Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Δόξα το Θεό… Έκπληξη από την Microsoft με τα νέα Windows 7

Τα Windows 7 είναι εδώ. Δόξα τω Θεώ. Δεν νιώθει κανείς συχνά την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Παντοδύναμο για ένα νέο λειτουργικό πρόγραμμα, ιδίως της Microsoft. Όμως τα Windows 7 είναι ένα πρόγραμμα εξευγενισμένο, σταθερό και καλό στη χρήση του, με δυο λόγια έχει ό,τι έλειπε από τον προκάτοχό του, τα Windows Vista. Στις 22 Οκτωβρίου κυκλοφορούν τα Windows 7. Προφανώς η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά τις προβλέψεις αβέβαιες, ωστόσο η έκδοση των Windows 7 αξίζει να γίνει γεγονός και ενδέχεται να δώσει έναυσμα στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως.
Όταν χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τα Windows 7 η αντίδρασή μου ήταν: είναι σχεδόν το ίδιο με τα Vista, με την εξαίρεση ότι τούτα δω δουλεύουν. Το περιβάλλον εργασίας χρήστη, που αποκαλείται Aero, έχει μεταφερθεί εδώ από τα Vista, πράγμα που σημαίνει ότι ένας υπολογιστής που έτρεχε Vista θα κάνει λίγο ως πολύ τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.
Όσο συνήθιζα όμως στη χρήση τους, άρχισα να συμπεραίνω πως η αρχική μου αντίδραση ήταν άδικη. Τα Windows 7 ενσωματώνουν αρκετά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, κατά συνέπεια μπορούν να θεωρηθούν ως αυτόνομο λειτουργικό σύστημα με τα δικά του πλεονεκτήματα, και όχι ως σύστημα που απλά διορθώνει παλιά προβλήματα.
Ένα παράδειγμα είναι αυτό που η Microsoft αποκαλεί Aero Peek. Στα Windows Vista αν περάσεις τον κένσορα πάνω από ένα στοιχείο στην μπάρα εργασίας – δηλαδή τη ζώνη που βρίσκεται στη βάση της οθόνης και δείχνει τι είναι ανοιχτό – ανοίγει ένα μικρό εικονίδιο με το περιεχόμενο του παραθύρου. Στα Windows 7, αν σταματήσεις το κένσορα στο εικονίδιο, ανοίγει μια εικόνα πλήρους οθόνης. Και αν κάνεις κλικ το μεγάλο παράθυρο αυτομάτως ενεργοποιείται.

Διάφανα παράθυρα
Άλλη μια καινοτομία: αν μετακινήσεις το ποντίκι σου στο δεξί άκρο της μπάρας εργασίας, όλα τα ανοιχτά παράθυρα γίνονται διάφανα και σου επιτρέπουν να δεις τι έχεις στην επιφάνεια εργασίας. Κι έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά , αλλά θέλεις μόνο ένα στην επιφάνεια εργασίας, τσιμπάς και κουνάς τον τίτλο του παραθύρου με το ποντίκι σου και τα άλλα παράθυρα ελαχιστοποιούνται.
Μπορείς επίσης να καρφιτσώσεις μονίμως στοιχεία στην μπάρα εργασίας για ταχεία πρόσβαση – έτσι δεν θα έχεις να κάνεις το γύρο από το μενού για να βρίσκεις κάθε φορά την αριθμομηχανή – ή λειτουργίες και φακέλους που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Ένας νέος αναβαθμισμένος Windows Explorer σε βοηθάει επίσης να βρίσκεις και να οργανώνεις καλύτερα τους φακέλους σου.
Κάποιες άλλες βελτιώσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο χρήσιμες στο μέλλον από ό,τι σήμερα. Η πιο σημαντική ανάμεσά τους είναι η εκτεταμένη υποστήριξη που προσφέρουν τα Windows 7 για οθόνες αφής. Σήμερα όμως ελάχιστοι προσωπικοί υπολογιστές διαθέτουν τέτοιες.

Συμβατά με τα Vista
Μια σημαντική απόφαση της Microsoft ήταν να κάνει τα Windows 7 όσο το δυνατόν πιο συμβατά με τα Vista σε ό,τι αφορά τους οδηγούς περιφερειακών – τα λειτουργικά που επιτρέπουν στους εκτυπωτές, τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και γενικώς όλα τα περιφερειακά να επικοινωνούν με το λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το πέρασμα στα Windows 7 από τα Vista είναι σχετικώς εύκολο. Κι επειδή οι οδηγοί περιφερειακών είχαν γίνει η προσωπική μου κόλαση όταν αναβάθμισα, προ ετών, τους υπολογιστές μου από τα ΧΡ στα Vista, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν για μένα πολύτιμη. Και τελικά από τους τρεις υπολογιστές που πέρασα Windows 7, η διαδικασία αναβάθμισης μου προκάλεσε μόνο ένα πρόβλημα, σε έναν παλιό εκτυπωτή-φαξ Hewlett-Packard Laser Jet.
Σε αντίθεση με τα Vista, που απαιτούσαν μεγαλύτερη μνήμη και καλύτερα γραφικά από τους προκατόχους τους, το νέο λειτουργικό τρέχει καλά σε κάθε πρόσφατο μοντέλο υπολογιστή. Οπότε το πιο δύσκολο μέρος της αναβάθμισης έχει να κάνει με την επιλογή του ποια εκδοχή των Windows 7 χρειάζεσαι. Το νέο λογισμικό κυκλοφορεί σε εκδόσεις των 32 bit και των 64 bit που διαφοροποιούνται ως προς τις απαιτήσεις μνήμης και υπολογιστικής ισχύς του υπολογιστή. Και σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να περάσεις από μια έκδοση Vista των 32 bit ή από XP σε Windows 7 των 64 bit. Για να δεις τι έχεις τώρα αν χρησιμοποιείς Vista κάνε δεξί κλικ στον Υπολογιστή και επέλεξε Ιδιότητες.
Τα Windows 7 κυκλοφορούν σε διαφορετικά πακέτα: Home Premium (119.99 δολ. η έκδοση αναβάθμισης) , Professional (199.99 δολ.), που προσφέρουν επιπλέον μπακάπ, λειτουργίες συνδεσιμότητας και συμβατότητας και Ultimate (219.99 δολ.), που προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια και υποστήριξη σε πολλές γλώσσες.
Η αναβάθμιση σε έναν υπολογιστή που τρέχει Vista παίρνει αρκετό χρόνο. Μου πήρε μια ώρα και 10 λεπτά σε ένα πρόσφατο PC της Hewlett-Packard και άλλα 15 λεπτά για τις διαδικασίες ρυθμίσεις δικτύου και πρόσβασης στο ίντερνετ. Σε ένα παλιότερο μοντέλο Sony Vaio μου πήρε δυο ώρες, αν και δεν απαιτούσε ρυθμίσεις για το ίντερνετ.

Για να αποφύγετε τον κόπο
Οι χρήστες των ΧΡ θα δυσκολευτούν αρκετά παραπάνω. Ένας λόγος είναι αυτοί οι οδηγοί των περιφερειακών. Όσοι δεν έκαναν αναβάθμιση στα Vista, δεν έχουν γλιτώσει τον κόπο, μόνο τον καθυστέρησαν. Ο δεύτερος είναι ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό drive και ένα πρόγραμμα των Windows 7 που ονομάζεται “Easy Transfer” για να ξεφορτώσετε όλα σας τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και στη συνέχεια να τα επαναφέρετε στη θέση τους. Εν τέλει, θα χρειαστεί να επαναγκαταστήσετε όλα σας τα προγράμματα.
Δεν είναι παράξενο συνεπώς που ορισμένες εταιρείες είδαν σε αυτό μια ευκαιρία απλοποίησης της διαδικασίας, έναντι κάποιου αντιτίμου. Η Laplink Software προσφέρει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται PCmover Windows 7 Upgrade Assistant έναντι 15 δολαρίων που λέει ότι σώζει τα προγράμματά σας και σας απαλλάσσει από την ανάγκη για ένα εξωτερικό drive. Άλλη εταιρία, η iYogi με έδρα την Ινδία, προσφέρει έναν πιστοποιημένων τεχνικό της Microsoft που έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας από μακριά και διαχειρίζεται τις εφαρμογές, τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις έναντι 39.99 δολαρίων.
Πόσο καλά είναι τα Windows 7; Δεν έχουν την κομψότητα και την ευφυία των Snow Leopard, της τρέχουσας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος των Mac της Apple. Η διαδικασία αναβάθμισης για τους χρήστες των XP είναι ζόρικη και κάθε κείμενο υποστήριξής τους πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση ότι ακόμη και τα Vista δεν έμοιαζαν τόσο κακά κατά την πρώτη τους εμφάνιση.
Πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!