Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Συμφωνία για τη στήριξη της ευρωζώνης και τη σταθερότητα του ευρώ

Σε συμφωνία για την εφαρμογή ενός έκτακτου μηχανισμού, που με το ποσό των 720 δισ. ευρώ θα στηρίξει, στην περίπτωση που χρειαστεί, χώρες της ζώνης του ευρώ που παρουσιάζουν οικονομικές δυσκολίες,...
...κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ. Στο μηχανισμό θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Στην υιοθέτηση της ιστορικής αυτής συμφωνίας οδήγησε ο φόβος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία και οι φόβοι ότι η επέκταση της κρίσης να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η συμφωνία, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνη θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ή εγγυήσεις ύψους 440 δισ. ευρώ από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε 60 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει επίσης στον μηχανισμό με το ποσό των 220 δισ. ευρώ. Έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, παίρνει όμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης για την επαναφορά της σταθερότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Σε ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως κατ’ αρχάς πρόκειται να εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη» προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Ωστόσο, δεν θέλησε να εξειδικεύσει σε τι συνίστανται αυτές οι παρεμβάσεις. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια, διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή και συνέστησε σε συντονισμένη δράση με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας έναν μηχανισμό, μέσα από την ενεργοποίηση των μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευθεί ευκολώτερα δολάρια.
Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας και σημείωσε ότι «πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο από τη μεριά της, εκτίμησε ότι «διατίθενται σημαντικά ποσά προς χάριν της σταθερότητας». Στο η Ισπανία και η Πορτογαλία δεσμεύθηκαν να λάβουν συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμά τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία στην ΕΕ.
Το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010 και το 2011 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ο οποίος είπε επίσης ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ευρωζώνης θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης και έκανε γνωστό επίσης ότι αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έγκριση του δανείου των 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου μέρους των δανείων αυτών από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έτσι ώστε η χώρα να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις δανειακές της ανάγκες και την εξυπηρέτηση του χρέους της αυτό το μήνα.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε από τη μεριά του τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι ευρεία και κατ’ αναλογίαν προς τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες. «Τα μέτρα τούτα θα προσφέρουν μία ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα, την ανάκαμψη και την ανάκαμψη», αναφέρει από τη μεριά της σε ανακοίνωση της η Ομάδα G7 των πλέον βιομηχανικών χωρών. «Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, και παραμένει αταλάντευτα δεσμευμένη στη συνέχεια της συνεργασίας για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της G20 χαιρετίζοντας παράλληλα τα ανακοινωθέντα μέτρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας στο Εcofin της Κυριακής, προκειμένου να προλάβουν πιθανές νέες σκληρές πιέσεις στο ευρώ με το άνοιγμα των αγορών σήμερα Δευτέρα.
Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας που έχει στόχο να βοηθά τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών έκρινε σήμερα «μη ρεαλιστική» την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών της, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Σουηδία ή η Βρετανία, θα επηρεαστούν το ίδιο με τις χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.
G-20: Τηλεδιάσκεψη για την κρίση στην Ελλάδα
Τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχουν σήμερα οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ομάδος των 20 (G20) ισχυροτέρων οικονομικών του πλανήτη .
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να γίνονται μόνον επώνυμα!