Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ.
Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια...
1. Θέλω να υπενθυμίσω τη συμφωνία την οποία κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, μάλιστα, όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και των 27 χωρών. Η συμφωνία τότε ήταν ότι η Ελλάδα, μετά από μια αξιολόγηση η οποία και έγινε θα έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.
2. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Η άλλη πλευρά αυτής της απόφασης έλεγε, πολύ συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της Ευρωζώνης. Άρα, λοιπόν, από την πλευρά μας, η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε. Η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας είναι ακριβώς η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ευρωζώνη, όχι απλά την Ελλάδα, αλλά την Ευρωζώνη, γιατί είμαστε μέρος μιας οικονομικής οικογένειας.
3. Γι' αυτό λέω ότι είναι η ώρα της Ευρώπης. Και αυτή την ώρα θα τη συζητήσουμε, αυτή την πρόκληση θα τη συζητήσουμε σίγουρα σε λίγες ημέρες.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ: ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΟΜΩΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ: ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ.
Από την σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο 34οΤακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Να μετατρέψουμε την μεγαλύτερη κρίση που περνάει η χώρα μας στην πρόσφατη ιστορία της, σε ευκαιρία για όλη την ελληνική κοινωνία
Η κρίση που περνάει η Ελλάδα σήμερα, είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της. Αν όμως δουλέψουμε μαζί, μπορούμε αυτή την κρίση να την μετατρέψουμε σε μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως τη μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ, για να πάμε την Ελλάδα εκεί όπου μας αξίζει - και μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα, παρ' όλα όσα γράφονται καθημερινά, σε διεθνές επίπεδο. Η διάσωση της οικονομίας μας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, είναι απαραίτητη συνθήκη για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει
1. Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω, ποτέ μου δεν θα αδικούσα τους ανθρώπους της καθημερινής μάχης, τους ανθρώπους της εργασίας. Ποτέ μου δεν θα έπαιρνα οποιαδήποτε απόφαση, άδικη για τους πολλούς. Όμως, τι είναι τελικά σήμερα αδικία; Το να κάνουμε θυσίες σήμερα, για να σταθούμε στα πόδια μας, για να θέσουμε γερές βάσεις για το μέλλον, ή αυτό που θα συνέβαινε σε όλους μας, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε συνταξιούχο, αν αγνοούσαμε την κατάσταση και αφήναμε τη χώρα να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στην κρίση; Θα ήταν μια θέση, μια πράξη, βαθιά ανεύθυνη.
2. Αυτή η Κυβέρνηση έλαβε εντολή, την εντολή του Ελληνικού λαού, να ανατρέψει τα πάντα στη χώρα, να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Και αυτό κάνει. Σήμερα, όμως, δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει πάνω απ' όλα - και είναι προϋπόθεση, μάλιστα - σωτηρία για την πατρίδα μας. Σημαίνει να έχουμε εμείς το δικαίωμα να ορίζουμε την τύχη μας. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, δίκαιο είναι καταρχήν να σώσουμε το σπίτι μας.
3. Η διάσωση της οικονομίας μας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, είναι απαραίτητη συνθήκη για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. που δικαιούνται όλοι εκείνοι που σήμερα βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, λόγω εγκληματικών πρακτικών, αλλά και μιας σαθρής νοοτροπίας, που μας οδήγησε στα όρια της παρακμής.
Τέλος εποχής. Με την κυβέρνησή μας τελειώνει οριστικά η εποχή μιας σαθρής νοοτροπίας, που μας οδήγησε στα όρια της παρακμής.
1. Η εποχή της σπατάλης, της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων, της μίζας σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού, σε βάρος της τσέπης του πολίτη, τελειώνει, και τελειώνει οριστικά. Η αντίδρασή μας, απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα, θα είναι άμεση και αποφασιστική και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε νυχθημερόν.
2. Από τη μεριά μου, έχω δεσμευθεί ότι, στη χώρα, όλα πλέον θα αλλάξουν. Από τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και το πώς λειτουργεί το κράτος, μέχρι το μοντέλο της οικονομίας και, από τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία θέλουμε να δώσουμε αποκεντρωμένα εξουσίες στην Περιφέρεια, μέχρι τη ριζική καταπολέμηση φαινομένων όπως η διαφθορά, η πελατειακή αντίληψη, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, που μας οδήγησαν σήμερα εδώ όπου είμαστε.
Πολλοί εργαζόμενοι, το ξέρω, έχουν χάσει σήμερα το δικαίωμα να ονειρεύονται. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας παντού για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
1. Οι θέσεις εργασίας μειώνονται εδώ και χρόνια. Εργοδότες καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς καμία ποινή, ειδικά τα εργασιακά δικαιώματα των πιο αδύναμων. Άλλοι, δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες ο εργαζόμενος, τους τις έχει εμπιστευτεί, για να τις αποδώσουν στο Ασφαλιστικό του Ταμείο.
2. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας παντού.
-Κατ' αρχήν, με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουμε το πρώτο βήμα για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Για να έχει ο εργάτης πραγματικά δικαιώματα, όχι μόνο στα χαρτιά.
-Θα συνεχίσουμε, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, προκειμένου να δώσουμε ώθηση και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία, που σήμερα μας απειλεί όλο και περισσότερο και ειδικότερα τους νέους.
-Παράλληλα, το επόμενο δίμηνο, προκηρύσσουμε προγράμματα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων από την οικονομική κρίση, μέσα από την κατάρτιση των εργαζομένων σε θέματα εξοικονόμησης πόρων, πράσινης διαχείρισης, εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
-Ταυτόχρονα, ανοίξαμε το ΤΕΜΠΜΕ, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε μικρές επιχειρήσεις και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά μαζί και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Εάν υπάρξουν υπερβολές ή αδικίες στις πολιτικές μας, εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε, προς το συμφέρον του πολίτη.
1. Οι στόχοι που θέσαμε δεν είναι εύκολοι. Και γνωρίζουμε όλοι καλά, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν ως δια μαγείας, από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, και από όλους μας, για να πετύχουμε.
2. Εάν υπάρξουν ή υπερβολές ή αδικίες, εδώ είμαστε να αναγνωρίσουμε και λάθη, και να τα διορθώσουμε προς το καλύτερο, προς το συμφέρον όλων, υπηρετώντας τους πολλούς, υπηρετώντας τον κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του, την ελληνική οικονομία και την ευημερία του τόπου.
Είμαστε σε πόλεμο ενάντια σε εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας μας, αλλά και ενάντια στον κακό μας εαυτό, τα μικροσυμφέροντα.
1. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δίνουμε μάχη με τα συμφέροντα και εντός και εκτός συνόρων, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση, την αδυναμία στην οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα. Όμως, κάνουμε πόλεμο και με τον κακό μας εαυτό, με τον ατομικισμό μας, με το μικροσυμφέρον μας, με τις εύκολες λύσεις, που μεταθέτουν τα προβλήματα στους συμπολίτες μας ή στα παιδιά μας, για να αφυπνίσουμε και την συλλογική μας συνείδηση.
2. Σε αυτό τον πόλεμο, δεν υπάρχει περιθώριο κάποιοι να μείνουν στα μετόπισθεν. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο, το δικό του μετερίζι, αλλά και τη δική του ευθύνη. Αν όμως όλοι, συντεταγμένα, παλέψουμε σε αυτή τη μάχη, αυτό τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε.
3. Ξέρω, γνωρίζω πολύ καλά, ότι οι μέρες που περνάμε, αλλά και οι μέρες που έρχονται, θα είναι δύσκολες. Όμως, θέλω να ξέρετε - και το λέω από εδώ, από το βήμα της ΓΣΕΕ - και δεσμεύομαι σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους πολίτες, ότι οι κόποι μας θα πιάσουν τόπο. Θα πιάσουν τόπο και θα αλλάξουμε τη χώρα.
4. Τώρα, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση, για να βγούμε από τη σημερινή κρίση. Να ξέρετε, όμως, ότι με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, θα έχουμε αλλάξει οριστικά τον ρου της χώρας μας και θα έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία Δικαίου, ώστε σε τρία χρόνια από τώρα να έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα, έχοντας βάλει στέρεες βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της ευημερίας. Μια Ελλάδα, που θα μας κάνει όλους υπερήφανους.
ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
1. Όλοι θυμόμαστε πριν μερικές εβδομάδες το προσβλητικό για τη χώρα μας εξώφυλλο και την ανυπόστατη αρθρογραφία του γερμανικού περιοδικού Focus.
2. Τώρα αποκαλύπτεται μία παράμετρος που εξηγεί πολλά πράγματα: Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, υπάρχει οικονομική οφειλή του ΕΟΤ προς το συγκεκριμένο περιοδικό, που ανέρχεται στο ποσό των 264.817 ευρώ και αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, δύο μηνών, κατά το 2008!
3. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία εκτός από τα άλλα που μας κληροδότησε, μας κληροδότησε και ένα τεράστιο χρέος στον ΕΟΤ. Και ενώ ο ΕΟΤ θα έπρεπε να είναι η διαφήμιση της χώρας μας και η προβολή του καλύτερου προσώπου της χώρας μας, έχει γίνει, με τη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας και με τις τεράστιες οφειλές που μας άφησε, η χειρότερη δυσφήμιση που θα μπορούσαμε να έχουμε ως χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που οφείλουμε σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στον κόσμο, αλλά και στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, όπου μας απειλούν με εξώσεις και κατασχέσεις.
4. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση του περιοδικού Focus ήταν παντελώς ανοίκεια και αδικαιολόγητη. Ακόμη περισσότερο αδικαιολόγητο όμως είναι όταν με τις πολιτικές σου, δίνεις αφορμές στους άλλους να σε διασύρουν. Αυτό το έγκλημα επιτέλεσε εις βάρος της χώρας μας η κυβέρνηση Καραμανλή. Σε όλα τα επίπεδα. Τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής παλεύουμε κάθε μέρα τους τελευταίους 5 μήνες να ανατρέψουμε...
ΤΙ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΤΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ...ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ., ΚΑΤ'ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ...
1. Η κυβέρνηση πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση: όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι ταξιτζήδες, να φορολογούνται πλέον βάσει των εσόδων και των εξόδων τους. Τέρμα στις εξαιρέσεις.
2. Κάποιοι ταξιτζήδες αρνούνται να αποδεχθούν ότι ήρθε η ώρα όλοι οι Έλληνες να φορολογηθούν ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ότι ήρθε το τέλος της εποχής όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν τα συνήθη φορολογικά «κορόιδα».
3. Το τραγικό είναι ότι στο πλευρό τους βρίσκεται επίσημα η Ν.Δ., όπως μαρτυρά η παρουσία των αρμοδίων για την οικονομία τομεαρχών της ΝΔ στις κινητοποιήσεις τους, κατ'εντολή του νέου αρχηγού της Ν.Δ...
4. Και είναι τραγικό γιατί είναι ακριβώς αυτή η μικροκομματική, η πελατειακή νοοτροπία του να «φροντίζουμε» πάση θυσία «τα δικά μας παιδιά» που κατέστρεψε τη χώρα. Δυστυχώς ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. αποδεικνύεται κάθε μέρα άξιος συνεχιστής αυτής της νοοτροπίας που αποθέωσε η κυβέρνηση Καραμανλή...
Μας αστάλει από τον κ. Περικλή Πελεκάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!