Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.:ΘΕΤΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Θετικές ως προς το συνολικό στόχο για διείσδυση της Ανανεώσιμης Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά με πολλά κενά στο πρακτικό μέρος και στη συνολικότερη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις σημερινές εξαγγελίες στο υπουργικό συμβούλιο...


Ο στόχος για 40% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, είναι θετικός και φιλόδοξος, αρκεί να προωθηθεί χωρίς ακρότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Θεωρούμε όμως ότι δε συμβαδίζει με τα κυβερνητικά σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες. Θετικά είναι και τα επιμέρους μέτρα για συντόμευση διαδικασιών και επίσπευση των απαραίτητων υποδομών, όπως και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να είναι και οι πολίτες.
Χωρίς όμως ενδιάμεσους στόχους (τουλάχιστον ανά τριετία) και μηχανισμούς για την παρακολούθησή τους, θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί στην πράξη η αξιοπιστία των κυβερνητικών μέτρων και η ανάγκη ενδεχόμενων διορθωτικών κινήσεων. Πρακτικά η απουσία ενδιάμεσων στόχων σβήνει εκ των προτέρων τα ίχνη από οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβερνητική υπαναχώρηση, αναβάλλοντας το όποιο πολιτικό κόστος για το… 2020.
Αρνητικό σημείο στις κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελεί και ο στόχος για τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο στόχος του 20% ως μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση για το 2020, αντιστοιχεί σε μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόλις κατά 20%, πολύ κάτω από το 35-40% που θεωρούν απαραίτητο οι εκθέσεις των ειδικών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πέρα από το ότι ούτε εδώ υπάρχουν ενδιάμεσοι στόχοι που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση, το χαμηλό ύψος του συνολικού στόχου δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης για σοβαρές αλλαγές πολιτικής σε τομείς όπως οι μεταφορές ή η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων. Ο στόχος αυτός κινδυνεύει άλλωστε να βρεθεί σύντομα στον αέρα, αν υπάρξει διεθνής συμφωνία για το κλίμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιήσει τη δέσμευση να αναπροσαρμόσει τους δικούς της στόχους μειώσεων στο 30% αντί του σημερινού 20% σε σχέση με το 1990.
Ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να θέσουν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο, συνδέοντας το θέμα όχι μόνο με την απαίτηση μιας διεθνούς συμφωνίας ουσιαστικής και νομικά δεσμευτικής, αλλά και με την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλα όσα αναλογούν στη δική μας χώρα. Κριτήριο οφείλουν να είναι οι ανάγκες που θέτει η κλιματική αλλαγή και όχι οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις για το «πολιτικά εφικτό».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!