Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο Υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας

Τα θέματα του Αχελώου, του αυτοκινητόδρομου Ε65 και οι προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας μετά το 2013 στην έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας.
Στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να διοργανωθεί το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας, στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και...
Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων, σε συνέχεια του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν 2 χρόνια. Οι εισηγήσεις έχουν επιλεγεί με βάση την αρχική θεματολογία που περιλάμβανε τα ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφεί σαν τις βασικές προτεραιότητες και ανάγκες της περιοχής μας.
Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου θα γίνει η έναρξη του Συνεδρίου υπό τον γενικό τίτλο «Γενικές Πολιτικές Ανάπτυξης». Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:
19.15 – 19.30 «Η ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας: Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας και Προοπτικές»
Αλεξάκος Φώτης, Νομάρχης Καρδίτσας
19.30 – 19.45 «Ο Ε-65: Περιγραφή του έργου»
Λαμπρόπουλος Σέργιος, Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Φαϊδάς Κων/νος, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Κατασκευών, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ
19.45 – 20.00 «Ο αυτοκινητόδρομος Ε-65: Οι αναπτυξιακές του επιδράσεις στη Δ. Θεσσαλία και οι εναλλακτικές λύσεις σύνδεσής του με το Λιμάνι του Βόλου»
Πολύζος Σεραφείμ, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Νάκας Θέμης, Πολιτικός Μηχανικός, MSc
20.00 – 20.15 «Οι προοπτικές της ελληνικής γεωργίας μετά το 2013»
Μαραβέγιας Ναπολέων, Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
20.15 – 20.30 «Η διαχειριστική μελέτη των υδάτινων πόρων της λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού και το ζήτημα εκτροπής νερού από τον άνω ρου του Αχελώου.»
Καραβοκύρης Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός MSc, Δρ. Υδρολογίας, Ι. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί

Το συνέδριο είναι δομημένο σε δώδεκα συνολικά συνεδρίες από τις οποίες οι οκτώ θα διεξαχθούν παράλληλα σε διπλανές αίθουσες του ΙΤΕΔΑ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εισηγήσεις.
Το Σάββατο θα ξεκινήσει με τις συνεδρίες ‘Αναπτυξιακές προοπτικές’ και δυο παράλληλες, η μία για ‘Χωροταξία- Υποδομές- Ανάπτυξη’ και η άλλη για ‘Διοικητική Αναδιοργάνωση’. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα αναπτυχθεί η συνεδρία υπό τον γενικό τίτλο ‘Άρδευση-Ύδρευση’ και παράλληλα η συνεδρία με τον τίτλο ‘Ενέργεια- Περιβάλλον’. Οι ‘Εναλλακτικές καλλιέργειες’ είναι το θέμα των δυο επόμενων συνεδρίων και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν ζητήματα σχετικά με ‘Κτηνοτροφία’ και ‘Ιχθυοκαλλιέργεια’.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι και αφού πρώτα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τα ‘Επιχειρηματικά δίκτυα’ και τον ‘Τουρισμό’ θα πέσει η αυλαία του συνεδρίου με την ανακοίνωση των γενικών συμπερασμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας (συνεδρίας) θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε σύνεδρο, εκπρόσωπο φορέα ή πολίτη, είτε να απευθύνει ερωτήματα προς τους εισηγητές είτε να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του, προφορικά και γραπτά, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στα γενικά συμπεράσματα του συνεδρίου και να καταγραφούν στα πρακτικά.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος ενόψει της έναρξης του Συνεδρίου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Διοργανώνουμε το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού μας σε συνέχεια του 1ου Συνεδρίου που διεξήχθη δυο χρόνια πριν . Το δεύτερο συνέδριο είναι πιο πλούσιο σε εισηγήσεις, περισσότερο στοχευμένο και συγκεκριμένο από το 1ο και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή των εισηγήσεων στην περιοχή μας.
Οι διεργασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου ξεκίνησαν πριν από 1 χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου Οργανωτική, Επιστημονική Επιτροπή καθώς και η ομάδα έργου εργάστηκαν μεθοδικά δίνοντας έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια της διοργάνωσης.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στο συνέδριο που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ξαναβρεθούμε εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων, ενεργοί πολίτες καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να συζητήσουμε. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία, πάντα σε πνεύμα συνεργασίας, να επικαιροποιήσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της περιοχής μας και κυρίως να αναζητήσουμε τα μέσα υλοποίησής τους. Το τριήμερο 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου θα είμαστε όλοι εκεί».
Ο Υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας.
Υποδομές, Χωροταξία και Αγροτικός τομέας τα θέματα του Σαββάτου

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας που πρόκειται να διοργανωθεί στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου , στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων. Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον κ Γιάννη Μαγκριώτη, Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου υπό τον γενικό τίτλο «Γενικές Πολιτικές Ανάπτυξης» και την εισήγηση του Νομάρχη «Η ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας: Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας και προοπτικές».
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν τις υποδομές, τη διοικητική αναδιοργάνωση και τον πρωτογενή τομέα. Οι εισηγήσεις είναι συγκεκριμένες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των Καρδιτσιωτών.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο θα ξεκινήσει με τη συνεδρία ‘Αναπτυξιακές προοπτικές’, με τις εισηγήσεις «Σενάρια αναπτυξιακού μέλλοντος του Ν. Καρδίτσας», «Αερόδρομιο CARGO στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας» και «Βιώσιμος ενεργειακός σχεδιασμός Ν. Καρδίτσας». Ακολουθούν δυο παράλληλες συνεδρίες, η μία για ‘Χωροταξία- Υποδομές- Ανάπτυξη’ με τις εισηγήσεις «Λατομικές περιοχές», «Αλληλεπιδράσεις συντελεστή δόμησης και αστικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Καρδίτσας», «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως στοιχείο ταυτότητας του Νομού Καρδίτσας», «Ίδρυση-κατασκευή Πλίθινης Αγοράς ως πύλη επιχειρηματικότητας στο τ.δ. Προδρόμου Δ. Κάμπου» και η άλλη για ‘Διοικητική Αναδιοργάνωση’, με τις εισηγήσεις «Μια πρόταση για τη νέα διοικητική διαίρεση του Ν. Καρδίτσας», «Νέες προσεγγίσεις οργάνωσης, διαχείρισης και αξιοποίησης των παραγωγικών συστημάτων στις ορεινές περιοχές», «Οικισμοί και μικρά αστικά κέντρα στον περιαστικό Χώρο. Η αναπτυξιακή προοπτική τους στην μορφοποίηση ενός Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Καρδίτσας».
Το μεσημέρι του Σαββάτου θα αναπτυχθεί η συνεδρία υπό τον γενικό τίτλο ‘Άρδευση-Ύδρευση’ με τις εισηγήσεις «Εξοικονόμηση νερού με σύγχρονα συστήματα άρδευσης», «Συνολική πρόταση για την άρδευση της πεδιάδας της Καρδίτσας με τη χρήση επιφανειακών νερών», «Διερεύνηση – Συγκριτική Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων δικτύων άρδευσης με αρχή την υφιστάμενη αναρρυθμιστική λίμνη», «Αντιπλημμυρική προστασία Ν. Καρδίτσας. Διευθέτηση λεκανών απορροής των ποταμών Καλεντζή και Καράμπαλη», «Αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας των αντλούμενων ποσίμων υδάτων στην πεδινή ζώνη του Νομού Καρδίτσας».
Η παράλληλη συνεδρία θα έχει τον τίτλο ‘Ενέργεια- Περιβάλλον’ και περιλαμβάνει «Αξιοποίηση της μυθολογίας της ευρύτερης περιοχής ως αναπτυξιακού πόρου. Μεθοδολογική προσέγγιση», «Η σημασία των παρόχθιων οικοσυστημάτων στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας τοπίου - Αναπτυξιακές δυνατότητες. Η περίπτωση δημιουργίας μικρών υγροτόπων στα περιθώρια υποβαθμισμένων οικολογικά λιμνών και ποταμών για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», «Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των αστικών κέντρων στην Ελλάδα, µια επένδυση για το μέλλον;», «Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως στοιχείο ταυτότητας του Νομού», «Παρεμβάσεις στον Σοφαδίτη ποταμό - Προτάσεις διαχείρισης, ανάπλασης και αξιοποίησης».
Οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι το αντικείμενο των δυο επόμενων συνεδρίων, με εισηγήσεις «Εναλλακτικές μορφές γεωργίας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων: Ωφέλειες για το περιβάλλον, τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία», «Γλυκό σόργο αντί καλαμποκιού για ζωοτροφή και προστασία περιβάλλοντος» καθώς και «Η παραγωγή της στέβιας. Τα υπέρ και τα κατά» και «Δυνατότητες ανάπτυξης βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού και λοιπών βιολογικών βιομηχανικών καλλιεργειών στο Ν. Καρδίτσας» σε παράλληλη συνεδρία.
Από τις τελευταίες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι η Κτηνοτροφία και πιο συγκεκριμένα: «Βόσκηση: ο παραγνωρισμένος παράγοντας για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», «Προοπτικές ανάπτυξης βιολογικής κτηνοτροφίας στο Ν. Καρδίτσας: Η περίπτωση των βοοειδών ελευθέρας βοσκής», «Απευθείας πώληση κτηνοτροφικών προϊόντων: Το γαλλικό παράδειγμα για αιγοπροβατοτρόφους», «Ο ρόλος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη γενετική βελτίωση των προβάτων». Παράλληλα το απόγευμα του Σαββάτου θα συζητηθούν και θέματα για την Ιχθυοκαλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα «Δυνατότητες πραγματοποίησης εναλλακτικών μορφών υδατοκαλλιεργειών στο Ν. Καρδίτσας» , «Προϊόντα υδατοκαλλιεργειών, δημόσια υγεία και προβλήματα βιολογικής καλλιέργειας» καθώς και «Προκαταρκτικά αποτελέσματα πειραματικής εκτροφής καραβίδων γλυκού νερού σε κλειστά κυκλώματα».
Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας (συνεδρίας) θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε σύνεδρο, εκπρόσωπο φορέα ή πολίτη, είτε να απευθύνει ερωτήματα προς τους εισηγητές είτε να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του, προφορικά και γραπτά, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στα γενικά συμπεράσματα του συνεδρίου και να καταγραφούν στα πρακτικά.
Σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και το περιεχόμενο του Συνεδρίου, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, που είναι και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Μέλημά μας είναι να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του Νομού. Προτάσσουμε τα αγροτικά ζητήματα αφού ο νομός μας είναι αγροτικός, στηρίζοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την αύξηση του τουρισμού. Μαζί με τις άυλες δράσεις που υποστηρίζουν τα παραπάνω, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε πάντα την ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς και με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του νομού (νέους, ηλικιωμένους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, έμπορους) με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας για τη συντονισμένη προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την από κοινού παροχή ποιοτικών τοπικών υπηρεσιών. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί το Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού μας. Η επιτυχία του οποίου εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή των πολιτών. Καλούμε λοιπόν όλους τους Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν στην τριήμερη «γιορτή διαλόγου» στις 19, 20, 21 του Φλεβάρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!