Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Μετονομασία σε δήμο Μετεώρων από δήμο Καλαμπάκας ζήτησε η Σούλα Μερεντίτη στη βουλή

H Σούλα Μερεντίτη σε μία παρέμβαση της – σταθμό στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον «Καλλικράτη», ζήτησε τη μετονομασία του νέου διευρυμένου Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων.
Είναι γνωστό σε όλους τους τρικαλινούς, ότι...
...η Βουλευτής μας Σούλα Μερεντίτη, αγωνίζεται με κάθε μέσο και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να υποστηρίξει τον τόπο μας στην ελληνική βουλή. Έτσι και στην επί της αρχής συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον «Καλλικράτη» στις 26 Μαΐου 2010, η τρικαλινή βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, να μετονομασθεί ο νέος διευρυμένος Δήμος Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων για ιστορικούς λόγους. Επίσης, ζήτησε να επανεξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας ορεινού δήμου στο Νομό μας και τόνισε για άλλη μία φορά, την ανάγκη να μπει τέλος στην υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλίας και να αξιοποιηθεί και ο ορεινός όγκος του νομού μας. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της βουλευτού έχει ως ακολούθως:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα μια επαναστατική αλλαγή στη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που εκσυγχρονίζει το κράτος, χτυπά στη ρίζα της την γραφειοκρατία και εγγυάται προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης, μια αλλαγή την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεως, κομματικής στράτευσης και τοπικιστικών μικροσυμφερόντων, γιατί αφορά το μέλλον της Ελλάδος, το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας, το μέλλον των παιδιών μας.
Παραδοσιακά, υπήρχαν στον τόπο μας δυο αντιλήψεις και προσεγγίσεις σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση: Η μια, αυτή της συντηρητικής παράταξης, που ήθελε την κεντρική κυβέρνηση να κάνει παιχνίδι, να έχει, δηλαδή, εκείνη τα κλειδιά, να κρατά την τοπική εξουσία όμηρο των επιδιώξεών της, απόλυτα εξαρτημένη από αυτή, χωρίς δικούς της πόρους και χωρίς ρόλο και λόγο. Και η άλλη θεώρηση, αυτή της προοδευτικής παράταξης, αυτή που υπηρετήσαμε εμείς διαχρονικά, που ήθελε την τοπική εξουσία στο κέντρο των εξελίξεων, αυτόνομη, με ρόλο διακριτό, με δυνατότητα παρέμβασης στα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τη θεώρηση αυτή, που βάζει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και των εξελίξεων, που του έδινε και του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά, μέσω της τοπικής εξουσίας, την πιστέψαμε, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και σήμερα είμαστε εδώ για να τη συμπληρώσουμε, για να την ολοκληρώσουμε με τον «Καλλικράτη».
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέκαθεν πίστευε στην άμεση δημοκρατία που διασφαλίζεται και εμπεδώνεται μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Με το κείμενο-μανιφέστο από το 1977 και μετά, αυτό πιστεύαμε, αυτό οραματιζόμασταν, αυτό υπηρετήσαμε. Ο δήμαρχος και ο κοινοτάρχης μέχρι πρότινος περιορίζονταν μόνο στο ρόλο του ληξίαρχου, του υπεύθυνου για την αποκομιδή των σκουπιδιών, για την κατασκευή μικρών έργων, αν και εφόσον είχε πρόσβαση στην κεντρική εξουσία, για να εξασφαλίσει την επιχορήγηση την οποία χρειαζόταν, την οποία ζητιάνευε, για να κάνει το έργο.
Από το 1981, ο ρόλος και οι σχέσεις αυτές άλλαξαν. Προχωρήσαμε σε μεγάλες τομές, δόθηκαν πόροι και ρόλοι στην αυτοδιοίκηση με διάφορες νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, με κορυφαία αυτή του «Καποδίστρια», που, κατά κοινή ομολογία, άλλαξε τη φιλοσοφία του συντηρητικού, αυταρχικού και γραφειοκρατικού κράτους. Έδωσε ρόλο στον πολίτη, τον έβαλε στο κέντρο της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, την οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, εσείς καταψηφίσατε.
Και ερχόμαστε σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, να συμπληρώσουμε, να συνεχίσουμε, να ολοκληρώσουμε, αλλά και να διορθώσουμε με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την εφαρμογή του «Καποδίστρια», γιατί ο «Καλλικράτης» είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών, των αγώνων και των αγωνιών, των πρωτοβουλιών δεκαετιών και των εμπειριών μας που σήμερα δικαιώνονται.
Τις τελευταίες μέρες, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη της λεγόμενης «νέας Μεταπολίτευσης», της κάθαρσης, της απεμπλοκής του πολιτικού σκηνικού από παθογένειες του παρελθόντος που τόσο πολύ έχουν στοιχίσει στη χώρα και συμφωνούμε όλοι ότι το σημερινό νομοθέτημα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σκοτάδι της δημόσιας ηθικής κρίσης που έχει σκεπάσει την πολιτική μας ζωή, δεν είναι μόνο θέμα θεσμών, αλλά είναι και θέμα προσώπων. Όμως, πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς, για να μπορούν τα πρόσωπα να τους υπηρετήσουν σωστά και αποτελεσματικά.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει όχι να λοιδορούμε, αλλά να σκεφθούμε όλοι μας πώς θα αλλάξει η κατάσταση αυτή, που είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, όχι, όπως είπα πριν, με αλλαγή προσώπων, αλλά και με αλλαγή θεσμών, διαδικασιών που θα καθορίζουν τις εξελίξεις και θα εγγυώνται την ευνομία και τη χρηστή διοίκηση.
Γνωρίζουμε καλά όλοι μας ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο «Καλλικράτης» συνιστούν πέρα και πάνω από όλα μια νέα αρχή ευνομίας, δικαιοσύνης, ισοπολιτείας, εμπέδωσης της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, μια αλλαγή επί τα βελτίω της λειτουργίας του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας για ένα κράτος ευέλικτο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με λιγότερα επίπεδα αποφάσεων. Μεταφέρει στην περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό της χώρας, δημιουργεί ένα κεντρικό κράτος-στρατηγείο, με επιτελικό ρόλο και δίνει όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τα καθημερινά ζητήματα στην αυτοδιοίκηση, η οποία είναι εγγύτερα στον πολίτη και μπορεί με αυτό τον τρόπο να είναι αποτελεσματική.
Και κάτι ακόμα, ο αυξημένος έλεγχος που εισάγεται και θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους οργανισμούς είναι πολύ σημαντικό, διότι -γιατί να κρυβόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι;- ξέρουμε όλοι ότι, δυστυχώς, κατά καιρούς υπήρξαν εστίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους και πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια για το καλό όλων μας.
Όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπάρχει αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός, πρέπει να αποκεντρωθεί, για να είναι και πιο ουσιαστικός.
Ως εκ τούτου, πρέπει να ψηφίσουμε τον «Καλλικράτη», πρώτον, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις που θα δώσουν μια ανάσα και θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο εκκίνησης για την ελληνική περιφέρεια. Είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού και προόδου, με περισσότερο κοινωνικό έλεγχο και λιγότερη διαφθορά, εξοικονομεί πολλά χρήματα και δημιουργείται μια νέα δημόσια διοίκηση που θα αξιοποιεί σωστά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για όλους μας, για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, του αγρότες, τους εργαζόμενους.
Θα ήθελα να πω και δυο λόγια για το Νομό Τρικάλων.
Πάντα στα Τρίκαλα, κύριε Υπουργέ, από το καλό υπάρχει το καλύτερο. Και βέβαια το τέλειο δεν μπορούμε να το επιτύχουμε. Στα Τρίκαλα έγιναν τέσσερις δήμοι. Σας καλώ εδώ να εξετάσετε δυο περιπτώσεις. Πρώτον, να μετονομαστεί ο Δήμος Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων, γιατί τα Μετέωρα είναι παγκοσμίου φήμης γνωστό μνημείο και πρέπει να προσελκύουμε με αναφορά τα Μετέωρα τους επισκέπτες και δεύτερον, να επανεξετάσετε για ακόμη μια φορά τη δυνατότητα δημιουργίας ορεινού δήμου στο Νομό μας, διότι έχουμε το ορεινό κομμάτι το οποίο είναι γνωστό σε όλους και αξίζει να αξιοποιηθεί.
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!