Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Ηλικία και γονιμότητα: Εγκυμοσύνη στη δεκαετία των 30!

Πολλοί θεωρούν τη δεκαετία των 30 την ευτυχή-μέση ηλικία για τη μητρότητα. Είστε ικανότεροι να είστε ασφαλείς στη σταδιοδρομία σας και στην σχέση σας, η οποία θα αποτελέσει τη σταθερή βάση για την αυξανόμενη οικογένειά σας. Ενδεχομένως, εσείς και ο σύντροφος σας να είχατε και την ευκαιρία να έχετε μερικές περιπέτειες μαζί προτού να αρχίσετε την...
...πατρότητα, τη μέγιστη περιπέτεια απ’ όλες.
Αυτές είναι οι καλές ειδήσεις. Οι κακές ειδήσεις είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της δυνατότητάς σας να μείνετε έγκυες στα 30 σας. Καθώς η δεκαετία προχωρεί, η γονιμότητα μιας γυναίκας έχει ελεύθερη πτώση. Γι αυτό οι ειδικοί γονιμότητας προειδοποιούν τις γυναίκες στη δεκαετία των 30 να μην περιμένουν πάρα πολύ , ιδιαίτερα εάν θέλουν περισσότερα από ένα παιδιά.
Η εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε ηλικία έρχεται με τα ευδιάκριτα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Μιλήσαμε με τους ειδικούς γονιμότητας, τους οικονομικούς συμβούλους, τους «γκουρού σχέσεων», και τις μητέρες των 30 και κάτι για να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα του πως είναι να έχετε ένα παιδί στη δεκαετία των 30.
Πλεονεκτήματα
Στη δεκαετία των 30 έχετε πιθανώς ένα υψηλότερο εισόδημα και ένα καλύτερο οικονομικό «μαξιλάρι» απ’ ότι στη δεκαετία των 20, επειδή είχατε περισσότερο χρόνο να γίνετε καθιερωμένοι στον εργασιακό κόσμο. Ακόμα μπορείτε να έχετε περισσότερη ευελιξία από μια γυναίκα στη δεκαετία των 40 η οποία είναι δύσκολο να διακόψει μια υψηλού επιπέδου σταδιοδρομία για να έχει ένα παιδί.
Ο Marnie Azner, ένας ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος από το Νιου Τζέρσεϋ, συμβουλεύει τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν στη αγορά εργασίας να διατηρήσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες και τις επαφές τους έτσι θα είναι ευκολότερο και να επιστρέψουν. «Συμβαδίστε με τις εμπορικές δημοσιεύσεις, στις διασκέψεις, κάντε ένα περιστασιακό μεσημεριανό γεύμα με έναν προηγούμενο συνάδελφο, ή πάρτε μια σειρά μαθημάτων στο κοινοτικό κολέγιο σας,» προτείνει. «Αυτές τις ημέρες είναι ουσιαστικό να διατηρηθούν οι τεχνολογικές δεξιότητές σας, επειδή η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα.»
Ευτυχώς, οι νέες μητέρες στη δεκαετία των 30 έχουν ακόμα πολύ δύναμη και ανθεκτικότητα, ιδιότητες που χρειάζονται για τα μικρά παιδιά.
Η Nicole Rogers, διευθύντρια πωλήσεων στο Σαν Φρανσίσκο , είχε ένα παιδί στη δεκαετία των 20, τρία στη δεκαετία των 30, και ένα στα 41. Εάν έπρεπε να επιλέξει, θα επέλεγε τη δεκαετία των 30 ως ιδανική δεκαετία: «Η σταδιοδρομία σας προωθείται, φαίνεστε ακόμα και αισθάνεστε μεγάλοι, και έχετε την ενέργεια που συμβαδίζει με τα παιδιά σας,» σημειώνει. «Είστε χαλαρωμένοι ως γονείς και έτσι μπορείτε να έχετε περισσότερη διασκέδαση, και δεν είστε τόσο κουρασμένοι όπως είστε στη δεκαετία των 40.»
Μειονεκτήματα
Στα 35 έτη είναι το «όριο» για την γονιμότητα της γυναίκας. Στην δεκαετία των 30 οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερες από ότι στην πρόσφατη δεκαετία των 20 και ο κίνδυνος για αποβολή, ή μωρού με κάποιο σύνδρομο, υψηλότερος. Η ηλικία των 35 είναι επίσης το σημείο που οι ειδικοί συστήνουν συνήθως την αμνιοκέντηση, τη χορειακή villus, δειγματοληψία, ή άλλη λεπτομερή εμβρυϊκή διαλογή.
Τα ποσοστά αποβολών αυξάνονται επίσης αργά αλλά σταθερά όταν οι γυναίκες γερνούν, όπως και η εγκυμοσύνη με επιπλοκές. Μια γυναίκα άνω των 35 είναι πιθανότερο από μια νεώτερη γυναίκα να έχει μια αποτυχημένη εγκυμοσύνη.
Φυσικά, κάθε γυναίκα γερνά στο ρυθμό της, αλλά οι ειδικοί λένε ότι στα 35, μια γυναίκα πρέπει να πάρει μια σοβαρή απόφαση εάν θέλει να έχει τα παιδιά - ειδικά εάν θέλει περισσότερα από ένα. «Λέω πάντα στις γυναίκες να σκεφτούν για την δεύτερη εγκυμοσύνη,» λέει ο James Goldfarb, διευθυντής των υπηρεσιών στειρότητας και IVF γονιμότητας στο ίδρυμα κλινικών του Κλίβελαντ στο Οχάιο. «Στην ηλικία 35 ή 36, πολλές γυναίκες χρειάζονται ενδεχομένως, ιατρική επέμβαση για να μείνουν έγκυες αλλά ώσπου να είναι έτοιμες για το επόμενο παιδί τους, για παράδειγμα στα 39, τα ίδια φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστούν.»
Οι πιθανότητες επιτυχίας σας
Ο Goldfarb, που βλέπει τα ζευγάρια με ζητήματα γονιμότητας καθημερινά στο Κλίβελαντ λέει χαρακτηριστικά : «Υπάρχει μια σαφής μείωση στη γονιμότητα μεταξύ των ηλικιών 29 και 35, αλλά η πλειοψηφία των 35 χρονών δεν έχει πρόβλημα, εντούτοις, από τα 38 ή 39, η ηλικία είναι ένας μεγάλος παράγοντας.»
Συνολικά, στη δεκαετία των 30 έχετε 15% πιθανότητα για εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε ενιαίο κύκλο ωογένεσης, σύμφωνα με τον Sherman Silber, διευθυντή του κέντρου στειρότητας του Σαιντ Λούις στο νοσοκομείο του ST Luke στο Μισσούρι και συντάκτη τεσσάρων με εμπορική επιτυχία βιβλίων γονιμότητας. Οι πιθανότητες σας μέσα σε ένα έτος από την έναρξη της προσπάθειας είναι περίπου 75 %. Αλλά δεδομένου ότι η γονιμότητα εξασθενεί καθώς η δεκαετία προχωρεί, στα μέσα της δεκαετίας των 30 η πιθανότητα ανά έτος μειώνεται στο 65%.
Ο κίνδυνος αποβολών ανέρχεται αργά καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας των 30, από περίπου 12% ως τα 34 και έως 18% από τα 35 έως τα 39..
Στην ηλικία των 30, ο κίνδυνος για ένα παιδί με σύνδρομο είναι ένας σε 759 και ένας σε 302 όταν είστε 35.
Στην ηλικία 35 έως 39 οι γυναίκες είναι πλέον πιθανότερο να έχουν δίδυμα - ακόμη και χωρίς επεξεργασίες γονιμότητας που αυξάνουν τις πιθανότητες για τις πολλαπλάσιες γεννήσεις.. Χαρακτηριστικά, απελευθερώνεται ένα ωάριο σε έναν κύκλο. Καθώς γερνάτε, (παρακινητική ορμόνη θυλακίου) το επίπεδο της FSH σας αυξάνεται. Όταν αυτό το ορμονικό κύμα εμφανίζεται, υπάρχει μια πιθανότητα ότι μπορείτε να απελευθερώσετε περισσότερα από ένα ωάρια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου, που είναι και οι πιθανότητες μιας πολλαπλάσιας γέννησης. Έτσι ενώ οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες, εάν μείνουν, είναι πιθανότερο να έχουν δίδυμα.
Πηγή: yourbaby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!