Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Θεσσαλονίκη - Συνδετικός κρίκος με την πατρίδα η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας

Της Διαμαντένιας Ριμπά
6 Οκτωβρίου 2009
Οι Θεσσαλονικείς της Μελβούρνης έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο χώρο των ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας, καταγράφοντας, εδώ και περίπου πενήντα χρόνια, μια συγκινητική προσφορά προς τη γενέτειρα πόλη και την πατρίδα.
Πέρα από τη συνεχή προσπάθεια για τη διατήρηση της ελληνικότητας, των ηθών και των εθίμων, που καταβάλλουν όλα τα μέλη της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που ευοδώθηκε για την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης
με τη Μελβούρνη. Μία αδελφοποίηση που λειτουργεί υποδειγματικά από το 1984, με τους
ομογενείς μας να αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της ιδιαίτερης πατρίδας και της πόλης που αγάπησαν κι έκαναν δεύτερη πατρίδα τους.
"Αυτός ήταν ο στόχος μας και σήμερα είμαστε ευτυχείς που οι δεσμοί μεταξύ των δύο πόλεων, που είναι στην καρδιά μας, συνεχίζουν να δυναμώνουν μέρα με τη μέρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας, Ιάκωβος Γαριβάλδης, ο οποίος έγινε δεκτός το μεσημέρι από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των ομογενών με την πατρίδα, και όπως τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, "στη Μελβούρνη υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, καλύτερη από εδώ, μία Ελλάδα του πολιτισμού και της ανθρωπιάς".
Από την πλευρά του, ο κ. Γαριβάλδης ευχαρίστησε το νομάρχη για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στην Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας και ευρύτερα στην ομογένεια. Μνημόνευσε ιδιαίτερα τα αποκαλυπτήρια που τέλεσε ο κ. Ψωμιάδης, πριν από ένα χρόνο, στο κέντρο της Μελβούρνης, μιας μαρμάρινης αναθηματικής στήλης, δώρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στους πολίτες της Μελβούρνης για τα 24 χρόνια της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Η στήλη (με χαραγμένες από τις δύο πλευρές τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη μορφή του Αγίου Δημητρίου), είναι μία ακόμη προσφορά για τις επόμενες γενιές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαριβάλδης.
Οι ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης και Βικτωρίας συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, μία ακόμη επιτυχία του μικρού ομογενειακού οργανισμού, που αν και αριθμεί περίπου 200 οικογένειες, καταφέρνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στους περίπου 450 που υπάρχουν στη Μελβούρνη.
"Φέτος, διοργανώνουμε στις 21 Νοεμβρίου τον μεγάλο ετήσιο χορό μας, ενώ την επομένη, στο κέντρο της Μελβούρνης, που σε πολλά θυμίζει τη Θεσσαλονίκη μας, θα διοργανώσουμε το Φεστιβάλ μας, όπου θα εμφανιστούν όλα τα χορευτικά μας συγκροτήματα", σημειώνει ο κ. Γαριβάλδης.
Με την ευκαιρία, μάλιστα, της εκδήλωσης εκδίδεται ειδικό λεύκωμα, που φέτος είναι αφιερωμένο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, άλλη μία "πηγή" υπερηφάνειας για τους ομογενείς μας.
Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στη μετονομασία κεντρικής οδού της Μελβούρνης σε Θεσσαλονίκη, με μια αντίστοιχη κίνηση και από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης προσέφερε στον κ. Γαριβάλδη ένα ασημένιο πρόπλασμα του Λευκού Πύργου και ένα βιβλίο με τίτλο "Μακεδονισμός" κι εκείνος τού ανταπέδωσε τη χειρονομία, προσφέροντάς του την 4η Ανθολογία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών-Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), που εκδόθηκε φέτος με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη.
Η έκδοση θα παρουσιαστεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Δήμο της Νέας Τρίγλιας (Χαλκιδικής) από τον κ. Γαριβάλδη, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου "Αγάπη".
Τεχνικός πληροφορικής στο επάγγελμα, ο κ. Γαριβάλδης έφυγε πριν από 40 χρόνια από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης για τη Μελβούρνη. Σήμερα, διευθύνει το τμήμα πληροφορικής της πολυεθνικής εταιρείας "Interactiv Data", ενώ διδάσκει πληροφορική και σε ενήλικους ομογενείς, στο σχολείο των Αγίων Αναργύρων, στη Μελβούρνη.
Παράλληλα, έχει χαράξει τη δική του πορεία στο χώρο των ομογενών λογοτεχνών, έχοντας εκδώσει έως σήμερα τη δίγλωσση ποιητική συλλογή "Γνωριμίες" κι ένα πεζοτράγουδο, με τίτλο "74 υπό σκιάν", όπου καταγράφει την αληθινή ιστορία ενός Θεσσαλονικιού, που έζησε την τραγωδία της εισβολής στην Κύπρο.
Ο κ. Γαριβάλδης πρωτοστάτησε και στην ίδρυση του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας, του οποίου προήδρευσε επί δώδεκα χρόνια. Μέλος του ΔΣ της ΕΕΛΣΠΗ, εργάστηκε για την κατασκευή και λειτουργία της ιστοσελίδας "Διασπορική Λογοτεχνική Στοά" (http://www.diasporic.net/), ενώ, όπως μας είπε, ανταποκρίνεται αφιλοκερδώς στο κάλεσμα κάθε ομογενειακού οργανισμού, που θέλει να έχει τη δική του παρουσία στο Διαδίκτυο.
Το 2008 τιμήθηκε από τον κυβερνήτη της Βικτώριας για τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.
"Αυτό που πρωτεύει για όλους εμάς που ζούμε στο εξωτερικό είναι η σύμπνοια και ενότητα.
Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα προωθήσουμε αποτελεσματικά τους στόχους μας. Αυτό που περιμένουμε από την Ελλάδα, την οποία αγαπάμε εξίσου μ' εσάς στην πατρίδα, είναι η ηθική αναγνώριση και υποστήριξη του έργου μας", υπογράμμισε ο κ. Γαριβάλδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!