Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Τιμήθηκε ο Νεομάρτυρας Άγιος Φανούριος στο Βαλομάνδρι Τρικάλων.

Πλήθος πιστών προσκύνησαν σήμερα το βράδυ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου Βαλομανδρίου του δήμου Πιαλείων Τρικάλων. Στις 7:30 εψάλει ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Ιατρίδη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και συλλειτουργούντων πολλών ιερέων από γειτονικές ενορίες. Έγινε η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού, στη συνέχεια έγινε η Αρτοκλασία και στο τέλος η ευλογία της Φανουρόπιτας.
Οι πίτες που παρασκευάστηκαν φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
Η εκκλησία μοίρασε σε όλους τους προσκυνητές φανουρόπιτα. Αύριο το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές και πολλοί από τον πολιτικό κόσμο του Νομού Τρικάλων.
Ο Βίος του Αγίου

Η εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου κάθε χρόνο στης 27 Αυγούστου. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον βίο του κι αυτά από τις 12 παραστάσεις που είναι πάνω στην εικόνα του, η οποία βρέθηκε το 1500 μ.Χ. στη Ρόδο. Η εύρεση της εικόνας έγινε την περίοδο που οι βάρβαροι αλλόθρησκοι Αγαρηνοί, κατέλαβαν τη Ρόδο που με τη βία και τα ποιο φρικτά βασανιστήρια προσπαθούσαν να αλλαξοπιστήσουν τους χριστιανούς. Ο τότε μητροπολίτης του Νησιού Νείλος, έφτασε μέχρι την Υψηλή Πύλη του Σουλτάνου στη Κωνσταντινούπολη για να πάρει άδεια και να αναστηλώσει τον ερειπωμένο Ναό στον οποίο βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα, έτσι κι έγινε. Οι 12 παραστάσεις απεικονίζουν τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος όπου και μαρτύρησε με τον ποιο φρικτό τρόπο ( 12η παράσταση ) καίγοντάς τον ζωντανό, γι' αυτό και χαρακτηρίστηκε ως Μεγαλομάρτυρας.
Το έθιμο της Φανουρόπιτας.
Κατά τη Παράδοση, τη παραμονή του Αγίου Φανουρίου στης 26 Αυγούστου παρασκευάζεται η Φανουρόπιτα. Οι γυναίκες κατά τη Παρασκευή και το ψήσιμο, δε μιλάνε σε κανένα, παρά μόνο προσεύχονται να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους που θα τους φανερώσει ο Άγιος Φανούριος. Συγχρόνως διαβάζουν και την ευχή που είναι γραμμένη στα εκκλησιαστικά βιβλιαράκια, ειδικά για τη περίσταση.
Εικάζεται επίσης πως με τη Φανουρόπιτα γίνεται μνεία στη μητέρα του Αγίου. Η συνταγή της Φανουρόπιτας ποικίλει ανάλογα το τόπο και θα τη συναντούμε με πολλές παραλλαγές.
Σημ. Το πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ θα προστεθεί στο trikalaola.gr που τώρα είναι υπό κατασκευή και το βίντεο θα αναρτηθεί άλλη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!