Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Πέντε προτάσεις του Σωτήρη Χατζηγάκη για έξοδο του αγροτικού τομέα από την κρίση

Πέντε σημαντικές προτάσεις, που θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα να βγει από τη σημερινή κρίση που έχει κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΝΔ κ. Σωτήρης Χατζηγάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», στους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηγάκης έκανε τις εξής προτάσεις:...
Πρώτο. Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, ύψους 2,2 δις €, που δίνονται από την Ε.Ε. κάθε Δεκέμβριο στους αγρότες.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχασε πολύτιμο χρόνο αναλισκόμενη σε εξεύρεση τρόπων δυσφήμισης του έργου της προηγούμενης Κυβέρνησης, αντί να «σηκώσει τα μανίκια» και να δουλέψει προς όφελος των αγροτών και να εκμεταλλευθεί τις δομές που δημιουργήθηκαν επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την εκτέλεση του «αγροτικού κτηματολογίου». Έτσι, δεν ολοκλήρωσε, ως όφειλε –με δικιά της ευθύνη και της ΠΑΣΕΓΕΣ– την ψηφιοποίηση τον Δεκέμβριο και έδωσε στους αγρότες μόνον το 1,2 δις από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Υπάρχει δηλαδή 1 δις, το οποίο το αποστερούνται αυτή τη στιγμή οι αγρότες.
Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να δώσει με ταμειακή διευκόλυνση το 1 δις που χρωστάει σήμερα στους αγρότες, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού μόνο κατά 6-7 εκατ €, ώστε να καλυφθούν οι τόκοι μέχρι τον Μάρτιο. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού των επιδοτήσεων σε ορισμένους δικαιούχους, θα μπορούσε να υπάρξει συμψηφισμός με άλλες επιδοτήσεις του ιδίου ή του επομένου έτους.
Δεύτερο. Διασφάλιση Ελάχιστης Εγγυημένης Τιμής για τα κύρια αγροτικά προϊόντα.
Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την πρόσθεση ενός νέου ασφαλίσιμου κινδύνου στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα κύρια αγροτικά μας προϊόντα.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα παρέχονταν στον αγροτικό κόσμο η απαραίτητη ασφάλεια και σιγουριά για την απρόσκοπτη συνέχιση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων –σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως είναι η σημερινή.
Τη σημαντική όμως αυτή πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε πριν μερικούς μήνες, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εγκατέλειψε.
Τρίτο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να καταβάλουν στους αγρότες εφάπαξ έως και 15.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση, ως κρατική ενίσχυση
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για καταβολή ποσού μέχρι και 15.000€ ανά γεωργική εκμετάλλευση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες.
Τέταρτο. Δύο σημαντικές τομές στη λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ
Επειδή είναι θλιβερό να συνεχίζει να εμφανίζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ σαν γραμμική προέκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα για δύο βασικές τομές:
Θα πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι αγροπατέρες, που επί δεκαετίες κρατούν καρέκλες δήθεν εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο, να μην μπορούν να εκλέγονται πέραν των δύο θητειών.
Θα πρέπει να καταργηθεί η επιχορήγηση που δίνει το ΥπΑΑΤ, μέσω του ΕΛΓΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να κινηθεί αυτοδύναμα με βάση τις εισφορές των μελών της, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας.

Πέμπτο. Ενιαιοποίηση αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει ν’ αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να ολοκληρώσει την επεξεργασία που ήδη είχε κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να εξορθολογιστεί και να γίνει διαφανής η λειτουργία των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων στη χώρα μας, από τον Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Σύλλογο, τις Δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέχρι τις Τριτοβάθμιες Συνομοσπονδίες Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Τέλος επισημαίνεται:
Πρώτον, ότι η ανακοίνωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή των 568 εκατ. € στους καπνοπαραγωγούς της χώρας είναι η πρόταση του Υπουργείου κατά τη δική μας θητεία, η οποία δεν εγένετο τότε αποδεκτή από την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΚΑΠΝΙΚΗ και εκπροσώπους καπνοπαραγωγών, οι οποίοι κάνοντας θεαματική στροφή 180 μοιρών επικροτούν και επιδοκιμάζουν αυτά τα οποία αρνούνταν επί δικής μου υπουργικής θητείας.
Δεύτερον. Η ανακοίνωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων τα έτη 2010, 2011, 2012 με βάση τις αποφάσεις του «Ελέγχου Υγείας» στο ελαιόλαδο, στο σκληρό σιτάρι, στη ζάχαρη, στο βόειο κρέας, στο αιγοπρόβειο κρέας, στο αγελαδινό γάλα, στη χορήγηση νέων δικαιωμάτων σε γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όλων των τομέων και στην ειδική στήριξη με τη μορφή συμμετοχής στα ασφάλιστρα για την ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, βασίζεται στη δική μας Απόφαση που κοινοποιήσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31/07/2009.
Αντί να κομπορρημονεί και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα η κυρία Υπουργός, ας αναγνωρίσει ότι οι Αποφάσεις αυτές επ’ ωφελεία των Ελλήνων αγροτών, ήταν δικές μας και απλά τις υλοποιεί.

Από το γραφείο του κ. Χατζηγάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!