Την υπογραφή της Άγκελα Μέρκελ και τη σφραγίδα του γερμανικού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας περιμένει τώρα η… διεθνής επιταγή χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση προσυπογράψει τους όρους του πιο «αιματηρού» προγράμματος λιτότητας των...
...τελευταίων δεκαετιών διεθνώς.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, αποκάλυψε χθες στους ρεπόρτερ που τον συνόδευαν σε ταξίδι στην Βραζιλία, ότι το ύψος των χρηματοδοτήσεων θα είναι 135 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, υπογραμμίζοντας, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειασθούν τελικά ακόμη περισσότερα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, για να πεισθούν οι αγορές για τη σοβαρότητα του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, θα χρειασθεί στην παρούσα φάση να υπάρξει απόλυτη εγγύηση για τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 150 δις. ευρώ.
Έτσι, η καγκελάριος Μέρκελ κατηγορείται ήδη στην Γερμανία, ότι η παρελκυστική τακτική της στην ελληνική κρίση έχει επταπλασιάσει μέσα σε λίγους μήνες το ποσό που αρχικά υπολογιζόταν ότι θα χρειαζόταν η Ελλάδα για να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές με «λογικό» κόστος –μόλις τον Μάρτιο, βρισκόταν στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων ένα «φθηνό» σχέδιο για διάσωση, με 20-25 δις. ευρώ.
Η χθεσινή ημέρα θα αποδειχθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθοριστική για τη διαμόρφωση της γερμανικής στάσης, ύστερα από αρκετούς «πειραματισμούς» με σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ για τα ασθενέστερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης:
n Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Ντομινίκ Στρος Καν και Άνχελ Γκουρία από τον ΟΟΣΑ έγιναν οι κομιστές των «μαύρων» ειδήσεων στη γερμανική πολιτική ηγεσία: αν δεν επιστρατευθεί άμεσα ένα «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας με πρωτοφανή «δύναμη πυρός» σε κεφάλαια, η διάλυση της Ευρωζώνης και ένας εφιαλτικός δεύτερος γύρος της παγκόσμιας κρίσης θα είναι προ των πυλών. Γλαφυρότερος όλων, ο Μεξικανός Γκουρία παρομοίασε την επέκταση της κρίσης με τον ιό Έμπολα, που αντιμετωπίζεται μόνο με άμεσο ακρωτηριασμό μελών.
n Σχεδόν ταυτόχρονα, η Standard & Poor’s υποβάθμιζε την αξιολόγηση της Ισπανίας, ενώ τα spread των ισπανικών, πορτογαλικών και –το χειρότερο…- των ιταλικών ομολόγων κινούνταν ανοδικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Barclay’s, για τη διάσωση της Πορτογαλίας θα χρειάζονταν σήμερα 40 δις. ευρώ, ενώ η Ισπανία θα… τίναζε την μπάνκα της Ευρωζώνης στον αέρα, με χρηματοδοτικές ανάγκες 350 δις. ευρώ.
n Καθυστερώντας τις αποφάσεις για την Ελλάδα, μάλιστα, η γερμανική ηγεσία αντιμετωπίζει εκ των πραγμάτων έναν εφιάλτη χειρότερο και από τη δημοσιονομική χαλάρωση: το νομισματικό… ξεχείλωμα. Με τις υποβαθμίσεις να «πέφτουν βροχή», δεν φαίνεται πλέον τόσο απίθανο να πέσουν τα ελληνικά ομόλογα (και αργότερα τα πορτογαλικά ή τα ισπανικά) σε καθεστώς «junk», δηλαδή χαμηλότερα και από το ελάχιστο –και εκτάκτως μειωμένο- όριο αποδοχής της ΕΚΤ.
n Αυτό θα σήμαινε, ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, που οικοδομήθηκε με τα «άφθαρτα» υλικά της Μπούντεσμπανκ, θα βρισκόταν να έχει δανείσει δεκάδες, ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες με ενέχυρο… σκουπίδια, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με εκτύπωση τεράστιων ποσοτήτων ευρώ χωρίς αντίκρισμα. Μάλιστα, ήδη χθες ορισμένοι αναλυτές πρότειναν στην ΕΚΤ να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες, προχωρώντας στην πρωτοφανή ενέργεια της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, πρόταση που και μόνο στο άκουσμά της ανατριχιάζουν οι Γερμανοί τραπεζίτες.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την ραγδαία εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωζώνη φέρνουν πλέον τη γερμανική ηγεσία αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα: αν συνεχίσει να πειραματίζεται με σχέδια πανευρωπαϊκής κυριαρχίας, μέσω της πτώχευσης και της εξόδου από την Ευρωζώνη των πιο αδύναμων χωρών, οι αγορές θα προκαλέσουν τέτοια κρίση, που δεν θα αφήσει αλώβητη ούτε τη γερμανική «ατμομηχανή».
Παρότι ο πειρασμός της επίδειξης εθνικιστικών αντανακλαστικών από τους Γερμανούς βουλευτές, που θα κληθούν με διαδικασία-εξπρές να εγκρίνουν το «ελληνικό πακέτο» την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι βέβαιο ότι έχει εκλείψει οριστικά, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται ότι θα εγκρίνει, έστω και με «μισή καρδιά» τη χορήγηση δανείων-μαμούθ στην Ελλάδα. Όμως, αυτή η έγκριση θα «ντυθεί» με τα «γκρίζα χρώματα» ενός προγράμματος λιτότητας τόσο άγριου, που θα φέρει δεύτερες σκέψεις σε όποια χώρα της Ευρωζώνης αποφασίσει –ή υποχρεωθεί- στο μέλλον να ζητήσει ανάλογο πρόγραμμα διεθνούς στήριξης...
Πηγή: sofokleous10.gr
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!