Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μη ξεχάσετε αύριο την παγκόσμια ημέρα μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο.

Μη ξεχάσετε αύριο την παγκόσμια ημέρα μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο.
ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Κεντρική πλατεία 19:00
Η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» διεξάγεται φέτος από 16-22 Σεπτεμβρίου. Μια ιδέα που πρωτοξεκίνησε το 2002 και πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων. Μια εβδομάδα με καθημερινές εκδηλώσεις και δράσεις, για τη μείωση χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στις πόλεις και τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα που έχει πλέον χαρακτηριστεί σαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο.
Συναυλίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, ποδηλατοβόλτες, δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θεματικές καλλιτεχνίες και διάφορα άλλα δρώμενα θα λάβουν χώρα σε 1502 δήμους από 31 χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. 139 δήμοι από την Γαλλία, 80 από την Τσεχία, 19 από το μικρό Λουξεμβούργο, 126 από την Πολωνία, 338 από την Ισπανία είναι χαρακτηριστικά νούμερα συμμετοχής. Η Ελλάδα πάλι, βρίσκεται να συμμετέχει με μόλις 2 δήμους (Λαμία και Πανόραμα Θεσσαλονίκης) ενώ η ενημέρωση του κόσμου είναι μηδενική (
http://www.mobilityweek.eu).
Είναι πράγματι κρίμα να παραμένουμε πάντα απλοί θεατές στα κοινά. Είναι κρίμα που οι δήμοι δεν προσπαθούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.
Άλλωστε, για ποιο λόγο να ασχοληθούμε με αυτό το γεγονός; Οι πόλεις μας δεν έχουν ούτε κυκλοφοριακό πρόβλημα ούτε πρόβλημα μόλυνσης. Οι αριθμοί έρχονται να μας επιβεβαιώσουν…
Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά, στα επίπεδα των φονικών μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη η Αθήνα και ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Αλλά και στα Τρίκαλα σε μία πόλη που, όπως έχουμε ξαναπεί και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, κυκλοφορούν καθημερινά εκατοντάδες ποδήλατα, η κατάσταση στους δρόμους είναι αποκαρδιωτική.
Αυτοκίνητα σταθμευμένα σε πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών δυσχεραίνουν την μετακίνηση πεζών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και γονέων με παιδικά καροτσάκια.
Καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλο το κέντρο της πόλης.
Κατάργηση ποδηλατοδρόμων και συχνοί τραυματισμοί ποδηλατών, αφού δόθηκε προτεραιότητα στην ελεγχόμενη στάθμευση Ι.Χ. και όχι στην ασφαλή κυκλοφορία και μετακίνηση των εκατοντάδων ποδηλατών της πόλης.
Κατεστραμμένες ράμπες και διαβάσεις.
Παντελής έλλειψη σεβασμού σε ΑΜΕΑ, πεζούς και ποδηλάτες.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι Ποδηλάτες Τρικάλων την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ), συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό και σας καλούν σε μία ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ μέσα στην πόλη (19:00 - Κεντρική Πλατεία), δίνοντας την προτροπή για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Έστω και για μια ημέρα, ας γεμίσουμε τους δρόμους μόνο με ποδήλατα, για έναν υγιή τρόπο ζωής, χωρίς καυσαέρια, κορναρίσματα και νεύρα.
Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ με μία μεγάλη ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ-ΙΣΣΕΣ
Πληροφορίες:
www.podilatestrikalon.gr
Επικοινωνία: podilatatrikala@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!