Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των ηλικιωμένων μέσω νέων τεχνολογιών.

Στην τελική φάση διαπραγματέυσεων με την Ε.Ε. εισέρχεται η επιτυχημένη κοινή πρόταση της e-trikala A.E., της ΔΕΚΑ Τρικάλων και του Οργανισμού ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων του ευρωπαϊκού προγράμματος ΙNDEPEDENT για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων με την χρήση νέων τεχνολογιών.
Με μια ακόμη επιτυχημένη πρόταση ο Δήμος Τρικκαίων σχεδιάζει αναβάθμιση των υπάρχοντων υπηρεσίων υγείας, πρόνοιας και ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων με την χρήση νέων τεχνολογιών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος INDEPENDENT - ICT Enabled Service Integration for Independent Living.


Συγκεκριμένα στην τελική φάση διαπραγματέυσεων με την Ε.Ε., εισέρχεται η επιτυχημένη κοινή πρόταση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΙNDEPEDENT, σε συνεργασία με άλλους 17 εταίρους από όλη την Ευρώπη, όπως Δήμους και άλλους φορείς Νέων Τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση επιλέχθηκε να συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. μαζί με άλλες 2 προτάσεις, μετά από σχετικό διαγωνισμό με 32 συνολικά προτάσεις από όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα ΙΝDEPEDENT θα είναι το δευτερο που θα υλοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων καθώς συμμετέχει ήδη στο ευρωπαϊκό προγράμμα ISISEMD για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών τηλεπρόνοιας ασθενών με άνοια στα πλαίσια του call PSP-ICT (Pilot B). Το γενονός αυτό επιβεβαιώνει την μεγάλη εμπειρία του Δήμου Τρικαίων στην χρήση ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υποδομών και σε καινοτόμα ψηφιακά έργα e-health, τα οποία έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ).
Όπως εξηγεί ο κ. Γ. Δαφούλας, Ιατρός του Ιατροκοινωνικού Κέντρου της ΔΕΚΟΜΕΤ και υπευθυνος εφαρμογών e-health, που είχε την ευθύνη συντονισμού της προετοιμασίας της πρότασης του προγράμματος ΙNDEPEDENT τους τελευταίους μήνες: «Μέσω του προγράμματος ΙNDEPEDENT και με την συχρηματοδότηση της Ε.Ε., τα επόμενα 3 χρόνια θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των δημοτικών επιχειρήσεων στο Δήμο Τρικκαίων προς τους ηλιωμένους και χρόνιους ασθενείς με την χρήση νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα:
- Θα δημιουργηθεί ενιαίος ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος.
- Θα δημιουργηθεί ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα και portal για τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπιτι, των ΚΑΠΗ και του προγράμματος τηλεπρόνοιας.
- Θα αναβαθμιστεί η υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με νέα υπηρεσία τηλεσυνεδριών ψυχολογικής υποστήριξης μέσω τηλεδιασκέψης».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!