Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων
Με τις καλύτερες εντυπώσεις, πλήρεις ικανοποίησης και με γεμάτες γνώση τις βαλίτσες τους, επέστρεψαν τα μέλη της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κ. Λένα Σαββίδου, κ. Αχιλλέας Λέρας και κ. Βαγγέλης Σαμαράς από την Αθήνα, όπου συμμετείχαν στο 4ο κατά σειρά Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας...


Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 27,28 και 29 Νοεμβρίου με θέμα : «Πολιτικοί, Κοινωνικοί, Οικονομικοί Θεσμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά τους Νεώτερους Χρόνους».
Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, όπου συμμετείχαν 20 Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ιστορικοί Ερευνητές και Ειδικοί Επιστήμονες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα εισηγήσεων, όπως «Οι τραπεζικές δραστηριότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 19ος αι – αρχές 20ου αι», «ο Ελληνικός Αθλητικός σύλλογος ΠΟΝΤΟΣ Μερζιφούντας», «Ο Οικονομικός Βίος των ελλήνων στο ανθρακοφόρο λεκανοπέδιο της Ποντοηράκλειας», κ.α.. Η πρόσκληση που δέχτηκαν τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων για συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και έρχεται ως αναγνώριση της εμπεριστατωμένης και συστηματικής δουλείας που γίνεται στο σύλλογο.
Η εισήγηση των Λένας Σαββίδου, Αχιλλέα Λέρα και Βαγγέλη Σαμαρά στο πλαίσιο του συμποσίου αφορούσε την «Αδελφότητα Ποντίων Κυριών Τραπεζούντας Η Μέριμνα (1904-1922)». Όπως τόνισε στην έναρξη της εισήγησής του ο κ. Αχιλλέας Λέρας, σχετικά με τα ιστορικά στοιχεία της ίδρυσης της αδελφότητος : «ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρόσκλησή τους, αλλά κυρίως γιατί μας έδωσαν την ευκαιρία μη όντας επαγγελματίες ερευνητές του χώρου, αλλά με την ιδιότητα των μελών της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Νομού Τρικάλων» και ορμώμενοι από το πάθος μας για κάθε τι που άπτεται του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής να ασχοληθούμε με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα όπως αυτό της Μέριμνας». Στη συνέχεια η κ. Λένα Σαββίδου ανέπτυξε τα στοιχεία του έργου και της προσφοράς της αδελφότητος, ευχαριστώντας το Δρ ΑΠΘ Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και την κ. Άννα Θεοφυλάκτου για τη συμβολή τους στην έρευνα, ενώ ο κ. Βαγγέλης Σαμαράς επιμελήθηκε όλο το αρχειακό υλικό που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εισήγησης.
Η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας ήταν κατάμεστη και τις τρεις ημέρες των εργασιών του συμποσίου, ενώ εκτός των τρικαλινών εισηγητών συμμετείχαν ως σύνεδροι, η Ταμίας της Ευξείνου Λέσχης κ. Μαργαρίτα Τοπαλίδου, η Γραμματέας του συλλόγου κ. Νόπη Παπαδοπούλου, ο Αντιπρόσωπος του συλλόγου στις Ομοσπονδίες κ. Κώστας Κυριαζίδης και τα μέλη του συλλόγου κ. Ράνια Λιάτου και κ. Αθηνά Μπουκουβάλα.
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Χάρης Σαπουντζάκης ανέφερε ότι «πόσοι πίστευαν, όταν ξεκινήσαμε, ότι θα φτάναμε σήμερα στο 4ο Συμπόσιο, ότι μέσα από 20 συνεδρίες 70 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και επιστήμονες, ερευνητές καταξιωμένοι πανελλαδικά, θα καλούνταν στο βήμα, αναπτύσσοντας μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που χώρεσαν σε 3 τόμους πρακτικών 900 και πλέον σελίδων. Σήμερα με το 4ο Συμπόσιο κλείνει ένας πρώτος κύκλος που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ώστε να περάσουμε ίσως και με την αλλαγή πλαισίου τα επόμενα χρόνια». Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του 4ου Συμποσίου.
Επόμενη δραστηριότητα της Ευξείνου Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων είναι ο ετήσιος χορός της, αυτό το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009 στο κέντρο Ονείρων Έπαυλις (5ο χιλ Τρικάλων - Πύλης, όπισθεν έπιπλα Τζέγκα) υπό τους ήχους της λύρας, του ζουρνά, του νταουλιού και της φλογέρας από τα παρχάρια του Πόντου, αλλά και υπό τους γνώριμους ήχους του κλαρίνου με τοπικούς δημοτικούς παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.
Α.Λ.
Για την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!