Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ - ΦΑΝΤΑΣΙΑ – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για την εκμετάλλευση ενός πάρκου «φιλέτου», αυτού στο παλιό ΚΤΕΛ. Ένα πάρκο παραγκωνισμένο σκόπιμα από...
...την δημοτική αρχή (κανένα παγκάκι, κούνια, δέντρο, κλπ) αλλά με μεγάλη ζήτηση σε μελλοντικά σχέδια (υπόγειο παρκινγκ κόστους 2 εκ. ευρώ, ενοικίαση σε ΙΚΕΑ και παλαιοτέρα σε ιδιώτες για διάφορες χρήσεις {βλ. παγοδρόμιο}). Η λογική του κέδρους έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και έχει καταργήσει την έννοια του δημόσιου ελεύθερου χώρου. Κάθε πλατεία, πάρκο, πεζόδρομος και πεζοδρόμιο πρέπει να επιφέρει κέδρος για τον δήμο (πεζόδρομος Ασκληπιού, μανάβικα, πλατεία ΟΤΕ , ελεγχόμενοι χώροι στάθμευσης επί πληρωμή σε πεζοδρόμια… ο κατάλογος είναι μακρύς).
Πλέον, όποιος αναζητά μια γωνία για ανάπαυση, κουβεντούλα, παιχνίδι , ψυχαγωγία, θα πρέπει να πληρώσει.
Για αυτό το λόγο μετά την εντυπωσιακή ποδηλατοπορεία στους δρόμους της πόλης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 ποδήλατα, συμβάλλοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο στην ανάδειξη του πάγιου αιτήματος για τη δημιουργία πλήρους και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων και την διεκδίκηση μίας ανθρώπινης πόλης με περισσότερο σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον και στην αποτροπή της αλόγιστης χρήσης του αυτοκινήτου οι «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» και η ομάδα πολιτών «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ» συγκεντρώθηκαν στο πάρκο, διοργανώνοντας ένα συλλογικό πικνίκ, όχι μόνο για να δείξουν την εναντίωση τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση ενός ακόμα ελεύθερου δημόσιου χώρου, αλλά κυρίως για να αποδείξουν στην κοινωνία πως είναι στο δικό της χέρι η χρήση αυτών των χώρων να γίνεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ώστε η καθημερινότητα μας να βελτιωθεί προς όφελος της ποιότητας ζωής μας και όχι για να εξυπηρετεί την «τσέπη» του δήμου.
ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Critical Mass Ομάδα Πολιτών «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!