Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ

Από την Πέμπτη
θα προβάλλεται καθημερινά στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο,
η ταινία
ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ
Ώρες προβολών: καθημερινά 20.00 και 22.15
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2009 ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ...
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου. Ηθοποιοί: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής. 96 λεπτά.
Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλέυει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ:
ΣΚΟΤΕΙΝΟ, ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, ΜΑΥΡΗ ΣΑΤΙΡΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ… ΜΙΑ ΤΟΛΜΗΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ. ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ.
Χρήστος Μήτσης-Αθηνόραμα
Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία με μερικές πολύ καλές ιδέες …Ο Λάνθιμος ξέρει να τοποθετεί εκεί που πρέπει την κάμερά του και να στήνει ωραία, ασυνήθιστα πλάνα, αλλά και να δημιουργεί την αλλόκοτη ατμόσφαιρα που απαιτεί μια τέτοια ιστορία. … ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου του 2009 ό,τι η «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου του 1970. …Η νέα ελληνική avant garde βάζει ταφόπλακα, γυρίζει σελίδα και πορεύεται μπροστά. Τώρα το μπαλάκι στον θεατή που φαρσοκωμωδία κυνηγά. Τέρμα τα φραγκοδίφραγκα παιδιά. Υπάρχει μεγάλο ελληνικό σινεμά! …Ο Λάνθιμος συνθέτει και πηγαινοέρχεται από το ένα στο άλλο επίπεδο σαν αίλουρος κατασκευαστής. Διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το ίδιο αυστηρό ύφος. Από εδώ προκύπτει η αφασία. Από εδώ η ομοιομορφία. Από εδώ η υποταγή και προγραμματισμένη μαζική κουλτούρα. Από εδώ- ακόμα- και ο σίριαλ κίλερ. Από εδώ όμως και η ανυπακοή, η αναρχία. Το είπα και στην αρχή. Ο «Κυνόδοντας» με τον σουρεαλισμό του Μπουνιουέλ. Με το χειρουργικό νυστέρι του Χάνεκε. Με τον υπόγειο τρόμο ενός θρίλερ χωρίς σπλάτερ. Τέλεια. …Τίποτα απ΄ όλα αυτά, αν η κατασκευή δεν ήταν ο πλήρης ορισμός ομοιογένειας, αποστείρωσης, καθαρότητας και αυστηρότητας. Όλα και όλοι, εποχούμενοι στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Λάνθιμου. Η σκηνογραφία και ενδυματολογία της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου. Η φωτογραφία του Θύμιου Μπακατάκη. Και φυσικά τα «όργανα» αυτού του σεξτέτου δωματίου. Ναι, ο Χρήστος Στέργιογλου και η Μισέλ Βάλεϊ. Όμως, αποκάλυψη η Αγγελική Παπούλια, ο Χρήστος Πασαλλής, η Μαίρη Τσώνη και η Άννα Καλαϊτζίδου. Όταν ο προπονητής θέλει και μπορεί, η ομάδα κερδίζει χωρίς τον διαιτητή. Τελειώνω με μια ευχή. Όπως και το νέο ελληνικό σινεμά, έτσι και ο θεατής. Να γυρίσει σελίδα, γιατί δεν πάει άλλο. Πεθαίνουμε από τη μούχλα! Δ. Δανίκας-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!