Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Μεγάλη οικολογική καταστροφή σε παραπόταμο του Αχελώου στο νομό Τρικάλων

Χιλιάδες πέστροφες ξεβράστηκαν στις όχθες του ποταμού Καμναΐτικου, παρακλάδι του Ασπροπόταμου που χύνεται στον Αχελώο. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από ερασιτέχνες ψαράδες που πήγαν να ψαρέψουν με καλάμια στην περιοχή, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και συγκεκριμένα από το Σάββατο 6-6-2009. Η περιοχή που έγινε αυτό το περιβαλλοντολογικό έγκλημα, είναι από το ύψος του χωριού Πύρρα, Δέση, Άγιος Νικόλαος και προς τα κάτω (δηλαδή όπως ακολουθούν την πορεία τα νερά, μέχρι να χυθούν στον Αχελώο). Κατά μήκος της όχθης στις άκρες, βρίσκονταν διασκορπισμένες οι πέστροφες σε πολύ μεγάλη απόσταση. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή. Εκτίμηση είναι, πως την καταστροφή ίσως να προκάλεσε η ρίψη δυναμίτιδας από ασυνείδητους ή να έχει πέσει μέσα στα νερά μεγάλη ποσότητα αποβλήτων ή δηλητήριου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου και τη Νομαρχίας Τρικάλων, να επέμβουν και να διαλευκάνουν αυτό το έγκλημα.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Τρικάλων το χειμώνα που μας πέρασε, ανακοίνωσε αύξηση των μέτρων προστασίας της πέστροφας του Ασπροποτάμου.
Με ποιο τρόπο όμως θα γίνει αυτό και με τι προσωπικό φύλαξης;
Η 1η Φωτό είναι σημερινή 10-6-2009 10:17 π.μ. από τον Καμναΐτικο ποταμό. Τέτοιες εικόνες αντικρίζουν κατά μήκος της όχθης, όσοι επισκέπτονται το ποτάμι από το περασμένο Σάββατο. Η 2η φωτό του θέματος είναι από την περσινή ανάλογη καταστροφή στα νερά του Πηνειού.
Σημ. Εάν κάποιος ερασιτέχνης ψαράς έχει ανάλογες φωτογραφίες από τα παραπάνω σημεία, ας μας τις στείλει στο salepisn@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!