Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του «Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’» (Παρασκευή, 05-02-2010) και αφορούσε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα Μνημεία» στο αθηναϊκό κοινό. Η άνω των 600 ατόμων προσέλευση καταδεικνύει τη θέρμη με την οποία οι Καρδιτσιώτες...
...που ζουν στην Αθήνα «αγκάλιασαν» τη συγκεκριμένη εκδοτική πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Επιπλέον, το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, την πολιτική που η Νομαρχία Καρδίτσας ασκεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην πολιτιστική προβολή & ανάδειξη του νομού και στην ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού».
Η βιβλιοπαρουσίαση διοργανώθηκε από τη Ν.Α. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, με αφορμή αφενός την πρόσφατη (2009) ανατύπωση 3.000 αντιτύπων του συγκεκριμένου βιβλίου και, αφετέρου, την επιθυμία πολλών Καρδιτσιωτών που ζουν στην Αθήνα για μία παρουσίασή του στο αθηναϊκό κοινό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Δρ. Ευαγγελίας Τσαγκαράκη, επιμελήτριας της έκδοσης και συντονίστριας της όλης εκδήλωσης. Τον λόγο πήρε, ακολούθως, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης και τους στόχους που καλείται να υπηρετήσει, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αθήνα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Ν.Α. Καρδίτσας όσον αφορά στην πολιτιστική & τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νομού. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Επαμεινώνδας Μπακάλης και ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ο συμπολίτης μας κ. Ιωάννης Μαρκαντώνης και οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τη φωτογράφο κα Τσιτσιπά Θεοδώρα.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των διακεκριμένων, ειδικών επιστημόνων που επισήμως είχαν προσκληθεί από τη Ν.Α. Καρδίτσας να μιλήσουν για το βιβλίο. Ειδικότερα, για τη θεματική ενότητα «Προϊστορικοί και Ιστορικοί Χρόνοι» (συγγραφέας: Λ. Π. Χατζηαγγελάκης) μίλησε ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ενότητα «Βυζαντινοί & Μεταβυζαντινοί Χρόνοι» (συγγραφέας: Στ. Σδρόλια) ο κ. Ιωάννης Καρατζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ για τις ενότητες «Τα Νεότερα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» (συγγραφέας: Δ. Παλιούρας) και «Η Πόλη της Καρδίτσας: Ιστορική Αναδρομή» (συγγραφέας: Φ. Λέκκα) ο κ. Νικόλαος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, Δ/ντής της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων & Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Και οι τρεις ομιλητές επικρότησαν την εν λόγω εκδοτική πρωτοβουλία της Νομαρχίας Καρδίτσας και την παραδειγματική συνεργασία της με τις τοπικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και το Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας. Επίσης, υπογράμμισαν το κενό που το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει σε επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αλλά και το μέγεθος του πολιτιστικού πλούτου που «αποκαλύπτεται» μέσα από τις σελίδες του και που, σε μεγάλο βαθμό, παρέμενε άγνωστος όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Τέλος, επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για λήψη πρωτοβουλιών - τόσο εκ μέρους των Τοπικών Αρχών & Φορέων όσο και της κεντρικής πολιτικής εξουσίας – για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη πολλών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που απειλούνται από το χρόνο.
Η όλη διοργάνωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση, με την ηθοποιό- σοπράνο κα Άννα Τσουκαλά στο τραγούδι και τον σολίστα-πιανίστα κ. Αλέξανδρο Φαρή στο πιάνο.
Την εκδήλωση τίμησαν ιδιαιτέρως με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος Β’, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, οι Βουλευτές κ. Ντίνος Ρόβλιας, κ. Νίκος Σαλαγιάννης, κα Μαρία Θεοχάρη και κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, οι τέως Βουλευτές κ. Βασίλειος Μπρακατσούλας και κ. Βασίλειος Τσιλίκας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας. Χαιρετισμό έστειλε ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Κατσαρός, η Αντινομάρχης κα Μαρία Αποστολοπούλου, οι τέως Αντινομάρχες κα Ερμιόνη Βασιλού, κα Αθηνά Πέτσα, κ. Βασίλης Νίκου, κ. Γιώργος Παπάρας, κ. Μιχάλης Καρατσιώρης και κ. Αθανάσιος Τότσικας, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ κ. Απόστολος Ξυδιάς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών κ. Χρίστος Τσατσαρώνης, εκπρόσωποι των θεσσαλικών και καρδιτσιώτικων Πολιτιστικών Συλλόγων με έδρα την Αθήνα, Καθηγητές Πανεπιστημίων, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πλήθος Καρδιτσιωτών που ζουν στην πρωτεύουσα. Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι συγγραφείς του βιβλίου κ. Λ. Π. Χατζηαγγελάκης, Δ/ντής της ΛΔ’ Ε.Π.Κ.Α. και η Δρ. Στ. Σδρόλια, αρχαιολόγος της 7ης Ε.Β.Α..
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκομένους το βιβλίο, το νέο DVD και το Ημερολόγιο του 2010, που έχουν εκδοθεί από τη Ν.Α. Καρδίτσας.
Ο χαιρετισμός του Νομάρχη κ Φώτη Αλεξάκου :
Κύριες και κύριοι …
«Σας ευχαριστώ θερμά όλους για την τιμή που μας κάνετε να παρευρίσκεστε στη σημερινή μας εκδήλωση.
Το βιβλίο «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας», για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα, έχει ως στόχο – όπως δηλώνει και ο τίτλος του - να μας «ταξιδέψει» νοερά πίσω στον χρόνο. Να μας αποκαλύψει, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες του, το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νομού μας. Ένα παρελθόν, για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τον πλούτο, την ποικιλία και τη βαθιά απαρχή του μέσα στο χρόνο.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, ως θεσμός που εκφράζει άμεσα την τοπική κοινωνία, έχει χρέος να προστατέψει, να αναδείξει και να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την πολιτισμική μας κληρονομιά. Και αυτό, γιατί η γνώση του παρελθόντος μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν αλλά και να σχεδιάσουμε ορθότερα το μέλλον.
Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η έκδοση αυτή να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού», να αποτελέσει ένα εργαλείο διεκδίκησης πόρων για την ανάδειξη του μνημειακού μας πλούτου αλλά και ένα μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε πολιτιστικά ζητήματα.
Πιστεύω ότι από τον τόπο μας έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο. Ένα βιβλίο που να παρουσιάζει συνοπτικά και διαχρονικά την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής. Αυτό ακριβώς το «κενό» έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη έκδοση, στην οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μνημεία του νομού, από τους προϊστορικούς έως και τους νεότερους χρόνους.
Μέσα, βέβαια, στις σελίδες ενός βιβλίου δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν όλα τα διασωθέντα μνημεία, τα γεφύρια, οι εκκλησιές και οι αρχαιολογικοί χώροι ενός τόπου. Για αυτόν τον λόγο, εμπιστευτήκαμε την επιλογή των μνημείων και των θέσεων, που θα περιλαμβάνονταν σε αυτή την έκδοση, στους ίδιους τους συγγραφείς, αναγνωρίζοντας την πολύχρονη εμπειρία τους και το επιστημονικό κύρος τους. Ελπίζουμε οι όποιες παραλείψεις να αποτελέσουν το κίνητρο για μια επανέκδοση του βιβλίου στο μέλλον.
Οφείλω, βέβαια, να τονίσω ότι η έκδοση και μόνο αυτού του βιβλίου δεν θα μπορούσε να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων μας. Απαραίτητο ήταν, επίσης, να φροντίσουμε για την ευρεία δημοσιοποίησή του και για τη συστηματική διακίνησή του.
Για το λόγο αυτό, πρωταρχική μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας ήταν η δωρεάν διάθεση του βιβλίου σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και η προώθησή του πέρα από τα σύνορα του νομού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε, πριν μερικούς μήνες, και στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, φροντίσαμε να σταλούν αντίτυπα του βιβλίου σε όλες τις Τοπικές Αρχές και τα σχολεία του Νομού Καρδίτσας, στους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, στις Νομαρχίες όλης της χώρας, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στις βιβλιοθήκες όλων των αρμόδιων πανεπιστημίων, στις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, καθώς και σε πολλούς άλλους επίσημους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Δικαίωσε όχι μόνο την πρωτοβουλία μας να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη έκδοση αλλά και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλαμε για την προώθησή της.
Η μεγάλη απήχηση που είχε το βιβλίο στο ευρύ κοινό αποδεικνύεται, και σε αυτή την περίπτωση, από τους αριθμούς: σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη έκδοσή του, η Νομαρχία Καρδίτσας προχώρησε δύο φορές σε ανατύπωσή του, τυπώνοντας συνολικά μέχρι σήμερα 7.000 αντίτυπα.
Αυτό που επιθυμούσαμε, και που ακόμα επιδιώκουμε, είναι το βιβλίο αυτό να φθάσει στα χέρια όλων εκείνων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του νομού Καρδίτσας, είτε πρόκειται για ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές είτε για απλούς πολίτες.
Παράλληλα, όμως, θέλουμε να προβάλλουμε και να προωθήσουμε μία νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Και αυτό φαίνεται πως το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, καθώς σε πολλές επιστολές που έχουμε λάβει εκφράζεται η ευχή, αυτή η πρωτοβουλία να βρει περισσότερους μιμητές και, αν είναι δυνατόν, κάθε νομός της χώρας μας να προβεί σε παρόμοιες εκδόσεις.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι η έκδοση αυτή είναι ένα έργο συλλογικό και καρπός της συνεργασίας πολλών φορέων. Θα ήθελα, λοιπόν, και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, την κα Σταυρούλα Σδρόλια, τον κ. Δημήτρη Παλιούρα και την κα Φωτεινή Λέκκα, οι οποίοι ανέλαβαν τη συγγραφή των κειμένων, με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο και συνάμα κατανοητό για τους πολίτες.
Ευχαριστώ, επίσης, τους συνεργάτες μου στο Τμήμα Πολιτισμού – Τουρισμού της Νομαρχίας για την άρτια διεκπεραίωση όλων των πρακτικών υποθέσεων που απαιτούσε αυτό το εγχείρημα και, ιδιαίτερα, την αρχαιολόγο κα Ευαγγελία Τσαγκαράκη, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης. Ευχαριστίες οφείλω, επίσης, στους Δημάρχους, στα μέλη της ΛΕΦΚΚ και στους συμπολίτες μας, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσουν μέρος του απαιτούμενου φωτογραφικού υλικού.
Πάνω από όλα, όμως, ευχαριστώ όλους εσάς για τη θετική ανταπόκρισή σας σε αυτήν την πρωτοβουλία μας και για τη θερμή υποστήριξή σας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την πολιτιστική και τουριστική προβολή του τόπου μας».
Ο χαιρετισμός του κ Μπακάλη Επαμεινώνδα, προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης»:
«Θερμά συγχαρητήρια στο Νομάρχη μας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την έκδοση του βιβλίου με τις αρχαιότητες του τόπου μας. Είναι ένα μεγαλειώδες έργο που είχαμε ανάγκη.
Φεύγοντας απ’ τη μεγαλόπρεπη αίθουσα του «Παρνασσού» θα κρατάμε στα χέρια μας ένα βιβλίο, όχι ένα απλό βιβλίο, θα κρατάμε στα χέρια μας την ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας μας.
Ευχαριστούμε τους Καρδιτσιώτες και τις Καρδιτσιώτισσες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας».

Δελτίο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!