Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Παρέμβαση Σ. Χατζηγάκη για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα παρέμβαση για τις αγροτικές επιδοτήσεις έκανε μέσω της «Καθημερινής» ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. «Πάγια πολιτική μας επιλογή υπήρξε η στήριξη των αδύναμων οικονομικά ομάδων της κοινωνίας μας, όπως...
...είναι οι αγρότες» σημειώνει ο πρώην υπουργός και συμπληρώνει: «Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σταθερά πως οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους αγρότες πέρυσι δεν είναι κρατικές ενισχύσεις. Η τότε ελληνική κυβέρνηση στοιχειοθέτησε επαρκώς το αίτημά της, τεκμηριώνοντας πλήρως ότι πρόκειται για αποζημιώσεις με έγγραφα που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Επίσης δεν υπήρξε καμία καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απλώς ξεκίνησε η έρευνα για την αξιολόγηση της νομικής βάσης της ελληνικής θέσης, ότι δηλαδή πρόκειται για αποζημιώσεις. Σημειώνουμε πως και αν ακόμη η Επιτροπή έκρινε πως πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας, μια τέτοια απόφαση υπόκειται τελικά στην κρίση του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Τέλος, και αν ακόμη όλα –καθ’ υπόθεσιν– τα ελληνικά επιχειρήματα αποβούν άκαρπα, τότε η Ελλάδα, αλλάζοντας τη νομική βάση του εγγράφου της –ότι τα 425 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες είναι αποζημιώσεις– μπορεί να κάνει χρήση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (της 28ης/10/09), που επιτρέπει την καταβολή άμεσων κρατικών ενισχύσεων στους αγρότες, λόγω των μεγάλων αποδεδειγμένων ζημιών που υπέστησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, επιτρέπει ακόμη και τον συμψηφισμό με τα καταβληθέντα ποσά ως αποζημιώσεις ή κρατικές οικονομικές ενισχύσεις κατά τα έτη 2008 και 2009.
Διατυπώνοντας κανείς την αντίθετη άποψη, απλά εξυπηρετεί μικροπολιτικές επιδιώξεις και βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας».
Από το πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!