Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Τραπεζίτες σε πόλεμο επί ελληνικού εδάφους!

Στο προσκήνιο ήλθε χθες ο ακήρυκτος πόλεμος των μεγάλων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος επί… ελληνικού εδάφους, καθώς οι τραπεζίτες που έχουν πάρει μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα άρχισαν δημόσια να ξεσπαθώνουν κατά της...
...ομάδας των αμερικανικών τραπεζών, με επικεφαλής την Goldman Sachs, που «ποντάρουν» ανοικτά στα πάσης φύσεως σενάρια χρεοκοπίας.
Με μια συνέντευξη στην τηλεόραση του “Bloomberg”, που δεν πέρασε απαρατήρητη στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της αγοράς ομολόγων στην HSBC και γνωστός «ταύρος» της ελληνικής αγοράς ομολόγων, έδωσε την απάντηση των “long” επενδυτών της ελληνικής αγοράς ομολόγων στους διακινητές των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του Έρικ Νίλσεν, κορυφαίου οικονομολόγου της Goldman Sachs, που έδωσαν νέα δυναμική στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία τεχνικά ισοδυναμούν με «ήπια» πτώχευση της χώρας. Λεπτομέρεια: όσοι έχουν «ποντάρει» σε CDS, φέρνοντας χθες το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων πάνω από τα αντίστοιχα πακιστανικά ή ουκρανικά, πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, θα πληρωθούν για τα στοιχήματα τους με οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός», από μια «απλή» επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε εθελοντική βάση, μέχρι μια ευθεία στάση πληρωμών της Αθήνας.
Ο κορυφαίος αναλυτής της HSBC, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στην πρωτογενή αγορά ελληνικών τίτλων, πουλώντας ελληνικά ομόλογα δισεκατομμυρίων σε πελάτες της τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανη μια στάση πληρωμών οποιασδήποτε μορφής από την Ελλάδα, καθώς στην περίπτωση αυτή θα υποστούν τεράστιες ζημιές οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι συντηρητικοί επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου, με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.
Όπως τόνισε ο Μέιτζορ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να δεχθούν την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πλήρωνε δύο φορές η Ευρωζώνη το τίμημα της ελληνικής κρίσης: μία με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την παροχή δανείων και άλλη μία με τη μορφή των μεγάλων απωλειών που θα είχαν οι τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικά επισήμανε, μάλιστα, ότι ήδη όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα μεγάλης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου βλέπουν στις τιμές των τίτλων να ενσωματώνονται τα χειρότερα δυνατά σενάρια, καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρατικοί τίτλοι που διαπραγματεύονται στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.
Σε μια αναφορά, μάλιστα, που θεωρήθηκε από πολλούς «φωτογραφική» για τα διάφορα κερδοσκοπικά hedge funds που συντονίζονται με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στο σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων, ο Μέιτζορ τόνισε ότι αυτή την περίοδο όλοι οι «σοβαροί» επενδυτές της διεθνούς αγοράς, έχουν λόγω της κρίσης αποσυρθεί από την ελληνική αγορά ομολόγων, αφήνοντας την τύχη της στα… όρνεα, που πρωτοστατούν στην υποτιμητική κερδοσκοπία.
Ο Μέιτζορ, όπως και όλοι οι “long” επενδυτές των ελληνικών τίτλων προτείνει ως εναλλακτική λύση στα σενάρια πτώχευσης ένα τριετές, σκληρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, που θα συνδυασθεί με άφθονες χρηματοδοτήσεις από το διεθνή μηχανισμό στήριξης, ώστε να υπάρχει μια πειστική εγγύηση για τους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες παρενέβη στη δημόσια συζήτηση θεαματικά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, προφανώς σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των μεγάλων γαλλικών τραπεζών (Credit Agricole, Societe Generale) που έχουν και τις μεγαλύτερες θέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε, ότι σε κάθε περίπτωση στάσης πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση, προφανώς ακόμη και αν πρόκειται για μια «ήπια» επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτομάτως θα πατηθεί «φρένο» στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, είναι προφανές ότι η συμφωνία για την Ελλάδα, που αναμένεται να κλείσει στο τέλος της εβδομάδας και να εισαχθεί την επόμενη για επικύρωση-εξπρές στο γερμανικό Κοινοβούλιο, θα είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, όπου κράτη και υπερεθνικοί οργανισμοί θα κληθούν να δώσουν την τελική λύση σε αυτή την αναμέτρηση “short” και “long” παικτών της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς, όπου ως τώρα οι σορτάκηδες με «στρατηγό» την Goldman μετρούν συνεχείς νίκες…
Πηγή:
www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!