Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Αυστηρά μέτρα προστασίας των ψαριών της λίμνης Πλαστήρα και των λιμνών των Τρικάλων.


Πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα προστασίας των ψαριών της λίμνης Πλαστήρα, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Η περίοδος απαγόρευσης ισχύει από την 1η Μαΐου, έως τέλος Μαΐου. Κατά την περίοδο αυτή, απαγορεύεται το ψάρεμα με ριχτάρια, δίχτυα, σκουμπάνια, τράτες και απαγορεύεται επίσης το ψάρεμα με κάθε πλωτό μέσον. Επιτρέπεται μόνον με καλάμι και μόνον με μονοάγκιστρο (όχι πολυάγκιστρο). Οι έλεγχοι θα είναι διακριτικοί και συνεχείς, σε συνεργασία των αρμόδιων φορέων του Νομού Καρδίτσας, όπως είναι, η διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Καρδίτσας, το Δασαρχείο, το αστυνομικό τμήμα περιφέρειας, την αγροφυλακή και το σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας». Όποιος συλληφθεί να παρανομεί, θα υπάρξουν καταγγελίες, ακόμη και αυτόφωρα, με τις οποιεσδήποτε συνέπειες. Ο Σύλλογος αλιέων, καλεί τα μέλη του να τηρήσουν τους παραπάνω όρους απαγόρευσης, για να μην υπάρξει το παραμικρό κρούσμα από μέρος τους, αλλά και να διαφυλαχτεί το κύρος του Συλλόγου. Στην λίμνη Σμοκόβου το ψάρεμα απαγορεύεται με κάθε μέσον, καθώς πέρυσι έχει ριχθεί γόνος Γριβαδιού, περί τα 100.000 κομμάτια.

Απαγορεύσεις και στα Τρίκαλα.

Ανάλογες απαγορεύσεις υπάρχουν και στην περιοχή των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, για την λίμνη Λογγά, η περίοδος απαγόρευσης ισχύει από 20 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου, με κάθε μέσο ψαρέματος, ότι δηλαδή ισχύει για τον Πηνειό και τους παραποτάμους του. Τον υπόλοιπο καιρό επιτρέπεται μόνον με καλάμι και μονό αγκίστρι.

Τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που είχαμε για την λίμνη Λογγά, περί αθέμιτων μέσον ψαρέματος, μας επιβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Τυμφαίων κ. Τάσος Κουφοχρήστος. Ο δήμαρχος ανέφερε πως ήταν αποδέχτης τέτοιων καταγγελιών και γι’ αυτό αύξησε τους ελέγχους, σε συνεργασία και με το δασαρχείο Καλαμπάκας. Στην περιοχή ευδοκιμεί και η Μπριάνα, που κυνηγιέται πολύ αυτή την εποχή. Σύμφωνα με το δήμαρχο, στη λίμνη προσπάθησαν να ψαρέψουν ακόμη και με βάρκες και πως αυτοί δεν ήταν δημότες Τυμφαίων. Ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς όλους, για να σεβαστούν τις υπάρχουσες απαγορεύσεις και η πανέμορφη λίμνη Λογγά να γίνει πόλος έλξης για ερασιτέχνες ψαράδες και εκδρομείς. Ως γνωστό τα ψάρια στη λίμνη, ιδίως τα Γριβάδια, έχουν μεγαλώσει πολύ και φέτος θα έχουν ξεπεράσει τα 5 κιλά.

Στην λιμνοδεξαμενή του Αγίου Βησσαρίωνα, πέρυσι είχε ριχθεί μεγάλη ποσότητα γόνος Γριβαδιού και φέτος το μέγεθος των ψαριών έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, μας ανέφερε πως το ψάρεμα απαγορεύεται, έως ότου τα ψάρια φτάσουν σε ικανοποιητικό μέγεθος για αλίευση. Κι αυτός με τη σειρά του, εφιστά την προσοχή σε ερασιτέχνες ψαράδες και εκδρομείς, να σεβαστούν τους περιορισμούς και επίσης να διατηρούν τη λιμνοδεξαμενή και τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό, για να μπορούν να χαίρονται όλοι, το στολίδι της περιοχής. Επίσης, ο δήμαρχος προτείνει τον χώρο της λιμνοδεξαμενής για την απόδραση της πρωτομαγιάς.

Η στάθμη του νερού στις παραπάνω λίμνες, έχει ανέβει σε ικανοποιητικό βαθμό, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που ήταν ίσως η χειρότερη σε ανομβρία. Οι λίμνες είναι ένας συνεχόμενος αιμοδότης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, που έχει ανάγκη πολύ η περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!