Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Θάβουν τα τσεκούρια οι τραπεζίτες!

Ενώ οι θερμοκρασίες στις σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζιτών «χτυπούσαν κόκκινο», μετά την επεισοδιακή αντιπαράθεση της περασμένης Παρασκευής με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, από χθες οι τραπεζίτες έκαναν τις πρώτες κινήσεις για να… θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου!..
Το «σήμα οπισθοχώρησης» εξέπεμψαν τα δύο κορυφαία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, στην πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης για το 2010, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, δηλαδή τα ίδια προβλήματα που επιχειρεί και η κ. Κατσέλη να αντιμετωπίσει με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ως τώρα έχουν συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις των τραπεζιτών.
Υιοθετώντας κεντροαριστερά ρητορικά σχήματα, μάλλον ασυνήθιστα για κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, ο κ. Ταμβακάκης μίλησε χθες για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Μεταξύ των βασικών στοιχείων του «συμβολαίου», όπως τα περιέγραψε ο κ. Ταμβακάκης, περιλαμβάνονται και τα εξής:
- Στήριξη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν την κρίση και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε «συναλλακτική ηθική».
- Στα επιβαρυμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών, μέσα και από το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνουμε και πιο τολμηροί από αυτό. Αναμένονται εντός του Ιανουαρίου τα νέα προϊόντα αναχρηματοδοτήσεων σε αυτόν τον τομέα.
- Υιοθέτηση ενός τιμολογίου υπηρεσιών που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές, χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών.
- Θα διαμορφώσουμε μία νέα σχέση πελάτη – Τράπεζας. Θα διαθέτουμε προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες αποπληρωμής των πελατών μας, αποφεύγοντας τις υπερβολές του παρελθόντος, από τις οποίες πρέπει να διδαχθούμε όλοι μας.
Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως σχολίαζαν χθες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η διοίκηση της Εθνικής υιοθετεί και δεσμεύεται να εφαρμόσει αυτοβούλως τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, ενήμερων και ληξιπρόθεσμων, την κατάργηση καταχρηστικών πρακτικών, αλλά και την καθιέρωση του υπεύθυνου δανεισμού.
Επιπλέον, ο κ. Ταμβακάκης φάνηκε να προσαρμόζει τη στρατηγική της Εθνικής στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ενώ έκανε ανοίγματα στην κοινωνία, που εσχάτως εμφανίζεται μάλλον εχθρική προς τις τράπεζες. Μίλησε για:
1. Ενίσχυση του προγράμματος εταιρικής-κοινωνικής ευθύνης (αύξηση δηλαδή του κοινωνικού μερίσματος),
2. Ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών σε τομείς καινοτομίας, υψηλής τεχνογνωσίας, όχι μόνο μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και ανάληψης επενδυτικού κινδύνου σε τεχνολογίες αιχμής.
3. Αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε τομείς αιχμής (ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση υδάτινων πόρων, απορριμμάτων, ΣΔΙΤ).
4. Χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τεχνολογίες που συνδράμουν στην προσπάθεια της χώρας μας, για περισσότερο θετικό περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο.
Επιπλέον, απηύθυνε κλάδο ελαίας στο Σύλλογο των Εργαζομένων της τράπεζας, δείχνοντας ειλικρινή διάθεση να ξεπεράσει τις εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος: «Ειδικότερα για τους εργαζόμενους θα αναβαθμίσουμε τις σχέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα αποκαταστήσουμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους, θα συζητάμε, θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε, αλλά πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση και ειλικρίνεια, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.
Η χθεσινή παρέμβαση Ταμβακάκη εξέπληξε ευχάριστα τα κυβερνητικά στελέχη, που είχαν θορυβηθεί από την ανοικτή αντιπαράθεση του προέδρου της ΕΤΕ, Β. Ράπανου, με την κ. Κατσέλη, για το νομοσχέδιο περί ρύθμισης οφειλών μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Ταμβακάκης, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, επανέφερε την Εθνική σε παράλληλο δρόμο με την κυβερνητική πολιτική, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, που καλείται να προσαρμοσθεί στους όρους του «κοινωνικού συμβολαίου» της διοίκησης της ΕΤΕ.
Πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!