Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Καρδίτσα η διημερίδα για την κτηνοτροφία

Το θέμα της διημερίδας ήταν: «Τα τρέχοντα ζητήματα και οι εξελίξεις στον τομέα της κτηνοτροφίας»
«Επιτακτική η ανάγκη στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας, ενός κλάδου ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νομού μας που παρόλα αυτά βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία σήμερα»,ανέφερε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος κατά την έναρξη της...
...διημερίδας που διοργανώθηκε για την κτηνοτροφία από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Η διημερίδα διοργανώθηκε σε συνέχεια των συμπερασμάτων του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες Πέμπτη στο συνεδριακό χώρο της ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Την έναρξη του δεύτερου μέρους της διημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβεράτος Παναγιώτης ο οποίος καταρχάς ανέφερε «συγχαίρω την πρωτοβουλία της ΝΑ Καρδίτσας που διοργάνωσε την διημερίδα. Ο νομός Καρδίτσας είναι μια περιοχή με μεγάλη κτηνοτροφία και παρουσιάζει ένα βασικό πλεονέκτημα καθώς συνδυάζει φυτική και ζωική παραγωγή και έτσι οι κτηνοτρόφοι έχουν στη διάθεσή τους άφθονες ζωοτροφές.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την κτηνοτροφία. Θα λέγαμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τα πρόσφατα συγκριτικά στοιχεία το αποδεικνύουν περίτρανα: πριν λίγα χρόνια η αγελαδοτροφία αποτελούνταν από 7500 εκμεταλλεύσεις, σήμερα μόλις από 3500, με ρυθμό μείωσης περίπου στις 500 ετησίως. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους τομείς της κτηνοτροφίας. Τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν την συρρίκνωση του κλάδου και συνεπώς την επιτακτική ανάγκη στήριξής του.
Είναι επίσης ανάγκη να ‘’συνεταιριστικοποιηθούν’’ οι κτηνοτρόφοι ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά, να έχουν παρουσία με δικά τους μεγάλα καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για το σκοπό αυτό, η ΠΑΣΕΓΕΣ μαζί με βιώσιμες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ελλάδας συμμετέχει με 50% στα καταστήματα «Ελληνική διατροφή» που βρίσκεται σε περισσότερα από 1600 σημεία πώλησης ώστε να παρέχει θέση στα ελληνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα χωρίς να τους υποχρεώνει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά όπως οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Παράλληλα, για να εξασφαλισθεί και η αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων, έχει κατοχυρωθεί και το εμπορικό σήμα «από το χωράφι στο ράφι».
Οι εισηγήσεις της διημερίδας ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και περιεκτικές, κίνησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον ουσιαστικό διάλογο που ακολούθησε στη συνέχεια. Οι τίτλοι των θεμάτων που αναπτύχθηκαν και οι εισηγητές είναι οι παρακάτω:
Θέμα : <<Σύγχρονες προκλήσεις για μια στρατηγική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας>>.
Εισηγητής : Γεωργούδης Ανδρέας, Καθηγητής της Γενετικής Βελτίωσης του ΑΠΘ
Θέμα: <<Η διατροφή των παραγωγικών ζώων και η συσχέτισή τους με την παραγωγή τοπικών προϊόντων>>.
Εισηγητής : Γιάννενας Ηλίας, Λέκτορας Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας,
Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργαστήριο Διατροφής και Ζωοτεχνίας.
Θέμα : <<Η βόσκηση ως παράγοντας βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων >>.
Εισηγητής : Χατζηγεωργίου Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής τ. τμήματος
ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών του Γ.Π.Α
Θέμα: <<Προγράμματα ενίσχυσης μονάδων μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας κτηνοτροφικών προϊόντων. (Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013)>>
Εισηγητής: Ντανοβασίλης Παναγιώτης, Γεωπόνος ΑΝ.ΚΑ Α.Ε
Θέμα: << Σύγχρονες κτηνοτροφικές κατασκευές (προβατοστάσια)>>.
Εισηγητής: Βλάχος Κων/νος,Γεωπόνος Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης αρδίτσας, Αναστασοπούλου Μαίρη, Πολ. Μηχανικός ΑΝ.ΚΑ Α.Ε
Θέμα: << Ο ρόλος των συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας>>
Εισηγητής : Εκπρόσωπος Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ
Στη ημερίδα παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Νίκος Καλιακούδας και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, ο Δ/ντής της Δ/νσης Κτηνιατρικής Βασίλης Λεοντάρης, ο Γενικός Δ/ντής της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Βασίλης Μπέλλης, υπάλληλοι της Δ/νσης Κτηνιατρικής, της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Υπηρεσιών της Ν.Α, ο Γεν.Δ/ντης της ΤΡΙΚΚΗ Θανάσης Καλεσιάκης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας Δημήτρης Σδράκας και Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ο Αντιπ΄ροεδρος του συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΤΡΙΚΚΗ» Κων/νος Κρανιάς, στελέχη της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ. καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.
Στο τέλος της ημερίδας εξήχθηκαν γόνιμα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα στρατηγικής στην κτηνοτροφία, η οποία θα εστιάζεται στην ορθολογική διατροφή της ζωικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κλάδου μέσω προγραμμάτων ενίσχυσής του στον τομέα της μεταποίησης και των σύγχρονων κτηνοτροφικών κατασκευών. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή μπορεί να σταθεί το συνεταιριστικό κίνημα και η γενικότερη συλλογική οργάνωση του κτηνοτροφικού τομέα με σκοπό την ανταγωνιστικότητά του προς όφελος του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα.
Ο Νομάρχης εισηγήθηκε το θέμα <<Δραστηριότητες της Ν.Α. Καρδίτσας για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας- Προώθηση τοπικών προϊόντων>>. Αναλυτικότερα ανέφερε: «Ο αγροτικός χώρος βρίσκεται σήμερα σε περίοδο έντονων ανακατατάξεων και αλλαγών, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία του τα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσουν τις επιλογές και θα καθορίσουν την τύχη των ανθρώπων της υπαίθρου. O Νομός μας, φύσει αγροτικός, βιώνει ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας τις συνέπειες αυτών των αλλαγών. Συνέπειες που επηρεάζουν όχι μόνο τα αγροτικά νοικοκυριά αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς η οικονομία του τόπου είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εξαρτημένη από την πρωτογενή παραγωγή.
Σε αυτή την δύσκολη, μεταβατική περίοδο, η ανάγκη για αναπροσανατολισμό της γεωργίας, εξ’ αρχής σχεδιασμό και ουσιαστική εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ανάπτυξής της είναι επιτακτική. Στην προσπάθεια αυτή, μοχλό ανάπτυξης θα αποτελέσει το παραγωγικό δυναμικό της υπαίθρου, εκφραζόμενο κατά κύριο λόγο μέσω της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ παράλληλα καθήκον θα αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις πολιτικές και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάταξης της υπαίθρου. Με εμπεριστατωμένη άποψη για την πραγματικότητα και τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, αξιοποιώντας τους τεχνοκρατικούς - αναπτυξιακούς μηχανισμούς της περιοχής και σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, οραματίστηκε και προσπαθεί συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια να παρέμβει με νέα φιλοσοφία, με πρόθεση για καινοτομία και αλλαγή, δημιουργώντας δομές που θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιοργάνωση στην παραγωγή και την εμπορία του αγροτικού προϊόντος ξεφεύγοντας από τα τυποποιημένα πλαίσια. Μετά από εκτεταμένη κοινωνική διαβούλευση και εφαρμόζοντας μεθοδολογικά την από κάτω προς τα άνω προσέγγιση επιχειρησιακού σχεδιασμού δημιούργησε 23 θεματικά δίκτυα συνεργασίας, μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν 10 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ 2 από αυτά, το «Δίκτυο Τροφίμων και Ποτών» και οι «Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δόμησης, εφαρμογής και εξοπλισμού Καρδίτσας», απέκτησαν νομική υπόσταση ως Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενώ επαναδραστηριοποιήθηκε και το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας». Παράλληλα έχουμε ήδη ξεκινήσει με δικούς μας πόρους τη «Μελέτη Εφοδιαστικών Αλυσίδων και ανακατανομή της προστιθέμενης αξίας» για τα παρακάτω τέσσερα προϊόντα:
Παραγωγή και διάθεση βόειου κρέατος ελεύθερης βοσκής.
Παραγωγή και προώθηση ζωικού κεφαλαίου προβάτων (καραγκούνικο, χιώτικο)
Παραγωγή και διάθεση μελιού με παράλληλη διερεύνηση εφοδιαστικών αλυσίδων και των άλλων προϊόντων μέλισσας.
Παραγωγή και διάθεση κηπευτικών με έμφαση στο μαρούλι.
Σε συνέχεια της παραπάνω πρωτοβουλίας συντάξαμε πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει έντεκα ακόμη προϊόντα το οποίο υποβάλλαμε στο ΥΠΑΝ και μέσα από την υλοποίησή του φιλοδοξούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Στόχοι που θα επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας συλλογικών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία θα αποκτήσουν την ικανότητα ουσιαστικής παρέμβασης στην εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων για τα οποία θα έχουν συσταθεί, θα δώσουν νέα επιχειρηματική διέξοδο στα μέλη τους και θα αποτελέσουν πρότυπο για την άρση ενός από τα μείζονα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής που είναι το δυσανάλογα μεγάλο κέρδος του εμπόρου – μεταπωλητή αγροτικών προϊόντων σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζει ο ίδιος ο παραγωγός από τα προϊόντα που παράγει. Νέα συλλογικά σχήματα που υιοθετούν με ξεκάθαρο τρόπο τους επιχειρηματικούς κανόνες, έχουν ή χρησιμοποιούν μέσω συμφωνιών οργανωμένες υποδομές για την τυποποίηση και το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων και μπορούν να διαπραγματευθούν καλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στην τελική τιμή πώλησης περιορίζοντας την ενδιάμεση αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος.
Τα συλλογικά αυτά σχήματα είναι αδύνατο να πετύχουν τους στόχους τους, με πρωταρχικό βέβαια την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους ικανότητας, εάν δεν υποστηριχθούν μεθοδικά από σύγχρονους, ευέλικτους τεχνοκρατικούς μηχανισμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για «νέες» μονάδες αγροτικών εφαρμογών, που θα αποτελούνται από έμπειρα στελέχη και ειδικούς επιστήμονες του χώρου και που θα παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, χαράζοντας ταυτόχρονα τα επιχειρησιακά βήματα για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Στα πλαίσια τμήματος του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται από τη Νομαρχία για την ενθάρρυνση των συλλογικών δομών των αγροτών και την έμφαση πέραν της παραγωγής στην τυποποίηση και στην εμπορία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι με τους εκτροφείς βοοειδών ελευθέρας βοσκής. Στις συναντήσεις αυτές εκτός των άλλων αποφασίσθηκε η ίδρυση «Αγροτικού Συλλόγου Εκτροφέων Βοοειδών Ελευθέρας Βοσκής Ν. Καρδίτσας», που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την οργάνωσή τους και την περαιτέρω εξέλιξη της βοοτροφίας στο Νομό.
Παρόμοιες συναντήσεις έγιναν και με εκπροσώπους άλλων κτηνοτροφικών κλάδων όπως των προβατοτρόφων και των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
Οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής ήδη αποφάσισαν την ίδρυση «Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγικής Κατεύθυνσης Νομού Καρδίτσας». Ο υπό ίδρυση Σύλλογος θα αντιμετωπίζει πιο δραστικά και
οργανωμένα τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου που ωθούν τον κλάδο στα όρια της επιβίωσης.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν δυο ημερίδες για την μελισσοκομία εκδόθηκε από τη Νομαρχία οδηγός περιλαμβάνει κάθε πληροφορία που χρειάζεται ο μελισσοκόμος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου και του συνεταιρισμού μελισσοκόμων που ήταν αδρανοποιημένοι.
Πέραν των παραπάνω ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της στήριξης του αγροτικού κόσμου έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες & επιδιώξεις, όπως:
1. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στα επενδυτικά προγράμματα των αγροτών για τη δημιουργία ή τη βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους.
2. Επιτάχυνση των διαδικασιών των επιδοματικών ενισχύσεων.
3. Εφαρμογή μέσω των γεωτεχνικών υπηρεσιών μας τακτικής συστηματικής ενημέρωσης και παροχής συμβουλών προς τους αγρότες, για τα προγράμματα που «τρέχουν».
4. Οργανώθηκε η δικτύωση με τους γεωτεχνικούς των Δήμων, με σκοπό την πληρέστερη και ευέλικτη εξυπηρέτηση των αγροτών (προγραμματική σύμβαση με την ΤΕΔΚ).
5. Στήριξη των ντόπιων αγροτικών προϊόντων (δημιουργία βιολογικής αγοράς, προώθηση και προβολή αυτών, υποχρεωτική ένταξη των τυποποιημένων στα σουπερμάρκετ του Νομού).
6. Ενθάρρυνση νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης των αγροτών και έμφαση στην τυποποίηση και στην απ’ ευθείας διάθεση των προϊόντων στον καταναλωτή (Δίκτυα, ομάδες, συνεταιρισμοί κ.ά).
Πέραν των παραπάνω ενεργειών, ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία η οποία αριθμεί στο Νομό μας:
Α/Α ΕΙΔΟΣ ΖΩΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΖΩΩΝ ΚΡΕΑΣ ΤΟΝΝΟΙ ΓΑΛΑ
ΤΟΝΝΟΙ
1 Πρόβατα 165.000 2.500 17.000
2 Γίδια 35.000 500 3.500
3 Βοοειδή 10.000 1.300 10.000
4 Χοίροι αναπαραγωγής 3.300 4.000 -------
έχουμε προβεί σε βελτίωση των οδών πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων και με εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουμε συμπεριλάβει το σύνολο των υπολοίπων αιτημάτων που έχουν τεθεί υπ’ όψιν μας. Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων απαντώντας θετικά στα αιτήματά τους.
Στηρίζουμε την τοπική παραγωγή ελέγχοντας συστηματικά τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ και για την ορθή καταγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος. Οι έλεγχοι αυτοί ήδη αποδίδουν και η Νομαρχία μας βρίσκεται στις πρ’ωτες θέσεις από την πλευρά της τήρησης των παραπάνω, με ότι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται για τους ντόπιους κτηνοτρόφους,
Κλείνοντας διαβεβαιώνω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε και θα είμαστε κοντά στον κτηνοτρόφο αφιερώνοντας όσο χρόνο χρειαστεί για την επίλυση των προβλημάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!