Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Vivartia: Χρέη 956 εκατ. ζητούν παραλήπτη!

Σε ατέλειωτο σήριαλ εξελίσσεται η προσπάθεια της Vivartia να… αναιρέσει την ενοποίηση των κλάδων της και να… σπάσει ξανά σε τέσσερις εταιρείες, γυρίζοντας το εταιρικό ρολόι μερικά χρόνια πίσω. Το ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο –και για να απαντηθεί θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι τραπεζίτες…
είναι πώς θα μοιρασθεί το ογκώδες χρέος του ομίλου, που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ και ήδη εμφανίζονται αρκετά προβλήματα στην εξυπηρέτησή του.
Ο ενιαίος όμιλος της Vivartia δημιουργήθηκε (υποτίθεται…) για να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακος μεταξύ των επιμέρους εταιρειών τροφίμων που τον συνθέτουν (Δέλτα, Chipita, Goody’s, Μπάρμπα Στάθης).
Αυτή η πολύπλοκη ενοποίηση αποφασίσθηκε να… αναιρεθεί και να δημιουργηθούν εκ νέου οι τέσσερις συνιστώσες εταιρείες, προφανώς επειδή οι οικονομίες κλίμακος δεν έχουν σήμερα ιδιαίτερη σημασία και η διοίκηση της MIG, βασικού μετόχου της Vivartia, επιδιώκει να αποκτήσει ευελιξία, για να προχωρήσει και σε στρατηγικές συνεργασίες στους επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων, αν όχι και σε πώληση θυγατρικών.
Αυτό το ιδιότυπο εταιρικό ράβε-ξήλωνε, όμως, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ένα σήριαλ μακράς διαρκείας και με απρόβλεπτη κατάληξη, καθώς δεν είναι σαφές μετά την απόσχιση των κλάδων πώς θα κατανεμηθούν τα δυσβάστακτα χρέη του ομίλου:
- Η Vivartia, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου 2009 έχει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 956 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι σταθερές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Όμως, από το σύνολο των υποχρεώσεων, οι μακροπρόθεσμες έχουν μειωθεί σημαντικά (από 823,6 σε 494 εκατ. ευρώ) και έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι βραχυπρόθεσμες (από 132,4 σε 461,8 εκατ. ευρώ).
- Η εταιρεία ήδη από το 2009 έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων, εξαιτίας των όρων των ομολογιακών δανείων (covenants), σύμφωνα με τους οποίους η εταιρεία πρέπει να διατηρεί ελάχιστες αναλογίες καθαρού δανεισμού προς EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και EBITDA προς καθαρά έξοδα τόκων. Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας της Vivartia.
- Στις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου, η διοίκηση της εταιρείας σημείωνε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τον επανακαθορισμό των όρων δανεισμού του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2009.
- Στο μεταξύ, όμως, παραμένει σε εκκρεμότητα και η κατανομή των δανείων στις τέσσερις νέες εταιρείες που θα πρέπει να δημιουργηθούν. «Η διαδικασία απόσχισης απαιτεί την κατανομή των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας», σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις.
Το θέμα της κατανομής των δανειακών υποχρεώσεων δεν φαίνεται ότι είναι τόσο απλό, όσο θα περίμενε η διοίκηση της Vivartia. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αρχική ημερομηνία κατάρτισης του ισολογισμού μετασχηματισμού ήταν 31/3/2009, αλλά πρόσφατα αποφασίσθηκε να μετατεθεί (αισίως…) δεκαπέντε μήνες μετά, στις 30/6/2010.
Η Vivartia θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια για να καταλήξει στην πολυπόθητη απόσχιση των κλάδων της, καθώς σε όλα τα στάδια θα πρέπει να δίνουν την έγκρισή τους οι πιστώτριες τράπεζες, που ήδη μέσα στο 2009 είχαν εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την τροποποίηση των όρων που η ίδια δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώνει.
Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται επί… κινούμενης άμμου, καθώς η δύσκολη συγκυρία και η συνεχιζόμενη και το 2009 μείωση των πωλήσεων του κλάδου γαλακτοκομικών δεν επιτρέπουν στην Vivartia να εμφανίζει ικανοποιητικά EBITDA για να καλύπτει με ευκολία τους σχετικούς όρους των δανειακών συμβάσεων.
Πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!