Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η σχολική βιβλιοθήκη του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων συνεχίζει τη σειρά προβολών- παρουσιάσεων επιμόρφωσης και πολιτισμού, με τίτλο «Ώρα βιβλιοθήκης».

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Αμαλία Κ. Ηλιάδη, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Φαίη Μαρκάκη, νομικό, Κοθρά Βαρβάρα, φιλόλογο και Κανέλα Καίτη, εκπαιδευτικό οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων, επέλεξε, προς προβολή στο χώρο της βιβλιοθήκης, από μια...
...ποικιλία εγκεκριμένου οπτικοακουστικού, εκπαιδευτικού υλικού και σχετικών ντοκυμαντέρ, τις ακόλουθες ταινίες:
1. Το DVD της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ‘Όταν οι ήρωες…’, μια καταγραφή προφορικών μαρτυριών για το έπος του 1940 και ένα δωδεκάλεπτο ντοκυμαντέρ για το Άουσβιτς. Τα παιδιά καθηλώθηκαν από τη βιωματικότητα των μαρτυριών των ηρώων του DVD ‘Όταν οι ήρωες…’ και από τη σκληρή, ρεαλιστική καταγραφή των εγκλημάτων του Άουσβιτς.
2. 4. Θέατρο Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου», Ελληνικοί χοροί και τραγούδια, Κεφαλοδεσίματα: μια συνθετική προβολή-μελέτη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
3. DVD Video: Η Ευρώπη σε κίνηση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γραφείο για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Οικοδόμηση, τα ορόσημα και τα πρόσωπα, από το ξεκίνημα της Ιστορικής διαδρομής έως τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
4. BBC Ο Αιώνας των λαών (1900-1999)-Η επανάσταση των γυναικών: Παρά τις αξιόλογες γυναίκες που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η Γκόλντα Μέιρ και η Ίντιρα Γκάντι, οι γυναίκες χρειάστηκε να διεκδικήσουν την ισότητά τους σε έναν αντρικό κόσμο. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μια νέα γενιά γυναικών πήρε τη σκυτάλη του αγώνα για ίσα δικαιώματα. Στη Δύση η πείρα από την εργασία εξήρε τις γυναικείες προσδοκίες. Οι αρχές των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σιγά-σιγά επεκράτησαν, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο οι γυναίκες εξακολούθησαν να παλεύουν εναντίον των παλαιών προκαταλήψεων και των όψιμων θρησκευτικών απαγορεύσεων.
5. BBC Πως η τέχνη έπλασε τον κόσμο, παραγωγή 2006: Από το ένστικτο της δημιουργικότητας έως την αποτύπωση της ανθρωπότητας, η καθηλωτική αυτή σειρά-ντοκυμαντέρ προσφέρει μια μαγευτική περιπλάνηση στους σημαντικούς σταθμούς της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης ανά τους αιώνες. Συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο τα κοινωνικά γεγονότα, την πολιτική, την επιστήμη, τη Φύση, την αρχαιολογία και τη Θρησκεία, τα επεισόδια της σειράς ξεδιαλύνουν σύγχρονα μυστήρια μέσα από ταξίδια στο παρελθόν και τις απαρχές του πολιτισμού, χάρη σε κάποιες από τις πιο θαυμαστές ανθρώπινες επινοήσεις. Ένας δυνατός αφηγηματικός λόγος διατρέχει κάθε επεισόδιο της σειράς, ενώ εντυπωσιακές επιστημονικές αποδείξεις αποκαλύπτουν πως το μυαλό μας αλλά και το μυαλό των μακρινών μας προγόνων, συνδέονται λειτουργικά με την τέχνη. Τελικός προορισμός του ταξιδιού μας μέσα από αυτή τη σειρά είναι η εύρεση απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα για τη θέση του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο και την εικόνα της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο. ( παραγωγοί: Mark Hedgecoe, Kim Thomas).
Μετά το πέρας των προβολών, οι οποίες και πρόσφεραν αφειδώς τα εναύσματα, τα έντονα πνευματικά ερεθίσματα για την εποικοδομητική συνέχεια της εναλλακτικής αυτής εκπαιδευτικής διαδικασίας, ακολούθησαν σχετικά σχόλια, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εν γένει ενεργητική εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών στα κομβικής σημασίας για την εποχή μας ζητήματα της εθνικής αυτοσυνειδησίας και κουλτούρας, της φιλοπατρίας, της κοινωνικής συνείδησης, της σημασίας της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου, της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ισότητας των φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!