Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Την αλλαγή του ονόματος του Στρατοπέδου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ ζητά ο κ. Νίκος Γκόγκος

ΘΕΜΑ: Αίτημα για Αλλαγή Ονόματος Στρατοπέδου.
ΣΧΕΤ: α. Η από 11-12 -07 αίτησή μου προς ΓΕΣ/1Ο ΕΓ.
β. Η απ ό 30-3-2008 αίτησή μου προς ΓΕΣ/1ο ΕΓ.
γ. ΓΕΣ/1ο ΕΓ/6 Φ.911.24/1/231815/Σ. 898/29-1-08.
δ. ΓΕΣ/1οΕΓ/6 Φ. 911.24/5/244096/Σ.5491/28-5-08.
ε. Γενική Διαταγή ΓΕΣ/7ο ΕΓ/3/Σ. 371/28/5/84.

Κύριε Υπουργέ,
Στο στρατόπεδο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών δόθηκε το όνομα του στρατηγού Χρήστου Καβράκου το 1973, πολύ πριν εγκατασταθεί εκεί η ΣΜΥ.
Την τελευταία 4ετία, μετά από προσωπική έρευνα έμαθα τα ακόλουθα, τα οποία γνωστοποίησα και στην Τρικαλινή κοινωνία:...

Στις 2 Φεβρουαρίου 1925 συγκεντρώθηκαν οι γεωργοί και οι εργάτες στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, για συμπαράσταση προς τους αγρότες του Καστρακίου Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν καταλάβει μοναστηριακά κτήματα.
Μετά τις ομιλίες ορίστηκε τριμελής επιτροπή για να επιδώσει στο νομάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Όλοι οδηγήθηκαν προς τη νομαρχία.
Ο νομάρχης δεν δέχτηκε να παραλάβει το ψήφισμα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς τη νομαρχία και να ζητούν από το νομάρχη με φωνές, να παραλάβει το ψήφισμα. Εκείνος κάλεσε το στρατό για να επιβάλει την τάξη.
Ο διοικητής του 5ου ΣΠ αντισυνταγματάρχης Χρήστος Καβράκος, με 100 στρατιώτες, 2 οπλοπολυβόλα και μερικούς αξιωματικούς περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Σε σύσκεψη του νομάρχη με τον αντεισαγγελέα και το Χρήστο Καβράκο αποφασίστηκε η βιαία διάλυση του πλήθους. Εκείνοι δεν έφευγαν και μετά τις εκφοβιστικές βολές στον αέρα, ο διοικητής διέταξε πυρ κατά του πλήθους. Σκοτώθηκαν επτά αγρότες και εργάτες και ένα κοριτσάκι 12 χρονών.
Στη συνέχεια το 5ο ΣΠ μετατράπηκε σε πειθαρχική/σωφρονιστική μονάδα. Ο διοικητής έμεινε εκεί για 10 χρόνια για το σωφρονισμό των «απείθαρχων» / ανεπιθύμητων στρατιωτών στις άλλες μονάδες. Ήταν αυτή η τιμωρία του για τα γεγονότα στις 2-2-1925;
Ως υποστράτηγος διοικητής των Αθηνών στις27-4-41, προετοίμασε τελετή και συμμετείχε στην επιτροπή παράδοσης της πόλης στο Γερμανό κατακτητή.
Σύμφωνα με το σχετικό (α) ο Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα . Κατατάχθηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών το 1903. Το 1913 ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό (υπηρετούσε τότε;) και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο και στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Αποστρατεύτηκε το 1942, λόγω ορίου ηλικίας προαγόμενος στο βαθμό του αντιστράτηγου. Εκτελέστηκε υπό αναρχικών στις 8-12-1944.
Το 1973 η δικτατορική ηγεσία του ΓΕΣ έδωσε το όνομά του σε στρατόπεδο στα Τρίκαλα. Δεν γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό.
Στο Κιλελέρ γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος των γεγονότων της αγροτικής εξέγερσης του 1910. Πλήθος επισήμων και αγροτών τιμούν την εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες. Στα Τρίκαλα το ΓΕΣ επέβαλε να τιμάται εκείνος που διέταξε πυρ εναντίον των αγροτών και εργατών συμπατριωτών του. Οι νεκροί και τραυματίες στα Τρίκαλα είναι πολύ περισσότεροι από τους αντίστοιχους στο Κιλελέρ. Όμως δεν τιμώνται. Ούτε καν αναφορά γίνεται σε αυτούς.
Για τα Τρίκαλα ο στρατηγός Χρήστος Καβράκος δεν είναι σωστό να τιμάται ως ήρωας, ούτε αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στα μελλοντικά στελέχη του στρατού.
Για τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα να εξεταστεί η αντικατάσταση του ονόματος του στρατοπέδου της ΣΜΥ, σύμφωνα με το σχετ. (ε). Μέχρι την οριστική λήψη της απόφασης , παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείται από τη ΣΜΥ, στις προσκλήσεις της το όνομα του στρατοπέδου ως τόπος των διαφόρων εκδηλώσεων. Το όνομα της ΣΜΥ είναι τιμητικό και γνωστό σε όλους.
Στο ΓΕΣ έχω υποβάλει τα σχετικά (α) και (β) και έλαβα τις απαντήσεις (γ) και (δ).
Με τιμή
ΓΚΟΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Βαλομάνδρι Τρικάλων


ΠΡΟΣ: ΥΠΕΘΑ/ Γρ. κ. Υπουργού
ΚΟΙΝ: ΓΕΕΘΑ/ Γρ. κ. Αρχηγού
ΓΕΣ/ 1Ο ΕΓ/6
ΣΜΥ
Βουλευτές:
κ. Χρήστο Χάιδο
κ. Χ. Μαγκούφη
κα Σ. Μεριντίτη
κ. Ν. Λέγκα, κ. Σ. Χατζηγάκη
Νομάρχη Τρικάλων κ. Η. Βλαχογιάννη
Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μ. Ταμήλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!