Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Η Τ. Α. στα δίχτυα των κομματικών αντιπερισπασμών(4ο) «Καλλικράτης!!» Ο… Δήμαρχος της πόλης και του χωριού!

Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας
«Έχουν πράγματι κάθε λόγο να αντιταχθούν σε μια βαθιά αλλαγή όπως ο Καλλικράτης, όσοι ταυτίστηκαν με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και...
...της αδιαφάνειας. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και ο Καλλικράτης με τις αλλαγές νοοτροπίας και αξιών που εισάγει συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση ο κ. Ραγκούσης.
Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, «Καλλικράτης», χωρίς καμιά αμφιβολία αποτε-λεί έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό της πασοκικής «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και αποπροσανατολισμό από τα γενικότερα προβλήματα της χώρας. Συνεπώς δε συμφωνούμε σε ό, τι ανακοινώνει ο κ. Ραγκούσης. Σα νέο σχήμα έχει και πλεονεκτήματα αλλά εδώ είναι χώρα των απατεώνων, ληστών και λαμόγιων και γι αυτό το έκτρωμα την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του Πασόκ. Γι’ αυτούς τους λόγους ο «Καλλικράτης» είναι άκυρος, άχρηστος και επικίνδυνος όσο δεν υπάρχουν υποδομές και προϋποθέσεις και προπάντων τίμιοι πολιτικοί, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.
Τούτο το νέο (δεύτερο μετά τον «Καποδίστρια») νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», πρώτον η εφαρμογή του πετσοκόμματος της ΤΑ σε μια εποχή ακατάλληλη από κάθε άποψη δείχνει αμή τι άλλο τον κομματικό αντιπερισπασμό με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της Τ.Α. (κομματικοποίηση). Και δεύτερον - ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν πρόκειται για κομματικοποίηση…! – όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές έτσι ώστε η λειτουργία του να μη θυμίζει τον προκάτοχό του, «Καποδίστρια», που πρωτοστάτησε στην ερήμωση των χωριών αλλά και του κάμπου. Το αποτέλεσμα γνωστό! Η περιβόητη εξαγγελθείσα αποκέντρωση να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός εκτός και αν αποκέντρωση εννοούν την ερήμωση της περιφέρειας και τη συγκέντρωση πληθυσμού στα κέντρα, που δυστυχώς εξελίσσονται σε «άντρα» και εφαλτήρια κλεφτών και ληστών και δολοφόνων. Η ασφάλεια του Πολίτη είναι πλέον σχήμα λόγου και η πραγματική τρομοκρατία καλά κρατεί. Συνεχώς αυξάνεται η ανεργία, φαλιρίζουν οι επιχειρήσεις, τα μικρομάγαζα τα έχει σκεπάσει το σάβανο των σκληρών μέτρων, οι περικοπές δίνουν και παίρνουν, η ακρίβεια μαστιγώ-νει την ελληνική κοινωνία και άλλα πολλά και γνωστά κι όλα αυτά για να σωθεί η Ελλάδα!!
Το κακό μας τον καιρό, πολίτες- ψηφοφόροι, ναι, καλά το ακούτε, τον δικό μας κακό καιρό, άντε λοιπόν, ξυπνήστε επιτέλους, ξεβρακωθείτε εσείς να σώστε την Ελλάδα, βοηθήσετε στραβοί τον ανοιχτομάτη (Καραγκιόζης) για να έχουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να λένε ότι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα κληρονομήσαμε ακόμα έναν «ηγέτη» μια «πράσινη» ελίτ συν τους προηγούμενους «ηγέτες-εθνάρχες» (ελίτ-πασάδες κι αυτοί) που όλοι μαζί κατεδάφισαν την Ελλάδα!
Η σημερινή κατεδάφιση – άντε να πούμε αποδόμηση ή απορρύθμιση, αν προτι-μάτε, της ελληνικής κοινωνίας- δεν έχει προηγούμενο από τον προηγούμενο «αρχιτέ-κτονα» του «Καποδίστρια» που δικτατορικά επιβάλει το νέο «νεκροθάφτη» της ελληνικής επικράτειας «Καλλικράτη».
Κοντός ψαλμός αλληλούια! Το νομοσχέδιο το πέρασε ο κ. Ραγκούσης! Άντε να κάνει και καμιά αλλαγίτσα, για τα μάτια, ντε, άντε και μπας με τον «Καλλικράτη» βγά-λουμε τους κάλους από τις μασχάλες που ο δικομματισμός δημιούργησε.
Θα ήταν χαρά μας να είχαμε από το χέρι τον υπουργό κ. Ραγκούση και να τον ξενα-γούσαμε ολίγον τι στα πέριξ, τα οποία βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας του. Δεν γνωρίζει, ο δύστυχος, την Ελλάδα και ιδιαίτερα που εκτίνονται οι περιοχές και της πόλης και του κά-μπου και των ορεινών όγκων της. Αυτό τουλάχιστο δείχνει ο νέος χωροταξικός χάρτης. Ξεκι-νώντας από την πόλη, η οποία επεκτείνει τα σύνορά της και «αγκαλιάζει» απομακρυσμένα χωριά, που σε κάποιες περιπτώσεις οι χιλιομετρικές αποστάσεις ανέρχονται σε πολλές δε-κάδες, ξεκινώντας λοιπόν από την πόλη, ρωτάμε τον «αρχισμιλευτή» του «Καλλικράτη»: Τι θα κάνουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι των επαρχιακών πόλεων, (αλλού ήταν τριάντα, αλλού σαράντα, αλλού λιγότεροι και αλλού περισσότεροι και τώρα γίνονται 4-5-6) οι οποίοι, στο σύνολό τους, είτε υποκειμενικά είτε αντικειμενικά δεν μπόρεσαν να βγούνε από το καβούκι τους και να παράγουν έργο. Πώς δηλαδή θα χειριστούν τα κονδύλια… (κι είμαστε σε εποχή ύφεσης…) οι υπερχρεωμένες Τ.Α.; Και πώς δηλαδή θα φτάσει ο νέος «Καλλικρατικός» «άρ-χοντας» σε απομακρυσμένα χωριά και τι έργο θα προσφέρει; Εμείς λέμε ότι αυτό το νομο-σχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Άκυρο, άχρηστο και επικίνδυνο.
Στην έδρα του νέου Δήμου-πόλη, προσέξτε, υποδομές δεν υπάρχουν κι ούτε πρόκειται να υπάρξουν, εκτός και αν ο «Καλλικράτης» πάρει μια μπουλντόζα και τα γκρεμίσει όλα. Λοιπόν, θα δούνε οι δημότες μιας πόλης να λύνει τα προβλήματά τους ο «Καλλικράτης;» Το ΕΣΥ καταστράφηκε ολοσχερώς και οι κινητοποιήσεις των γιατρών το επιβεβαιώνουν. Το κυκλοφοριακό είναι απελπιστικό, η καθαριότητα ανύπαρκτη (φταίνε και οι δημότες) και η ρύπανση των ποταμών δεν έχει προηγούμενο. Τα πεζοδρόμια γιομάτα με τηλεγραφόξυλα-ΔΕΗ-ΟΤΕ και τρύπια που καταδικάζουν τον συνάνθρωπό μας με ειδικές ανάγκες και τη μητέρα με το μωρό της να μη μπορούν να περπατήσουν. Οι δρόμοι και προπαντός οι συνοικιακοί δείχνουν το πρόσωπο του «Καποδίστρια» και αφ’ εξής του «Καλλικράτη». Τα ξεχαρβαλωμένα πάρκα, τα σκουριασμένα παγκάκια και κούνιες που τρίζουν δίνουν μια άλλη διάσταση. (Άλλη μια εγκατάλειψη κι αυτή). Το ελλιπές αποχετευτικό δίκτυο αποτελεί ντροπή…. και για να χαριτολογήσουμε κομμάτι, μιας και το γκρίζο σκηνικό ταιριάζει, ρωτάμε τον… ποιον; Βάλτε εσείς το όνομα…, πού θα κάνουν τα κακάκια τους οι άνθρωποι (και μιλάμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος!!). Την ασφάλεια των δημοτών από καιρικές καταστροφές-νεροποντές που γεμίζουν οι αυλές και τα σπίτια από νερά εξ αιτίας των κακοτεχνιών των δρόμων και από δέντρα που γκρεμίζει ο αίολος. Θα δώσει λύση ο «Καλλικράτης» στην ανύπαρκτη σήμανση σε δρόμους κ α ι ταχείας κυκλοφορίας όπου οι πεζοί, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι τους τρέμει η ψυχή τους να περάσουν τη λαιμητόμο-δρόμο; Θα φτιάξει παιδικούς σταθμούς, θα πλαισιώσει τα σχολεία μας με σωστά γ ρ ά μ μ α τ α ; Θα εξασφαλίσει τη μεταφορά των μικρών μαθητών στα σχολεία; (μιλούμε για δημόσια Παιδία!!) Πού θα απορροφηθούν οι νέες στρατιές των ανέργων που θα προκύψουν με την εισβολή του «Καλλικράτη;» Και το χειρότερο σε κάποιο βάθος χρόνου η «αποκέντρωση» θα λάβει σώμα και οστά. Η συγχώνευση Δήμων σημαίνει, μεταξύ άλλων και τούτα: Την εγκατάλειψη των χωριών στην ερήμωση και την αύξηση του πληθυσμού στους μεγάλους δήμους. Για δημόσιες υπηρεσίες ουδέν σχόλιο, θα φροντίσει ο «Καλλικράτης».
Σε ένα που συμφωνούμε με τον κ. Ραγκούση και την κυβέρνησή του γενικότερα είναι ο περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Με αυτά που αναφέραμε, δηλαδή ο «Καλλικράτης» θα είναι ο νέος ρυθμιστής; Αυτό είναι μέγα παραμύθι για τους αφελείς πολί-τες. Ε και θα γελάσει παρδαλό κατσίκι, εκτός και αν ξυπνήσουν οι πολίτες!
Θα επανέλθουμε στο θέμα «Καλλικράτης» και ευχόμαστε στον «αρχιτέκτονα» της αποδόμησης της Τ.Α. να του δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να την γνωρίσει καλλίτερα. Τώρα το λικβινταριστικό «άλμα» έγινε. Τουλάχιστον αν κοιτάξουν την Ελλάδα- ΔΗΜΟ στα μάτια, αυτομάτως αντικαθίσταται η κομματική Παιδεία από την Παιδεία του πολιτισμού, των ηθών και αξιών. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι … κύριοι τεχνοκράτες ότι τα χωριά τα οποία περιφρονούν και καταδικάζουν στον αφανισμό, έχουν τις δικές τους ιδιαιτε-ρότητες. Έχουν ιστορία, πολιτισμό, παράδοση. Τα χωριά έσωσαν την Ελλάδα στην κατοχή με ψωμί και Αντίσταση. Τα χωριά δώσανε τους καλλίτερους καπεταναίους στην Επανάσταση του 21. Στα χωριά αυτά, από το 1974 και μετά φαγωθήκανε να φέρουνε την ερήμωση. Και τη φέρανε. Όμως φέρνουνε και κάτι άλλο. Μια νέα Αντίσταση! Νέους αγώνες! Νέους δήμους. Τέτοιους δε θέλουνε; Θα τους έχουν.
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Μάιος 19 2010 pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!