έχει εξοφλήσει το ποσό που εκδικάστηκε. Χθες το βράδυ...
...επισκεφθήκαμε τον Αποστόλη Γεροκώστα στο προαύλιο του δήμου που έχει εγκατασταθεί και κάνει την απεργία πείνας για 7η συνεχόμενη ημέρα.
Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα του trikalaola o κ. Γεροκώστας, ο οποίος είναι και πατέρας ενός παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία του Μήνα… «Η Πολιτική προστασία του δήμου Τρικάλων σε Καλοκαιρινή έκδοση»

Τώρα φίλε Ασναό, να υποθέσω πως θα ήθελες να πάρεις νερό απ΄ το Ληθαίο ποταμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς;...
Πάντως εδώ μου θυμίζεις άλλες εποχές, κάτι από Καρούλια ας πούμε… Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλουν τη 2η 48ωρη απεργία οι φαρμακοποιοί

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Τρικάλων κ. Νίκος Μάνος, χθες Δευτέρα η ομοσπονδία Φαρμακοποιών Ελλάδας, είχε συνάντηση με την Υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη. Η Υπουργός δεσμεύτηκε να μην θιγούν μερικά από τα βασικά αιτήματα του κλάδου κι έτσι η Ομοσπονδία αποφάσισε...
...την αναστολή της 2ης 48ωρης απεργίας που είχε αρχίσει χθες Δευτέρα. Από σήμερα Τρίτη τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα. Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου - Κούλιας

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ-ΚΟΥΛΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ
Πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 στο πρώην κοινοτικό γραφείο των Πηγών, σύσκεψη φορέων των Νομών Καρδίτσας και Άρτας με σκοπό...
...τον καθορισμό των λεπτομερειών της Επιστημονικής Ημερίδας που θα διοργανωθεί την θερινή περίοδο στις Πηγές με θέμα την εξέταση της δυνατότητας για αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου επί του Αχελώου και της Κούλιας καθώς και τη διάσωση της γέφυρας Κουτσοκαμάρας.
Επιπλέον συζητήθηκαν τρόποι ανάδειξης και αξιοποίησης όλων των ιστορικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής.
Η σύσκεψη αποτέλεσε συνέχεια της ιστορικής Διανομαρχιακής συνάντησης που διοργανώθηκε την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.00 με πρωτοβουλία
του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου στη γέφυρα Κοράκου με θέμα το ίδιο αντικείμενο. και στην οποία έγινε αποδεκτή η σχετική πρόταση – πρωτοβουλία των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τελούσε υπό τον γενικό συντονισμό
του Αργιθεάτη δικηγόρου και συγγραφέα Μενέλαου Παπαδημητρίου και
με προεδρεύοντα το μέλος της Αδελφότητας Πηγιωτών Νίκο Μπαλά.
Παραβρέθηκαν ο Εκπρόσωπος του Νομάρχη Καρδίτσας Κώστας Φωτάκης,
ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Άρτας νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Πατήλας
ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός ο δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας, ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας Κώστας Μπούκας, οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι Νομαρχίας Καρδίτσας Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου και Νίκος Τσουβέλας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Κώστας Γραμμένος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Λάμπρος Φώτος καθώς και το μέλος Βαγγέλης Ζήσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Τσούμαρης και
το μέλος Ιωάννα Νασιώκα, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πετρωτού Καρδίτσας Βασίλης Παπαϊωάννου ο οποίος εκπροσωπούσε και το Σύλλογο Πετρωτού, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πηγών Γιάννης Βλάχος,
ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως του Δήμου Τετραφυλίας Πέτρος
Γώγος καθώς και κάτοικοι των Δημοτικών διαμερισμάτων Πηγών και Πετρωτού.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η εν λόγω ημερίδα να υλοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2010 ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Ιερά Μονή Σέλτσου, και να λάβει χώρα στις Πηγές αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο χώρο της Μονής.
Στις εκδηλώσεις της Μονής Σέλτσου και στην Επιστημονική Ημερίδα θα προσκληθούν ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση, οι Αρχηγοί των εν Βουλή Πολιτικών Κομμάτων, ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πανοσιολογιώτατος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, οι αρμόδιοι Υπουργοί καθώς και πολιτικοί , οι Στρατιωτικές Ηγεσίες και οι Ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, θρησκευτικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, καθηγητές Πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας τοπικής και Πανελλήνιας εμβέλειας κ.ά.
Θα πρέπει να επισημανθεί το πάθος και ο ενθουσιώδης ζήλος των φορέων και των κατοίκων της Αργιθέας και των Άνω Ραδοβυζίων στην προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής ώστε να βγει από την απομόνωση και το μαρασμό.
Εξ άλλου τις εν λόγω περιοχές συνδέει κοινή ιστορική πορεία, κοινός τρόπος ζωής, κοινά ήθη, έθιμα, και συνήθειες, δηλαδή μια ταύτιση κοινών χαρακτηρι-στικών που οφείλεται κυρίως στην κοινωνική συναναστροφή στα κοινά προβλήματα και την πληθυσμιακή ανάμειξη.
Η επόμενη ανάλογη συνάντηση προγραμματίστηκε για την πρώτη Κυριακή
του Ιουνίου όπου θα συζητηθούν τα διαδικαστικά θέματα, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και θα δρομολογηθούν οι διεργασίες για την υλοποίηση της ημερίδας.
Η Οργανωτική Επιτροπή
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σας καλούμε να παραστείτε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών νομού Τρικάλων εις Μνήμην της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010: Κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μύλου Ματσόπουλου, ώρα 20:30μμ
Ομιλητής θα είναι ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Ιστορία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου» και δις τιμηθείς από το Υπουργείο Εξωτερικών με Εύφημο Μνεία, ιστορικός κος Βλάσης Αγτζίδης, με θέμα...
«Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και η διαχείριση του γεγονότος από τη "μητέρα-πατρίδα"»
Απότιση φόρου τιμής στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιο.
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010: Αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ώρα 09:00πμ - 13:00μμ.
Κυριακή 23 Μάιου 2010: Αποκαλυπτήρια Μνημείου της Ευξείνου Λέσχης Ν.Τρικάλων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Πλατεία Μικράς Ασίας (πλατεία Συνοικισμού), ώρα 11.00πμ
Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Με τιμή για το ΔΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Συνεχίζεται το Theatro Thes-festival (1η Συνάντηση Θεατρικών Σχημάτων Θεσσαλίας) που διοργανώνει το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Σήμερα Τρίτη 11 αύριο Τετάρτη 12 και μεθαύριο Πέμπτη 13 Μαΐου ώρα 21.30 στην αίθουσα Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλου θα παρουσιαστεί...
...η φετινή παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων ο Μικρός Πρίγκιπας. Γενική είσοδος 5 ευρώ. Πληροφορίες 24310 20000.
Η παράσταση παίχτηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση του κοινού την φετινή περίοδο. Θα έχουν λοιπόν την δυνατότητα οι θεατρόφιλοι να παρακολουθήσουν σε τρεις τελευταίες παραστάσεις.
Το ποιητικό αριστούργημα του Εξυπερύ, είναι ένα έργο πανανθρώπινο που αγαπήθηκε όσο λίγα. Μια θεαματική παράσταση, γεμάτη ήχους, μουσική και χρώματα, που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον γοητευτικό και παραμυθένιο κόσμο του αγαπημένου Μικρού Πρίγκιπα και το περιπετειώδες ταξίδι του στο σύμπαν, μέσα από την φιλία, την αγάπη, την φαντασία και την παιδική αθωότητα.
Σημείωμα για την παράσταση
Μικρός Πρίγκιπας: … Τι πάει να πει ημερώσει; …
Αλεπού: Είναι κάτι που παραμελήθηκε πολύ. Σημαίνει “να δημιουργείς δεσμούς” …
Για μένα, ακόμα δεν είσαι παρά ένα αγοράκι εντελώς όμοιο μ' άλλα εκατό χιλιάδες αγοράκια. Και δε σ' έχω ανάγκη. Μήτε κι εσύ μ' έχεις ανάγκη. Για σένα, δεν είμαι παρά μια αλεπού όμοια μ' εκατό χιλιάδες αλεπούδες. Αν όμως με ημερώσεις, ο ένας θα έχει την ανάγκη του άλλου. Για μένα εσύ θα είσαι μοναδικός στον κόσμο. Για σένα εγώ θα είμαι μοναδική στον κόσμο...
Τι είναι άραγε ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ; Ένα παραμύθι; Μια αληθινή ιστορία;
Μια ιστορία δεσμών που υπάρχουν συνάμα με την ανθρώπινη φύση, μπαίνουν στη ζωή μας χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, δοκιμάζονται στα μεγάλα ύψη της καθημερινότητας και αφήνουν τα χρώματά τους στις αισθήσεις και την ψυχή μας…
Πόσο δύσκολο μας είναι, μεγαλώνοντας, να μιλήσουμε για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, τον αποχωρισμό, το θάνατο…
Μια ιστορία όμως που ξετυλίγεται χωρίς φιλοσοφικό ή άλλο θεωρητικό υπόβαθρο, μόνο με ένα χρωματιστό μολύβι κι ένα λευκό χαρτί, όπως ένα παιδί που ξαπλωμένο χάμω, δοκιμάζει να χαράξει μια «Αληθινή Ιστορία»… είτε έναν ελέφαντα μέσα σ’ βόα από τις περιπέτειες της ζούγκλας… είτε ένα αρνί μέσα σ’ ένα κασόνι για να ταξιδέψει σ’ ένα μακρινό πλανήτη…
Πάνω σ’ αυτά τα πρώτα σχέδια των παιδιών, των δικών μας παιδιών, προσπαθήσαμε κι εμείς να στήσουμε την παράσταση. Είχαμε βέβαια ν’ αναμετρηθούμε με μια λογοτεχνική γραφή συμπαγή, κωδικοποιημένη, με συνειρμούς και πισογυρίσματα στο χρόνο, που κάνουν πλοκή και δράση να παρασύρεται από τους κραδασμούς των αισθήσεων και των συναισθημάτων …
Η σκηνική μεταφορά του Μικρού Πρίγκιπα έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εικαστική παρέμβαση που ντύνει αισθητικά το αντάμωμα του λόγου με την εικόνα, των αισθήσεων με τους ήχους της παιδικής ψυχής, που γίνονται μουσική, τραγούδι και κίνηση.
Ηθοποιοί και θεατές θα δοκιμάσουν μαζί ένα ταξίδι πάνω σ’ ένα παλιό αεροπλάνο, θα βουτήξουν στην έρημο και θα ψάξουν για τ’ άστρα, που τους φαίνονται γνώριμα και οικεία, γιατί πάνω σ’ αυτά κατοικεί ο Μικρός Πρίγκιπας του καθενός από εμάς, το παιδί που θυμόμαστε και το παιδί που είμαστε και σήμερα, γιατί όπως η αλεπού θα πει, αποχαιρετώντας το Μικρό Πρίγκιπα … δε γνωρίζει κανείς παρά τα πράγματα που ημερώνει…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΕΛΑ- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΑΛΑΣΗΣ, ΣΤΙΧΟΙ: ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΑΛΑΣΗΣ, ΣΚΗΝΙΚΑ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΟΣ,
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΓΑΣ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΪΣΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΓΑΔΕΤΣΑΚΗ, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΑΒΑΣ
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΑ ΦΑΡΑΚΗ, ΑΝΤΟΝΕΛΛΑ ΧΗΡΑ, ΜΑΡΙΑ ΓΑΔΕΤΣΑΚΗ, ΒΙΚΗ ΙΑΚΩΒΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΟΖΙΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΤΕΓΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση με τη μάνα Μια προσευχή (Αφιέρωμα για τις μητέρες)

Του Βάϊου Φασούλα
Ήρθα και φέτος απ’ τα ξένα, μάνα, να σε βρω
Για να σε συναντήσω, κοντά σου να βρεθώ
Κι ας πέρασαν κάμποσα χρόνια, που σ’ αφάνισαν το κορμί
Κι ας μου το ’λεγαν οι γιατροί να μη σε τυραννώ...
...Να πάψω να ’μαι δήμιος στον πόνο το φριχτό
Μα εγώ, τρανό και άνισο αγώνα, μάνα μου, έκανα για σένα
Δεν άκουγα κανέναν
Αγώνα έκανα με πόνο στην ψυχή το Χάρο να νικήσω
Όμως δεν άργησε να ’ρθει κι απλώθηκε το μαύρο
Έζησα κάτι πιο δυνατό κι απ’ τη συντέλεια του κόσμου
Έζησα σε παροξυσμούς και πόνων παραισθήσεις
Και πίστεψα πως πάει πια, εχάθη όλος ο κόσμος
Και ζούσα μόνο εγώ. Σκέψου πώς ένιωθα!
Κι όμως χάθηκε ο κόσμος, απ’ το ξαφνικό φευγιό σου
Δεν μ’ άφησες ευχή, δεν πρόκανα, παρά ένα χαμόγελό σου
και μου ’ρθε ταραχή ακόμα πιο πολύ
Ένιωσα πως ήρθε το κακό μες στην ψυχή και ευθύς,
μια άγνωστη παράξενη αγκαλιά με πήρε ταξίδι μακρινό
κι έβαλε το άδειο μου κορμί να κάτσει σε σκαμνί
και ν’ αγναντεύει φανερά την κόλαση γυμνή
Σκότος βαθύ ήρθε μες στη ματιά μου
καθώς έβλεπα πάνω απ’ το κεφάλι σου το Χάρο να γελά
και ν’ ατενίζει με χαρά το μαύρο του δρεπάνι
Μόνο δεν κράτησε πολύ·
σε άρπαξε μαζί του και πήρε τη φυγή
Έτσι νόμισα και πλάνταξα. Κι εκεί, την ίδια τη στιγμή,
μέσα απ’ το πέπλο της μαύρης μου οδύνης,
βλέπω έναν άγγελο να μου χαμογελά και να μου λέει:
«Μη σκιάζεσαι για την ψυχή!
Κι ανέβηκε με μιας πικρό το σάλιο στο λαιμό μου
Τινάχτηκα για μια στιγμή σα να ’μουν δαγκωμένος
Χάθηκε η ταραχή, τέλειωσε το ταξίδι
και γύρισα απ’ τ’ ανύπαρκτο ταξίδι που είχα αφανιστεί
Κι αφού όλα με μιας χαθήκαν ήρθε ξανά η ζωή
φέρνοντας τα παιδιά μου
Κι έμεινα εγώ, η νύφη σου, λίγοι καλοί μας συγγενείς
και το δικό σου το κορμί χωρίς πλέον ψυχή…
Ήρθα και φέτος απ’ τα ξένα, μάνα, να σε βρω,
Στον τάφο σου να κάτσω, κουβέντες να σου πω.
Πιάνω στα χέρια μου τ’ άγια κόκκαλά σου,
γυμνά· καθάρια σαν κρούσταλλα
Αναρριγώ! Κι είναι σα να κρατώ στα χέρια μου
μια αναμάρτητη ζωή
Αναρριγώ, με καημό και θλίψη, πάλι ο νους μου τρέχει...
Σε βλέπω ξαφνικά να μ’ έχεις αγκαλιά, να με χαϊδεύεις
με στοργή, να με φιλάς, να μου μιλάς
και να διώχνεις μακριά τους παιδικούς μου πόνους
Τότε που ήμουνα παιδί, μα ακόμα και μετά
Να νιώθω σιγουριά, δύναμη, ηρεμία
Ταραγμένη είναι η ψυχή μου, μάνα
Αργοσβήνει, σου λέω, από πόνο φριχτό
Προσπαθώ να πιαστώ απ’ τη σκιά της ματιάς σου
κι απ’ τ’ αχνάρι που χάθηκε στης ζωής τον καημό
Στερήθηκα πολλά και πάλεψα σκληρά για να ορθοποδήσω
Με τη δική σου συμβουλή, αγάπη και σοφία,
πολλά απ’ αυτά κατάφερα, κάπως να τα νικήσω
Και όταν καμιά φορά απόκαμα, δεν είχα αντοχή,
μ’ έπιανες τα χέρια και μου ’λεγες να ’χω υπομονή
Μ’ έδωνες ευχή, με τον καιρό, έλεγες, όλα θα τα κερδίσω
Μα εγώ τα βλέπω δύσκολα, βαριά· αδάμαστα βουνά
Μου λείπει πια η σκιά σου, πώς θες να τα νικήσω
Κι είναι αυτό ένα βάσανο μεγάλο στην καρδιά μου
Φαρμακωμένη η ψυχή μου, μάνα, απ’ το χαμό σου
Νιώθω χαμένος, εξοφλημένος, άδειος
κι ο καημός μου γίνεται ακόμη πιο μεγάλος
Σου λέω κι αυτό, έτσι να ξελαφρώσω
Έχω γιομίσει στους τοίχους φωτογραφίες δικές σου
Ακόμα κι από τότε, που ήσουνα κοπέλα
Κι άλλες απ’ τις πολλές πικρές σου μέρες
κι απ’ τις γλυκές, που ήταν λιγοστές
Σε όλες είμαι κι εγώ μαζί σου
Κι εκεί, κάποια φορά, βρίσκω παρηγοριά
Μα είναι της στιγμής και χάνεται ξανά
Έρχεται μοναξιά, κρύα, οδυνηρή, μου τρώει τα σωθικά
Καταφεύγω ξανά και ζητώ μυστικά
Το καντήλι ανάβω με ευχές στη δική σου ψυχή
Και από σε περιμένω στ’ όνειρό μου να ’ρθεις
Έλα στον ύπνο μου για μία φορά
Έλα και δως μου ευχή, που μου λείπει πολύ
Να νιώσω κι εγώ, την σκιά σου κοντά, να μου δίνει χαρά
Πάλι σ’ το λέω μου ’χεις λείψει πολύ
Ήρθα και φέτος απ’ τα ξένα, μάνα, να σε βρω
και με λατρεία προσκυνώ τ’ άγια κόκκαλά σου.
Είσαι για μένα αθάνατη· μένεις μες στην καρδιά μου
Είσαι στο δρόμο μου η σκιά κι αχνάρι της ζωής μου
(Από τη Β` Συλλογή το Β. Φ.) 20.11.1993
Διαβάστε περισσότερα...

Τ η ς φ τ ώ χ ε ι α ς τ α δ ε ι ν ά

Του Βάϊου Φασούλα
Τη μέθη σου με κέρασες ζωή, γιομάτη απ’ αμαρτία
κι ό,τι ελάχιστα είχα καλά, μες στο πιοτό τα βούλιαξα,
παρηγοριά ν’ αναζητώ την φτώχεια να ξεχάσω,
που μ’ αφανίζει, η άχαρη, τα νιάτα μου κι όλη τη χαρά μου...
...Χαστούκια ρίχνεις διαρκώς, μαύρισες την ψυχή μου,
φτώχεια σκληρή, φτώχεια πικρή, που ξέρεις και χωρίζεις
νέους και νιες που θέλουνε τα σπίτια τους να χτίσουν,
άνεμος γίνεσαι σφοδρός και κάτω τα γκρεμίζεις.

Να μην τολμούν ν’ αγαπηθούν και στη ζωή να σπείρουν
τους έρωτες, τα όνειρα, που μέσα τους ποτίζουν,
μα τους προσφέρεις μαρασμό, άγχος και αγωνία,
κούπα θολή που μας κερνάς, πόνους και δυστυχία.

Πίνω για σε, φτώχεια κακιά και πνίγω τους καημούς μου,
μεθώ γι’ αυτό που αγαπώ και σβήνω την οργή μου
τον έρωτά μας θέλησες να ’χουμε σ’ ένα σκούρο γυαλί
κι απ’ τα κορμιά μας, άχαρη, τους ήλιους να στερείς.

Ποτέ μου δεν κατάφερα καλύβι να της χτίσω,
και μέσα εκεί με έρωτα κυρά μου να στολίσω,
φτώχεια σκληρή και άσχημη χαλάς την ομορφιά,
ό,τι ομορφότερο κι αγνό, μαρτύριο το κάνεις και κακό.

Φτώχεια τρελή που μ’ έσπρωξες στης ξενιτιάς στρατί,
σ’ άγνωστους τόπους μακρινούς, σε άγνωστους ανθρώπους,
μα όλους τους ήλιους της ζωής τους πήρα συντροφιά
μαζί και την Πατρίδα μου, σαν λάβαρο τη σήκωσα ψηλά.

Μέσα στα στήθη μου ζωντανή, της μάνας ζει η ευχή,
και του πατέρα μου βογκητά γίνονται ψαλμωδίες
ευχές πολλές πλημμύρησαν τον κόσμο της ψυχής μου
και της αγάπης μου η φωνή, μύριες μου δίνει ελπίδες.

Στ’ απέραντα σκοτάδια σου θύματα αναζητάς
της δυστυχίας τους καρπούς μόνη σου πια θερίζεις
κι εγώ τους πόνους μου αρμαθιά τους κάνω και μετρώ,
πώς χάνονται στα βάθη σου και σβήνουμε στο χτες σου.

Κόμπο τη δένω την καρδιά, τον κόσμο της ψυχής μου,
όρκο σου δίνω, φτώχεια κακιά, με πίστη θα κρατήσω,
μες στης καλής μου αγκαλιά κάποτε θα γυρίσω,
και τις πικρές τις κούπες σου, κρασί θα τις γεμίσω.

Έλα, θε να σου πω, να πιεις να ζαλιστείς μόνο για μια φορά,
έλα κοντά μου κι ας συρθείς γιομάτη συφορά,
έλα και πες μου ειρωνικά πως ήμουνα δειλός,
γιατί σε απαρνήθηκα κι έφυγα μακριά να ελευθερωθώ.

Και θα μου λες με σαρκασμό, με πάθος, ζήλια κι εμπαιγμό,
όσοι εγκαταλείπουνε τον τόπο τους και μοίρας τους γραφτά,
λείπει από μέσα τους η ψυχή, καρδιά και ανθρωπιά,
κι η ξενιτιά τους πλάνεψε, τους πήρε τα μυαλά.

Εκεί εγώ θε να σ’ αποκριθώ, φτώχεια που φέρνεις φρίκη,
φτώχεια που σπέρνεις, άσπλαχνη, πίκρες και χωρισμό,
κι ανθρώπους απ’ τον τόπο τους κι από το μαχαλά τους
κι από της μάνας αγκαλιά αρπάζεις τα παιδιά της.

Σαδιστικά πειράματα, με τη φωτιά παντοτινά να παίζεις
κι άκαρδα μπήγεις στις καρδιές τα μαύρα σου καρφιά
κι ως ανεμοστρόβιλος κι άσπονδος εχθρός όλα μας τα χαλάς
και τις κρυφές ελπίδες μας να παίζεις στα χαρτιά.
Σκλάβα στα πάθια σου και σέρνεσαι πάνω μας σαν κατάρα,
άλλο απ’ αυτά, που ’ναι σκληρά, δεν έμαθες να δίνεις,
μα θα ’ρθει κάποτε καιρός, γι’ αυτό να μη σε νοιάζει,
όπως στερήθηκα κι έκλαψα πικρά έτσι κι εσύ θα κλάψεις.

Ποτέ μου δεν φοβήθηκα του κόσμου σταυροδρόμια,
μόνο εσέ, φτώχεια αβάσταχτη, πλατιά, του Χάρου αδερφή,
έτσι που πήγαινες κι έτσι που ήθελες να με δεις,
άλλο δεν άντεχα· ή έπρεπε να φύγω ή εσένα να σκοτώσω

Αυτό είναι το μεράκι μου, αυτή και η ευχή μου,
να ’ρθει η στιγμή της λύτρωσης κάπως να ξελαφρώσω,
κι όλοι μαζί, η μάνα μου κι η αγάπη μου με κόκκινο κρασί,
εσένα θα ποτίσουμε στη μέθη να πνιγείς.
ΑΠΟΛΛΩΝ 29.04.1995 Β.Φ.
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για τη στήριξη της ευρωζώνης και τη σταθερότητα του ευρώ

Σε συμφωνία για την εφαρμογή ενός έκτακτου μηχανισμού, που με το ποσό των 720 δισ. ευρώ θα στηρίξει, στην περίπτωση που χρειαστεί, χώρες της ζώνης του ευρώ που παρουσιάζουν οικονομικές δυσκολίες,...
...κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ. Στο μηχανισμό θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Στην υιοθέτηση της ιστορικής αυτής συμφωνίας οδήγησε ο φόβος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία και οι φόβοι ότι η επέκταση της κρίσης να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η συμφωνία, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνη θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ή εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε 60 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει επίσης στον μηχανισμό με το ποσό των 220 δισ. ευρώ. Έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, παίρνει όμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Σε ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως κατ’ αρχάς πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή και συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολώτερα δολάρια.
Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας και σημείωσε ότι «πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο από τη μεριά της, εκτίμησε ότι «διατίθενται σημαντικά ποσά προς χάριν της σταθερότητας». Στο η Ισπανία και η Πορτογαλία δεσμεύθηκαν να λάβουν συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμά τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία στην ΕΕ.
Το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ο οποίος είπε επίσης ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ευρωζώνης θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης και έκανε γνωστό επίσης ότι αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε από τη μεριά του τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες. «Τα μέτρα τούτα θα προσφέρουν μία ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα, την ανάκαμψη και την ανάκαμψη», αναφέρει από τη μεριά της σε ανακοίνωση της η Ομάδα G7 των πλέον βιομηχανικών χωρών. «Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της G20 χαιρετίζοντας παράλληλα τα ανακοινωθέντα μέτρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας στο Εcofin της Κυριακής, προκειμένου να προλάβουν πιθανές νέες σκληρές πιέσεις στο ευρώ με το άνοιγμα των αγορών σήμερα Δευτέρα.
Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας που έχει στόχο να βοηθά τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών έκρινε σήμερα «μη ρεαλιστική» την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών της, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Σουηδία ή η Βρετανία, θα επηρεαστούν το ίδιο με τις χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.
G-20: Τηλεδιάσκεψη για την κρίση στην Ελλάδα
Τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχουν σήμερα οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ομάδος των 20 (G20) ισχυροτέρων οικονομικών του πλανήτη .
Πηγή: www.tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχολική βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων συνεχίζει τη σειρά προβολών- παρουσιάσεων επιμόρφωσης και πολιτισμού, με τίτλο «Ώρα βιβλιοθήκης».

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Αμαλία Κ. Ηλιάδη, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Φαίη Μαρκάκη, νομικό, Κοθρά Βαρβάρα, φιλόλογο και Κανέλα Καίτη, εκπαιδευτικό οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων, επέλεξε, προς προβολή στο χώρο της βιβλιοθήκης, από μια...
...ποικιλία εγκεκριμένου οπτικοακουστικού, εκπαιδευτικού υλικού και σχετικών ντοκυμαντέρ, τις ακόλουθες ταινίες:
1. Το DVD της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ‘Όταν οι ήρωες…’, μια καταγραφή προφορικών μαρτυριών για το έπος του 1940 και ένα δωδεκάλεπτο ντοκυμαντέρ για το Άουσβιτς. Τα παιδιά καθηλώθηκαν από τη βιωματικότητα των μαρτυριών των ηρώων του DVD ‘Όταν οι ήρωες…’ και από τη σκληρή, ρεαλιστική καταγραφή των εγκλημάτων του Άουσβιτς.
2. 4. Θέατρο Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου», Ελληνικοί χοροί και τραγούδια, Κεφαλοδεσίματα: μια συνθετική προβολή-μελέτη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
3. DVD Video: Η Ευρώπη σε κίνηση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γραφείο για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Οικοδόμηση, τα ορόσημα και τα πρόσωπα, από το ξεκίνημα της Ιστορικής διαδρομής έως τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
4. BBC Ο Αιώνας των λαών (1900-1999)-Η επανάσταση των γυναικών: Παρά τις αξιόλογες γυναίκες που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η Γκόλντα Μέιρ και η Ίντιρα Γκάντι, οι γυναίκες χρειάστηκε να διεκδικήσουν την ισότητά τους σε έναν αντρικό κόσμο. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μια νέα γενιά γυναικών πήρε τη σκυτάλη του αγώνα για ίσα δικαιώματα. Στη Δύση η πείρα από την εργασία εξήρε τις γυναικείες προσδοκίες. Οι αρχές των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σιγά-σιγά επεκράτησαν, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο οι γυναίκες εξακολούθησαν να παλεύουν εναντίον των παλαιών προκαταλήψεων και των όψιμων θρησκευτικών απαγορεύσεων.
5. BBC Πως η τέχνη έπλασε τον κόσμο, παραγωγή 2006: Από το ένστικτο της δημιουργικότητας έως την αποτύπωση της ανθρωπότητας, η καθηλωτική αυτή σειρά-ντοκυμαντέρ προσφέρει μια μαγευτική περιπλάνηση στους σημαντικούς σταθμούς της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης ανά τους αιώνες. Συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο τα κοινωνικά γεγονότα, την πολιτική, την επιστήμη, τη Φύση, την αρχαιολογία και τη Θρησκεία, τα επεισόδια της σειράς ξεδιαλύνουν σύγχρονα μυστήρια μέσα από ταξίδια στο παρελθόν και τις απαρχές του πολιτισμού, χάρη σε κάποιες από τις πιο θαυμαστές ανθρώπινες επινοήσεις. Ένας δυνατός αφηγηματικός λόγος διατρέχει κάθε επεισόδιο της σειράς, ενώ εντυπωσιακές επιστημονικές αποδείξεις αποκαλύπτουν πως το μυαλό μας αλλά και το μυαλό των μακρινών μας προγόνων, συνδέονται λειτουργικά με την τέχνη. Τελικός προορισμός του ταξιδιού μας μέσα από αυτή τη σειρά είναι η εύρεση απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα για τη θέση του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο και την εικόνα της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο. ( παραγωγοί: Mark Hedgecoe, Kim Thomas).
Μετά το πέρας των προβολών, οι οποίες και πρόσφεραν αφειδώς τα εναύσματα, τα έντονα πνευματικά ερεθίσματα για την εποικοδομητική συνέχεια της εναλλακτικής αυτής εκπαιδευτικής διαδικασίας, ακολούθησαν σχετικά σχόλια, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εν γένει ενεργητική εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών στα κομβικής σημασίας για την εποχή μας ζητήματα της εθνικής αυτοσυνειδησίας και κουλτούρας, της φιλοπατρίας, της κοινωνικής συνείδησης, της σημασίας της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου, της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ισότητας των φύλων.
Διαβάστε περισσότερα...

Πραγματοποίηση Σεμιναρίων 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Πραγματοποίηση Σεμιναρίων Αυτογνωσίας, Αυτοεκτίμησης, Αυτοπεποίθησης στο 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων από το «Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης», με την άποψη ότι «Το ταξίδι της ζωής ξεκινά με την Πρόληψη».
Μετά από άμεση και ευγενική ανταπόκριση στην πρόσκληση της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου ΕΠΑΛ, και σε συνεργασία με τις καθηγήτριες...
...Βαρβάρα Κοθρά, φιλόλογο, Παπάντου Χριστίνα, εκπαιδευτικό νοσηλευτικής και Μπαρούτα Ευαγγελία, αγγλικής, το «Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης» Τρικάλων υλοποιεί σειρά σεμιναρίων για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας των τμημάτων Τεχνολογικής, Γεωπονικής Κατεύθυνσης και Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Η κ. Σουλιώτη Ρίτσα, κοινωνική ανθρωπολόγος, μέλος του Κέντρου, επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παραπάνω τμήματα και, συζητώντας, ελεύθερα και δημιουργικά, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, χρησιμοποιώντας κατάλληλες για την όλη διαδικασία μεθόδους και τεχνικές, φέρει σε πέρας ολοκληρωμένες «συνεδρίες».
Το «Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης» (Βίκτωρος Ουγκώ 2, τηλ. : 24310 75555, e-mail: kkptrik@otenet.gr ), ένα από τα 70 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) υλοποιεί δράσεις, προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, τα οποία απευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στους νέους.
Η Πρόληψη είναι μια θετική διεργασία που στοχεύει στην ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς και στη διαμόρφωση θετικών στάσεων ζωής. Εστιάζει ιδιαίτερα στα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας των μαθητών μας καθώς αποτελεί μια περίοδο στην ζωή του ανθρώπου κατά την οποία συμβαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα πολλές και απότομες εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές. Αυτή η μετάβαση προς την ενηλικίωση χαρακτηρίζεται από αποσταθεροποίηση και καθιστά τους εφήβους περισσότερο ευάλωτους όχι μόνο στην χρήση ουσιών αλλά και σε άλλες μορφές εξαρτημένης συμπεριφοράς που εκφράζονται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου , στους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις παντοειδείς εξαρτήσεις της εποχής, τον εθισμό στο διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Ιδιαίτερα το κάπνισμα είναι ένας αδιαμφισβήτητος εχθρός. Καταστρέφει ζωές, σκοτώνει ανθρώπους, διαλύει σε πολλές χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας. Κυρίως επηρεάζει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά. Το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει εκστρατεία σε συνεργασία με το Harvard και με ελληνικά πανεπιστήμια γιατί σε αυτή ακριβώς την ηλικία των 14-15-16 χρόνων μπορούμε να προλάβουμε το κάπνισμα. Ξέρουμε όλοι ότι η καταστολή είναι πάντοτε το δεύτερο και λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο.
Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει σχολείο, σημαίνει αγωγή υγείας.
Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης είναι προγράμματα πρόληψης-Αγωγής Υγείας και απευθύνονται με μορφή Σεμιναρίων σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Στόχος των Σεμιναρίων αυτών είναι η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του εφήβου-μαθητή στην κρίσιμη περίοδο της ζωής του. Μέσα από βιωματικές διεργασίες μοιράζεται με τους συμμαθητές του αγωνίες και ανησυχίες, δέχεται συναισθηματική υποστήριξη από ειδικούς, καλλιεργώντας παράλληλα ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες.
Θεωρούμε ότι η συμβολή των Σεμιναρίων του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης είναι ουσιαστικής σημασίας στη βελτίωση του παιδαγωγικού κλίματος στο σχολείο μας καθώς οι εντυπώσεις, εμπειρίες, απόψεις και γενικότερα ο «απόηχος» που φτάνει ως εμάς από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας είναι θετικός . Διεθνείς Οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συμφωνούν ότι η ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για την πρόληψη και βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η μετάδοση έγκυρων γνώσεων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στη λήψη αποφάσεων είναι τα θέματα που προβάλλονται από τη σύγχρονη προσέγγιση τέτοιων σεμιναρίων και προγραμμάτων και συμβάλλουν στον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και της υγείας του.
Η υλοποίηση των ανωτέρω σεμιναρίων και προγραμμάτων μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών/τριών, ενισχύει την υπευθυνότητα, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα του μαθητή για την υιοθέτηση θετικών τρόπων και στάσεων ζωής. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται αποτελεσματικά όταν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές που διδάσκονται στην τάξη, υποστηρίζονται και ενισχύονται από το φυσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον του ίδιου του σχολείου, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε το σχολείο να συμβάλλει πραγματικά σε ένα πλούσιο και ενδιαφέρον ταξίδι ζωής…
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός / Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Ε.Π.Α.Λ. Τρικάλων.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πολιτισμός της εικόνας στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων με προβολές, θεματικές παρουσιάσεις, κριτικό σχολιασμό τους.

Ο πολιτισμός της εικόνας είναι κυρίαρχος στις μέρες μας. Στην αποκωδικοποίηση και ερμηνεία του ουσιαστική είναι η παρέμβαση του δημιουργικού δασκάλου: η επιλογή ταινιών με κριτήρια επιστημονικά, παιδαγωγικά, καλλιτεχνικά σηματοδοτεί την...
...ουσία της εκπαίδευσης-παιδείας σε ιδέες και περιεχόμενο αλλά και την αισθητική της με βάση την εικόνα και τη φωτογραφία. Εξάλλου, αυτοί ακριβώς οι εναλλακτικοί τρόποι μάθησης και διαμόρφωσης του αξιακού συστήματος των μαθητών/μαθητριών μας, με την κριτική προσέγγιση προβολών, το διάλογο, τη σύγκρουση που ακολουθεί το διάλογο, τη σύνθεση, την ανασύνθεση και τέλος την εμπέδωση, θεωρητική και πρακτική, οδηγούν εποπτικά στη συνειδητοποίηση ότι η “κατασκευή εικόνων” από τον άνθρωπο εμπεριέχει την ερμηνεία τους από τους αποδέκτες τους.
Με όλους τους παραπάνω τρόπους και μεθόδους, οι εικόνες ως κώδικας επικοινωνίας αποκωδικοποιούνται και ο κόσμος τους, ο πολιτισμός της εικόνας ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία μέσα από τη Σχολική Βιβλιοθήκη. Επίσης οι συνεργασίες με άλλα σχολεία ( την Παρασκευή, 23-04-2010 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 3ου Λυκείου με συνοδό την καθηγήτριά τους Λέγκα Μαρία, φιλόλογο, επισκέφθηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ για προβολή ταινίας σχετικής με τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό), ο σχεδιασμός και η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βασικό εκπαιδευτικό κορμό τις εικόνες και την ερμηνεία τους αποτελούν «δρόμους» οργάνωσης διαθεματικών προσεγγίσεων στη βιβλιοθήκη.
Κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων εβδομάδων, η υπεύθυνη καθηγήτρια Αμαλία Κ. Ηλιάδη, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Παπάντου Χριστίνα, εκπαιδευτικό Υγείας και Πρόνοιας, Κοθρά Βαρβάρα, φιλόλογο και Φαίη Μαρκάκη, νομικό, επέλεξε προς προβολή στο χώρο της βιβλιοθήκης, από μια ποικιλία οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού και σχετικών ντοκυμαντέρ, τις ακόλουθες ταινίες:
Α) Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453. (παραγωγή National Geographic, χορηγός ΟΠΑΠ)
Β) Άουσβιτς: Οι Ναζί και η «Τελική Λύση» 1-2. Παραγωγή BBC 2006. Ιστορικός σύμβουλος σειράς: Professor Ian Kershaw. Η οδυνηρή ανακάλυψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο τρόμος της βιομηχανίας θανάτου των στρατοπέδων αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια σε αυτό το καταξιωμένο ντοκιμαντέρ. Β΄Παγκόσμιος πόλεμος: Οι μεγάλες στιγμές. Όλη η αλήθεια για τα Ες-Ες. 2001. Παραγωγή BBC 2001.
Γ) Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944. Μια ψηφιακή εφαρμογή πολυμέσων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος(πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό)
Δ) Η Γενοκτονία των Ποντίων, εφημερίδα «Έθνος».
Ε) Φιλάνθρωπος Ειρήνη, της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, μουσική Μίκης Θεοδωράκης, με την υποστήριξη της UNESCO και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μια πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης. 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης: ο Νέλσον Μαντέλα, ο Φερνάντο Μποτέρο, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Μαρία Φαραντούρη διαβάζουν κείμενα του Ομήρου, του Θουκυδίδη, του Ηροδότου, του Πινδάρου, του Ελύτη και του Σεφέρη για την ειρήνη. Η επιλογή και η μετάφραση των κειμένων έγιναν από τον φιλόλογο-καθηγητή Πανεπιστημίου Φάνη Κακριδή και το μοντάζ από τον Γιάννη Τσιτσόπουλο.
ΣΤ) Ο Εγκέφαλος: παρουσίαση του εγκεφάλου ως κεντρικού οργάνου του ανθρώπινου οργανισμού. Περιγραφή της ανατομίας του και των αρμοδιοτήτων των επιμέρους περιοχών του. Στόχοι: αναγνώριση και κατανόηση της σημαντικότητας του εγκεφάλου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (για το μέλλον της ανθρωπότητας). Απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με τη λειτουργία του και σχετικά με τις μεθόδους ιατρικής αντιμετώπισης παθήσεων του εγκεφάλου.
Ζ) Η Ευρώπη σε κίνηση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γραφείο για την Ελλάδα: www.europarl.gr , www.europarl.eu.int Η Ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τα ορόσημα και τα πρόσωπα από το ξεκίνημα της ιστορικής της διαδρομής έως τη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος
.
Διαβάστε περισσότερα...

Εορταστική η φιλοξενία της Regatta «Ιστορικές θάλασσες 2010»

Γράφει: magnesianews.gr
03/05/2010, 17:15
Την Κυριακή 9 Μαΐου ο Βόλος υποδέχεται ένα σημαντικό πολιτιστικό και ναυταθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας: Την πρώτη εκπαιδευτική ιστιοδρομία μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), που πραγματοποιείται από τη...
...Sail Training International στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Πρόκειται για τη regatta «Ιστορικές Θάλασσες 2010», που θα αναπτυχθεί σε 4 σκέλη και θα φιλοξενηθεί σε 4 λιμάνια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία (Βόλος, Βάρνα, Κωνσταντινούπολη, Λαύριο).
Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα της Ευρώπης. Η σύμπτωση της ημερομηνίας με την άφιξη και φιλοξενία των μεγάλων ιστιοφόρων της Sail Training International στο Βόλο, προσδίδει επετειακό χαρακτήρα στην τελετή υποδοχής, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία και ώρα 12.00 στο χώρο πρόσδεσης των υδροπτερύγων.
Σειρά εκδηλώσεων
Η παρουσία 25 πλοίων από 17 χώρες και συνολικό πλήρωμα 500 ατόμων στο χώρο της παραλίας και της κεντρικής προβλήτας του λιμανιού, αποτελούν το επίκεντρο του εορταστικού τετραημέρου, για το οποίο ο Δήμος Βόλου με τη θερμή υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος και του Εμπορικού Συλλόγου έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων και happenings: πανηγυρική υποδοχή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, εικαστικές παρεμβάσεις στην παραλία από το ζωγράφο και καθηγητή των ΔΙΕΚ Κώστα Κομνηνό, συναυλίες παραδοσιακών συγκροτημάτων, επιβλητική παρέλαση των πληρωμάτων, κ.ά.
Ειδικό ωράριο-ειδικές τιμές
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και με σλόγκαν «ειδικό ωράριο – ειδικές τιμές» θα συμμετάσχει στον πανηγυρικό χαρακτήρα του τετραημέρου.
Πιο συγκεκριμένα και για να διευκολύνει τους επισκέπτες της πόλης, αποφάσισε την Τετάρτη 12 Μαΐου, ημέρα απόπλου των ιστιοφόρων, τα καταστήματα της πόλης να παραμείνουν ανοικτά έως τις 7.00 το απόγευμα.
Ξεχωριστό, βέβαια, σημείο αναφοράς του 4ήμερου εορτασμού θα αποτελέσει η ΑΡΓΩ του Δήμου Βόλου, το οποίο αποτελεί έμβλημα της πόλης του Βόλου και πρεσβευτή συνάμα φιλίας και συνεργασίας με τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου.
Τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα 19.00) από το χώρο του Τελωνείου θα ξεκινήσει η λαμπρή κι εντυπωσιακή παρέλαση των πληρωμάτων των ιστιοφόρων, η οποία θα καταλήξει στο κτήριο Παπαστράτου. Εκεί το πρόγραμμα περιλαμβάνει απονομή διπλωμάτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τελετουργικό χαρακτήρα έχει και ο απόπλους (Τετάρτης 12 Μαΐου, 14.30-16.00) με την παρέλαση των ιστιοφόρων ανοικτά της παραλίας του Αναύρου.
Οι επισκέψεις
Η επίσκεψη στα πλοία είναι ελεύθερη και θα γίνεται με το ακόλουθο ωράριο:
Κυριακή: πρωί 12.30-15.00, απόγευμα 17.00-20.30
Δευτέρα:πρωί 10.00-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Τρίτη:πρωί 10.00-13.00, απόγευμα 17.00-20.30
Επειδή για την ομαδική επίσκεψη και ξενάγηση στα ιστιοφόρα απαιτείται σχετική άδεια, τα σχολεία που ενδιαφέρονται, είναι χρήσιμο να απευθυνθούν έως την Παρασκευή 7/5/2010 για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής τους στα γραφεία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας (κα Ανθή Πολύζου, τηλ. 2421039644 begin_of_the_skype_highlighting 2421039644 end_of_the_skype_highlighting, 2421021664 begin_of_the_skype_highlighting 2421021664 end_of_the_skype_highlighting, e-mail:diki@diki.gr, fax:24210 22927).
Παράλληλα για περισσότερες πληροφορίες για το αθλητικό σκέλος της ιστιοδρομίας, την οργάνωση των επισκέψεων στα πλοία, την εγγραφή ως εκπαιδευόμενα μέλη στα πληρώματα των μεγάλων ιστιοφόρων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site: www.tallshipsvolos2010.gr ή να επικοινωνήσουν στα e-mail: politismos@volos-city.gr, τηλέφωνο: 2421350280 begin_of_the_skype_highlighting 2421350280 end_of_the_skype_highlighting.
Διαβάστε περισσότερα...