Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλό-γων και Ομοσπονδιών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Στον απόηχοτου 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών
Α φ ι έ ρ ω μ α
Γράφει ο συνεργάτης του trikalaola Θεσσαλός Βάιος Φασούλας
«Μη φοβάστε τους εχθρούς σας.
Σας τρέμουν όταν μαθαίνουν την ομόνοιά σας». Γ Καραϊσκάκης

Ό, τι και να γράψουμε για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών, θα είναι λίγα ή θα είναι επαναλήψεις. Το πατριωτικό και επαναστατικό πνεύμα του Θεσσαλού και αείμνηστου αγωνιστή της λευτεριάς Γ. Καραϊσκάκη, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» το πέτυχε στο Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου, γενέτειρα του μεγάλου στρατηλάτη….
Έχουμε βρεθεί σε πολλά συνέδρια αποδήμων (Τρικαλινών στην προκειμένη περίπτωση)τα οποία, για πολλούς λόγους ναυάγησαν. Εδώ όμως, όπως η μέρα η καλή φαίνεται από το πρωί, έτσι ξεκίνησε και το πρώτο Συνέδριο των Θεσσαλών με έντονα χρώματα και αέναο ζήλο, με αγάπη ανακατεμένη με νοσταλγία και πάθος και με θέματα ζηλευτά από κάθε άποψη, που οι Απόδημοι Θεσσαλοί φιλοτέχνησαν με αγάπη και μεράκι.
Το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών αποτελεί πλέον επιτυχημένο γεγονός και για την ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας και για τους απόδημους Θεσσαλούς και για τους συνδιοργανωτές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Απόγονοι του μεγάλου στρατηλάτη Γ. Καραϊσκάκη, ο Δήμος Μουζακίου, το Τ.Σ. Μαυρομματίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, οι οποίοι φρόντισαν για την άψογη διεξαγωγή του Συνεδρίου δίνοντας τον καλλίτερο εαυτό τους και είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων. Ο απόηχος, φορτωμένος με ποικίλα μηνύματα, εντός και εκτός της Μητρόπολης, δεν λέει να σβήσει.
Οι παρευρισκόμενοι εκατοντάδες: Σύνεδροι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, απλοί Θεσσαλοί Πολίτες και τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ 3. Δεκάδες η παρουσία των τοπικών-Θεσσαλών, Αρχόντων και Βουλευτών και η παρουσία της εκκλησίας και της πολιτείας πλαισίωσαν το Συνέδριο με τους χαιρετισμούς τους και ελπίζουμε την είσπραξη των μηνυμάτων να τη σεβαστούν.
Ειδήμονες -επιστήμονες εισηγητές - παρέστησαν με εξειδικευμένες αναφορές όπως: «Γ. Καραϊσκάκης. Σχέση με τους Φιλέλληνες και τους Έλληνες της διασποράς». Ευανθία Στηβανάκη Φιλόλογος - Επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η ταυτότητα του Θεσσαλού μετανάστη. Ιστορικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά». Μιχαήλ Ζουμπουλάκης. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οικονομικού προγραμματισμού, Φοιτητικής Μέριμνας, δημοσίων και διεθνών Σχέσεων.
«Θεσσαλοί γιατροί - Γιατροί της διασποράς». Δημήτριος Α. Λάππας - Επίκουρος καθηγητής ανατομικής πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης ανατομικής πανεπιστημίου Πατρών, συνεργάτης ερευνητικού κέντρου Ακαδημίας Αθηνών και υπεύθυνος μουσείων Γ. Ν. Παπανικολάου [Αθήνα] και Γ. Σκλαβούνου [Αμφίκλεια Φωκίδας].
«Περιβάλλον και ενέργεια για θέματα απορριμμάτων και υδροφόρου δυναμικού». Νικόλαος Λιάνος - Διπλωματούχος Φυσικός Πανεπιστημίου Ζυρίχης.
«Θεσσαλική Παράδοση». Ευθυμία Δ. Γιώτη - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.
«Εθελοντισμός Μεσογειακών Αγώνων Θεσσαλίας 2013». Πέτρος Τσιάρας - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 2/Βάθμιας εκπαίδευσης και προπονητής ποδοσφαίρου
Ακούραστος και ασίγαστος καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γκίκας Διαμαντής.
Στην ημερήσια διάταξη με έμφαση μετέφερε τους κύριους στόχους των Δ. Σ. των Ομοσπονδιών και Συλλόγων… «που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας, η προώθηση στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των εκδηλώσεων, η επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς και η στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος προς όφελος των Μελών της Συνομοσπονδίας και της ιδιαίτερης πατρίδας. Εκτός από αυτούς τους βασικούς στόχους, οι οποίοι γράφονται σε όλα τα καταστατικά όλων των θεσσαλικών οργανώσεων, η παγκόσμια συνομοσπονδία ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα. Να στηρίξει και να κινητοποιήσει την ίδρυση Θεσσαλικών Συλλόγων σε περιοχές που ζουν Θεσσαλοί και δεν υπάρχουν ακόμα Θεσσαλικοί Σύλλογοι. Να στηρίξει την ομαλή αδελφική συμβίωση ή και ακόμα την συνεργασία και γιατί όχι και την ένωση Θεσσαλικών οργανώσεων σε πόλεις που σήμερα έχουμε πάνω από μια θεσσαλική οργάνωση».
Στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θεσσαλών, το οποίο έκλεισε επιτυχώς τις εργασίες του με ψηφίσματα και στόχους μεγάλων μεγεθών όπως, η μεταφορά των οστών του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη από το Ν. Φάληρο στο Μαυρομμάτι στη γενέτειρά του, την σχεδίαση ενός Παγκόσμιου προγράμματος με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», με στόχο την ακόμα πλατύτερη αφύπνιση και στράτευση των αποδήμων έτσι ώστε η πίεση για την προστασία του περιβάλλοντος να έχει άμεσα αποτελέσματα και άλλα πολλά.
Εν κατακλείδι, ο γράφων, και από αυτή τη θέση, επιθυμεί να ευχαριστήσει ακόμα μια φορά θερμά και από καρδιάς την «Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών - Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» για τη τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στις 22 Αυγούστου 2009 στο Μαυρομμάτι Μουζακίου.
Εύχομαι όλες οι προσπάθειές σας να καρποφορήσουν στο ακέραιο. Στο επόμενο Συνέδριο να δούμε ακόμα περισσότερες Θεσσαλικές Οργανώσεις-Συλλόγους από ολόκληρο το φάσμα των Πέντε Ηπείρων και τα μηνύματά σας να βρούνε αποδέκτες. Στους χαλεπούς καιρούς μας, ο Πολιτισμός…, «στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας…, όπως αναφέρεστε, όπου και όπως αυτός προβάλλεται, μένει ακούραστος συνοδοιπόρος, άγρυπνος φύλακας και μηνύει:
«Οι ελπίδες για την διαφύλαξη του απανταχού ελληνισμού
και του πολιτισμού δεν πρέπει να χάνονται, όσο λίγες κι αν είναι,
όταν σκοπός της γίνεται:
Η μεταμόρφωσή μας σε τσοπαναραίους και δραγάτες·
και για τα πρόβατά μας και για τα χωράφια μας…»
Βάιος Φασούλας
Τρίκαλα, 01 Σεπτέμβρη 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!