Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η φιλοσοφία της αρπαχτής σε μια παρτίδα «Τάβλι»

-Ο Τρικαλινός ηθοποιός Βασίλης Νανάκης πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση του Δ. Κεχαϊδη στο θέατρο Αργώ στο Μεταξουργείο...
...Μετά τη συμμετοχή του στην πολυσυζητημένη ιστορική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθιά», ο Τρικαλινός ηθοποιός Βασίλης Νανάκης πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου.
Δύο άνδρες, ο Φώντας και ο Κόλιας ( Βασίλης Νανάκης και Γιάννης Παπαϊωάννου αντίστοιχα), παίζουν ένα παιχνίδι εξόντωσης σε μια αυλή του Θησείου, ένα καυτό αυγουστιάτικο απόγευμα, ακολουθώντας το δικό τους όνειρο, ένα «greek dream», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης. Τα ζάρια χορεύουνε στο τάβλι, ενώ ο καφές έχει κρυώσει. Ο Φώντας, ο λαχειοπώλης («που μοιάζει με τους στυγνούς τύπους με τα laptop σήμερα», σύμφωνα με τον Ρέτσο ) θέλει να πιάσει την καλή με απάτη. Επεξεργάζεται το «σενάριο» να βγάλουν τη γυναίκα του σπιτιού στο κλαρί. Ο συναισθηματικός Κόλιας, άνθρωπος του ενστίκτου, ονειρεύεται να εκδώσει ένα βιβλίο για την αντιστασιακή του δράση. «Είναι από τους ανθρώπους που από εδώ και πέρα θα απαγορεύεται να υπάρχουν. Τέρμα το όνειρο», ξεκόβει απότομα ο σκηνοθέτης της παράστασης.
Η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων δεν αποδίδεται ρεαλιστικά, αλλά μέσα από κώδικες. «Στη σκηνή γίνεται ένας αγώνας για να φτάσεις στο υπερεαλιστικό. Αυτό που προέκυψε, στα όρια της κωμωδίας, δεν είναι εξπρεσιονιστικό, αλλά πραγματικότητα», αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης. «Είναι κωμωδία όχι επειδή κοροϊδεύουμε τους ήρωες. Το κωμικό προκύπτει από την υπερβολή, η οποία στο τέλος αποκτά κάτι το υπερβατικό». Οι ηθοποιοί είναι μακιγιαρισμένοι τόσο έντονα, που μοιάζει να φορούν προσωπεία. «Είναι αυτονόητο το ότι θέατρο = μάσκα. Μάσκα = μίμηση. Μίμηση = ψευδαίσθηση, μην πω το απόγειο της ψευδαίσθησης: Καρναβάλι! Με άλλα λόγια, στο έργο του Κεχαΐδη με ενδιέφερε έντονα το γκροτέσκο στοιχείο».
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου στο θέατρο «Αργώ» στην οδό Ελευσινίων 15 στο Μεταξουργείο (Αθήνα) και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαϊου. Μετά την Κυριακή του Πάσχα οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά, εκτός από Δευτέρα και Τρίτη.
Σκηνικά - κοστούμια: Σίμος Παπαναστασόπουλος. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Μουσική: Σπύρος Αραβοσιτάς.
Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 2105201684.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!