Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η αναπτυξιακή προοπτική του Ν. Τρικάλων μέσα από τον τουρισμό

Του Γιώργου Σπαθή
Νομαρχιακού Συμβούλου
Το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης τουριστικού προορισμού για το 2010 απέσπασε η Ελλάδα σε εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες στη Μόσχα, στο περιθώριο της έκθεσης ΜΙΤΤ. Στην εκδήλωση αυτή
παραβρέθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου και...

...κατά γενική ομολογία η παρουσία της ήταν εξαιρετική. Το περίπτερο του Νομού μας επισκέφτηκαν ο υπουργός Πολιτισμούς κ. Παύλος Γερουλάνος και η υφυπουργός κα Άντζελα Γκερέκου και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη γενικότερη παρουσία και αναγνώρισαν πως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα.
Πέρα από τις ακρογιαλιές και τα περίφημα νησιά μας, υπάρχει και η ηπειρωτική χώρα η οποία κρύβει σπάνιες ομορφιές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τιυς νέους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση ασφαλώς και ο Νομός μας, ο Νομός Τρικάλων, μπορεί να διεκδικήσει και να έχει μια δεσπόζουσα θέση. Ο ορεινός όγκος της περιοχής μας και η απίστευτη φυσική ομορφιά, σε συνδυασμό με τα πάμπολλα βυζαντινά μνημεία και την μοναστική πολιτεία των Μετεώρων αποτελούν μοναδική προίκα για τον Νομό μας. Μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και ένα ευοίωνο μέλλον, με καλύτερους οικονομικούς και όχι μόνο δείκτες.
Είναι ώρα να αντιληφθούμε όλοι τα μηνύματα των καιρών και μέσα από την ομολογουμένως βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες «με μια γροθιά»..
Σε αυτή τη προσπάθεια σίγουρα δεν περισσεύει κανείς. Είναι ανάγκη όλοι οι τρικαλινοί να λειτουργήσουμε συντονισμένα και να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες. Να τεθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και να καταλήξουμε σε μια πρόταση που θα οδηγήσει το Νομό σε τροχιά ανάπτυξης. Να χαράξουμε μια ενιαία θέση και να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς έργα υποδομής που θα συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Να αφήσουμε κατά μέρος μίζερες λογικές και μικροκομματικές αντιλήψεις και να δούμε ξεκάθαρα τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δείχνει έτοιμη να συζητήσει σοβαρές και μελετημένες προτάσεις. Στο χέρι μας είναι να τις καταθέσουμε.
Να δούμε τις νέες αγορές που ανοίγονται και να επιδιώξουμε διείσδυση σε αυτές. Η Ρωσία για παράδειγμα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, οι λαοί των οποίων είναι Ορθόδοξοι μπορούν να «στηρίξουν» τον θρησκευτικό τουρισμό. Το Θρησκευτικό Συνέδριο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί ίσως να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για ένα ξεκίνημα.
Είναι ώρα να δράσουμε όλοι μαζί. Είναι ώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί για το αύριο που θέλουμε, για το μέλλον που επιδιώκουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!