Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Δήμος Πύλης με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» θα φέρει στο εξής την ονομασία Δήμος Πινδέων.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές του Νομού Τρικάλων θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό πως η Πύλη είναι...
...κεντροβαρής Δήμος από το 1946 και μάλιστα κοντά μισό αιώνα με την ίδια ονομασία Δήμος Πύλης.
Η Πύλη βρίσκεται στα δυτικά των Τρικάλων, στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας και αποτελεί «πέρασμα» προς τα ορεινά του νομού ενώ συγχρόνως την αγκαλιάζουν τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας που διαχωρίζονται απο τον Πορταϊκό ποταμό και σχηματίζουν μια φυσική και μεγαλοπρεπή Πύλη, απ΄ όπου και το όνομα της κωμόπολης Πορταϊκός ποταμός επίσης χωρίζει την Πύλη απο τον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς στη θέση της οποίας βρισκόταν η βυζαντινή πόλη Μεγάλαι Πύλαι ή Μεγάλη Πόρτα, η οποία στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Πόρτα-Παζάρ.Ο Άγγλος περιηγητής W.M. Leak (Ληκ) που πέρασε απο εκεί το 1810, την αναφέρει ως Απάνω Πόρτα ή Πόρτα Παναγιά, σε αντίθεση με τον καινούργιο οικισμό της Πόρτας, ο οποίος είχε ήδη αναπτυχθεί στη δεξιά όχθη του Πορταϊκού ποταμού και τον αναφέρει ως Κάτω Πόρτα ή Πόρτα-Νικόλα. Και τα δύο ονόματα (Πύλη και Πόρτα) έχουν σχέση με τη γεωγραφική θέση της κωμόπολης. Στον συνοικισμό της Πόρτα Παναγιάς γεννήθηκε ο μητροπολίτης Λαρίσης Βησσαρίων Β΄(1490-1540) ο οποίος ανακηρύχτηκε άγιος και πολιούχος των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης. Η Πύλη υπήρξε πολλές φορές πεδίο σοβαρών μαχών εξαιτίας της θέσης της. Καταστράφηκε επανειλημμένα απο τους κατακτητές. Τελευταία φορά πυρπολήθηκε απο τα ιταλικά στρατεύματα την 8η Ιουνίου 1943.Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, γίατι βρίσκετε στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων,αλλά και γιατί αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά χωρία του Ασπροποτάμου και την Άρτα. Περνώντας κάποιος απο την Πύλη μπορεί να θαυμάσει το τοξωτό γεφύρι της Πόρτας ή του Αγίου Βησσαρίωνα ,το δεύτερο μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας, το οποίο κατασκευάστηκε με έξοδα του μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα. Εκτός απο την απαράμιλλη ομορφιά του είχε και ιδιαίτερη σημασία ,αν αναλογιστεί κανείς οτι μέχρι το 1936 αποτελούσε την μοναδική σύνδεση των χωριών της Πίνδου με τον κάμπο της Θεσσαλίας.
Με βάση τα παραπάνω γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία ,καθώς και την θέση που βρίσκεται χωροταξικά ο Δήμος Πύλης στο νέο σχέδιο «Καλλικράτης» ο Δήμος μας αποτελεί συνδετικό κρίκο των υπολοίπων Δήμων (Αιθήκων,Πινδέων,Πιαλειών, Γόμφων).
Θα θέλαμε ,λοιπόν, να σας υποβάλλουμε την παρακάτω ερώτηση: ¨Με ποιά «αντικειμενικά» κριτήρια επιλέξατε την ονομασία Δήμος Πινδέων στον υπό σύσταση νέο Δήμο;¨
Επειδή γνωρίζουμε πως απάντηση δεν θα πάρουμε στο παραπάνω ερώτημα απο κανέναν αρμόδιο φορέα σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την ονομασία , λαμβάνοντας υπόψην ιστορικά και γεωγραφικά κριτήρια και να αποδώσετε την ονομασία Δήμος Πύλης.
Μετα τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιου
Του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!