Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού Καρδίτσας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κήρυξε την έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Νομού Καρδίτσας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων. Ο Υφυπουργός άνοιξε το συνέδριο με την παρακάτω ομιλία:...
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ευχαριστώ θερμά το κ. Νομάρχη για την πρόσκλησή του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του νομού Καρδίτσας και όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες που συμβάλλουν στην διεξαγωγή αυτού του εγχειρήματος. Εγχείρημα που συνιστά αναγκαία συνιστώσα της υλοποίησης του οράματός μας για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πρωτοβουλία των φορέων και των πολιτών που κάνουν πράξη την δημόσια διαβούλευση.
Η διερεύνηση, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση δεν είναι απλώς σημαντικά αλλά απαραίτητα για την το σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Καρδίτσας, προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αισιοδοξία μου.
Όχι γιατί υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά γιατί η συνεργασία της κυβέρνησης, των τοπικών φορέων, των επιστημόνων και των πολιτών είναι προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης μπορώ να διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε τις ανάγκες της περιοχής και είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η επιτάχυνση, ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση της κατασκευής απαραίτητων έργων υποδομής.
· η κατασκευή του Ε65 που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό,
· η κατασκευή της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσα-Άρτα που έχει ορισθεί ως εθνικού επιπέδου έργο και περιλαμβάνει τη σήραγγα του Τυμπάνου, έργο που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση προς το υπό κατασκευή φράγμα Συκιάς.
· η βελτίωση της Εθνικής οδού Καρδίτσας-Τρικάλων, η αναβάθμιση του οδικού δικτυού σύνδεσης της Καρδίτσας και της Ε65 με τα Φάρσαλα, την Αγχίαλο και το Βόλο,
· η έναρξη των έργων διαχείρισης υδάτων Σμοκόβου, συνιστούν ένα σύνολο αναγκαίων υποδομών που θα δώσουν πνοή στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ερήμωση της Θεσσαλίας. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό είμαστε βέβαιοι πως σύντομα η Θεσσαλία θα επανακτήσει τη δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας.
Παράλληλα, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων για τους ορεινούς όγκους, όπως είναι αυτός των Αγράφων, που μοιράζεται σε 4 περιφέρειες και 5 νομούς. Πυρήνας και κεντρική φιλοσοφία αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η πράσινη- αειφόρος ανάπτυξη. Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να υπάρξουν ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης των ορεινών περιοχών από την Ε.Ε., τόσο στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο, όσο και στην επόμενη. Ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση αλλά και η διαχείριση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα γίνει μέσα από ένα φορέα του Δημοσίου, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους άλλους φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών και κοινωνικών τάξεων των 5 νομών.
Η Δυτική Θεσσαλία έχει χαρακτηριστικά περιφέρειας μέσα στην περιφέρεια. Γι’ αυτό μόνο ένα σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που αξιοποιεί τους οδικούς άξονες και δεν καθορίζεται μονομερώς από αυτούς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, μπορεί να οδηγήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή.
Κλείνοντας, εύχομαι η διεξαγωγή της διοργάνωσης να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Εύχομαι η διοργάνωση αυτή να μετατραπεί σε θεσμό με συνέχεια και συνέπεια και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές της περιφέρειας.
Καλή αρχή λοιπόν και ευχαριστώ για την προσοχή σας.»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!