Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Όπως πέρσι, αλλά ακόμη καλύτερα φέτος τα κούλουμα στο Δενδροχώρι

Μια ευχάριστη Καθαρή Δευτέρα, μας υπόσχονται και φέτος στο Δενδροχώρι Τρικάλων. Ο τοπικός εκπολιτιστικός Σύλλογος «Το Θεμέλιο», διοργανώνει μια όμορφη εκδήλωση, όπου θα μοιραστούν φασολάδα και άλλα νηστήσιμα εδέσματα. Θα υπάρξουν σκετς, χορός και...
...πολλές εκπλήξεις! Αν πάρουμε παράδειγμα τον πρόσφατο αποκριάτικο χορό στο απογευματινό γυναικών, τότε η εκδήλωση αξίζει την προσοχή μας. Οι εικόνες και το βιντεάκι, είναι από την περσινή εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας που είχαμε καταγράψει.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Σπ.Κουβέλη με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη

Θέματα που αφορούν το ΣΑΕ, την ανάγκη αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), την ψήφο των αποδήμων, όπως και της ιθαγένειας των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Στέφανος Ταμβάκης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη, στο ΥΠΕΞ...
Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η οργάνωση για τη διεύρυνση της βάσης και της μεγαλύτερης αντιπροσωπευτικότητας της ομογένειας, μέσω των «Φίλων του ΣΑΕ» και της δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Δικτύου Διακεκριμένων Ελλήνων και Φιλελλήνων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρόταση του ΣΑΕ για τη διοργάνωση ενός Παγκόσμιου Φόρουμ Ελλήνων Ομογενών Επιχειρηματιών μέσα στο 2010, που θα στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κουβέλης αντιμετώπισε θετικά την πρόταση αυτή και συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης του φόρουμ, κατ΄αρχήν, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Ο κ. Ταμβάκης παρέδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών και τις προτάσεις των ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας, οι οποίες επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τον Συντονιστή της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ, κ. Ιβάν Σαββίδη.
Σε ότι αφορά τη ΓΓΑΕ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της Κυβέρνησης για αναβάθμισή της και ότι σύντομα θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Ταμβάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΑΕ, εκφράζοντας ετοιμότητα να συμμετάσχει η οργάνωση στη διαβούλευση που πρόκειται να αρχίσει για το θέμα αυτό, προκειμένου να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το θέμα προωθείται άμεσα, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας.

Από το Σ.Α.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας

Τα θέματα του Αχελώου, του αυτοκινητόδρομου Ε65 και οι προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας μετά το 2013 στην έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας.
Στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να διοργανωθεί το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας, στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και...
Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων, σε συνέχεια του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν 2 χρόνια. Οι εισηγήσεις έχουν επιλεγεί με βάση την αρχική θεματολογία που περιλάμβανε τα ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφεί σαν τις βασικές προτεραιότητες και ανάγκες της περιοχής μας.
Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου θα γίνει η έναρξη του Συνεδρίου υπό τον γενικό τίτλο «Γενικές Πολιτικές Ανάπτυξης». Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:
19.15 – 19.30 «Η ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας: Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας και Προοπτικές»
Αλεξάκος Φώτης, Νομάρχης Καρδίτσας
19.30 – 19.45 «Ο Ε-65: Περιγραφή του έργου»
Λαμπρόπουλος Σέργιος, Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Φαϊδάς Κων/νος, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Κατασκευών, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ
19.45 – 20.00 «Ο αυτοκινητόδρομος Ε-65: Οι αναπτυξιακές του επιδράσεις στη Δ. Θεσσαλία και οι εναλλακτικές λύσεις σύνδεσής του με το Λιμάνι του Βόλου»
Πολύζος Σεραφείμ, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Νάκας Θέμης, Πολιτικός Μηχανικός, MSc
20.00 – 20.15 «Οι προοπτικές της ελληνικής γεωργίας μετά το 2013»
Μαραβέγιας Ναπολέων, Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
20.15 – 20.30 «Η διαχειριστική μελέτη των υδάτινων πόρων της λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού και το ζήτημα εκτροπής νερού από τον άνω ρου του Αχελώου.»
Καραβοκύρης Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός MSc, Δρ. Υδρολογίας, Ι. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί

Το συνέδριο είναι δομημένο σε δώδεκα συνολικά συνεδρίες από τις οποίες οι οκτώ θα διεξαχθούν παράλληλα σε διπλανές αίθουσες του ΙΤΕΔΑ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εισηγήσεις.
Το Σάββατο θα ξεκινήσει με τις συνεδρίες ‘Αναπτυξιακές προοπτικές’ και δυο παράλληλες, η μία για ‘Χωροταξία- Υποδομές- Ανάπτυξη’ και η άλλη για ‘Διοικητική Αναδιοργάνωση’. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα αναπτυχθεί η συνεδρία υπό τον γενικό τίτλο ‘Άρδευση-Ύδρευση’ και παράλληλα η συνεδρία με τον τίτλο ‘Ενέργεια- Περιβάλλον’. Οι ‘Εναλλακτικές καλλιέργειες’ είναι το θέμα των δυο επόμενων συνεδρίων και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν ζητήματα σχετικά με ‘Κτηνοτροφία’ και ‘Ιχθυοκαλλιέργεια’.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι και αφού πρώτα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τα ‘Επιχειρηματικά δίκτυα’ και τον ‘Τουρισμό’ θα πέσει η αυλαία του συνεδρίου με την ανακοίνωση των γενικών συμπερασμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας (συνεδρίας) θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε σύνεδρο, εκπρόσωπο φορέα ή πολίτη, είτε να απευθύνει ερωτήματα προς τους εισηγητές είτε να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του, προφορικά και γραπτά, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στα γενικά συμπεράσματα του συνεδρίου και να καταγραφούν στα πρακτικά.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος ενόψει της έναρξης του Συνεδρίου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Διοργανώνουμε το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού μας σε συνέχεια του 1ου Συνεδρίου που διεξήχθη δυο χρόνια πριν . Το δεύτερο συνέδριο είναι πιο πλούσιο σε εισηγήσεις, περισσότερο στοχευμένο και συγκεκριμένο από το 1ο και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των εισηγήσεων στην περιοχή μας.
Οι διεργασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου ξεκίνησαν πριν από 1 χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου Οργανωτική, Επιστημονική Επιτροπή καθώς και η ομάδα έργου εργάστηκαν μεθοδικά δίνοντας έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια της διοργάνωσης.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στο συνέδριο που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ξαναβρεθούμε εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, ενεργοί πολίτες καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να συζητήσουμε. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία, πάντα σε πνεύμα συνεργασίας, να επικαιροποιήσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της περιοχής μας και κυρίως να αναζητήσουμε τα μέσα υλοποίησής τους. Το τριήμερο 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου θα είμαστε όλοι εκεί».
Ο Υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας.
Υποδομές, Χωροταξία και Αγροτικός τομέας τα θέματα του Σαββάτου

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας που πρόκειται να διοργανωθεί στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου , στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων. Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον κ Γιάννη Μαγκριώτη, Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου υπό τον γενικό τίτλο «Γενικές Πολιτικές Ανάπτυξης» και την εισήγηση του Νομάρχη «Η ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας: Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας και προοπτικές».
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν τις υποδομές, τη διοικητική αναδιοργάνωση και τον πρωτογενή τομέα. Οι εισηγήσεις είναι συγκεκριμένες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των Καρδιτσιωτών.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο θα ξεκινήσει με τη συνεδρία ‘Αναπτυξιακές προοπτικές’, με τις εισηγήσεις «Σενάρια αναπτυξιακού μέλλοντος του Ν. Καρδίτσας», «Αερόδρομιο CARGO στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας» και «Βιώσιμος ενεργειακός σχεδιασμός Ν. Καρδίτσας». Ακολουθούν δυο παράλληλες συνεδρίες, η μία για ‘Χωροταξία- Υποδομές- Ανάπτυξη’ με τις εισηγήσεις «Λατομικές περιοχές», «Αλληλεπιδράσεις συντελεστή δόμησης και αστικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Καρδίτσας», «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως στοιχείο ταυτότητας του Νομού Καρδίτσας», «Ίδρυση-κατασκευή Πλίθινης Αγοράς ως πύλη επιχειρηματικότητας στο τ.δ. Προδρόμου Δ. Κάμπου» και η άλλη για ‘Διοικητική Αναδιοργάνωση’, με τις εισηγήσεις «Μια πρόταση για τη νέα διοικητική διαίρεση του Ν. Καρδίτσας», «Νέες προσεγγίσεις οργάνωσης, διαχείρισης και αξιοποίησης των παραγωγικών συστημάτων στις ορεινές περιοχές», «Οικισμοί και μικρά αστικά κέντρα στον περιαστικό Χώρο. Η αναπτυξιακή προοπτική τους στην μορφοποίηση ενός Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Καρδίτσας».
Το μεσημέρι του Σαββάτου θα αναπτυχθεί η συνεδρία υπό τον γενικό τίτλο ‘Άρδευση-Ύδρευση’ με τις εισηγήσεις «Εξοικονόμηση νερού με σύγχρονα συστήματα άρδευσης», «Συνολική πρόταση για την άρδευση της πεδιάδας της Καρδίτσας με τη χρήση επιφανειακών νερών», «Διερεύνηση – Συγκριτική Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων δικτύων άρδευσης με αρχή την υφιστάμενη αναρρυθμιστική λίμνη», «Αντιπλημμυρική προστασία Ν. Καρδίτσας. Διευθέτηση λεκανών απορροής των ποταμών Καλεντζή και Καράμπαλη», «Αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας των αντλούμενων ποσίμων υδάτων στην πεδινή ζώνη του Νομού Καρδίτσας».
Η παράλληλη συνεδρία θα έχει τον τίτλο ‘Ενέργεια- Περιβάλλον’ και περιλαμβάνει «Αξιοποίηση της μυθολογίας της ευρύτερης περιοχής ως αναπτυξιακού πόρου. Μεθοδολογική προσέγγιση», «Η σημασία των παρόχθιων οικοσυστημάτων στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας τοπίου - Αναπτυξιακές δυνατότητες. Η περίπτωση δημιουργίας μικρών υγροτόπων στα περιθώρια υποβαθμισμένων οικολογικά λιμνών και ποταμών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», «Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των αστικών κέντρων στην Ελλάδα, µια επένδυση για το μέλλον;», «Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως στοιχείο ταυτότητας του Νομού», «Παρεμβάσεις στον Σοφαδίτη ποταμό - Προτάσεις διαχείρισης, ανάπλασης και αξιοποίησης».
Οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι το αντικείμενο των δυο επόμενων συνεδρίων, με εισηγήσεις «Εναλλακτικές μορφές γεωργίας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων: Ωφέλειες για το περιβάλλον, τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία», «Γλυκό σόργο αντί καλαμποκιού για ζωοτροφή και προστασία περιβάλλοντος» καθώς και «Η παραγωγή της στέβιας. Τα υπέρ και τα κατά» και «Δυνατότητες ανάπτυξης βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού και λοιπών βιολογικών βιομηχανικών καλλιεργειών στο Ν. Καρδίτσας» σε παράλληλη συνεδρία.
Από τις τελευταίες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι η Κτηνοτροφία και πιο συγκεκριμένα: «Βόσκηση: ο παραγνωρισμένος παράγοντας για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», «Προοπτικές ανάπτυξης βιολογικής κτηνοτροφίας στο Ν. Καρδίτσας: Η περίπτωση των βοοειδών ελευθέρας βοσκής», «Απευθείας πώληση κτηνοτροφικών προϊόντων: Το γαλλικό παράδειγμα για αιγοπροβατοτρόφους», «Ο ρόλος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη γενετική βελτίωση των προβάτων». Παράλληλα το απόγευμα του Σαββάτου θα συζητηθούν και θέματα για την Ιχθυοκαλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα «Δυνατότητες πραγματοποίησης εναλλακτικών μορφών υδατοκαλλιεργειών στο Ν. Καρδίτσας» , «Προϊόντα υδατοκαλλιεργειών, δημόσια υγεία και προβλήματα βιολογικής καλλιέργειας» καθώς και «Προκαταρκτικά αποτελέσματα πειραματικής εκτροφής καραβίδων γλυκού νερού σε κλειστά κυκλώματα».
Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας (συνεδρίας) θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε σύνεδρο, εκπρόσωπο φορέα ή πολίτη, είτε να απευθύνει ερωτήματα προς τους εισηγητές είτε να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του, προφορικά και γραπτά, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στα γενικά συμπεράσματα του συνεδρίου και να καταγραφούν στα πρακτικά.
Σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και το περιεχόμενο του Συνεδρίου, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, που είναι και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Μέλημά μας είναι να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του Νομού. Προτάσσουμε τα αγροτικά ζητήματα αφού ο νομός μας είναι αγροτικός, στηρίζοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την αύξηση του τουρισμού. Μαζί με τις άυλες δράσεις που υποστηρίζουν τα παραπάνω, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε πάντα την ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς και με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του νομού (νέους, ηλικιωμένους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, έμπορους) με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας για τη συντονισμένη προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την από κοινού παροχή ποιοτικών τοπικών υπηρεσιών. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού μας. Η επιτυχία του οποίου εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή των πολιτών. Καλούμε λοιπόν όλους τους Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν στην τριήμερη «γιορτή διαλόγου» στις 19, 20, 21 του Φλεβάρη».
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Παπανδρέου: Τριπλή η προσπάθειά μας, το τιτάνιο έργο μας.

Να σώσουμε την οικονομία και να μειώσουμε το χρέος, επιδιώκοντας τις πιο δίκαιες λύσεις. Να πατήσουμε γκάζι στο μέτωπο της ανάπτυξης. Να πάρουμε τώρα όλες τις μεγάλες αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο που ανακουφίζουν τον πολίτη και καλυτερεύουν τη ζωή του. (...)...
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΡΙΠΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΚΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.
1. Είναι γνωστή η δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης. Το «κατάφερε» και αυτό η Ν.Δ. Η κρίση χτύπησε την Ελλάδα λόγω δικών μας λαθών και κακοδιαχείρισης. Αυτό μας έχει κάνει ευάλωτους. Αλλά η κρίση εξ αιτίας της οποίας δοκιμάζεται ο Έλληνας πολίτης, δεν προήλθε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών της ΝΔ.
2. Η χώρα μας είναι παράλληλα θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις διεθνείς αγορές που αφέθηκαν ασύδοτες παρά τη ζημιά που προκάλεσαν πριν μόλις 1,5 χρόνο με την πρόκληση της διεθνούς κρίσης. Κάνουμε τριπλή προσπάθεια:
Πρώτιστο καθήκον μας στις συνθήκες αυτές είναι να σώσουμε την οικονομία, να μειώσουμε το χρέος, επιδιώκοντας κάθε φορά τις πιο δίκαιες λύσεις, τις λύσεις που προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη.
Οι συνθήκες επιβάλλουν να επιταχύνουμε στο μέτωπο της ανάπτυξης. Πρέπει να πατήσουμε γκάζι στην εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων. Διαφορετικά, το κόστος και οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Τα δύσκολα μέτρα που αναγκαζόμαστε να λάβουμε, είναι ένας πρόσθετος λόγος για να επιταχύνουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών μας, και κυρίως αυτές που έχουν θεσμική υπόσταση, δεν έχουν μεγάλο κόστος και οδηγούν σε ανακούφιση του πολίτη, σε καλύτερες υπηρεσίες από το κράτος, σε καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.
3. Οι μεγάλες αλλαγές, οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να προχωρήσουν τώρα, με μεγαλύτερη τόλμη και φαντασία, με μεγαλύτερη ταχύτητα, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη, το συμφέρον του, την καλύτερη εξυπηρέτησή του.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Η ΧΩΡΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΕΝΑΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ: Η ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΛΩΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.
Προχωράμε στη μεγαλύτερη και δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τόσες αλλαγές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Τα βασικά σημεία της φορολογικής μας πολιτικής είναι:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ: ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 40.000 ΕΥΡΩ. ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
1. Εισάγεται μια νέα φορολογική κλίμακα χωρίς διακρίσεις ως προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, με περισσότερα κλιμάκια για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους είναι τα 12.000 Ευρώ. Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.

Ισχύων Νόμος (μισθωτοί)
Νέος Νόμος
Ύψος εισοδήματος
Συντελεστής
Ύψος εισοδήματος
Συντελεστής
0 - 12.000
0 %
0 - 12.000
0 %
12.001 - 30.000
25%
12.001 - 16.000
18%
30.001 - 75.000
35%
16.001 - 22.000
24%
Άνω των 75.000
40%
22.001 - 26.000
26%


26.001 - 32.000
32%


32.001 - 40.000
36%


40.001 - 60.000
38%


Άνω των 60.000
40%
Συγκεκριμένα, υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα μέχρι 40.000 Ευρώ. Ενδεικτικά, εισόδημα 25.000 ευρώ έχει μείωση φόρου 310 Ευρώ (-10%), εισόδημα 35.000 Ευρώ έχει μείωση φόρου 50 Ευρώ (-1%), ενώ εισόδημα 100.000 Ευρώ έχει αύξηση φόρου 1.350 Ευρώ (7%).
2. Μέρος του αφορολογήτου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Το μέρος του αφορολογήτου που απαιτείται να καλυφθεί με αποδείξεις ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 Ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 Ευρώ. Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου προσμετράται το 100% της αξίας των αποδείξεων που θα υποβληθούν. Εάν οι αποδείξεις που θα υποβληθούν δεν καλύπτουν το αφορολόγητο όριο η διαφορά έως τα 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%.
3. Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
4. Καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
5. Ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό. Καταθέσεις που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Τα κεφάλαια Ελλήνων φορολογουμένων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας μπορούν να δηλωθούν, να παραμείνουν εκτός Ελλάδας και να εξαιρεθούν του πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 8% επί της αξίας του κεφαλαίου.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΕΤΑΚ, ΟΠΩΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ. ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ OFF-SHORE.
1.Το Ειδικό Τέλος Ακινήτου Περιουσίας καταργείται. Ανακουφίζονται έτσι οι μικροϊδιοκτήτες. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο με την πιο κάτω κλίμακα:

Αξία ακίνητης περιουσίας
Φορολογικός συντελεστής
Έως 400.000
0%
400.001 - 500.000
0.1%
500.001 - 600.000
0.3%
600.001 - 700.000
0.6%
700.001 - 800.000
0.9%
Άνω των 800.000
1%
Η πιο πάνω κλίμακα εφαρμόζεται στις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές.
2. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.
3.Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών. Αρμόδιες Επιτροπές Εκτίμησης Εμπορικών Αξιών ανά έτος εκτιμούν και δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.
4. Η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας φορολογείται όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
1. Διαχωρισμός των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη
2. Ευνοϊκή μεταχείριση για μικρές επιχειρήσεις. Θεσπίζεται 5ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών.
3. Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται.
4. Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών Επανεξέταση και κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις. Φορολόγηση 90% των bonus στις τράπεζες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ: ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
1. Καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται να γίνουν λόγω της κατοχής και χρήσης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων. Θα λαμβάνεται υπόψη ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναέριων μέσων, πισινών, διδάκτρων, οικιακών βοηθών κ.α. προκειμένου να εκτιμηθεί ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
2. Από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών
3. Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.
4. Ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
5. Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.
6. Ταμειακές μηχανές παντού. Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής
7. Ηλεκτρονικός έλεγχος όλου του συστήματος διακίνησης πετρελαιοειδών και παρακολούθηση της διακίνησης πετρελαιοειδών μέσω βυτιοφόρων οχημάτων με συστήματα GPS. Σταδιακά εντός του 2010 εγκαθίστανται ογκομετρικά συστήματα μέτρησης των εισροών και εκροών καυσίμων σε όλα τα πρατήρια καυσίμων.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΛΟΙ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ GOLDEN BOYS ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Εδώ μπορείτε να βρείτε
αναλυτικό σημείωμα και συγκεκριμένα παραδείγματα για τη νέα εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Υπογραμμίζεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η επιβάρυνση από τη νέα εισοδηματική πολιτική, αντισταθμίζεται από τη νέα δικαιότερη φορολογική κλίμακα, που προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ. Τα βασικά της σημεία της εισοδηματικής μας πολιτικής είναι:
Για τα στελέχη της Κυβέρνησης και τα διοικητικά στελέχη του δημοσίου
1. Καμία αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων και αποζημιώσεων του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων κατά 10%.
2. Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών. Οροφή εφεξής θεωρούνται οι αποδοχές Γ.Γ. Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
3. Οροφή στις αμοιβές Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Οροφή θεωρούνται οι αποδοχές ΓΓ Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
4. Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων (για μη εισηγμένες ΔΕΚΟ). Αντίστοιχη τακτική επιδιώκεται και στις εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο.
5. Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.
Για τους υπαλλήλους του δημοσίου:
1. Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, αλλά χορηγείται η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
2. Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις μειώνονται κατά 10%.
3. Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.
4. Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας. Αποζημίωση θα προβλέπεται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα.
Για τους συνταξιούχους του δημοσίου:
Χορηγείται αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ. ΟΙ 7 ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ.
1. Είναι γνωστό ότι με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν υπάρξουν άμεσες, δομικές παρεμβάσεις τίθεται σε κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων από το 2015. Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα, η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων, απειλείται με κατάρρευση. Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στις σημερινές αλλά και τις επερχόμενες γενιές να διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικά δίκαιο.
2. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τις ακόλουθες 7 δομικές αλλαγές που εξασφαλίζουν και την βιωσιμότητα του συστήματος αλλά κυρίως την αξιοπρεπή σύνταξη για όλους του εργαζόμενους:
Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις. Καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.
Εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των κινήτρων παραμονής στην εργασία. Τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2003 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα συνταξιοδοτούνταν κατά μέσο όρο στα 62,7 τους χρόνια, και την περίοδο 2004-2008 το όριο αυτό έπεσε στα 61,4 χρόνια. Θέτουμε ως στόχο να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη, έως το 2015.
Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία-πρόωρη συνταξιοδότηση, που ανατρέπει τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπαγωγή της διαχείρισης των διαθεσίμων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των διαθεσίμων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, σε ένα, ενιαίο και θεσμικά θωρακισμένο φορέα. Ο φορέας διαχείρισης των αποθεματικών πρέπει να είναι δημόσιος, να λειτουργεί με εγγυήσεις διαφάνειας, ανεξαρτησίας και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες, αποκλείοντας τις πελατειακές παρεμβάσεις των πλειοψηφιών της Βουλής.
Ενοποίηση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση, για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σε βάθος δεκαετίας.
Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας. Η σημερινή διάσπαση των υπηρεσιών υγείας επιφέρει αυξημένο κόστος στις υπηρεσίες υγείας και ποιοτική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το έτος 2013.
3.
Εδώ μπορείτε να βρείτε όλη την αναλυτική εισήγηση για τις δομικές αλλαγές που προτείνουμε.
Μας εστάλει από τον κ. Περικλή Πελεκάνο.
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Σ. Χατζηγάκη στη Γερμανία

Προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ Βαυαρίας, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση αύριο
Στη Γερμανία βρίσκεται από σήμερα ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ., πρώην υπουργός, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο τρικαλινός πολιτικός είναι προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ Βαυαρίας και αύριο θα είναι ο κεντρικός ομιλητής πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνεται...
...στην πόλη του Νταχάου. Κατά την παραμονή στη Γερμανία ο κ. Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς της περιοχής, θα έχει επαφές εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και συλλόγους του Μονάχου, καθώς και με αποδήμους συντοπίτες μας που είναι εγκατεστημένοι εκεί.
Η επιστολή πρόσκλησης του κ. Σ. Χατζηγάκη από τη ΝΟΔΕ Βαυαρίας ήταν σε ιδιαίτερα θερμό ύφος και χαρακτηριστικά αυτή ανέφερε: «Η παρουσία σας στην παρούσα πολιτική φάση θα ασκήσει καταλυτική επίδραση στα μέλη και τους οπαδούς της Ν.Δ. Η εκλογή του νέου αρχηγού, Αντώνη Σαμαρά, και η αναδιοργάνωση του κόμματος μας απαιτεί καθαρό και εμπεριστατωμένο λόγο. Η πολιτική σας σταδιοδρομία και η φυσική σας παρουσία τόσο στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον νομό σας και γενικά στα πολιτικά δρώμενα της Πατρίδας μας σας καθιστά από τα πιο προβεβλημένα και κατάλληλα άτομα να παρουσιάσετε την κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και της Ν.Δ.»
Διαβάστε περισσότερα...

SΟS για τα παιδιά του play station

«Σε καθημερινή βάση ο γιος μου δεν γυμνάζεται. Μόνο δύο ώρες την εβδομάδα, όσο διαρκεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για περισσότερη άσκηση αφού οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια για οργανωμένο αθλητισμό ή για το σημαντικότερο από όλα σε αυτή την ηλικία...
το παιχνίδι».
O κ. Ανδρέας Θεολόγου είναι πατέρας ενός 12χρονου αγοριού και πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Όπως παρατηρεί, μόνο τα Σαββατοκύριακα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για άσκηση των παιδιών, αλλά η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων είναι εξίσου σοβαρός λόγος που καθιστά δύσκολη τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. «Ο γιος μου, τρεις ώρες το Σάββατο και δύο την Κυριακή, παίζει βόλεϊ σε τοπικούς συλλόγους που έχουν οργανωθεί από γονείς. Η ανάγκη να απέχουν τα παιδιά από την τηλεόραση, να παίξουν, να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν, μας οδήγησε στην αξιοποίηση των χώρων που υπάρχουν».
Πρόσφατη έρευνα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Εssex δείχνει ότι δεν είναι μόνο η παχυσαρκία απειλή για την υγεία των παιδιών. Κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, εκτός από τα υπέρβαρα παιδιά, διατρέχουν και εκείνα που δεν γυμνάζονται. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας λειτούργησαν καθοριστικά στη μείωση κατά 4,3% της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας των παιδιών.
Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγουν τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας Διατροφικών Συνηθειών Παιδιών και Εφήβων, την οποία διενέργησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με την έρευνα, 47% των παιδιών ασκείται λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ενώ το ποσοστό όσων δεν ασκούνται καθόλου αγγίζει το 15%. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσοίωνη για τους εφήβους, οι οποίοι γυμνάζονται λιγότερο από τα παιδιά- 58% των εφήβων γυμνάζονται για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, παρότι οι συστάσεις για παιδιά και εφήβους κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60΄ σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες, αν όχι όλες, ημέρες της εβδομάδας.
«Ο ελάχιστος χρόνος που θα αφιερωθεί σε παιχνίδι και αθλήματα είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη και τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Ακόμα και 30΄ άσκησης ή παιχνιδιού θα ήταν αρκετά ώστε να ικανοποιηθεί η σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης που είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Οι διαφορές Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος, η κατανομή του χρόνου άσκησης μεταξύ οργανωμένης άθλησης, παιχνιδιού και περπατήματος διαφέρει ανά περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ενασχόληση με κάποια μορφή οργανωμένης άθλησης είναι πολύ μεγαλύτερη στην Αθήνααγγίζει τα 30΄ ημερησίως- απ΄ ό,τι στη Θεσσαλονίκη και τις λοιπές αστικές και αγροτικές περιοχές. Όσον αφορά τη μη οργανωμένη άθληση και το παιχνίδι, τα παιδιά της Αθήνας έρχονται τελευταία καθώς οι χώροι ελεύθερου παιχνιδιού έχουν μειωθεί αισθητά. Αντίθετα, πρωταθλητές στο περπάτημα εμφανίζονται οι νέοι της Θεσσαλονίκης- 40΄ περπάτημα κάθε μέρα.
Παιχνίδια όπως το σκοινάκι, τα μήλα, το ποδόσφαιρο με παιδιά της γειτονιάς, ακόμα και το απλό περπάτημα των 20΄ παρέα με τους γονείς αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, την καλύτερη μορφή άσκησης. «Τα παιδιά έχουν τόσο γεμάτο πρόγραμμα που δεν περισσεύει χρόνος για άλλες δραστηριότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται στήριξη από το σχολείο, την οικογένεια και την Πολιτεία», λέει.
Ο κίνδυνος Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ και η άσκηση έχουν συνεργατικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Παπαλαζάρου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο. «Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως το καρδιοαναπνευστικό και η παχυσαρκία χρειάζεται να υπάρξει πρόληψη από την παιδική ηλικία. Εκείνο είναι το κατάλληλο διάστημα κατά το οποίο μπορούν να ξεριζωθούν οι κακές συνήθειες και να μπουν οι σωστές βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής».
«Αυξάνουμε τα οικογενειακά γεύματα, ανακαλύπτουμε τρόπους να αγαπήσουν τα παιδιά τα φρούτα και τα λαχανικά- λέγοντάς τους για παράδειγμα ένα παραμύθι με αυτά- και τα βάζουμε στη διαδικασία του φαγητού μέσα από το παιχνίδι, αυτές είναι λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παιδιών», επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου και υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της διατροφής στην καλή φυσική κατάσταση. «Ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει αυξημένο βάρος. Η διατροφή όμως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και ασκούμαστε, επομένως βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση».
Πηγή: yourbaby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΙΝΕΑΚ: ΙΓΚΟΡ

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος στα πλαίσια των ειδικών προβολών για τα παιδιά (ΣΙΝΕΑΚ) θα προβάλλει αυτή τη Κυριακή σε δύο προβολές 11.30 (πρωί) και 17.30 (απόγευμα), στη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλου, την μεταγλωττισμένη ταινία κινουμένων σχεδίων
ΙΓΚΟΡ...
Γενική είσοδος 4 ευρώ.
Η ταινία περιγράφει την ξεκαρδιστική ιστορία του Ίγκορ, του καμπούρη βοηθού ενός παρανοϊκού επιστήμονα. Το αφεντικό του Ίγκορ δημιουργεί εφευρέσεις που δεν είναι καθόλου φιλικές προς την ανθρωπότητα, όπως θανατηφόρες ακτίνες, μηχανήματα πρόκλησης σεισμών και ανθρωποφάγα φυτά. Ο Ίγκορ ονειρεύεται να γίνει κι ο ίδιος ένας παρανοϊκός επιστήμονας, ώστε με την εφεύρεσή του να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό των παρανοϊκών Επιστημόνων. Μικροί και μεγάλοι θα γελάσουν, αλλά και θα συγκινηθούν, με τις περιπέτειες του Ίγκορ, ενός από τους πιο ιδιαίτερους ήρωες κινουμένων σχεδίων.
Διαβάστε περισσότερα...

«Έφαγαν πόρτα» οι τράπεζες από τις αγορές!

Αποκλεισμένες κατ’ ουσία από τη διεθνή διατραπεζική αγορά είναι για περισσότερες από δέκα ημέρες οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ...
...των Financial Times, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη χωρίς να προβληθεί ιδιαίτερα (για ευνόητους λόγους…) από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Το ρεπορτάζ, που υπογράφεται από τρεις συντάκτες των F.T. (Ντέιβιντ Όουκλι στο Λονδίνο, Κέριν Χόουπ στην Αθήνα και Ραλφ Άτκινς στην Φρανκφούρτη) επιβεβαιώνει τις έντονες φήμες των τελευταίων ημερών, ότι οι τραπεζίτες στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες χρηματοδότησης, λόγω της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι συντάκτες των F.T.
Αμέσως μετά το δημοσίευμα ήλθε η ευρωπαϊκή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, με τη χθεσινή πολιτική δήλωση στήριξης, που όμως άφησε πολλά κενά στις αγορές για τις κρίσιμες «λεπτομέρειες» του σχεδίου διάσωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή, σε μια περίοδο που οι επενδυτές ζητούν πολλά περισσότερα από προφορικές εγγυήσεις, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση κολοσσών όπως η Lehman Brothers και κρατών, όπως η Ισλανδία και το Ντουμπάι.
Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα τόνιζαν στο “B”, ότι η δήλωση των ηγετών βοηθά την ανάκτηση πρόσβασης των τραπεζών στη διεθνή αγορά, αλλά δεν την εξασφαλίζει απόλυτα και θα πρέπει από σήμερα να επιβεβαιωθεί από τη συμπεριφορά των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών funds, ότι σταδιακά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα των F.T., πάντως, γίνεται μια ελάχιστα τιμητική σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με τις ισλανδικές, που «απλώς έμειναν από μετρητά αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Το βασικότερο μάθημα που κάθε αναλυτής και επενδυτής θα πρέπει να έχει πάρει ήδη είναι ότι τα μετρητά είναι ο βασιλιάς», δηλώνει στους F.T. ο Γκάρι Τζένκινς, επικεφαλής αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Evolution. «Χωρίς πρόσβαση σε μετρητά ή ρευστότητα, έχεις καταρρεύσει. Χωρίς στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα και οι τράπεζές της να μείνουν από μετρητά».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των F.T., από τις αρχές του μήνα οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλεισθεί πλήρως από τη διατραπεζική αγορά και δεν λαμβάνουν μη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. «Παράθυρα» για άντληση ρευστότητας ανοίγουν πλέον μόνο με ρέπος ελληνικών ομολόγων, αλλά με πολύ υψηλό κόστος, ενώ εκφράζονται φόβοι, ότι από το 2011 θα κλείσει και η πόρτα της ΕΤΚ για δανεισμό με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, αν υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις από την Moody’s. Σήμερα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ποσά που αντιστοιχούν στο 8% του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, έναντι ποσοστού μόλις 2,9% για τις γερμανικές τράπεζες.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα από τις τέσσερις μεγάλες που μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, καθώς η σχέση δανείων/καταθέσεων παραμένει κάτω από το 100%, ενώ οι τρεις άλλες τράπεζες, παρά τη σταδιακή βελτίωση αυτής της σχέσης, μόλις που έχουν καταφέρει να την περιορίσουν λίγο κάτω από το 110%.
Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της Εθνικής και του Ταχ. Ταμιευτηρίου, συνιστώντας πώληση, και μειώνοντας τις τιμές-στόχους σε επίπεδα πρωτοφανή, ιδιαίτερα για τη μετοχή της ΕΤΕ (από 22,8 ευρώ σε 11,20!). «Η δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα καταστήσει δύσκολη την πορεία των τραπεζικών μετοχών», τονίζει η Goldman.
Πηγή: banksnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο το βράδυ ο χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων , προσκαλούν τους συναδέλφους και τους φίλους, να τιμήσουν με την παρουσία τους τον ετήσιο χορό του Συλλόγου, που θα γίνει το Σάββατο13 Φεβρουαρίου 2010 στο...
...κέντρο «ΑΘΗΝΑ ΠΑΛΛΑΣ» στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και ώρα 20:30. Τιμή κάρτας 15 € (Φαγητό και ποτό).
Με τιμή το Δ.Σ.
Σχόλιο: Το μενού θα έχει και μπεκάτσες, σαν αυτές της φωτό;
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΙΑΛΕΙΩΝ


Δ.Δ. ΦΗΚΗΣ
Την Κυριακή 14.02.2010 και ώρα 19:00μ.μ., σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό
Σύλλογο Φήκης θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς στην κεντρική πλατεία της
Φήκης – Διαγωνισμός «καλύτερης στολής».Την Καθαρά Δευτέρα 15.02.2010 και...

...ώρα 10:00 π.μ, θα γίνει πέταγμα αετού τη θέση Μαγούλα.
Δ.Δ. ΠΙΑΛΕΙΑΣ
Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.
Δ.Δ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
Την Καθαρά Δευτέρα 15/02/2010 και ώρα 10:00 π.μ. θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα με
νηστίσιμα εδέσματα και θα γίνει διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού στο λόφο του Δ.Δ.
Ελευθεροχωρίου.
Δ.Δ. ΦΙΛΥΡΑΣ
Την Καθαρά Δευτέρα 15/02/2010 και ώρα 10:00 π.μ σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό
Σύλλογο Φιλύρας θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στην τοποθεσία του
Προφήτη Ηλία
Δ.Δ. ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ
Την Καθαρά Δευτέρα 15/02/2010 και ώρα 10:00 π.μ , σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό
Σύλλογο Βαλομανδρίου, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στον Οικισμό
Βαλομανδρίου
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΙΑΛΕΙΩΝ
ΜΑΜΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε χθες στη Σουίτα το βιβλίο για τον Μανώλη Χιώτη

Ενδεικτική φωτό.
Διαβάστε περισσότερα...

Χόρεψε χθες το βράδυ το 6ο ΚΑΠΗ

Ενδεικτική φωτό.
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλική βραδιά από το Σ.Ε.Ο. Τρικάλων

Ενδεικτική φωτό.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου χθες και σήμερα στα Τρίκαλα

Ενδεικτική φωτό. Διαβάστε περισσότερα...

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Η απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη. Το γεγονός ότι πρόκειται για την 4η στη σειρά απόφαση για διακοπή των εργασιών, αφού προηγήθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ τα έτη 1995, 2000 και 2005 και παρ’ όλα αυτά έχει κατασκευαστεί περισσότερο από το 70% των έργων, δείχνει ότι...
...ο στόχος της ολοκλήρωσης των έργων μερικής εκτροπής εξακολουθεί να είναι εφικτός αρκεί όλοι οι Θεσσαλοί ενωμένοι να συνεχίσουμε συστηματικά τις προσπάθειές μας στην παραπάνω κατεύθυνση.
Ως ΠΑΣΕ θα συνεδριάσουμε την Τρίτη 16 του Φλεβάρη για να εξετάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.
Ως πρώτο βήμα θα εξαντλήσουμε τις δικαστικές δυνατότητες για ανάκληση της απόφασης αναστολής. Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από όσα περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο θα μελετήσουμε και εμείς και οι νομικοί μας μόλις το λάβουμε πλήρες στα χέρια μας.
Ως δεύτερο βήμα θα εντείνουμε την πίεσή μας για την άμεση προκήρυξη των μελετών σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60. Η προκήρυξη σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας. Η πίεση θα εστιαστεί στη συνέχεια στην ταχεία αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, την ταχεία ανάθεση της μελέτης και ακολούθως στην παρακολούθηση της σύνταξης των σχεδίων ώστε να βασιστούν σε απολύτως πραγματικά δεδομένα και την συμμετοχή μας στην προβλεπόμενη διαβούλευση. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη των σχεδίων διαχείρισης είναι απαραίτητος όρος για την εκτέλεση εργασιών και η μη εκπόνησή τους είναι ο κύριος λόγος που έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής των εργασιών.
Ως τρίτο βήμα και ιδιαίτερα σημαντικό, θα απαιτήσουμε την κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι έχει την ισχυρή πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου και ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την επανέναρξη των εργασιών και αποπεράτωσή του.
Ως τέταρτο βήμα θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία για κάθε ένα από τα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε το ΣτΕ, κατά τη συζήτησή τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη επικοινωνιακής υποστήριξης της αναγκαιότητας κατασκευής των έργων Αχελώου, πέραν των γεωγραφικών ορίων της Θεσσαλίας και στην κατεύθυνση αυτή θα εστιάσουμε την προσοχή μας.
Θεωρώντας αδιανόητο ότι ένα έργο που χωρίς να στερεί τίποτε από την υδρολογική λεκάνη της Δυτικής Ελλάδας, προσφέρει τις αναγκαίες ποσότητες νερού,
- για την ύδρευση των αστικών συγκροτημάτων της Θεσσαλίας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα,
- για την διασφάλιση της οικολογικής παροχής στον ποταμό στον ποιοτικά και ποσοτικά υποβαθμισμένο Πηνειό, αναβαθμίζοντας το Δέλτα της εκβολής του, προσφέροντας ζωή στο οικοσύστημά του που τελεί υπό πίεση, λόγω της λειψυδρίας,
- για την αποτροπή της καθίζησης του εδάφους στο Θεσσαλικό κάμπο με την ανύψωση και αναπλήρωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, διασώζοντας έτσι την πανίδα και χλωρίδα από τη θερινή ξηρασία,
- για τη μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου που συντελεί στην καλύτερη αξιοποίηση της πεδιάδας της Θεσσαλίας, η οποία είναι μοναδική στη χώρα,
- για την ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της υπό επανασύσταση λίμνης Κάρλας και την δημιουργία νέου οικοσυστήματος γύρωθεν αυτής,
- για την μείωση της αναλισκόμενης πετρελαϊκής και ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού από βάθος 300 μ.
- για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την κάλυψη του ελλειμματικού ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας,
μπορεί να σταματήσει, έχω τη βεβαιότητα ότι όλοι από κοινού οι Θεσσαλοί θα αγωνιστούμε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση, για την απεμπλοκή του πολύπαθου έργου του Αχελώου, για μια ακόμη φορά από τα δικαστικά γρανάζια και την γρήγορη αποπεράτωσή του.
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΑΚΑΦΛΙΑΔΕΣ - ΚΟΠΗ ΠΙTΑΣ

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί η κοπή πίτας του Συνδέσμου, στα γραφεία μας (Β. Τσιτσάνη & Κλεμανσό γωνία - 2ος όροφος). Όλοι οι φίλαθλοι του ΑΟT είναι καλεσμένοι στην "δική μας" γιορτή, καθώς θα μπορέσουμε να έχουν ενδιαφέρουσες συνομιλίες με παλαιμάχους του ποδοσφαίρου και...
...του μπάσκετ της αγαπημένης μας ομάδας. Αναμένεται πολύ κέφι και τραγούδια υπέρ της κυανέρυθρης αγάπης μας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ : ΚΑΤΑΡΑ ΟΧΙ ΕΥΧΗ

Διαβάζω στην εφημερίδα Ενημέρωση την 11-Φεβ-2010 σελίδα 15, αναδημοσίευση άρθρο του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Τρικάλων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ 13-1-2010 με τίτλο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΧΗ Ή ΚΑΤΑΡΑ ;
Ι) Αν ο κ. Χατζηγάκης μας επαναφέρει στην λογική ότι οι μετανάστες συνέβαλαν στην οικονομική ανάταση της Χώρας πλανάτε πλάνην οικτρά .Είναι γνωστό σε τι Οικονομική κατάσταση είναι η Χώρα μιας και ο ίδιος ως Υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Γεωργία ς συνέβαλε τα μέγιστα για αυτό .
Να μην ξεχνάει ο κύριος Υπουργός ότι επί υπουργίας του και επί κυβερνήσεως της Ν.Δ έγινε το μεγάλο φαγοπότι και έφεραν τα ταμεία μας στο κόκκινο ,τώρα δεν θα μας επαναφέρει στην τάξη λέγοντας ότι πρέπει να αποδεχτούμε τους μετανάστες για να έχουμε συντάξεις αύριο, του θυμίζουμε τον Ν.Α.Τ που βάζοντας ΚΆΠΟΙΟΙ τους εκ Ρωσίας μετανάστες έριξαν ένα υγιέστατο ταμείο εκτός. Το να μας λέει σε απλά Ελληνικά ότι επειδή είμαστε χώρα γερόντων και πρέπει να αποδεχτούμε την μοίρα μας του λέμε ότι αποκλειστικά ευθύνεται αυτός και οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια .
Το ότι οι Λαθρομετανάστες στέλνουν κάθε χρόνο τον ποσό των 10 δις Ευρώ στις χώρες από όπου κατάγονται του λέει κάτι ; αυτά είναι χρήματα που τα παίρνουν από τους Έλληνες και έχουν φτάσει το ΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ .

ΙΙ) Από εθνικιστικούς κύκλους λέει ο κ. Υπουργός και κυρίως από ακροδεξιά κόμματα υποστηρίζετε ότι η σημερινή μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα κυρίως κοινωνικής συνοχής και απειλεί ΔΗΘΕΝ την εθνική ασφάλεια και ίσως λέει τους κομματικούς συσχετισμούς .
Του Θυμίζουμε του πρώην Υπουργού ότι επί υπουργίας του για δήθεν αποσυμφόρηση των φυλακών και ενταξη στην κοινωνια αποφυλάκισε 1500 εγκήματίες επί τω πλείστων Αλβανών και είναι γνωστό αν μειώθηκε η εγκληματικότητα ή όχι και ενώ υπήρχε διάταξη να αποφυλακίσει και φυλακισμένους άνω των 80 ετών έγινε ειδική διάταξη να μην αποφυλακίσει ένα πρώην Αξιωματικό γέροντα 85 ετών διότι κινδύνευε η Εθνική Ασφάλεια !!!.

Να αποδώσει η Ελλάδα μας λέει Ιθαγένεια σε όσους διαβιούν στην χώρα μας και μας λέει ότι κατά τον Ισοκράτη Έλληνας είναι εκείνος που μετέχει της Ελληνικής Παιδείας .Αλλά δεν μας λέει ο πρώην υπουργός τι λέει ο Ηρόδοτος στον ορισμό για την Ιθαγένεια κάτι για όμαιμων ομότροπον ,ομόγλωσον ομόθρησκον και ίδια Ιστορία. Αλήθεια τι ιστορία κοινή έχουμε εμείς τους Αλβανούς ,Αφγανούς ,Πακιστανούς να μην αναφέρω για γλώσσα Θρησκεία ,ήθη και έθιμα . Ίδια φυλή μήπως ;
Άλλωστε κ .Υπουργέ είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που αποδίδομε μαζικά Ιθαγένεια όχι υπηκοότητα κατόπιν επιθυμίας του αιτούντος ,αλλά μαζικά σύμφωνα με υπό ψηθησιν νομοσχεδίου .

ΙΙΙ) Ο δήθεν κίνδυνος αλλοίωσης της Εθνικής ταυτότητας , σύμφωνα με εσάς αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου κ .Ρωμανό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο και όχι απλώς υπαρκτός αλλά ακόμη και ο επικεφαλής της FRONTEX κατά την επίσκεψη του στην Σάμο και επισκεπτόμενος χώρο κρατήσεως Λαθρομεταναστών δήλωσε είναι : Είναι μεγάλος και υπαρκτός ο κίνδυνος ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .

Για την αλλαγή των κομματικών συσχετισμών αναφέρουμε χαρακτηριστικά :

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.
642.905 μετανάστες θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.
Ποσοστό 6%

Επίσης με στοιχεία του τομεάρχη της Ν.Δ κ. Ζώη Χρήστου βουλευτή
Οι μακράς διαμένοντες μέχρι 13-Ιαν 2010
Είναι
532.898
Από αυτούς 378.346 είναι Αλβανοί κάτι πρέπει να θυμάστε για Τσάμηδες .

Και 154.552 από τριτοκοσμικές χώρες
Μέχρι την 31-Ιουλ. 2010 όταν θα κλείσουν μετά την μεταφορά οι εκλογικοί κατάλογοι άλλοι 110.017 θα λάβουν την άδεια μακράς διαμένοντος και άρα το δικαίωμα να υποβάλουν την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές .
ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;
ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.


iv) Δημοψήφισμα και νομιμοποίηση.

Μας εγκαλεί ο κ. Υπουργός και μας αναφέρει ως παράδειγμα τις Η.Π.Α που εφαρμόζετε εδώ και έναν αιώνα η πολιτική του μωσαϊκού, σε απλά Ελληνικά σας υπενθυμίζω ότι η Αμερική δεν απειλείτε από κανέναν αλλά και αν πιστεύει ότι απειλείτε π.χ από την Ελλάδα ,δεν μπορείς να ταξιδεύσεις στην Αμερική αν δεν έχεις βίζα .Δηλαδή αν δεν ‘έχει ελέγξει ποιος είσαι ποιος και είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που χρειαζόμαστε ακόμη και σήμερα βίζα .
Εννοείτε ότι αν τολμήσεις να μπεις στην Αμερική χωρίς άδεια το λιγότερο που κινδυνεύεις να πάθεις είναι να εξαφανιστείς μεταξύ El-Paso και Ριο Grantee .
Αλήθεια οι Ελληνες Ομογενείς της Αμερικής γιατί είναι εναντίον της απόδοσης Ιθαγένειας ; ( δεν είναι ανθρωπιστές ;)
Τώρα για το (λαϊκό δημοψήφισμα( και συλλογή τυχαίων υπογραφών και μεσω διαδυκτίου ) όπως αναφέρει. Αυτοί οι τυχαίοι άνθρωποι που υπογράφουν κ. υπουργέ είναι αυτοί που σας ψηφίζουν και σας στέλνουν στην βουλή 30 χρόνια τώρα ,για αποφασίζετε εσείς και οι άλλοι 299 ότι θα μας κλείσετε να ταμεία ότι θα πάρουμε σύνταξη μετά από 40 σαράντα χρόνια δουλειάς ,ενώ εσείς σε 8 χρόνια ότι εσείς πρέπει να φορολογήστε με 5 της % ενώ εμείς οι τυχαίοι με 35 και 40% αυτοί είναι οι τυχαίοι κ. Υπουργέ που παίρνουν αυτοκίνητο 1300 κ.ε ενώ εσείς πάνω από 2000 κ.ε χωρίς να τα πληρώνετε , χωρίς να πληρώνετε για ασφάλεια για συντήρηση για τέλη για , για , γιατί εσείς έχετε το προνόμιο να ταξιδεύετε με ασφάλεια και εμείς με επικινδυνότητα ,είναι αυτοί οι τυχαίοι που αγοράζουν το υπολογιστή για τα παιδιά τους ενώ εσείς επιδοτήστε με 3.500 ευρώ έως 5.500 ευρώ με ομόφωνη απόφαση της βουλής τώρα που έχουμε κρίσι λες και δεν έχετε χρήματα να τα πληρώσετε από την τσέπη σας .Αυτοί είναι κ. υπουργέ που πληρώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια και σας δίνουν το δικαίωμα να επικαλείστε τον Ισοκράτη .

Είναι αυτοί οι τυχαίοι κ. Υπουργέ που μένουν μόνοι τους στα χωριά τους με 350 ευρώ σύνταξη και για πέστε τους κ. υπουργέ ότι για το καλό τους θα ρίξουμε έξω το ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΓΑ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ !!! ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ !!!

Μας λέει ο κ. Υπουργός ότι με το να ζητάμε δημοψήφισμα αναιρούμε τους θεσμούς τα κόμματα , τις κυβερνήσεις ,.!!!!!!!!!!
Ποσά χρόνια μας κυβερνούν ΧΩΡΊΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ οι ίδιοι και ίδιοι, τα ίδια κόμματα οι ίδιες κυβερνήσεις τι πετύχανε ;
είναι αυτοί και μόνο αυτοί υπεύθυνοι που μας έφεραν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και την Χώρας μας και τα Ταμεία μας και με την πολιτική τους μας έχουν φέρει στην κατάσταση να μας απειλούν Τούρκοι ,Αλβανοί ,Σκοπιανοί , να έχουμε βγει στην γύρα και να ψάχνουμε έγχρωμους να τους δίνουμε δουλειά και να μας κάνουν και κουμάντο με την ψήφο τους.
Πότε σας δώσαμε αυτό το δικαίωμα κκ. Βουλευτές ;


ΑΛΛΑ ΟΥΚ ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΈΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ .
ΤΑ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ

Μακρυγιάννης Χρήστος
Ανώτερος Αξιωματικός ε.α
Πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ

(Ένας τυχαίος που υπέγραψε για δημοψήφισμα .Για να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την χώρα του και το μέλλον των παιδιών
του.)
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου (18ο)

Oι μασκαράδες και ο «Καλλικράτης»
Αποκριάτικες προετοιμασίες στο μαντρί του Μήτρου - Αφιέρωμα
«Δεν πρέπει να περιφρονούμε τις διαλέκτους· εκφράζουν την ψυχή των λαών» (Γκαίτε).
Στην άβατη πλέον περιοχή των ορεινών χωριών της Αργιθέας, (Βλάσι, Πετρίλια, Κουμπουριανά, Ανθηρό, Πετροχώρι, Δρακότρυπα, Οξιά, Φουντωτό, Δροσάτο και άλλα) ο χειμώνας έχει στοιβάξει για καλά φέτος τα χιόνια του και η γοητευτική βουνοκορφή της...

...Καράβας, με όλο το ορεινό συγκρότημά της, δίνουν μια ξέχωρη γοητεία. Η ησυχία και η ηρεμία, όταν οι χιονοπτώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Πού και πού, στα διαλείμματα που κάνει ο χιονιάς, ξεψυχισμένα ακούγεται ο απόηχος κάποιου ρέματος που γκρεμίζεται καθώς περνά πάνω από τα παχιά λευκά στρώματα συνοδευόμενος από τις πεινασμένες φωνές των αγριμιών και του Αιόλου. Με το αόρατο δοξάρι του ρυθμίζει ήχο, ταχύτητα κι ανάπνα, που καθώς διασχίζει δέντρα και κλαριά, άλλα τα γκρεμίζει και τα γονατίζει και άλλα τον προσκυνούν σα να ’ναι θεός. Τα άλματά του, πότε παιχνιδιάρικα και πότε χαϊδευτικά, ανακατεύονται στα κρουσταλλένια νερά του γκρεμισμένου ρέματος και τα μετατρέπει σε αφροσύννεφα. Άλλοτε γίνονται άγρια και πότε απειλητικά, καθώς σκίζεται στις κοκαλωμένες σχισμές των βράχων και των δέντρων. Με τα ουρλιάσματά του τρέμει και παγώνει ολάκερη τη φύση και αφού εκτέλεσε όλα τα ακροβατικά του νούμερα, ομαλοποιεί το χαβά του φεύγοντας αδιάφορος.
Όπως σε όλη την περιοχή έτσι κι εδώ, στο μαντρί του Μήτρου, ξαφνικά και απρόβλεπτα εμφανίστηκε ο απλοχέρης Αίολος κι αφού αναποδογύρισε κάμποσα κεραμίδια, ξήλωσε μερικά τσίγκια της στέγης της στάνης, γκρέμισε και το πιάτο του «Ράδιο Μήτρο FM 2000», έσβησε και το μεγάλο τζάκι, έφυγε. Κείνες τις στιγμές που ο αγέρας πραγματοποιούσε τις επιθέσεις του στη στάνη, η Δέσπω, η πολύτεκνη γυναίκα του Μήτρου, βρίσκονταν καθοδόν προς τη στάνη. Εκεί που κόντευε να φτάσει, μπαϊλντισμένη από μια περιοδεία στα γύρω χωριά μπας και συναντήσει τον «άζαπο» και «αμπδάλα» Μήτρο της, ο αγέρας την ακινητοποίησε. Πουφ! Αγανάκτησε! Απελπίστηκε! «Ώρα βρήκες αγιέμ να μι ταλιπωρήσ’» μουρμούρισε και χώθηκε σ’ ένα απόγειο περιμένοντας να τελέψει «η διμονισμένους σκύλους» το όργιό του.
Οργισμένος κι ο τράγος για το απροσδόκητο μασκαραλίκι του αγέρα, καθώς ξεκουμπίστηκε καταπιάστηκε με τις ζημιές που του προξένησε. Πρώτα να επισκευάσει το πιάτο όπου έχει ετοιμάσει μια αποκριάτικη εκπομπή κι όλη τη γύρω ακαταστασία. Αφού όλα τα τακτοποίησε έκατσε δίπλα στο μεγάλο τζάκι να ξεκουραστεί και να σκεφτεί. Ο χειμώνας στα χωριά της Αργιθέας γοήτευε τον τράγο. Στη μεγάλη στάνη του, πόσες δουλειές δεν έχει να κάνει! Τώρα που έχει και γεννητούρια η στάνη παίρνει μορφή γήινου παραδείσου. Το σταμάτημα του αγέρα το διαδέχτηκε πυκνή χιονόπτωση, ο Μήτρος πού να βρίσκονταν δεν είχε ιδέα –κι ούτε που τον ένοιαζε- κι εκεί που στοχάζονταν ματσαλώντας ένα χορτάρι, μια διαπεραστική και γνωστή φωνή έφτασε στα αφτιά του. Αμέσως η στάνη κινητοποιήθηκε, μερικά μεγάλα τραγιά έφτασαν κοντά του, το βέλασμα των ζώων έκανε τη στάνη να βουίξει και η Δέσπω έξαλλη μπήκε στο μαντρί:
01
«Αϊ, αϊ τράε μου! Κράταμι! Κρύψτουν να μη τουν μπλάξω
οι ζαβουλιές του Μήτρου μου, μ’ έκαναν να πλαντάξω
κι απού τσι αμαρτίες του ούλη η πλάση σκούζει
κι μένανε η κεφαλή μ’ απ’ του κακό τσ’ βουίζει.
02
Κι συ μωρέ, γέρο τράε μου, που σ’ είχα μπιστοσύνη
το Μήτρο μου δε φύλαες, μη μας τουν χάψ’ η δίνη,
η λέπρα τουν κουμματικών που τσι έπρεπαν γελάδια,
να φύλααν ουλομερίς χωμένοι στα λαγκάδια.
03
Ακούς εκεί, τσι δόλιας μου, τι μ’ έλαχι να πάθου
που μ’ έσπειρε κι ρσενικά που χουν του νου σια κάτου!
Εφτάδα είν, αχαΐρευτοι, κουντά πέντι θηλ’κά
ει! ιαααα! Τράε μου κράτα με γερά, θα κάνω φονικά.
04
Τι να τουν έχω τράε μου, μ’νάχα για τ’ όνομά του;
Να τουν γροικώ στη χάσ’ στην πιάσει σαν έχει τουν σεβντά του;
Κουντά να χάνιτι κρυφά, σι ξένες αχυρώνες
κι εμέ τσι νύχτες να τρυπάν φαρμακιρές βελόνες;
05
Όχου! Τι θέλου κι στα μουλογάω, παιρ’ν συ χαμπάρ’;
Του νου σου έχεις μαναχά να βόσκεις του κριθάρ’.
Τα ντέρτια μου τ’ αβάσταχτα κι να στα μολοήσω
του ντρόπιασμα απ’ του χουριό δεν ημπορώ να σβήσω.
06
Αϊ χάι, τράε μου, σ’ αντράλισα με τα κογενιακά μ’
να ’ταν αυτά, στουν κόρακα, μαζί με τουν σεβντά μ’!
Ούι! Μάνα μ’ σαν σκέφτουμι! Ναααα! Σαν κάγκιλο η τρίχα,
η ανατριχιά και την ψυχή μ’ την έλιωσε που είχα.
07
Άφκε που οι πουτσαράδες μας πήραν του κατηφόρι
χουριό ν’ ακούσουν, τράε μου, ακόμα και για κόρη
την πιο καλή κι καρπερή με βιος πολύ κι στάνη
σιακάτ νοάν, τα δύστυχα, και μ’ έχουνι μαράνει.
08
Μηδέ του βιος μας θέλουνε, μηδέ νύφες, χωράφια
στρούγκες, λιβάδια, γάλατα, θα μείνουνε στα ράφια.
Πάει η κούτκας τους, κούφιασε, χάθ’καν οι ακαμάτες
του Μήτρου άκσαν συμβουλές κι πήρανε τσι στράτες.
09
Η Μήτρος τα ξεσήκωσε, τα δόλια μ’ παλικάρια
τσι πόλεις ξελουγιάζουνται, σαν ορφανά μανάρια.
Πολιτικάντ’δες, μία βουλά, άκσα κρυφά, να λένε
φτάνει να αφήκουν του χουριό κι ούλοι τους ας κλαίνε.
10
Αχ! Μωρ’ τράε μου εσύ, δε τη θωράς καημένε!
Η ερημιά μάς γύμνωσε τα μάτια ούλων καίνε!
Ααααχ! Καταραμέν’ να’ ν’ αυτοί που φτιάξανι του κράτους
μαντρί του κάναν, τράε μου, κι ιδώ θα ιδούμε κάκτους.
11
Ααααχ! Αφουρισμένε Μήτρο μου, που πρόγκ’ξες τα πιδιά
και αφήκαν τα χουράφια μας σε μαύρη μουναξιά,
για Καπουδίτρια πλάλαγες κι έλεες, «σωτηρία
θα να ’ρθει σ’ ούλα τα χουριά», μα ήταν σκευωρία.
12
Πώς γιόμωσε, μωρ’ τράε μου, ετούτη η πατρίδα
μιλιούνια πα στουν τόπου μας, πρασινουμπλέ ακρίδα.
Κι αν απουμείναν κάμποσις γίδες και προβατίνες
η Καλλικράτσ’ στην ερημιά θε να μας φέρ’ κι πείνες.
13
Τι Καπουδίστριας, Καλλικράτς’ τι σκέδια κι καλούμπες
τι άλλα να ’ναι τάχαμου, απού εγροαρλούμπες;
Στα χωριουδάκια αφανισμό μας φέραν οι βαρβάροι
πάει ο Μήτρος μ’ να πνιεί κι εμένα να κλατάρει.
14
Κομμάτι φταις του λόου σου, που δε με χαμπαριάζεις
κι ούλα του τα μυστικά μι μένα δεν μοιράζεις.
Αυτούνου μονάχα στ’ αχαμνά τα κέρατα σ’ να χώνεις
δώσ’ τον, τουν αχαΐρευτο, δασιά να καρπαζώνεις.
15
Αν δεις τράε μου συρλοϊά να κάνει κατά δω
και ιδείς το Μήτρο με χαρά να κάν’ το συνοδό,
στείλει χαμπέρ’ ογλήγορα με το τραϊ π’ αφρίζει
και απού ράχες αλαργινές μυρίζει και γκρεμίζει.
16
Τούτη φορά ποφάσισα το Μήτρο μ’ να αδράξω
ιδώ στη στάνη, τράε μου, τσι μούσκλες του θ’ αλλάξω
κι θα τουν βάλου ρώτημα, τι θέλει να διαλέξει;
Τουν Καλλικράτ΄ για δήμαρχου που τα χουριά θα μπλέξει,
17
με αγιογδύτες πονηρούς κι άλλους κλεφτοκουτάδες,
που μας αδειάσαν τα χουριά κι ούλους τους μαχαλάδες;
Ή τα χωριά μας ήσυχα ν’ αφήκουν που μας ζώνουν
φίδια, φαρμακερές οχιές κι όλα τα μαραζώνουν;
18
Ν’ ακουστεί το ρέμα μας που πέφτει τραουδώντας
τσουπαναραίοι, μορφονιές να ’ρθουν εκεί υμνώντας.
Ν’ ακουστεί η φλοέρα μας, του γέροντα τραγούδι
και να το ρίχνουν στο χορό, ν’ ανάφτ’ του πελεκούδι!
19
Αυτά μας κλέψαν, τράε μου, κι ο Μήτρος θα πληρώσει
την ερημιά, τη μοναξιά, ιδώ να μετανιώσει
που προσκνάει τσι άρπαγες, που σπέρν’ παντού χτικιό
να καταριέται ου θεός και ούλο μας του χουριό.
20
Άντες να πάνου, η δύστυχη, μπας και τουν συναντήσω
στη στράτα μου άμα βρεθεί, θα τουν ξυλομετρήσω.
Κάλιο να είν’ τ’ ανάσκελα στα χέρια τα δικά μου
στο βιος μας και στη φαμελιά και στύλος στον οντά μου!»
21
Φάνηκε να ξεθύμανε η Δέσπω στο μαντρί της
στον τράγο εμπιστεύονταν, τ’ άνοιξε την ψυχή της!
Τάχα δε μάθαινε κι αυτή της στάνης τους καβγάδες!
Κοντά κι αυτή τον χούγιαζε που άνοιγε μπελάδες,
22
τον τράγο υποστήριζε και όλα τα τραγιά του.
Καθώς στο σπίτι γύρναγε με τρύπια τα πλευρά του
τότε κι ο Μήτρος θύμωνε κι έπαιρνε τις πλαγιές
τους τράγους καταριότανε κι όλες τις κερατιές.
23
Πέρασαν κάμποσες στιγμές κι ο τράγος την κοιτάζει
τη Δέσπω που ασίγαστα όλο αναστενάζει
τώρα που του’ πε όλα αυτά και για τον «Καλλικράτη»
και για του Μήτρου πονηριές και άθλια απάτη,
24
που τρέχει σε όλα τα χωριά κι η Δέσπω τον γυρεύει
τον «Καλλικράτη» με ειρμό και οίστρο μαγειρεύει.
Η ερημιά που έπεσε κι είναι βαριά κατάρα
δούλοι γαλαζοπράσινοι ρίξαν πυκνή αντάρα!
25
Κι είμαστε στην Αποκριά κι έρχονται καρναβάλια
κι ο τράγος τούτη τη χρονιά κάλεσε και βουβάλια.
Στρούγκες θα ’ρθουνε κοντινές κι η στάνη θα γιομίσει
«αμάν αυτός ο τόπους μας ώρα είναι να ανθίσει!»
26
Τον «Καλλικράτη» έφτιαξε με τέχνη στο μαντρί του
στο ένα χέρι του ’βαλε το μαγικό ραβδί του,
στην κεφαλή του ζούπισε το πράσινο καπέλο
και σε ταμπέλα έγραψε με μαραγκού σκαρπέλο:
27
«Εδώ Αργιθεάτικος, Δήμαρχος των Αγράφων!»
Τον έβαλε σε μια γωνιά, σαν αρχηγό ελάφων
έτοιμος να ’ναι, ο δύστυχος, στα πόδια να το βάλει
μην αγριέψουν τα τραγιά κι αρχίσουν άγρια πάλη.
28
Και κάτω απ’ τα πόδια του ξύλα για τη φωτιά του
κι ένα τραγί ατίθασο θα πει το σύνθημά του
όταν ο τράγος, «πυρ» θα πει, η δάδα του να λάμψη
ο «Καλλικράτης» μασκαράς τότε με μιας θ’ ανάψει!
29
Και από την άλλη τη μεριά και μια φωτογραφία
μεγάλων διαστάσεων, για τούτη τη μαφία.
Του στρατηγού που έσκιαζε τα τούρκικα ασκέρια
και σήκωσε τη λευτεριά απάνω ως τ’ αστέρια!
30
Την κρέμασε με προσοχή κι ευλάβεια μεγάλη
τέτοια μορφή και λεβεντιά, πού να ’βρεις τώρα άλλη!
Καραϊσκάκης Γεώργιος και άστραψε η στάνη,
«τ’ ασκέρι σ’ Μήτρου να τον δει να νιώσετε σα νάνοι!»
31
Του χάιδεψε ευλαβικά, κουμπούρια και μουστάκια
και στο αφτί του έσκυψε πιάνοντας τα χεράκια:
«Ψιτ!», του λέει σιγανά, «άκου, μη λησμονήσεις,
ούλους τους Καλλικρατικούς τήρα να τους προγκίξεις!
32
Και που ’σαι, Γιώργη μ’ αρχηγέ, ρίξε μια μπαταριά
τα ζλάπια να τρομάξουμε τούτη την Αποκριά.
Στη στάνη θε να σκώσουμε ψηλά το πανηγύρι
δω στα χωριά μας, Στρατηγέ, σ’ έχουμε νοικοκύρη!»
33
«Μπεεε! Όχου! Δέσπω να χαρείς ξεχάστηκα στ’ αλήθεια
με τα τραγιά, με το μαντρί και χίλια παραμύθια!
Μη χολοσκάς, το Μήτρακλα, θα τον εσυγυρίσω
τα Καλλικράτικά του θα αναποδογυρίσω.
34
Το Μήτρο τον καλέσανε στον κάμπο αρχοντάδες
κι ανήμερα της Καθαρής θα ’ρθει με μασκαράδες.
Χούι! Τσούκ!, τσούκ! Κερά-Δέσπω μου, θα ’ρθει μ’ ενισχύσεις
να ’σαι εδώ, να δεις χορό, να ’ρθεις να λιβανίσεις,
35
κοντά μαζί με τη φωτιά ούλους να αφορίσεις
πράσινους, μπλε και παρδαλούς να τους ταρακουνήσεις!
Κι αν δε το πάρουνε χαμπάρ’ που ’ναι υπνωτισμένοι
οι τράγοι μου που είναι εδώ κι είναι εξοργισμένοι,
36
τα κέρατά τους στα μεριά των εκσυγχρονιστάδων
θα χώσουν, κερά-Δέσπω μου σ’ άχρηστων μπουραντάδων
και σ’ ούλους θα κρεμάσουμε κυπρί απ’ το μαντρί μας
και μέσα απ’ το Ράδγιο εφέμ θα πέσει το κεντρί μας!
37
Σε θέση μάχης θα ’μαστε και παρατεταγμένοι
σαν τ’ Αλεξάντρου φάλαγγες πιστοί και ενωμένοι.
Έτοιμοι γι’ αντεπίθεση αρνιά, γίδες και τράγοι,
μονάχα απ’ την ανάπνα μας θα λιώσουνε και πάγοι.
38
Πως περιμένω τη στιγμή κι ας βρέξει κι ας χιονίσει!
Η Καλλικράτης κατά δω δεν πρόκειται να ζήσει!
Άντε, κερά μου, Δέσποινα, πάνε στο σπιτικό σου
ταχιά που θα ’ρθεις στη γιορτή φέρε το θυμιατό σου!»
39
Έφυγε η Δέσπω με χαρά, ικανοποιημένη
πίσω της άκουσε φωνή γνωστή και διψασμένη
του τράγου ήταν δοκιμή στο Ράδιο δυο χιλιάδες
παράσιτα, στα λόγια του και κάποιοι κερατάδες.
40
«Μπεεε! Εδώ το ράδγιο, Μήτρος, σας συνδέω στων κυμάτων
των βραχέων, των κεράτων, των μεσαίων και βαρβάτων!
Μεταδίνουμε σε εφέ απ’ του τράγου το μαντρί
σ’ αποκριάτικο ρυθμό με κουδούνια απ’ το καπρί!
41
Νέα θα ’χουμε πολλά στου καρναβαλιού χαρά
κι ούλοι οι πολιτικοί θα ’χουν βγάλει ιλαρά
τις κλεψιές τα σκάνδαλά τους, βολευτές και υπουργάδες
θα περάσουν από δίκη όλες τους οι πονηράδες.
42
Να τους μάθουμε, μας λένε, αχ προβάτες μου και γίδες!
Να τους ξέρουμε, μας λένε, μη τον Παναή τον είδες!
Θα τους βάλουν φυλακή που μας ήπκαν το ζουμί;
Αχ! Αστεία που μας λένε ούλοι οι κομματικοί!
43
Τι Αλμούνιες! Τι κουμμούνες! Τι Μπαρόζοι και Γιωργάδες!
Για σκληρά μέτρα μας λένε ούλοι οι πραματευτάδες.
Μπλέξαμε σε συμπληγάδες απ’ αρπάχτρες πρώτης τάξης
Αααχ! Βρε Μήτρο μ’ που σε βρήκαν, ώρα είναι να αδράξεις.
44
Καλλικρατικοφευρέτες κρέμασε τους τα κουδούνια
και του Παπαντρέα γιο και προπάντων τον Αλμούνια
να βροντάνε σαν καμπάνες να τους βλέπει ο λαός
μες στη δίνη που περνάει να μην είναι μαναχός.
45
Εεε!, μπεεε! Εδώ ράδγιο, μαντρί! Εδώ εφέ δυο χιλιάρκα!
Στην εκπομπή της αποκριάς θα βάλουμε μια νάρκα!
Εν δυο, ακούτε, βρε, εν δυο, εεει άι, χούι, χούι!
Αλιά και αλίμονο του σ’ αυτόν που δεν θ’ ακούει!
46
Εεε! Μπεε! Εδώ ράδγιο Αργιθεάτικο που θα ’χει τρελό γλέντι
και με φωτιές και μπιστολιές του Γιώργη μας τ’ αφέντη!
Μη χάσετε την εκπομπή και το μασκαραλίκι
η Μήτρος κι η παρέα του θα πάθουν ρεζιλίκι.
47
Μπεεε! Εδώ το ράδγιο, Μήτρος, σας συνδέω στων κυμάτων
των βραχέων, των κεράτων, των μεσαίων και βαρβάτων…
Γκουχ! Γκουχ! Τέλος στη δοκιμή απ’ του τράγου το μαντρί
Θα τα πούμε τη Δευτέρα με κουδούνια απ’ το καπρί…!

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Φλεβάρης 11 2010
pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de/
Διαβάστε περισσότερα...

Δραστηριότητες του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων.

Το νέο Διοικητικό συμβούλιο που εκλέχτηκε στις αρχαιρεσίες της 28ης Ιανουαρίου συγκλήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Κρανιάς Γιώργος
Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Λίτσα
Γραμματέας: Πάνου Φωτεινή.
Ταμίας: Μπαλατσός Δημήτρης.
Μέλος: Χιώτης Δημήτριος.

2. Εκδήλωση-σύσκεψη στο Δημαρχείο.Την Παρασκευή 19/2ου/10 στις 7.00 το βράδυ θα γίνει στην αίθουσα...
...συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας εκδήλωση με θέμα:
«Συντονισμός δραστηριότητας για την επιστροφή του τρένου στη Δυτική Θεσσαλία». Στην εκδήλωση αυτή θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως επίσης και οι μαζικοί φορείς της περιοχής. Στόχος της εκδήλωσης-σύσκεψης είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων για την επιστροφή του τρένου στην περιοχή μας.
Εκδρομή στην Ξάνθη.
Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου ο σύλλογός μας διοργανώνει διήμερη σιδηροδρομική εκδρομή στην Ξάνθη.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.00 το πρωί του Σαββάτου και η επιστροφή στις 1.30 το βράδυ της Κυριακής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σιδηροδρομικές διελεύσεις μέσα από τα Τέμπη του Νέστου, περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης και βόλτα με φαγητό στο Πόρτο Λάγος.
Οι συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται στα τηλέφωνα 2431074271 και 2431073314.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες . Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε στη σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010 στις 12.00 το μεσημέρι στο Νομαρχιακό Κατάστημα Τρικάλων με θέμα συζήτησης την προσωρινή αναστολή εργασιών στα έργα μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και... ...τον προγραμματισμό των ενεργειών μας με βάση τα νέα δεδομένα.
Με τιμή
Πρόεδρος ΠΑΣΕ
ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ
Νομάρχης Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα...