Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ (9 φωτό 2 βίντεο)



«Ο πολιτισμός δε γνωρίζει σύνορα»
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα της ΤΕΔΚ Τρικάλων, στην γενέτειρα του Ασκληπιού στα Τρίκαλα, παρουσιάστηκε η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων). Συντονιστής και παρουσιαστής, ήταν η φωνή του απόδημου Ελληνισμού, ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5 κ. Νώε Παρλαβάντζας. Την εκδήλωση, χαιρέτησε...
...στην έναρξη ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος. Στο πάνελ της παρουσίασης, ήταν ακόμη, η κα Ελένη Τέγου παιδαγωγός – συγγραφέας, ο κ. Ηλίας Κατσιάμπας συντάκτης της εφημερίδας ΕΡΕΥΝΑΣ και συγγραφέας και φυσικά ο Πρόεδρος και η καρδιά της ΕΕΛΣΠΗ κ. Βάϊος Φασούλας. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Δημήτρης Γιώτης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού του Συλλόγου Μαυροματίου Καρδίτσας και ο Πρόεδρος των Θεσσαλικών συλλόγων και Ομοσπονδιών κ. Διαμαντής Γκίκας. Η 4η Ανθολογία είναι μία χορηγία του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Στο τέλος απαγγέλθηκαν αποσπάσματα του τόμου από διάφορους συγγραφείς. Τις απαγγελίες έκαναν οι κα Έφη Γιώτη και Γιάννα Κιριλιτσένκο. Δείτε όλες τις φωτό της εκδήλωσης στο trikalaola2 εδώ:
http://trikalaola2.blogspot.com/2010/05/4-15.html Δείτε επίσης αποσπάσματα της εκδήλωσης στα δύο βίντεο.

«Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα»
Σχολιάζει ο δημοσιογράφος της «ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας» Νώε Παρλαβάντζας
Κάθε δημόσιο γεγονός που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο ελλαδικό μητροπολιτικό κέντρο και τον Ελληνισμό της Διασποράς αποτελεί μία μικρή όαση ελπίδας, ένα ποιοτικό άλμα της δύσκολης και κάτω από αντίξοες συνθήκες πορείας του νεότερου βίου μας.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Τρικάλων και της ΕΕΛΣΠΗ για την παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας, εκτός από την προβολή του λογοτεχνικού έργου των 42 ομογενών μας συγγραφέων που ζουν στην ξενιτιά, εγκαινιάζει ταυτόχρονα κι έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στον σύγχρονο οικουμενικό ελληνισμό και στους «υποψιασμένους» έλληνες πολίτες που ζουν εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Η κεντρική αφίσα, το μεγάλο πανό, που στόλιζε την αίθουσα της ΤΕΔΚΤ στη γενέτειρα του Ασκληπιού, έφερε ως τίτλο το απόλυτα επιτυχημένο σύνθημα «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ!» Από κάτω με φαρδιά-πλατιά γράμματα, ο υπότιτλος σηματοδοτούσε την αιώνια επιστροφή, τον αγιάτρευτο νόστο, με τη φράση «Η 4η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ στη γενέτειρα του Ασκληπιού», ένα μήνυμα ίασης και αισιοδοξίας, θα λέγαμε, του πνευματικού και πολιτιστικού μας γίγνεσθαι.
Στη τρίωρη αυτή εκδήλωση, πέρα από τους πανηγυρικούς, αλλά και τους εύστοχους κριτικούς λόγους-του έγκριτου Τρικαλινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Κατσιάμπα, καθώς και τις αξιότιμης συγγραφέα και κοινωνικής λειτουργού Ελένης Τέγου-αυτό που είχε σημασία είναι ότι ακούστηκαν συγκινητικά αποσπάσματα της ανέκδοτης διασπορικής λογοτεχνίας μας από δύο νεαρές «μούσες»: την Έφη Γιώτη και την Γιάννα Κιριλιτσένκο. 24 και 17 χρόνων αντίστοιχα, η πρώτη, ένα λυγερόκορμο κορίτσι, δασκάλα παραδοσιακών χορών αλλά και αθλήτρια που κατάγεται από το Ιστορικό χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας, τη γενέτειρα του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη και η δεύτερη, μία καλλονή από τη Ρωσία, που ήρθε μικρή στην Ελλάδα, την αγάπησε παράφορα και μέσα σε μια τετραετία έμαθε άψογα Ελληνικά, ερωτεύθηκε τη λογοτεχνία και από τότε απαγγέλει, ως έτοιμη ηθοποιός, τα δύσκολα λυρικά και πεζά αριστουργήματα του ελληνικό λόγου!
Αυτός δεν είναι ο στόχος του οικουμενικού ελληνισμού; Να ενσωματώνει στους κόλπους του, να μυεί στην ομορφιά και την ελευθερία της πολυσήμαντης διαχρονικής του Παιδείας τους λαούς όλου του κόσμου; Με αυτό τον τρόπο δεν προκύπτει η καρποφορίας του πνευματικού εποικοδομήματος, η βαθύτερη αισθητική και ψυχική ηδονή που γονιμοποιεί αενάως τη φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής;
Στην Αρχαία Τρίκκη, κοντά στον Όλυμπο., στη χιλιόχρονη κοιτίδα των Πελασγών όλου του κόσμου ακούστηκαν, λοιπόν, προς τέρψιν των σημερινών Ελλήνων και Φιλελλήνων τα έντεχνα αυτά μαργαριτάρια των 42 σύγχρονων λαϊκών ραψωδών του Απόδημου Ελληνισμού: του Ιάκωβου Γαριβάλδη από την Αυστραλία, του Σπύρου Δαρσινού από το Νέσβιλ Τενεσί της Β. Αμερικής, της Αγγελικής Βόλλνερ Μαραγκουδάκη από τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, της Βάνας Κοντομέρκου απ ποτ Κονέκτικατ των ΗΠΑ, του Γαβριήλ Παναγιωσούλη και της Γιώτας Στρατή από τη Ν. Υόρκη, του Νίκου Παλαμήδη από τη Βενεζουέλα, της Χριστίνας Τσαρδίκου από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, του Γιώργου Πλακιά, έγκριτου φυσικού και παιδαγωγού από τη Γερμανία και πολλών άλλων για να αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνον παραδείγματα της πλούσιας αυτής λογοτεχνικής σφαίρας των Ελλήνων όλου του Κόσμου.
Αυτού του Κόσμου, που διευρύνεται συνεχώς και μέσα από τη δράση της ΕΕΛΣΠΗ αναδεικνύεται σήμερα σθεναρά σε έναν ορατό φάρο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αισθητό και αναγνωρίσιμο πλέον από την ελληνική Κοινή γνώμη, αλλά και τους δημόσιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, που αργεί κάπως, αλλά καταφέρνει στο τέλος, έστω και με «δυσκοίλιο» τρόπο, θα λέγαμε, να αποδεχτεί στους κόλπους της, όσους βρίσκονται εκτός «συστήματος» της ντόπιας πολιτικής και πνευματικής νομενκλατούρας.
Χρέος όλων μας είναι να αναδείξουμε παρόμοιες προσπάθειες, που ξεπηδούν αυτόνομα και αυθεντικά μέσα από τις κοινωνικές και διανοητικές διεργασίες των ενεργών πολιτών του Απόδημου Ελληνισμού και να τις «παντρέψουμε» με τις αντίστοιχες προσπάθειες πολλών και αξιόλογων μονάδων, αλλά και ομάδων ελλήνων πολιτών, που αγωνιούν σήμερα να εκφράσουν και πάλι, μέσα από ένα νέο ξεκίνημα, την αστείρευτη πολιτισμική παρακαταθήκη της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού!
Το τολμηρό αυτό εγχείρημα της επανένωσης των πνευματικών δυνάμεων των σύγχρονων Ελλήνων βρίσκεται μόλις στην αρχή του και θα απαιτηθούν σκληρές προσπάθειες, ουσιαστικός και δύσκολος διάλογος, βαθύτερος στοχασμός και γνώση, καθώς και πολιτική βούληση για να έρθει σε πέρας.
Θερμά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλα τα μέλη της ΕΕΛΣΠΗ και στον ακούραστο, σεμνό εργάτη του λόγου, Τρικαλινό Απόδημο συγγραφέα Βάιο Φασούλα, που ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια πριν από δέκα περίπου χρόνια και τη βλέπουμε τώρα να καρποφορεί εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τρίκαλα, Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010
Νώε Παρλαβάντζας

Ο λόγος του κ. Βάϊου Φασούλα
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων - ΕΕΛΣΠΗ και των μελών της, σας καλωσορίζουμε θερμά και σας ευχαριστούμε για την τιμή να παραβρεθείτε σήμερα κοντά μας και να αφουγκραστείτε τα μηνύματά μας.
Για τη φιλοξενία και συνεργασία με την ΤΕΔΚ, τον ΠΟΔΤ, τον πρόεδρο και δήμαρχο κ. Μ. Ταμήλο και ιδιαίτερα τις ευγενέστατες συνεργάτιδες της ΤΕΔΚΤ, ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία αυτής της πολιτιστικής διοργάνωσης.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ με την ευκαιρία της έκδοσης της «4ης Ανθολογίας» της ΕΕΛΣΠΗ που πραγματοποιήθηκε χάρη στο άψογο ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Προέδρου του ΣΑΕ κου Στέφανου Ταμβάκη, και την ευγενή χορηγία του Προέδρου του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, κου Αντώνη Στ. Παπαδημητρίου, από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ. Και από αυτή τη θέση τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Η ΕΕΛΣΠΗ είναι μια λογοτεχνική κοιτίδα που αποσκοπεί στη διάδοση του ελληνισμού και διαμεσολαβεί για τη διεξαγωγή ενός πνευματικού διαλόγου ανάμεσα στους διανοούμενους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Κυρίως μέσα από την ένωση διαφαίνεται και ο ρόλος της λογοτεχνίας της διασποράς στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητάς μας. Συνάμα με την ελληνική φυσιογνωμία, που διαφαίνεται από το έργο των Ελλήνων λογοτεχνών, σχηματοποιούνται κριτήρια σχετικά με το διεθνές γίγνεσθαι, όπως ήθη, στερεότυπες αντιλήψεις, αισθητική, προβληματισμοί. Οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, στις οποίες εντάσσονται και οι Έλληνες δημιουργοί, δεν αναιρούν τη δυνατότητα ύπαρξης κοινών οραμάτων και ενιαίας αισθητικής, επιπλέον πολιτικής και κοινωνικής αντίληψης.
Το 2001 ξεκίνησε η δραστηριότητα της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων και ως σήμερα πραγματώνεται ένας διαρκής πνευματικός διάλογος με ανταλλαγή στοιχείων ως απόρροια των δημοσιευμάτων, των εκδόσεων ακόμα και μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο. Είναι ενδεικτική η ροή των γεγονότων στα πλαίσια των σύγχρονων κοινωνιών με την ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στους πολίτες λογής εθνικοτήτων. Η συμμετοχή σε εκθέσεις βιβλίου, η προβολή των ελληνικών έργων απ’ τον τύπο, η καταγραφή των απόψεων μέσω της αθρογράφησης, η έκδοση βιβλίων- ανθολογιών, οι δημοσιοποιήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα και άλλες δραστηριότητες πιστοποιούν το εύρος της δράσης μας.
Η τέταρτη ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ περιλαμβάνει κείμενα 42 Ελλήνων συγγραφέων ως επί το πλείστον κατοίκων του εξωτερικού, αποδήμων, αλλά και κάποιων που ζουν στο εσωτερικό. Γενικά είναι ένα απάνθισμα λογοτεχνικών έργων κάθε είδους: έργα ποιητικά, πεζογραφήματα, διηγήματα, θέατρο ακόμα και στίχους προς μελοποίηση. Έτσι αναδεικνύεται το ελληνικό πνεύμα, οι ιδιαίτερες ευαισθησίες των δημιουργών, ιδίως όμως το κοινό αίσθημα της ελληνικότητας που διανθίζεται από τις αξίες και τα διαχρονικά ιδεώδη της πατρίδας μας. Στόχοι του συγκεντρωτικού αυτού πονήματος είναι η προβολή των κειμένων που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δύσκολο να αναδείξουν τη σύνθεση ιδεών και την ενιαία ταυτότητα αξιών του ελληνισμού υπό την οπτική των λογοτεχνών.
Επιπλέον διακρίνεται η συσπείρωση των ελληνικών στοιχείων απανταχού της γης για την κατάθεση της σύγχρονης κουλτούρας. Άλλωστε ο ελληνισμός της διασποράς ιστορικά αποδεικνύεται ως πρωτοστάτης στη διαμόρφωση υψηλού πολιτισμού σε πολλά επίπεδα. Κάθε γενιά συγγραφέων μας διαφωτίζει για μια σειρά ιδεογραμμάτων που εντοπίζονται στην εκάστοτε εποχή που αυτοί αντιπροσωπεύουν και ιδιαίτερα αποσαφηνίζονται κοινά στοιχεία που πιστοποιούν το ύφος, την επικρατούσα γλωσσική έκφραση, την ποιότητα της μορφολογίας, τους βασικούς θεματικούς πυρήνες, τις πηγές έμπνευσης και τις πεποιθήσεις.
Στη λογοτεχνία της διασποράς παρατηρούμε διάσπαρτα στοιχεία που αναδεικνύουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον στο πνεύμα του διεθνισμού υπάρχει διαλεκτικός συσχετισμός των ιδεών των Ελλήνων συγγραφέων του εξωτερικού στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού και των εγχώριων δημιουργιών. Σε πολλά έργα λοιπόν των αποδήμων Ελλήνων λογοτεχνών διακρίνεται η έντονη νοσταλγική διάθεση για την πατρίδα, που παρουσιάζεται ως μια κοιτίδα που συγκρατεί τις ευαισθησίες, τους οραματισμούς και ένα διαδεδομένο σκεπτικό. Έτσι καλλιεργούνται οι γλωσσικές δυνατότητες, ερμηνεύονται οι διαχρονικές αξίες, σχηματοποιείται ένα ενιαίο σκεπτικό και η συνείδηση της εθνικής φυσιογνωμίας Μια προοπτική κρίνεται το να μεταλαμπαδεύεται η εθνική κληρονομιά, σε μια περίοδο με πρωτεύουσα συνθήκη το διεθνισμό.
Ο μελετητής της λογοτεχνίας μέσα απ' τα έργα των αποδήμων δύναται βέβαια να συγκεντρώσει στοιχεία που πιστοποιούν τις ιδιαιτερότητες της γραφής και των θεμάτων τους που οφείλονται στη χρόνια παραμονή τους στο εξωτερικό. Συνάμα όμως παρέχεται η δυνατότητα να αποσαφηνιστεί και η έννοια της ελληνικότητας, όπως σχηματοποιείται από τους κοινούς προβληματισμούς τους για ζητούμενα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τα κοινωνικά αδιέξοδα, την πορεία του ελληνισμού στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Β. Φ.

Ο λόγος του κ. Δημήτρη Γιώτη.
Κυρίες και κύριοι
Εκ μέρους των κατοίκων του Μαυρομματίου του χωριού του Καραϊσκάκη,
Θέλω να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Δεν είμαι τεχνίτης του λόγου όπως ο πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ και φίλος κ. Βάϊος Φασούλας καθώς και πολλοί άλλοι εκλεκτοί που βρίσκονται σήμερα εδώ. Κύριε πρόεδρε της ΕΕΛΣΠΗ, φίλε Βάϊο. Θα ήθελα πριν αναφερθώ και εγώ στην μεγάλη προσφορά σου για τη διάσωση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και γραμμάτων μέσα από το τεράστιο συγγραφικό σου έργο, να πω ένα ρητό. «Τα γράμματα είναι καλά μα να χεις νου και γνώση». Αν δεν κάνω λάθος το είπε ο μεγάλος Δημόκριτος. Αυτό λοιπόν το ρητό κυρίες και κύριοι σήμερα που τα Ελληνικά γράμματα, οι τέχνες, ο πολιτισμός μας βάλλεται από παντού, και από πολλούς ανθέλληνες, είναι ακόμα επίκαιρο και πρέπει να το τηρούμε όλοι μας. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν και σας και σαν και σένα κύριε πρόεδρε της ΕΕΛΣΠΗ που αγωνίζονται για την διάσωση των Ελληνικών γραμμάτων. Φανταστείτε κυρίες και κύριοι έναν κόσμο χωρίς την Ελληνική γλώσσα και το Ελληνικό Αλφάβητο. Όλοι μας θα επικοινωνούσαμε μεταξύ μας με άναρθρες κραυγές και νοήματα. Αν δεν υπήρχε κ. πρόεδρε το Ελληνικό Αλφάβητο όλοι αυτοί οι ξένοι ψευτοκουλτουριάριδες με τον μηδενικό πολιτισμό τους, είμαι σίγουρος θα ζούσαν ακόμη σε σπηλιές και πάνω σε δένδρα. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον πρόεδρο της ΕΕΛΣΠΗ κ. Βάϊο Φασούλα για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα εδώ σαν εκπρόσωπος του Μαυρομματίου γενέτειρα του μεγαλύτερου πολέμαρχου της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας μας, την οποία γενέτειρα, το επίσημο Ελληνικό κράτος με την νέα χωροταξική του αναδιάρθρωση [Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ] δεν τίμησε, και να επισημάνω τη σημαντικότητα της σημερινής εκδήλωσης με τον σημαδιακό τίτλο «Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα» για την παρουσίαση της 4ης Ανθολογίας όπου στον τόμο αυτό συμμετέχουν σαράντα δύο [42] μέλη της Ελληνικής Λογοτεχνίας των πέντε ηπείρων, θεωρώ ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόοδο της Ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού μας, και στο δυνάμωμα των σχέσεων με την Μητέρα Πατρίδα των Ελλήνων που ζούν στα πέρατα του κόσμου.

Δημήτριος Θ. Γιώτης
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου
<<Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!