Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καραμανλής ήξερε από το 2005 για τα οικονομικά προβλήματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», ο Πέτρος Δούκας με δύο επιστολές του το 2005 και το 2008 αντίστοιχα, προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό ότι παρά τη φαινομενικά καλή εικόνα της οικονομίας, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι, λόγω της σταδιακής επιβράδυνσης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα...
...έμπαινε σε στενωπό.
Η πρώτη επιστολή εστάλη στις 8 Μαΐου του 2005 και ξεκινούσε χαρακτηριστικά «Έχουμε πολλή ορθοπεταλιά μπροστά μας, αλλά και οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για το καλύτερο είναι μεγάλες».
Η δεύτερη επιστολή εστάλη στις 23 Δεκεμβρίου του 2008. «Όπως πάνε τα πράγματα, δύσκολα θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα. Από εμάς εξαρτάται», έγραφε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας.
«Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες», προειδοποιούσε ενώ ήταν ανήσυχος για τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας. «Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των ελλειμμάτων», έγραφε.
Οι μυστικές συσκέψεις που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές
Η επιδείνωση της οικονομίας και η στενή επιτήρηση που επιβλήθηκε πρόσφατα από την ΕΕ δεν πρέπει να προκάλεσαν έκπληξη στον Κ. Καραμανλή. Όπως αποκαλύπτει στη «Real News» ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, στις κρίσιμες μυστικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών, παρουσία του ίδιου του κ .Σουφλιά και του Γ. Παπαθανασίου, είχε γίνει πια σαφές ότι «η Κομισιόν δεν έδινε στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο να μειώσει το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2011 όπως ζητούσαμε, αλλά ζητούσε επιτακτικά την επίτευξη του στόχου μέχρι το τέλος του 2010».
Τι σήμαινε η άρνηση; «Ότι με βάση την πορεία του προϋπολογισμού του 2009 (που είχε καταρτιστεί επί Αλογοσκούφη το 2008), τη διεθνή οικονομική κρίση και την άνοδο του ελλείμματος, έπρεπε να παρθούν πολύ σκληρά μέτρα άμεσα: Τον Οκτώβριο του 2009».
Δημοσκόπηση για τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης
Η ευθύνη για τη ραγδαία δημοσιονομική επιδείνωση ανήκει προσωπικά στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και συλλογικά στην κυβερνητική του ομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Έθνος της Κυριακής».
Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της Marc και στην ερώτηση «ποιος κατά τη γνώμη σας ευθύνεται περισσότερο για τη ραγδαία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ», το 41,6% απαντά όλοι εξίσου, το 30.1% απαντά ο Κ. Καραμανλής, το 10,9% ο Γ. Αλογοσκούφης, το 1,7% ο Γ. Σουφλιάς και το 1% ο Γ. Παπαθανασίου.
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για τη σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία. Το 49,5% πιστεύει ότι η σύσταση της επιτροπής θα επιβαρύνει περισσότερο την εικόνα της χώρας ενώ το 42,3% θεωρεί απαραίτητη τη σύστασή της. Επίσης, το 51,3% πιστεύει ότι η χώρα μας θα μπορέσει να βγει από την κρίση ενώ το 43% έχει την αντίθετη γνώμη.
Όσο αφορά στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές, το 32,7% θεωρεί ότι αυτό οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, το 25,8% σε έλλειψη αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, το 11,2% σε προσπάθεια υπονόμευσης του ευρώ και το 24,4% σε όλα τα παραπάνω.
Ακόμα, το 75,8% των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας, συγκλίνει με τη θέση ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές οργανώσεις δεν πρέπει στην τρέχουσα συγκυρία να αντιδράσουν με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, αλλά να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Από την έρευνα προκύπτει ότι περισσότερο μαχητικοί εμφανίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις ανακοινώσεις για αθρόες περικοπές μισθών και επιδομάτων, ενώ το 80,6% των συνταξιούχων ζητά αναστολή των κοινωνικών αγώνων.
Μεταξύ των αρχηγών, πρώτος σε θετικές γνώμες με 74% είναι ο Γ. Παπανδρέου, και ακολουθούν ο Α. Σαμαράς με 69,8%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 45.7%, η Αλ. Παπαρήγα με 25,4% και ο Α. Τσίπρας με 24,6%.
Τέλος, το 57,6% θεωρεί ότι τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία είναι στη σωστή κατεύθυνση ενώ το 74,2% πιστεύει ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να ληφθούν. Μάλιστα, στις λεγόμενες «δυναμικές ηλικίες» μεταξύ 18-34 ετών που εισέρχονται στην παραγωγή, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι καθυστέρησαν εξακοντίζεται στο 83,5%.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!