Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΝΔ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής

H τελική ρήξη μεταξύ του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας και της Ντόρας Μπακογιάννη φαινόταν προδιαγεγραμμένη από την αρχή της συνύπαρξής τους στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Το «ναι» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο...
...μηχανισμό στήριξης εκλήφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως casus belli, αν και ήταν απλά θέμα χρόνου για να βρεθεί μια αρκετά σοβαρή – ή ίσως σοβαροφανής – αφορμή για να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πιθανόν είναι άλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη να ανακουφίστηκε από τη διαγραφή της με αυτή την αφορμή, από ένα κόμμα που έδειχνε απροκάλυπτα ότι δεν την ήθελε.
Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του... εξιτηρίου της κας Μπακογιάννη από το κόμμα, ο κ. Σαμαράς έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής τη σχετική επιστολή αποπομπής της Ντ. Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη συνέχεια και με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να διαγραφεί από το κόμμα, όπως και τελικώς έγινε.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αποπομπής της, η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση 2 ½ σελίδων στην οποία καταλογίζει «λαϊκισμό» και «μικροκομματική» λογική στον κ. Σαμαρά, καθώς και για το ότι δεν συνεδρίασε για το θέμα της υπερψήφισης ή μη του «σχεδίου σωτηρίας» κανένα κομματικό όργανο. «Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνησή μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας», σημειώνει η κυρία Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω».
Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του προέδρου του κόμματος, αναφέροντας ότι «δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και τη χώρα». Υπεραμυνόμενη των θέσεών της, σημείωσε ότι «χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά». Στη δήλωσή της αναφέρει ότι «ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι’ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, μία επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣυΡιζΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τις επιλογές του».
Χθες, μετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής της κας Μπακογιάννη, όλοι οι στενοί συνεργάτες της απέφευγαν να μιλήσουν για το επόμενο βήμα της πρώην υπουργού, κάποιοι όμως εξ αυτών υπενθύμιζαν μια πολύ πρόσφατη δήλωσή της: τα κόμματα, είχε πει η κ. Μπακογιάννη σε πρόσφατη συνέντευξή της, «δεν δημιουργούνται για να ικανοποιήσουν κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά γίνονται για να καλύψουν ένα πολιτικό κενό».
Σε ερώτηση για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν έχει να πει τίποτα επί του θέματος και αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση».
«Ήταν αδύνατο για μένα να ψηφίσω ενάντια σε αυτό που πίστευα ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας» δήλωσε σήμερα η ίδια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιρρίπτοντας για άλλη μια φορά ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι αρνήθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η πολιτική έχει θάρρος, όταν κάνεις αυτό που πιστεύεις τη στιγμή που το πιστεύεις», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη και συνέχισε λέγοντας: «Η ψήφος στο κοινοβούλιο έχει σημασία, αλλά δυστυχώς την έχουμε ευτελίσει. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα στην άποψη και δεν εκλέγονται για να μιλάει ένας... Εάν καταντήσαμε στο σημείο να μην πιστεύει κανείς πια τους πολιτικούς οφείλεται σε αυτό ακριβώς».
Αναφορικά με το πολιτικό της μέλλον, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν το περίμενε να τεθεί εκτός του κόμματος, και κατέστησε σαφές πως προς το παρόν θα παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής «για να δώσω – όπως είπε – τον αγώνα εντός και εκτός με όλες μου τις δυνάμεις». Απαντώντας σε ερώτημα περί των σεναρίων που την θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, η πρώην υπουργός ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα κάνω, είναι πολύ πρόωρο. Τα κόμματα όμως υπάρχουν όταν υπάρχουν οι κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα παραμείνω βουλευτής».
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Ρηγίλλης, αναβάλλονται οι συνδιασκέψεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, μεθαύριο και την ερχόμενη Τετάρτη. Αναλυτικότερα, αναβάλλονται: Η προγραμματισμένη για αύριο Συνδιάσκεψη για την Έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία, που θα πραγματοποιείτο στην Πάτρα, η προγραμματισμένη για την Κυριακή 9 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για την Παιδεία, που θα πραγματοποιείτο στα Ιωάννινα και η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Μαΐου, Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό, που θα πραγματοποιείτο στην Κέρκυρα.
Τρεις εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Δημαράς, η Σ. Σακοράφα και ο Β. Οικονόμου, οι οποίοι δήλωσαν «παρών» στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας τέθηκαν άμεσα εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, μέσω συνεργατών του, τους ζήτησε να παραδώσουν και τις έδρες τους, «γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη από ριψάσπιδες και όσους υποκύπτουν στον λαϊκισμό». Η Σ. Σακοράφα αρνήθηκε, οι δύο υπόλοιποι επιφυλάχτηκαν.
Σχολιάζοντας τη διαφοροποίηση του, επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Θα συνεχίσω να ψηφίζω με βάση τη συνείδησή μου και λυπάμαι όσους δεν το κάνουν». Αναφορικά δε με τη διαγραφή του, είπε πως τη θεωρεί υπερβολική.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη διαγραφή τους και από το ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε καλέσει τους δύο πρώτους, που είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους, και τους είχε προειδοποιήσει. «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι βουλευτές πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα και να μην κοιτούν το εκλογικό τους συμφέρον», είναι η ανεπίσημη για την ώρα αιτιολογία.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!