Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Το έργο μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η καλύτερη απάντηση στην κερδοσκοπία

ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΙΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ, ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
1. Φήμες, φήμες, φήμες...Κάποιοι συνεχίζουν με φημολογίες να «πολιορκούν» κερδοσκοπικά την ελληνική οικονομία. Σήμερα «κυκλοφόρησε» δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να επιδιώξει την αλλαγή της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας...
2. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Και στον πόλεμο, βασικό «κλειδί» για τη νίκη είναι η επιμονή και η αποφασιστικότητα ως προς στον στόχο. Κάθε μέρα με το έργο μας και την αποφασιστικότητά μας να τα αλλάξουμε όλα, θα διαψεύδουμε όλους αυτούς που συνεχίζουν να σπεκουλάρουν εις βάρος του Ελληνικού λαού.
3. Ξεκαθαρίζουμε:
-Πρώτον, ποτέ δεν ζητήσαμε αλλαγή των όρων της συμφωνίας Βρυξελλών για το μηχανισμό στήριξης. Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί έβαλε ταφόπλακα στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας. Όσοι προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία και στον εαυτό τους και στον τόπο.
-Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις και δεν θα χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε ποτέ.
-Τρίτον, όσοι εκτός και εντός της χώρας, αμφισβητούν την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και ιστορικές αποφάσεις, βιάζονται και θα εκτεθούν για μια ακόμη φορά. Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές. Με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η Ελλάδα παίρνει τις επόμενες μέρες τις ριζοσπαστικότερες, δυσκολότερες και δικαιότερες, αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών για να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.
4. Καμιά φήμη δεν θα πλήξει την αποδεδειγμένη αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της. Και καμία φήμη δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στη βούληση του ίδιου του Ελληνικού λαού, να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλει συστηματικά η Κυβέρνηση, για να αλλάξει, επιτέλους, σελίδα η χώρα μας.
Μας εστάλει από τον κ. Περικλή Πελεκάνο
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο τραπεζίτες…στο μέγαρο Μαξίμου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα τραπεζικά στελέχη τις εξελίξεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, αναφορικά με την εσπευσμένη προσφυγή των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος, που με τη σειρά της μετέφερε στο...
...υπουργείο Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό τις νέες ικεσίες για κρατική υποστήριξη.
Το αίτημα εγκρίθηκε τελικά από τον Πρωθυπουργό, σε συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και δίνει τη δυνατότητα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να κάνουν ανά πάσα στιγμή χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που είχαν τεθεί στη διάθεσή τους από την κυβέρνηση ήδη από το φθινόπωρο του 2008, αλλά ως τώρα είχαν αξιοποιηθεί μόνο εν μέρει, καθώς οι τραπεζίτες έκαναν επιδείξεις ισχύος –κενές περιεχόμενου, όπως αποδεικνύεται σήμερα…- σνομπάροντας κυρίως τα 15 δις. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων δανεισμού.
Έτσι, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν από το… άδειο κρατικό ταμείο περίπου 3,5 δις. ευρώ σε ειδικά κρατικά ομόλογα, που ως τώρα δεν είχαν αξιοποιήσει ως τώρα, αλλά και τις εγγυήσεις του Δημοσίου για να δανεισθούν μέχρι 14 δις. ευρώ, καθώς ήδη το 1 δις. ευρώ των εγγυήσεων έχει αξιοποιηθεί.
Πίσω από την αιφνίδια μεταστροφή των τραπεζιτών, που μέχρι πρόσφατα έδειχναν πανίσχυροι, κρύβεται η ανάγκη κυρίως δύο μεγάλων τραπεζών να ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητα τους, ανάγκη που αποδίδεται στο παρασκήνιο της τραπεζικής αγοράς σε δύο βασικές αιτίες:
1. Τη σημαντική εκροή καταθέσεων, που είναι πολύ μεγαλύτερη στις συγκεκριμένες τράπεζες από όσο κατά μέσο όρο στο τραπεζικό σύστημα και, πολύ περισσότερο, στις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες της ισχυρής τετράδας.
2. Το «τέλος παιχνιδιού» για τις τιτλοποιήσεις, μέσω των οποίων είχαν αντληθεί από τις τράπεζες τεράστια ποσά (συνολικά 54 δις. ευρώ τίτλων έχουν εκδοθεί, εκ των οποίων οι μισοί είχαν ως τώρα κορυφαία αξιολόγηση και γίνονταν δεκτοί από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση).
Ιδιαίτερα το σκέλος των τιτλοποιήσεων έχει μεγάλη σημασία για τις δύο τράπεζες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πιεστικότερα προβλήματα ρευστότητας, καθώς έχουν αντλήσει τεράστια ποσά για τα μεγέθη του ενεργητικού τους, ενώ είναι γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες η Moody’s θα προχωρήσει σε μαζικές υποβαθμίσεις αξιολόγησης τιτλοποιήσεων, με μεγαλύτερα «θύματα» τις συγκεκριμένες τράπεζες.
Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας εμφανίσθηκαν ενώπιον της κυβέρνησης ενωμένες, στο αίτημά τους για άμεση χρηματοδότηση από το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, παρότι στην αγορά είναι γνωστό, ότι στην πραγματικότητα μόνο δύο τράπεζες έχουν πιεστική ανάγκη.
Πάντως, αρκετοί παρατηρητές της αγοράς παρατηρούν ότι με μεγάλη καθυστέρηση σπεύδουν τώρα οι τραπεζίτες να λάβουν εγγυήσεις δανεισμού από το Δημόσιο, ενώ ως τώρα έλεγαν ότι είναι ένα ακριβό εργαλείο δανεισμού που προτιμούσαν να μη χρησιμοποιήσουν, καθώς μάλιστα η χρήση του θα οδηγήσει και σε μακροχρόνια παραμονή του Δημοσίου ως επόπτη στα διοικητικά τους συμβούλια.
Οι τράπεζες, αντί να αξιοποιήσουν πλήρως το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ, σύμφωνα με τους επικριτές των διοικήσεών τους, προτίμησαν να προσφύγουν σε τιτλοποιήσεις αμφίβολης ποιότητας για να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις, ενώ παράλληλα έκοψαν ασφυκτικά τις πιστώσεις στην οικονομία, συμβάλλοντας στη διολίσθηση της χώρας στην ύφεση. Και μόνο τώρα, επειδή δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση, στρέφονται πάλι στο κράτος για να ζητήσουν ενισχύσεις, ενώ ήδη έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία από την απροθυμία τους να δεχθούν το Δημόσιο ως εγγυητή των δανείων τους στον κατάλληλο χρόνο…
Πηγή: banksnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιάνει δουλειά το κλιμάκιο του ΔΝΤ

Η επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει κι επίσημα σήμερα, καθώς το κλιμάκιο εμπειρογνώμων του οργανισμού, το οποίο συναντήθηκε σήμερα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να κάνει «φύλλο και φτερό» τα δημοσιονομικά της χώρας. Την ίδια στιγμή, στη σκιά του χθεσινού ράλι του spread, η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί...
...τροποποίησης ή ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ψάχνει τον υπαίτιο για τις δηλώσεις που επέφεραν την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού. Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αιτήματος παράτασης πέραν του 2013, για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά τα στοιχεία που θέλουν το έλλειμμα να έχει διαμορφωθεί στο 13,5% του ΑΕΠ.
Η παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των στελεχών του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.
Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Συζήτηση στην ΕΕ για τη στήριξη, ενώ η Ελλάδα ψάχνει τον πληροφοριοδότη
Την ίδια στιγμή, η απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα, με εμπλοκή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΔΝΤ, πρόκειται να απασχολήσει σήμερα την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί μία μόλις μέρα μετά την νέα εκτίναξη του spread από τις 349 στις 408 μονάδες βάσης, εξαιτίας δημοσιεύματος που έκανε λόγο για επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, ώστε να αποφύγει μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τη φημολογία διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου –πράγμα που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Κομισιόν - ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν και τη φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης μετά τα χθεσινά «τερτίπια» του spread.
Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει το στέλεχος που μίλησε στο Μarket Νews Ιnternational εκτοξεύοντας τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη. Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα διατείνονται ότι πρόκειται για το ίδιο «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» που μερικές μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου είχε κάνει δηλώσεις στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι τα spreads. Άλλες υποθέσεις, κάνουν λόγο για παρερμηνεία των σχετικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα.
Στο μεταξύ, με την Eurostat να κάνει λόγο για εκτίναξη του ελλείμματος στο 13,5%, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο, η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, μετά το 2013. Την ίδια στιγμή, «πολύ δυνατά» χαρακτήρισε σήμερα τα μέτρα της Ελλάδας για της μείωση του ελλείμματος ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντόαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση του Οργανισμού.
Την πεποίθηση πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρατευθούν όλα τα χαρτιά, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, εξέφρασε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89.
Σύμφωνα με το Bloomberg «η Ελλάδα μπορεί να ανακαλύψει πως δεν μπορεί να πωλήσει με καλύτερους όρους ομόλογα στις ΗΠΑ συγκριτικά με την Ευρώπη», καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές πως μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα της Ε.Ε. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι επενδυτές μπορεί να ζητήσουν μέχρι και επιτόκιο 7,25% για 10ετές ομόλογο σε δολάρια.
Παράλληλα, όπωσ δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% (-2,6% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου).
Ρευστότητα και οικονομική επικαιρότητα στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου
Έκτακτη συνάντηση είχαν νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστάντινου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν τεχνικά θέματα περί του προϋπολογισμού, το ζήτημα της ρευστότητας και το άνοιγμα του πακέτου στήριξης των 28 δις στις τράπεζες καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη «σκιά» της χθεσινής «εκτόξευσης» των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών
Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τα στελέχη του ΔΝΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αντιδρώντας στην «ατολμία του υπουργείου Οικονομικών», πραγματοποίησε αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ζητάει από την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει εάν θα πάει σε λαϊκές αγορές δύο ταχυτήτων», αν δηλαδή «θα προχωρήσει το υπουργείο σε επιβολή ταμειακών μηχανών και αντίστοιχη φορολόγηση μόνο των πωλητών στις λαϊκές αγορές και εξαίρεση από τη φορολόγηση μέσω ταμειακών μηχανών για τους παραγωγούς ή «ψευτοπαραγωγούς» στις λαϊκές αγορές, ή θα επιλέξει να κάνει το σωστό, δηλαδή την ισότιμη φορολόγηση πωλητών και «παραγωγών» στις λαϊκές αγορές με ταμειακή μηχανή σε όλους τους πάγκους και αντίστοιχα βιβλία εσόδων εξόδων για όλους».
Πηγή: tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


Βραδιά Αστρονομίας διοργανώνουν η Ομάδα φίλων της αστρονομίας με την συνεργασία του Δημοτικού Κινηματογράφου την Παρασκευή 9 Απριλίου στις 6.30 μμ. στον Μύλο Ματσόπουλου.
Νέοι φίλοι της αστρονομίας σας προσκαλούν σε μια περιδιάβαση στο μαγικό κόσμο του σύμπαντος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:...
• Εισηγήσεις,
• Βιντεοπαρουσιάσεις,
• Παρατήρηση με τηλεσκόπια.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημερωτικές εισηγήσεις και να ταξιδέψουν μέσα από τα τηλεσκόπια ως τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος κι ακόμη μακρύτερα.
Μετά την παράσταση του Δημοτικού μας Θεάτρου Ο Μικρός Πρίγκιπας, και το περιπετειώδες φανταστικό ταξίδι στο σύμπαν, μέσα από την φιλία, την αγάπη, την φαντασία και την παιδική αθωότητα, οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ρεαλιστικά τον μαγικό κόσμο του σύμπαντος.
Όσοι γοητεύονται από την παρατήρηση των πλανητών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου και στον αύλειο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για την Ομάδα φίλων της Αστρονομίας: Βαλογιάννης Γεώργιος, Λίουτας Γεώργιος, Τρυφώνη Χριστίνα, Τζάλας Δημήτρης.
Διαβάστε περισσότερα...