Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

Βάιου Φασούλα, «Ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου»

«Η νέα γρίπη και η οικονομική κρίση, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2009, 17 ον»
Σχολιάζει η Ελευθερία Μπέλμπα
Ο Βάιος Φασούλας, μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, δημοσίευσε στις «ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου» [17η σειρά] μια πληθώρα σχολίων για τα δρώμενα της εποχής. Η αλληλουχία των στροφών και η έκταση επιτρέπουν την παραπομπή στα θέματα της επικαιρότητας, εστιάζοντας σε διάφορες πλευρές της.
Ο ανεπανάληπτος, σατιρικός λόγος πλέον αφορά τις εκπομπές από το ραδιοφωνικό σταθμό [ράδιο FM 2000 Μήτρος]. Έτσι αναδεικνύονται στο γραφικό χωριό της Αγριθέας οι αντιπαραθέσεις του κτηνοτρόφου- τσέλιγκα Μήτρου με τον άναρχο τράγο του, που ολοένα και ενδιαφέρεται για τα κακώς κείμενα ή τα ιδιότυπα δρώμενα του τόπου μας...


Ενδεικτική είναι η έμφαση στα προβλήματα υγείας αυτήν την εποχή, αλλά και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας της οποίας η οικονομία φαίνεται να πνέει τα λοίσθια. Μέσα από τα λογής κρούσματα του ιού Η1Ν1 και τον αρνητισμό της πλειοψηφίας, με παραινέσεις των ειδικών, διαπιστώνονται και οι αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική ροή με λογής διενέξεις. Συνάμα πιστοποιείται και το ζητούμενο του οικονομικού αδιεξόδου, επιχειρείται μάλιστα κριτική της κυβερνητικής πολιτικής. Τελικά οι άρπαγες ευθύνονται και οι Ευρωπαίοι «ελεγκτές» σαν εφιάλτης καραδοκούν έξω απ’ την πόρτα μας. Τα οικονομικά μέτρα σκληρά μαστίζουν την πλειονοψηφία.
Ποτέ δε διαπιστώθηκε η δικαστική καταδίκη των ενόχων για τις οικονομικές ατασθαλίες. Συνακόλουθα οι Έλληνες εκλιπαρούν πάντοτε την ΕΕ για έκτακτη υλική συνδρομή. Στο πολιτικό σκηνικό οι διαμάχες εξισορροπούνται στα πλαίσια της διατήρησης των επικοινωνιακών διαφορών και των θεωρητικών αντιθέσεων μεταξύ των παρατάξεων. Τελικά η επίκληση προς τον Καραϊσκάκη λειτουργεί ως λύση κάθαρσης.
Η σατιρική ματιά του Βάιου Φασούλα είναι ενδεικτική στον ποιητικό του λόγο. Παρατηρείται ότι ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία ενισχύουν το περιπαιχτικό ύφος. Ως μέτρο ο ίαμβος συνδέει τον ποιητή με την παράδοση. Επιπρόσθετα ο λαϊκός λόγος, η χρήση τοπικού ιδιώματος και η προφορική διατύπωση ενισχύουν τη ρεαλιστική οπτική.
Ο επικαιρικός χαρακτήρας του ποιήματος είναι καταφανής με παραπομπές στο Βατοπέδιο, στις βουλευτικές εκλογές, τον Αλμούνια και άλλες επισημάνσεις. Σαφώς και ανάλογο είδος γραπτού λόγου, με αυτό που συνθέτει ο Βάιος Φασούλας, δεν ευδοκιμεί σήμερα πλέον κι αυτό επιπλέον αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον. Σαφώς η σάτιρα είναι ένα αίτημα και ανάγκη των καιρών, μια μορφή διαμαρτυρίας και προβληματισμού, κι έτσι θεωρείται άξια η ποιητική κατάθεση του Βάιου Φασούλα.
Έδεσσα 24/12/09
Ελευθερία Μπέλμπα, Φιλόλογος – συγγραφέας - κριτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!