Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Χρεοκοπία; Όχι τώρα, αργότερα!

Ως απλή αναβολή του αναπόφευκτου, δηλαδή της αδυναμίας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την εξυπηρέτηση ενός τεράστιου χρέους, αντιμετωπίζουν ήδη οι αναλυτές, κυρίως της…
...αγγλοσαξονικής πτέρυγας, τη συμφωνία για τη διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον, σε ένα χθεσινό σχόλιό του, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους των πανηγυρισμών για το ελληνικό πακέτο σωτηρίας, συγκρίνοντας την περίπτωση της Ελλάδας με την Αργεντινή και την Ρωσία, που επίσης έλαβαν γενναία «πακέτα» εξωτερικής χρηματοδότησης, αλλά κατέληξαν σε δύο από τις μεγαλύτερες στην ιστορία χρεοκοπίες, το 2001 και το 1998 αντίστοιχα.
Όπως γράφει ο Τζόνσον, «συχνά τα πακέτα ενισχύσεων αυτής της μορφής απλώς βοηθούν το “έξυπνο χρήμα” να βγει πριν από μια στάση πληρωμών. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην προκειμένη περίπτωση. Τα 45 δις. ευρώ θα κρατήσουν για ένα χρόνο. Η Ρωσία και η Αργεντινή έλαβαν επίσης γενναία “πακέτα” τη δεκαετία του ’90, αλλά ποτέ δεν απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις αγορές και τελικά όλα κατέρρευσαν».
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, «το πακέτο της Κυριακής θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δανεισθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά θέλει κουράγιο για να τη δανείσει κανείς για πέντε ή δέκα χρόνια, εκτός αν υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία».
Ο Τζόνσον τονίζει, ότι θα πρέπει κανείς να παρακολουθήσει δύο παραμέτρους: αν θα είναι η διεθνής ανάκαμψη αρκετά ισχυρή, για να φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα γρήγορα και να μειωθεί το έλλειμμα απότομα, αλλά και να η Ελλάδα και το ΔΝΤ θα εκπονήσουν ένα πραγματικό πρόγραμμα λιτότητας, που θα μειώσει γρήγορα το έλλειμμα σε ένα χρόνο, όταν θα αρχίσουν να εξαντλούνται τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Βόλφγκανγκ Μούντσαου, τονίζει ότι η συμφωνία της Κυριακής απλώς απομακρύνει βραχυχρόνια τον κίνδυνο παύσης πληρωμών από την Ελλάδα. «Όμως», τονίζει, «παραμένω πιστός στην άποψή μου ότι τελικώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Απλώς οι αριθμοί είναι πολύ κακοί. Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να φέρει σε πέρας η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία. Όμως, σε αντίθεση με άλλες χώρες που πραγματοποίησαν κάτι τέτοιο, στο παρελθόν η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και έχει αδύναμη δημοσιονομική υποδομή, ενώ παρουσιάζει χαμηλή αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία και έχει εύθραυστο τραπεζικό σύστημα».
Ο επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ασία, Στίβεν Ρόουτς, ανησυχεί επίσης για την ύφεση: «η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση», τονίζει, «και η ύφεση αναπόφευκτα θα βαθύνει. Αυτό θα υπονομεύσει τη βούληση των Ελλήνων να μείνουν πιστοί στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία απλώς αγοράζει χρόνο, μόνο αυτό κάνει».
Ο Γκάρι Τζένκινς, της Evolution Securities, τονίζει ότι «η άμεση επίδραση της συμφωνίας είναι η απομάκρυνση της προοπτικής μιας ελληνικής στάσης πληρωμών. Εξακολουθεί να τίθεται, όμως, το ερώτημα, αν απλώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κλώτσησε το πρόβλημα για να βρεθεί λίγο παρακάτω στο δρόμο».
Ανάλογες αμφιβολίες εκφράζει και ο Έρικ Νίλσεν, κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs για ευρωπαϊκά θέματα: το ποσό, τονίζει, ήταν πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά η εκταμίευσή του από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέσω των κοινοβουλίων, θα είναι δύσκολη και είναι αμφίβολο αν η βοήθεια θα φθάσει στην ώρα της. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το θέμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας», τονίζει ο Νίλσεν, αναφερόμενος στη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα στο μέλλον.
Την ίδια άποψη έχει και το συντηρητικό επενδυτικό κεφάλαιο Invesco Ltd. της Φραγκφούρτης: «τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί», δηλώνει στο Bloomberg ο Αξελ Μπλάζε, διαχειριστής του αμοιβαίου με ενεργητικό 423 δις. ευρώ και προσθέτει, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πλησιάσει τα ελληνικά ομόλογα, εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές τους.
Σε αυτό το κλίμα, το χθεσινό κλείσιμο των spread, αλλά και η αναμενόμενη κάλυψη της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, ύψους 1,2 δις. ευρώ, δεν δημιουργούν ασφαλείς προϋποθέσεις για να αποφύγει η κυβέρνηση τη χρήση του μηχανισμού βοήθειας τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για το απώτερο μέλλον της ελληνικής προσπάθειας συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τέτοια που αναμένεται ότι θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τον Μάιο το μηχανισμό στήριξης. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, όμως, είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να αποτρέψει οριστικά τη χρεοκοπία, ή αν θα βρεθεί σε ένα χρόνο να διαπραγματεύεται το επόμενο πακέτο…
Πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!